Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ. Σε λειτουργία ο ΧΥΤΥ Γραμματικού. Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΟΛΑΣΗ!

Αν όλα λειτουργήσουν σωστά, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) θα παραλάβει το έργο σε τρεις μήνες, η πλήρης λειτουργία του οποίου θα δώσει μια «ανάσα» στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας. 

Αστάθμητος παράγοντας, οι τοπικές αντιδράσεις.
 Δεν θα μιλήσω για το ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΠΟ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ.... τα έχω γράψει  από το 2003 στην εφημερίδα μου, ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ... 


Αυτή τη φορά θ' αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν για λογαριασμό μου, στο ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ που ακολουθεί.

Απλά, στο τέλος της ανάρτησης, ένα από τα εκατοντάδες δημοσιεύματα  της εφημερίδας ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ, της οποίας ήμουν εκδότρια - δημοσιογράφος... χρόνια πριν... όταν ακόμα ΚΑΝΕΙΣ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΣΕ, εκτός από κάποιους "γραφικούς"... σαν τους αείμνηστους ΓΙΩΡΓΟ ΚΟΛΛΙΑ και ΜΙΧΑΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ και λίγους άλλους... όπως τον ΚΥΡΙΑΚΟ ΓΚΙΚΑ, τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΑΜΑΣΚΟ, τον ΟΔΥΣΣΕΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ και μερικές γυναίκες που δίναμε μαζί αγώνες... την Πόπη Κοροβέση, την Βούλα Κλείδωνα, την Ιωάννα Τουρκαντώνη, την Γιάννα (τα ονόματα είναι με τυχαία σειρά) και  μερικές ακόμα, που ζητώ συγνώμη γιατί δεν θυμάμαι τα ονόματά τους... μην με παρεξηγήσουν... κι όποιος θυμάται, ας τα συμπληρώσει... ), καθώς και την νεολαία του Μαραθώνα, που έδωσε τους δικούς της αγώνες...

Αναφέρομαι σε πρόσωπα, που ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΑΝ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΩΣ... ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ... 

Αδιάφορος στο σύνολό του ο τοπικός τύπος, που εκτός από ελάχιστα δημοσιεύματα, ποτέ δεν έδωσε την πραγματική διάσταση του ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ και φρόντιζε να παίρνει διαφημίσεις για το έργο του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.

ΑΔΙΑΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ... αλλά θα έρθει και η ώρα της απόδοσης ευθυνών...  

Το μόνο που θα αναφέρω είναι, πως... ΤΑ ΟΣΤΑ ΤΩΝ 121 ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΤΗΣ HELIOS, ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝΝΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.

ΚΑΤΑΡΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΑΥΤΟ!
 

Καλλιόπη ΣουφλήΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Μέσα στις επόμενες ημέρες η Αττική αποκτά δεύτερο χώρο ταφής απορριμμάτων. Πρόκειται για τον ΧΥΤΥ Γραμματικού, που θα τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία με υπόλειμμα από το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Κορωπίου. 

Αν όλα λειτουργήσουν σωστά, ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος (ΕΔΣΝΑ) θα παραλάβει το έργο σε τρεις μήνες, η πλήρης λειτουργία του οποίου θα δώσει μια «ανάσα» στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας. 

Αστάθμητος παράγοντας, οι τοπικές αντιδράσεις.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», προ διημέρου έγινε η διοικητική παραλαβή του ΧΥΤΥ από τον ΕΔΣΝΑ και έτσι ξεκινά πλέον επίσημα η τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου από τον εργολάβο (εταιρεία Μεσόγειος). Οπως αποφασίστηκε, ο ΧΥΤΥ, που βρίσκεται στην περιοχή «Μαύρο Βουνό», θα ξεκινήσει να δέχεται το υπόλειμμα της επεξεργασίας απορριμμάτων από το ΚΔΑΥ Κορωπίου, αρχικά 1-2 φορτηγά κάθε ημέρα. 


Το ΚΔΑΥ Κορωπίου (της εταιρείας WATT) είναι ένα από τα τέσσερα της Αττικής που είναι συμβεβλημένα με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης και δέχεται προς διαλογή το περιεχόμενο του μπλε κάδου από 26 δήμους της βόρειας και νότιας Αττικής (μεταξύ των οποίων: Αγία Παρασκευή, Γλυφάδα, Μαρούσι, Βάρη - Βούλα - Βουλιαγμένη, Καισαριανή, Καλλιθέα, Κηφισιά, Κορωπί, Λαύριο, Μαραθώνας, Μαρκόπουλο, Παιανία, Πεντέλη, Χαλάνδρι).Η λειτουργία του ΧΥΤΥ θα προσφέρει μια «ανάσα» στο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της πρωτεύουσας, καθώς το υπόλειμμα από τα ΚΔΑΥ στέλνεται σήμερα στον ΧΥΤΑ Φυλής. 


Οι ποσότητες δεν είναι μικρές: για παράδειγμα, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (που παρουσίασε προ ημερών η «Κ»), το πρώτο εξάμηνο του 2018 ο Δήμος Γλυφάδας είχε υπόλειμμα από τον μπλε κάδο 2.126 τόνους, ο Δήμος Κηφισιάς 2.095, ο Δήμος Χαλανδρίου 1.805 τόνους, ο Δήμος Αμαρουσίου 1.639 τόνους, η Καλλιθέα 1.486 τόνους. 

Ο ΕΔΣΝΑ και ο ανάδοχος του έργου έχουν βέβαια ένα σοβαρό στοίχημα: να αποδείξουν στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής που διαμαρτύρονται για την κατασκευή του ΧΥΤΥ ότι οι φόβοι τους ήταν αναίτιοι και να κατευνάσουν τις αντιδράσεις.


Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Αττικής, ο χώρος του Γραμματικού έχει χαρακτηριστεί Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Βορειοανατολικής Αττικής και ο ΧΥΤΥ θα συμπληρωθεί με την κατασκευή δύο μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και βιοαποδομήσιμων (ΜΕΑ και ΜΕΒΑ). 


Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 60.000 τόνων/έτος και η ΜΕΒΑ 20.000 τόνους ετησίως (το έργο είναι αδειοδοτημένο για μεγαλύτερη ποσότητα και συγκεκριμένα 127.500 και 40.000 τόνους αντίστοιχα).


Στην τελευταία ενημέρωση, που έγινε προ ημερών στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΣΝΑ, αναφέρθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση (κλειστός διαγωνισμός) για την πρόσληψη τεχνικού, νομικού, οικονομικού και συμβούλου οργάνωσης, ώστε να επισπευσθεί η ωρίμανση και δημοπράτηση του κατασκευαστικού σκέλους.


Το σπίτι που «φύτρωσε» στον δρόμο


Η πολιτεία απαλλοτριώνει χωράφια, για να ανοίξει δρόμο πρόσβασης στον νέο ΧΥΤΥ. Αφού ολοκληρώθηκε η απαλλοτρίωση, ένας από τους (πρώην) ιδιοκτήτες καταφέρνει να λάβει οικοδομική άδεια και χτίζει ένα σπίτι. 

Ετσι, η πολιτεία αναγκάζεται να προχωρήσει σε μια μικρή αλλαγή χάραξης, για να παρακάμψει το σπίτι, πραγματοποιώντας βέβαια νέες απαλλοτριώσεις.


Αυτή η μικρή ιστορία τρέλας έρχεται από το «Μαύρο Βουνό» του Γραμματικού. 

Πριν από λίγες ημέρες, η Περιφέρεια Αττικής έθεσε σε δημόσια διαβούλευση σχέδιο τροποποίησης των περιβαλλοντικών όρων του ΧΥΤΥ Γραμματικού. 

Η τροποποίηση αφορά μια μικρή αλλαγή στη χάραξη της νότιας πρόσβασης στον ΧΥΤΥ (η οποία έχει μήκος 4,8 χλμ.). Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει η ολοκλήρωση του τυπικού σκέλους.


Οπως προκύπτει, η υπόθεση αυτή ξεκίνησε περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου εγκρίθηκαν το 2003 (και παρατάθηκαν το 2009, το 2013 και το 2015). 

Η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη το 2006 και αμέσως ξεκίνησαν οι απαλλοτριώσεις για τις απαραίτητες εκτάσεις τόσο για τον ΧΥΤΥ, όσο και για τις δύο οδούς πρόσβασης, τη βόρεια και τη νότια. 


Η έναρξη των έργων όμως καθυστέρησε αρκετά λόγω των αντιδράσεων φορέων και κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα ασκήθηκαν δύο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οποίες απορρίφθηκαν (το 2007 και το 2011).


Μέσα, λοιπόν, στη γενική «αναμπουμπούλα» που επικράτησε, η ανάρτηση του πίνακα των προς απαλλοτρίωση ακινήτων δεν έγινε (ή δεν έγινε όπως θα έπρεπε), με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στους ιδιοκτήτες η εντύπωση ότι η υπόθεση δεν είχε προχωρήσει. 

Ετσι, ενώ η απαλλοτρίωση είχε κηρυχθεί, ένας από τους ιδιοκτήτες εξέδωσε οικοδομική άδεια και έκτισε διώροφο σπίτι. 

Οταν οι εργασίες ξεκίνησαν και πάλι, οι εργολάβοι επανήλθαν στην περιοχή και ανακάλυψαν την κατοικία στο σημείο όπου επρόκειτο να περάσει ο δρόμος.Οσον αφορά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, αυτές εστιάστηκαν σε δύο σημεία. Οτι η περιοχή παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα, στοιχείο που δεν ελήφθη υπόψη στη μελέτη και ότι η υδρογεωλογική μελέτη απέκρυψε την παρουσία έξι ρεμάτων στην περιοχή. Οι αιτιάσεις ωστόσο απορρίφθηκαν.


Πηγή


Κάντε κλικ πάνω στις εικόνες, για να διαβάσετε τι έλεγε πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, όταν πλέον δεν ήταν ... βουλευτής, ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΡΑΤΟΓΕΝΝΕΣΕΙΣ ΣΕ ΑΚΤΙΝΑ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΥΤΑ...ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Ολος ο κόσμος φτιάχνει εργοστάσια ανακυκλωσης και στο γραικυλιστάν ΧΥΤΑ. Εχουν σκοπό να μολύνουν και τα υδάτινα αποθέματα του Μαραθώνα. Φωτιά και τσεκούρι στους δολοφόνους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη....ας περιμένουν τα γυναικωτά οι Γραμματικιότες
  Τα πλοκάμια που θα βγάζουν
  Τα μπάσταρδα τους. Στην περίπτωση της Κερατέας ο τσαμπουκάς των κατοίκων το ανέτρεψε, στο Γραμματικό φυσάνε τον κουραμπιέ.....

  Έρρωσθε

  Δημήτριος Αγιασοφίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχουν στοιχεία για τερατογενέσεις και αυξημένο καρκίνο στα Άνω Λιόσια;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φυσικά και υπάρχουν και έχουν δημοσιευθεί από τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ.
   Θα κάνετε τον κόπο, να πάτε στο τέλος της σελίδας, που υπάρχει ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΗΣ, και στο tag ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, θα βρείτε όλο το υλικό.
   Διαβάστε όμως και τα στοιχεία που δημοσίευσα στην εφημερίδα μου, οι δυο πρωτελευταίες φωτογραφίες, για να επιβεβαιώσετε ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ.

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ