Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2019

Ανατροπή στη συνταγματική διαδικασία στα Σκόπια: Ο Ζάεφ επαναφέρει τη «Μακεδονική Ταυτότητα»


Τα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει τρεις αλλαγές, που για να ικανοποιήσουν το αίτημα των Αλβανών για την διακριτή διαφοροποίηση της αλβανικής οντότητας, τελικά καταλήγουν στην προβολή και κατοχύρωση της διαφορετικής «Mακεδονικής Tαυτότητας» που δεν αφορά ούτε ταυτίζεται με την ιδιότητα του πολίτη/εθνικότητα της γειτονικής χώρας. 


Ανατροπή στη συνταγματική διαδικασία στα Σκόπια

Αλλαγές στις συνταγματικές τροποποιήσεις προκειμένου να γίνουν αποδεκτές από τους Αλβανούς της αντιπολίτευσης φαίνεται ότι έχει συμφωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ ενόψει την σημερινής τελικής συνεδρίασης της σκοπιανής Βουλής που θα εγκρίνει τις τροποποιήσεις του Συντάγματος των Σκοπίων. 


Τα σκοπιανά Μέσα Ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει τρεις αλλαγές, που για να ικανοποιήσουν το αίτημα των Αλβανών για την διακριτή διαφοροποίηση της αλβανικής οντότητας, τελικά καταλήγουν στην προβολή και κατοχύρωση της διαφορετικής «Mακεδονικής Tαυτότητας» που δεν αφορά ούτε ταυτίζεται με την ιδιότητα του πολίτη/εθνικότητα της γειτονικής χώρας. 
Και οι κινήσεις αυτές συνδέονται βεβαίως με την υιοθέτηση του όρου «Μακεδονική» που προστίθεται στο «Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» ως αναφορά στην εθνικότητα, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και της σχετικής συνταγματικής αλλαγής.


Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ η πρώτη αλλαγή θα αφορά το Προοίμιο του Συντάγματος όπου η αναφορά σε «πολίτες της Μακεδονίας, του Μακεδονικού λαού, καθώς και πολίτες που κατοικούν εντός των συνόρων της και αποτελούν μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού κλπ» θα αλλάξει καθώς θεωρήθηκε ότι υποβαθμίζει τους Αλβανούς εμφανίζοντας τους ως «προσωρινούς» κατοίκους της χώρας.


Η νέα διατύπωση η οποία φέρεται ότι έχει συμφωνηθεί αναφέρεται σε «πολίτες της Μακεδονίας, τον λαό της Μακεδονίας και μέρος του αλβανικού λαού, μέρος του τουρκικού λαού…».

Με τον διαχωρισμό αυτό είναι προφανής η προσπάθεια προβολής «μακεδονικής εθνότητας» ως μέρους του «μακεδονικού λαού» των πολιτών δηλαδή της χώρας που διακρίνονται από την αλβανική εθνοτική ομάδα, την τουρκική κλπ.

Η άλλη επίμαχη αλλαγή που φέρεται να έχει συμφωνήσει ο Ζόραν Ζάεφ αφορά την τροπολογία 36 του άρθρου 49 για την Διασπορά

Η νέα αναφορά θα είναι για «…Διασπορά του μακεδονικού λαού και των άλλων ομάδων -κοινοτήτων που ζουν στην χώρα...».
Μαλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανατρέπει το επιχείρημα το οποίο επιστρατεύει η κυβέρνηση για να πείσει τους «πρόθυμους» που θα ψηφίσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ότι η διευκρινιστική αναφορά στον συνταγματικό νόμο ότι η αναφορά σε εθνικότητα «Μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας» δεν προδικάζει την εθνότητα, επιδιώκει να καθησυχάσει τις ανησυχίες του Αλβανικού στοιχείου, ότι η παντελής έλλειψη αναφοράς αλβανικής ταυτότητας, στην «εθνικότητα» ήταν κίνηση που τους αφομοίωνε στο «μακεδονικό» στοιχείο. 

Αυτή η δήλωση όμως ακριβώς επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των επικριτών της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αποκαλύπτει ότι η διευκρινιστική επεξήγηση στην τροπολογία χρειάσθηκε όχι για να δηλωθεί προς την Ελλάδα ότι η αναφορά δεν παραπέμπει σε «μακεδονική εθνότητα» αλλά για να πείσει τους Αλβανούς ότι δεν επιδιώκεται η αφομοίωση της δικής τους ταυτότητας από την «Μακεδονική».

Οι αλλαγές αυτές δείχνουν μάλλον κακοπιστία από την σκοπιανή πλευρά, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ γνωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Αθήνα ο Αλέξης Τσίπρας και ότι μια αναζωπύρωση της συζήτησης για «Μακεδονική Εθνότητα» μέσα από τις τροπολογίες του Συντάγματος, θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ελλάδα.

Η συζήτηση που ξεκινά σήμερα στη σκοπιανή Βουλή αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία (που απαιτεί πλειοψηφία 2/3 η 80 ψήφων) που πιθανόν να γίνει μέχρι την Παρασκευή, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε ότι αφορά την άλλη πλευρά και έτσι αμέσως μετά με την σχετική γνωστοποίηση από την γειτονική χώρα, θα πρέπει βάσει και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα να εισάγει στο Κοινοβούλιο και να «κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την Συμφωνία».


Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ