Σάββατο, 18 Μαΐου 2019

Χάρης Μαγκιώρης: ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΑΠΕΙΛΗ - ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ - ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ . Αν στο τιμόνι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, υπήρχαν άνθρωποι με εξειδικευμένη γνώση, θα είχαμε γλυτώσει από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι!
ΧΑΡΗΣ ΜΑΓΚΙΩΡΗΣ: Η προστασία πληθυσμού και περιβάλλοντος προϋποθέτει επίσης , να υπάρχει ευέλικτος σχεδιασμός έκτακτων καταστάσεων με ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, τεχνολογικών ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών, ανάλογα με την περίπτωση και τους ειδικούς κινδύνους. 

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν υπάρχει γνώση και διάθεση και στο τιμόνι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και στο αρμόδιο γραφείο του να είναι επανδρωμένο με άνθρωπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και μεράκι.

Αν ύστερα από αυτό το θανατηφόρο χτύπημα της φωτιάς στον Δήμο μας το αγνοήσουμε και δεν αντιδράσουμε άμεσα ένα είναι το σίγουρο.
Ο εφιάλτης θα ξαναεπιστρέψει κάποια ημέρα.
 Ο λαός μας το λέει πολύ απλά, με μια σοφή παροιμία: "Ο καλός καραβοκύρης, στην φουρτούνα φαίνεται"


 

Δεν είναι στόχος μου στην συγκεκριμένη ανάρτηση να αποδώσω ευθύνες για ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ.


Στόχος μου είναι, να σας παρουσιάσω τις θέσεις και τις απόψεις ενός ειδήμονα που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, το πέρασε στην Καταπολέμηση των Πυρκαγιών, στον Ατομικό - Βιολογικό και Χημικό Πόλεμο, έχοντας εκπαιδευτεί σ' αυτό ακριβώς το αντικείμενο στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ.

 

Γνώσεις πολύτιμες που δεν διέθετε ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, όλες αυτές τις δεκαετίες στον Δήμο Μαραθώνα και στις τοπικές Κοινότητες της Νέας Μάκρης, του Μαραθώνα, του Γραμματικού και του Βαρνάβα.

 

Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω, πως ΔΕΝ ΘΑ ΘΡΗΝΟΥΣΑΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ, ΑΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΕ... ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΕΝΑΝ ΑΣΥΜΕΤΡΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ.

 

Σ' αυτή την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΟΛΟΙ ΦΕΡΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ.
ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΗΣ ΨΗΦΟΥ ΜΑΣ.

 

Και επειδή ζούμε ήδη σε τρομακτικούς καιρούς και έπονται τα χειρότερα, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΑΣ ΕΠΙΔΕΙΞΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΣΤΟΥΣ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΝΕΚΡΟΥΣ.

 

Καλλιόπη Σουφλή

Οι καταστροφικές φωτιές στην Αττική και η κατάρρευση ενός συστήματος άφησε πίσω του απώλειες ανθρώπων, πόνο, θλίψη και κατεστραμμένες περιουσίες που ήταν κόποι μιας ζωής. 

Η έλλειψη οργάνωσης, τα σχέδια που έμειναν στα χαρτιά, αλλά και εντολές που ουδέποτε εκτελέστηκαν. 

Ενέργειες, παραλείψεις, ολιγωρίες, πλημμέλειες, αρρυθμίες και δυσλειτουργίες των αρμοδίων θεσμικά και νομοθετικά οργάνων, υπηρεσιών, αρχών και φορέων του ισχύοντος σήμερα μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Χώρας. 

Τα φαινόμενα δυσλειτουργίας εντοπίζονται κυρίως σε δράσεις συντονισμού, επικοινωνίας και συνεργασίας των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας καθώς και σε λάθη, ενέργειες και παραλείψεις κατά τις δράσεις ετοιμότητας, κινητοποίησης και αντιμετώπισης και γενικότερα της διαχείρισης της κατάστασης.


Τo γεγονός αυτής της θανατηφόρου φωτιάς με τα παράλληλα τρία μέτωπα χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση ως ασύμμετρο φαινόμενο ως δηλαδή ασύμμετρη απειλή, ενώ έπεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο επιχείρησης αποσταθεροποίησης.


Τι είναι ωστόσο η ασύμμετρη απειλή ?

Είναι ένας σύγχρονος στρατιωτικός όρος που καθιερώθηκε κυρίως από στρατιωτικούς αναλυτές πολεμικών επιχειρήσεων.

Ασύμμετρος θεωρείται ο πόλεμος που διενεργείται από οργανωμένες μη-συμβατικές ομάδες, βασίζεται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου, ενώ χρησιμοποιεί κυρίως χαμηλού σχετικά κόστους όπλα και επιχειρησιακή δράση που προκαλεί όμως, δυσανάλογα, μεγάλου (ασύμμετρου) κόστους αποτελέσματα στον υπέρτερο αντίπαλο,τόσο σε ανθρώπινες ζωές και υλικό όσο και σε ψυχολογικό και κοινωνικό κόστος.

Κύριος σκοπός του είναι η εξασθένιση, η κάμψη της αποφασιστικότητας και της αποτελεσματικής χρήσης των συντελεστών ισχύος του αντιπάλου.

Σήμερα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε ανάπτυξη ειδικών μέτρων ασφαλείας.


Μια απειλή ή ένα φαινόμενο είναι ασύμμετρο, όταν δεν μπορεί να προβλεφθεί και όταν δεν μπορείς να σχεδιάσεις απέναντί του αποτελεσματική άμυνα με ορθόδοξο, ή με ένα ενδεικνυόμενο τρόπο.

Και το ερώτημα είναι αν πράγματι είχαμε ένα φαινόμενο το οποίο δεν μπορούσε να προβλεφθεί, αν πράγματι δεν μπορούσε να σχεδιαστεί αποτελεσματική άμυνα απέναντί του.


Η απάντηση είναι όχι.

Γιατί, την ημέρα που ξέσπασαν οι φωτιές, ήταν γνωστό ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός.


Η Πολιτική Προστασία είχε δώσει δείκτη επικινδυνότητας Νο 4.


Η Γ.Γ.Π.Π είναι αυτή που εκδίδει κάθε μέρα ένα δελτίο υψηλού κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς με μια κλίμακα η οποία κυμαίνεται από το 1 έως το 5.

Για να υπολογιστεί ο δείκτης κάθε μέρας, συνυπολογίζονται στοιχεία όπως η θερμοκρασία, η ένταση του ανέμου, η υγρασία αέρα, η υγρασία εδάφους, κ.α.

Το γεγονός ότι τη συγκεκριμένη μέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν πολύ υψηλός, δηλαδή στο 4, ήταν γνωστό από την προηγούμενη μέρα.

Θεωρητικά, υπάρχουν και πιο επικίνδυνες συνθήκες.

Ο βαθμός 5 της κλίμακας, ο οποίος αντιστοιχεί σε κατάσταση συναγερμού.

Στην πράξη το 5 είναι εξαιρετικά σπάνιο και όλα τα τελευταία χρόνια –τουλάχιστον στην Αττική– έχει δοθεί μόνο μία φορά.


Στην Αττική τη συγκεκριμένη μέρα λοιπόν, ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν στο 4, ενώ το ίδιο συνέβαινε και σε πολλές ακόμη περιοχές στο πανελλήνιο.

Ο δείκτης επικινδυνότητας επιπέδου 4 δεν εκδίδεται σπάνια, είναι ένα συχνό φαινόμενο.


Αυτό όμως που ήταν σπάνιο και ήταν έτοιμο να αποκαλυφθεί την συγκεκριμένη μέρα, ήταν οι συνθήκες ή αν θέλετε ο συνδυασμός των παραγόντων του συγκεκριμένου βαθμού επικινδυνότητας.

Εδώ την συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουμε σε εξέλιξη ένα φαινόμενο το οποίο από στατιστικής απόψεως συμβαίνει στην Αττική μία φορά ανά 18-20 περίπου χρόνια.


Οι ιδιαίτερες συνθήκες είχαν να κάνουν καταρχήν με τον άνεμο.

Στην Αττική, οι δυτικοί και βορειοδυτικοί άνεμοι, που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη μέρα, ήταν οι πιο σπάνιοι.

Είναι άνεμοι πάρα πολύ ξηροί, γιατί στο διάβα τους πάνω από την Πίνδο χάνουν όλη τους την υγρασία.

Τέτοιοι άνεμοι έχουν μία λογική ένταση 1-3 μποφόρ.

Στην περίπτωση όμως αυτής της καταραμένης ημέρας είχαν σταθερή ένταση 6 μποφόρ, με ριπές, δηλαδή δυνατά ξαφνικά φυσήματα-στροβιλισμούς, με ένταση πάνω από 9 μποφόρ. Αυτό ήταν το σπάνιο και επικίνδυνο φαινόμενο.

Ότι είχαμε δηλαδή πολύ δυνατούς ανέμους δυτικούς-βορειοδυτικούς, θυελλώδεις και πολύ ξηρούς.


Έχουμε λοιπόν πολύ δυνατούς ξηρούς ανέμους και τμήματα δασών με πολλή καύσιμη ύλη.

Όπως ελέχθη πιο πάνω είχαμε ξαφνικά φυσήματα του αέρα μεγάλης έντασης που έφταναν τα 9 μποφόρ φωτιά ερχόμενη υπό την μορφή του μοναδικού φαινομένου του πύρινου στροβίλου έχοντας την ιδιότητα στην καύσιμη ύλη να αντλεί πραγματικά το οξυγόνο από την γύρω περιοχή για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η καύση.

Αυτό δημιουργεί πύρινους στροβίλους.

Στην κορυφή αυτών των στροβίλων η φλόγα ήταν μωβ και η θερμοκρασία πάνω από 800 βαθμούς κελσίου. Φανταστείτε ποια ήταν η θερμοκρασία στη βάση τους.

Οι στρόβιλοι αυτοί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν όπως ένα μέτωπο φωτιάς.

Δεν μπορούν να το προσεγγίσουν πεζοπόρα και πυροσβεστικά οχήματα και να το πολεμήσουν πλευρικά.


Επίσης καθιστά αδύνατον έως επικίνδυνο πυροσβεστικό αεροπλάνο να πετάξει κοντά σε αυτό το μέτωπο.

Ένα άλλο ασύλληπτο γεγονός είναι ότι όπως οι ανεμοστρόβιλοι έτσι και οι στρόβιλοι φωτιάς, σηκώνουν και εκσφενδονίζουν, όχι απλώς κλαδάκια, αλλά και μεγάλα αναμμένα κομμάτια κορμών.

Έτσι οι εστίες της φωτιάς με κινηματογραφική ταχύτητα εξαπλώνονται και τα μέτωπα αυξάνονται.

Έτσι ξεκινά ο εφιάλτης.

Οι θυελλώδης άνεμοι με τον στροβιλισμό της φωτιάς την κάνουν να αναπτύσσει ταχύτητα και να προχωράει πάρα πολύ γρήγορα.

Από το Βουτζά μέχρι το Μάτι έκανε μόνο 20 ΛΕΠΤΑ!!!

Στο Μάτι η φωτιά μπήκε με στρόβιλο.

Οι κάτοικοι της περιοχής χτυπήθηκαν στην ουσία από κάτι που έμοιαζε με ατομική βόμβα.

Από το πυροκλαστικό κύμα, από το θερμικό φορτίο και μόνο της φωτιάς που πλησίαζε με τις ασύλληπτες θερμοκρασίες δημιούργησε με μιας, συνθήκες θανάτου για πολλούς δύστυχους συμπολίτες μας που δεν είχαν καταφέρει να απομακρυνθούν.


Το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η φωτιά μπορούσε να αναχαιτιστεί.

Και η απάντηση είναι ναι θα μπορούσε να αναχαιτιστεί αν συλλαμβάνονταν στην αρχή, πριν ανοίξει το μέτωπο και κυρίως πριν φτάσει σε περιοχές με πολλή καύσιμη ύλη και πριν αρχίσουν να δημιουργούνται τα παραπάνω φαινόμενα.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό δε συνέβη, ήταν επειδή δεν υπήρχαν οι δυνάμεις.
Γιατί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην χώρα μας πλέον είναι αποψιλωμένη και η Δασική Υπηρεσία είναι διαλυμένη. και οι δύο θύματα των μνημονίων.

Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που στην παρούσα ανάρτηση δεν επιθυμώ να θίξω.


Εδώ γεννάται το ερώτημα αν πρέπει να εξαπλωθεί η δημιουργία καθώς και η ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων εθελοντικών οργανώσεων πυρασφάλειας από πλευράς Δήμων σε υλικοτεχνική υποδομή αλλά και σε μία στενότερη συνεργασία με το αρμόδιο γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου. Οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν αυτές τις εθελοντικές οργανώσεις είναι συνήθως και άνθρωποι κάτοικοι των περιοχών αυτών που προστατεύουν.


Αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας να νοιάζονται περισσότερο και να επιτελούν με όρεξη περισσότερη τα καθήκοντά τους.

Με μία σταθερή και συνεχή επικοινωνία - συνεργασία του Δήμου με τους επικεφαλείς αυτών των σωματείων που είναι πιστοποιημένα από την Πολιτική Προστασία μπορεί να υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης του πληθυσμού της περιοχής μας όλων των ηλικιών σε πρακτική -θεωρητική μορφή που αφορά θέματα συμπεριφορά και αντίδρασης τους σε διάφορα φυσικά καταστροφικά φαινόμενα.


Επίσης στις νεαρές μικρές ηλικίες να δημιουργηθεί έντονα το συναίσθημα του εθελοντισμού και συμμετοχής τους σε σταθμούς πυρασφάλειας και της αγάπης τους για τον φυσικό πλούτο της περιοχής τους που μεγαλώνουν.

Ο Δήμος με την σειρά του, θα πρέπει να σχεδιάζει και να πραγματοποιεί ασκήσεις ετοιμότητας και να υπάρχουν κατάλληλες οδεύσεις μαζικής διαφυγής και υποδομές και μέσα για την εκκένωση του πληθυσμού, εφόσον αυτή χρειαστεί ή για την προστασία του σε κατάλληλες εγκαταστάσεις.

Η προστασία πληθυσμού και περιβάλλοντος προϋποθέτει επίσης , να υπάρχει ευέλικτος σχεδιασμός έκτακτων καταστάσεων με ολοκληρωμένα σχέδια αντιμετώπισης πυρκαγιών, τεχνολογικών ατυχημάτων και φυσικών καταστροφών, ανάλογα με την περίπτωση και τους ειδικούς κινδύνους. 

Όλα αυτά μπορούν να γίνουν αν υπάρχει γνώση και διάθεση και στο τιμόνι Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και στο αρμόδιο γραφείο του να είναι επανδρωμένο με άνθρωπους που έχουν σπουδάσει το αντικείμενο και διαθέτουν εξειδικευμένη γνώση και μεράκι.

Αν ύστερα από αυτό το θανατηφόρο χτύπημα της φωτιάς στον Δήμο μας το αγνοήσουμε και δεν αντιδράσουμε άμεσα ένα είναι το σίγουρο.
Ο εφιάλτης θα ξαναεπιστρέψει κάποια ημέρα.

* Ο Χαρίλαος Μαγκιώρης είναι Απόστρατος Υποβρύχιος Αξιωματικός Μηχανικός του Πολεμικού Ναυτικού με τον βαθμό του Πλωτάρχη.

Έχει εκπαιδευτεί στην Σχολή Καταπολέμησης Πυρκαγιών του Π.Ν σε όλους τους τύπους φωτιάς καθώς και στον Ατομικό-Βιολογικό-Χημικό Πόλεμο ενώ έχει υπηρετήσει σε ευαίσθητες Επιτελικές Θέσεις Ευθύνης του Πενταγώνου στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που έχουν σχέση με την Ασφάλεια Προσωπικού-Περιοχών-Εγκαταστάσεων και την Πολιτική Προστασία.


Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

  1. ΑΣΥΔΟΣΙΑ,ΑΝΑΡΧΗ ΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ.ΠΟΙΟΣ ΞΕΧΝΑΕΙ ΤΟ ΑΝ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΕΙΣ?ΟΛΟΙ ΦΤΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΟΛΟΓΗΘΟΥΝ.,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτούς προσκυνάνε https://thesecretrealtruth.blogspot.com/2019/05/blog-post_8273.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ