Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2019

Το iefimerida στο Μάτι -Ελάχιστες επισκευές, βουνά από κλαδιά και άδειες παραλίες


  Η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι η ακτογραμμή έγινε υγρός τάφος για δεκάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία στο νερό, την ώρα που η πυρκαγιά έκαιγε το Μάτι. 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
 
 
 
 
Ούτε θα το ξεπεράσουν ποτέ... 
Είναι από τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ που οι ψυχές  που χάθηκαν άδικα και οι άνθρωποι που τα έζησαν και είδαν τους ανθρώπους τους και το βιός τους να χάνονται, δεν θα ξεχάσουν...
 
ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΤΕΤΟΙΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ!
 
Σε ποιόν υγρό τάφο να κολυμπήσεις;
Σ' αυτόν που χάθηκαν ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΨΥΧΕΣ Σ' ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ;;;
 
Και το τραγικότερο είναι, πως οι πραγματικοί ένοχοι, δεν θα πληρώσουν ποτέ.
 

Καλλιόπη Σουφλή
 
Υ.Γ. Οι τρεις πρώτες φωτο, είναι επιλογή μου


Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα σημάδια της τραγωδίας είναι ακόμα εκεί

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα σημάδια της τραγωδίας είναι ακόμα εκεί

Πλησιάζει σε λίγες ημέρες η μαύρη επέτειος από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και στο μυαλό το κατοίκων έρχονται ξανά και ξανά οι στιγμές από την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 100 ανθρώπους.

Το iefimerida, σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά, σε οδοιπορικό στην περιοχή κατέγραψε πως έχουν γίνει ελάχιστες επισκευές, στους δρόμους παραμένουν «βουνά» από κλαδιά, ενώ οι άλλοτε γεμάτες από κόσμο παραλίες της περιοχής, είναι άδειες.


Οι κάτοικοι, μάλιστα, έστειλαν επιστολή στο νέο πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη αναφέροντας τα προβλήματα που υπάρχουν ακόμα στο Μάτι.

Τα ίχνη της καταστροφής παραμένουν -Ελάχιστα σπίτια επισκευάζονται

Από το Κόκκινο Λιμανάκι μέχρι τη Μαραθώνος, τον Βουτζά και την Αργυρά Ακτή, ο χρόνος που πέρασε δεν έσβησε τα σημάδια της καταστροφής

Ελάχιστα σπίτια επισκευάζονται, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είτε κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη άδεια είτε κουράστηκαν να περιμένουν και διορθώνουν τις ζημιές με δικά τους χρήματα εκτός διαδικασίας.
Σε ελάχιστα κτίσματα γίνονται οικοδομικές εργασίες
Σε ελάχιστα κτίσματα γίνονται οικοδομικές εργασίες
«Δεν έχει πια νόημα να κλαίμε τη μοίρα μας», λέει στο iefimerida ένας κάτοικος που επιβλέπει τους εργάτες πάνω από το Κόκκινο Λιμανάκι. 

Το δικό του σπίτι ήταν ασφαλισμένο και ο ίδιος στάθηκε τυχερός αφού σώθηκε από τη φονική πυρκαγιά. Απέναντι ένα ακόμα σπίτι χάσκει κατεστραμμένο πάνω από τη θάλασσα. 

«Ευτυχώς εκείνη τη μέρα οι άνθρωποι είχαν πάει στο γιατρό», λέει ο κάτοικος.
Δεν έχει πια νόημα να κλαίμε τη μοίρα μας», λέει στο iefimerida ένας κάτοικος
Δεν έχει πια νόημα να κλαίμε τη μοίρα μας», λέει στο iefimerida ένας κάτοικος

Μικρά βουνά από ξεροκλαδα ξεπηδούν σε κάθε γειτονιά αφού όχι μόνο δεν έχει ξεκινήσει η ανοικοδόμηση αλλά ούτε καν έχει καθαριστεί η περιοχή.
Εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης ένα χρόνο μετά την τραγωδία
Εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης ένα χρόνο μετά την τραγωδία

 

Αδειες παραλίες -Είχαν γίνει τόπος μαρτυρίου

Στην Αργυρά Ακτή που έγινε τόπος μαρτυρίου για δεκάδες ψυχές, τρεις- τέσσερις άνθρωποι όλοι κι όλοι αναζητούν δροσιά στη θάλασσα. Ίδια η εικόνα και στο Κόκκινο Λιμανάκι με δυο- τρεις παρέες μόνο να κολυμπούν παρά την ανυπόφορη ζέστη.
Αδεια η παραλία στο Μάτι -Τα καμμένα δέντρα θυμίζουν την τραγωδία
Αδεια η παραλία στο Μάτι -Τα καμμένα δέντρα θυμίζουν την τραγωδία
Κάποιοι θεωρούν ότι «οι ψυχές τους προστατεύουν», όπως μας λένε, αλλά η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το γεγονός ότι η ακτογραμμή έγινε υγρός τάφος για δεκάδες ανθρώπους που αναζήτησαν σωτηρία στο νερό, την ώρα που η πυρκαγιά έκαιγε το Μάτι.

Επιστολή των κατοίκων από το Μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη 

 

Σύμφωνα με την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έστειλε το συντονιστικό των κατοίκων από το Μάτι, όπου του αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν σχεδόν ένα χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως σύντομα πλησιάζει η συμπλήρωση ενός χρόνου (23 Ιουλίου) από την ημέρα που η καταστροφική πυρκαγιά στέρησε τη ζωή σε 102 ανθρώπους και του τονίζουν τα σοβαρά προβλήματα που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, όπως για παράδειγμα το οικόπεδο με τα χιλιάδες καμμένα δέντρα, που είναι εστία κινδύνου.
Καμένα δέντρα, κούτσουρα και κλαδιά στο Μάτι
Καμένα δέντρα, κούτσουρα και κλαδιά στο Μάτι

Η επιστολή της Συνονιστικής Επιτροπής των κατοίκων Μάτι Αττικής, αφού πρώτα δίνει συγχαρητήρια στον κ. Μητσοτάκη για την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, του αναφέρουν τα προβλήματα που υπάρχουν και ζητούν να λυθούν άμεσα, ώστε να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην κανονικότητα.


«Η πληγείσα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 περιοχή της Ανατολικής Αττικής ένα χρόνο μετά αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία δεν είναι η στιγμή να απαριθμήσουμε, θα επιθυμούσαμε όμως να σας γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν, καθώς θα χρειαστούμε τη συμπαράστασή σας, την προσωπική αλλά και του συνόλου της κυβέρνησης για την υπέρβαση των εμποδίων και την ταχεία επαναφορά της ζωής σε μια κανονικότητα και να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή. 

Σας ευχόμαστε καλή δύναμη και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο έργο σας και αναμένουμε συνάντηση για την πλήρη ενημέρωσή σας όσον αφορά στο τι έχει γίνει μέχρι σήμερα και τι υπολείπεται, καθώς και προτάσεις για αποδοτικότερη συνεργασία», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή.
Βουνά από κλαδιά παραμένουν στις γειτονιές αλλά και στη Μαραθώνος όπου θρυμματίζονται με αργούς ρυθμούς
Βουνά από κλαδιά παραμένουν στις γειτονιές αλλά και στη Μαραθώνος όπου θρυμματίζονται με αργούς ρυθμούς
Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:


 1. ΕΥΓΕ ΠΟΠΗ !

  ΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΡΩΠΟ-ΘΥΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ, ΤΟΣΟ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ.

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΓΙΑ " ΘΥΣΙΑ " ( !!!) ΜΙΛΗΣΕ ΤΟ ΣΟΥΡΓΕΛΟ Ο ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ:

  «Οφείλουμε να αποδείξουμε ότι η θυσία τους όχι μόνο δεν πήγε χαμένη, αλλά καθορίζει το δικό μας δημοκρατικό χρέος», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεοπτικό του μήνυμα για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών.

  ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙΣ ΗΤΑΝ, ΕΤΣΙ ΡΕ ΑΛΗΤΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ Ε ??

  ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΟΥ, ΕΣΤΕΙΛΕΣ ΣΗΜΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΤΟΕΣ ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ Η
  ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΑ ΕΤΣΙ ?

  ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΜΩΣ, Ο ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΣ ΣΟΥΡΓΕΛΟ-ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΦΟΒΕΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΞΕΘΕΤΕ ΣΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΜΑΓΙΣΤΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΑΣ, ΕΔΩΣΕ ΕΝΤΟΛΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΤΣΑΝΑ ΤΟΥ :

  ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ " ΤΡΩΓΩΔΙΑ...'

  ΟΥΞΩ ΡΕ ΒΡΩΜΙΑΡΗ, ΡΕ ΡΟΜΑ ΓΙΑΤΙ ΓΥΦΤΟ-ΡΟΜΑ ΕΙΣΑΙ, ΤΟ ΞΕΡΟΥΜΕ ΡΕ ΣΟΥΡΓΕΛΟ, ΠΡΟΔΟΤΗ, ΑΛΗΤΗ & ΑΠΛΥΤΕ ΣΚΑΤΟ- ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΕ.

  ΟΥΣΤ !!!!

  ΑΓΓΕΛΙΚΗ  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ