Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2018

Όλη η αλήθεια για τον πόλεμο του 1940. Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Παπάγος, «ήταν πρόθυμος, εάν κρινόταν απαραίτητο, να παραχωρηθεί η Ήπειρος στους Ιταλούς». Όλα θα «πήγαιναν σαν αγγλικό ρολόι», αν δεν υπήρχαν ο Κατσιμήτρος και ο Βραχνός. 

Ο πρώτος δεν υπάκουσε στον Παπάγο , δεν υποχώρησε, και κράτησε τη γραμμή Ελαίας-Καλαμά και ο δεύτερος , αντί να οργανώσει δεύτερη γραμμή αμύνης στην «Τζούλια», διέταξε την επίθεση στις γραμμές ανεφοδιασμού ώστε να μείνουν οι ιταλοί αλπινιστές από τρόφιμα και πυρομαχικά και να αναγκαστούν να παραδοθούν. 

Όπως και έγινε.
Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατηγός Κατσιμήτρος images


Τότε που κάποιοι στρατηγοί ήταν ΕΛΛΗΝΟΨΥΧΟΙ και είχαν αρχίδια... 

Και τα μετάλλια, τα έπαιρναν στις μάχες και όχι με το μετρο της γλώσσας τους που γλύφει κώλους πολιτικών απάτριδων  καθαρμάτων, ούτε μέσα από  ... ΣΤΟΕΣ!

ΔΕΙΞΤΕ ΜΟΥ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΠΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΡΙΧΑ ΑΠ' Τ' ΑΡΧΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.


Καλλιόπη Σουφλή 

Αποτέλεσμα εικόνας για Στρατηγός Κατσιμήτρος imagesΣτις 28 Σεπτεμβρίου 1940, ο Βρετανός πρεσβευτής στην Αθήνα Μάικλ Πάλερετ , ενημέρωσε την κυβέρνηση του ότι ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγός Παπάγος, «ήταν πρόθυμος, εάν κρινόταν απαραίτητο, να παραχωρηθεί η Ήπειρος στους Ιταλούς». 

Για ποιο λόγο ο Παπάγος ενημέρωσε τον Πάλερετ για τον άκρως απόρρητο ελληνικό αμυντικό σχεδιασμό δεν έχει εξηγηθεί. 

Ωστόσο, το μυστικό που έμαθε ο Πάλερετ και το είπε στο Λονδίνο, το έμαθε και ο πράκτορας της SOE στη Ρώμη Γκαλεάτσο Τσιάνο, που ενημέρωσε τον Μουσολίνι. Και 17 μέρες μετά το τηλεγράφημα Πάλερετ στις 15 Οκτωβρίου 1940 , ο Ντούτσε συνεκάλεσε σύσκεψη στο Παλάτσο Βενέτσια, στην οποία αποφασίστηκε η μελλοντική ελληνική εκστρατεία. 

Ο Ντούτσε σύμφωνα με τα στενογραφημένα πρακτικά είπε ότι, «οι εδαφικοί στόχοι πρέπει περιλαμβάνουν την κατάληψη ολόκληρης τη νότιας ακτής της Αλβανίας, και την κατοχή των Ιονίων Νήσων, (Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Κέρκυρα). Όταν θα έχουμε επιτύχει αυτούς τους στόχους, θα έχουμε βελτιώσει τη θέση μας στην περιοχή της Μεσογείου κατά της Αγγλίας». 

Η επιχείρηση δηλαδή απέβλεπε στην κατάληψη της περιοχής που ο Παπάγος ήταν πρόθυμος να παραχωρήσει. 

Οι Άγγλοι εν τω μεταξύ ενημέρωσαν τον Παπάγο για το σχέδιο του Μαπαντόλιο του 1939 για την κατάληψη της Θεσσαλονίκης, και για αυτό ο Παπάγος σχεδίαζε την άμυνα σε Φλώρινα- Καστοριά και όχι σε Καλπάκι-Πίνδο. 

Οι Ιταλοί γνώριζαν την πρόθεση του Παπάγου να εγκαταλείψει την Ήπειρο και να υποχωρήσει στη γραμμή άμυνας στον Άραχθο, (γραμμή Ιωάννινα-Ζυγός Μετσόβου), με στόχο να μην περάσουν οι Ιταλοί στην Θεσσαλία στην Αιτωλοακαρνανία. 

Το Γενικό Επιτελείο, ο Παπάγος, είχαν σαν δεδομένη την προέλαση του ιταλικού στρατού μέχρι τα Γιάννενα .Αυτό το γνώριζαν και οι Ιταλοί και για αυτό έλεγαν ότι θα κάνουν βόλτα και θα πιουν τον καφέ τους στα Γιάννενα. 

Όλα θα «πήγαιναν σαν αγγλικό ρολόι», αν δεν υπήρχαν ο Κατσιμήτρος και ο Βραχνός. 

Ο πρώτος δεν υπάκουσε στον Παπάγο , δεν υποχώρησε, και κράτησε τη γραμμή Ελαίας-Καλαμά και ο δεύτερος , αντί να οργανώσει δεύτερη γραμμή αμύνης στην «Τζούλια», διέταξε την επίθεση στις γραμμές ανεφοδιασμού ώστε να μείνουν οι ιταλοί αλπινιστές από τρόφιμα και πυρομαχικά και να αναγκαστούν να παραδοθούν. Όπως και έγινε. 

Στις 20 Οκτωβρίου 1940, ο Έλληνας Πρέσβης στη Ρώμη Ιωάννης Πολίτης ενημέρωσε τον Μεταξά για τις αποφάσεις της Ιταλικής κυβέρνησης που ελήφθησαν στις 15 Οκτωβρίου στο Παλάτσο Βενέτσια για επίθεση κατά της Ελλάδας, και τονίζε απόλυτα σωστά: 

 «Ανακεφαλαίωσις. Επίθεσις εις Ήπειρον, Πίεσις προς Θεσσαλονίκην και εις δεύτερον χρόνον προέλασις προς Αθήνας».

 Επομένως ο Παπάγος όφειλε να αντιληφθεί ότι οι Ιταλοί γνώριζαν το απόρρητο σχέδιο του , και είχε οκτώ ημέρες καιρό να επιστρατευτεί.


 Την 21η Οκτωβρίου 1940, ο υποπρόξενος της Ελλάδας στους Αγίους Σαράντα, Τριανταφυλλάκος, τηλεγράφησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, ότι οι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις της περιφέρειάς του προωθήθηκαν προς τα σύνορα, και ότι οι Αλβανοί στρατολογούνταν στον ιταλικό στρατό και ετοιμάζονταν να εισβάλουν στην Ελλάδα για να κάνουν σαμποτάζ.


 Επομένως η Εικόνα του χάους στα Κέντρα κατάταξης την 28η Οκτωβρίου ήταν απολύτως αδικαιολόγητη. Η επιστράτευση έπρεπε να είχε αρχίσει από τις 22 Οκτωβρίου. 


Στα ερωτήματα αυτά η ελληνική «ιστορία» δεν έχει απαντήσεις. Και ούτε πρόκειται να τις βρει φυσικά. 

Σπυρίδων ΧατζάραςΠηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

9 σχόλια:

 1. Τα σχέδια του γενικού επιτελείου ήταν άμυνα με σταδιακή υποχώρηση όχι γιατί υπήρχε κάποια προδοσία αλλά γιατί θεωρήθηκε αδύνατο να συγκρατηθεί η δύναμη του Ιταλικού στρατού.

  Οπωσδήποτε οι ηγήτορες τοπικά έχουν άμεση γνώση επιτόπια της κατάστασης και είναι φυσικό να ενεργούν σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες.

  Το γενικό επιτελείο δίνει γενικές διαταγές.Απο κει και πέρα η οξυδέρκεια όλων όσων προαναφέρθηκαν και ιδιαίτερα στην πρώτη φάση η αντίσταση που προέβαλε ο Συνταγματάρχης Δαβάκης με τα παλληκάρια του ήταν κρίσιμης σημασίας.

  Η επιστράτευση δεν ξεκίνησε την 28η Οκτωβρίου.Ειχαν επιστρατευτεί μυστικα κλάσεις από τον Μάϊο του 1939 ενώ υπήρξε πιο έντονη προετοιμασία μετά τον τορπιλισμό της Έλλης.Ο Δαβάκης από καιρό έτρεχε παντού στον τομέα ευθύνης του στην Πινδο επιστρατεύοντας και πολίτες για οχυρωματικά έργα.

  Ο Παπάγος είναι ο μόνος Στρατηγός στην ιστορία των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που έλαβε τον βαθμό του Στρατάρχου.Δεν ήταν ένας δειλός Στρατηγός.

  Η γενική επιστράτευση φυσικά έγινε με την κήρυξη του πολέμου και όχι νωριτερα για οικονομικούς λόγους αλλά και για να μην δώσουν δικαίωμα στους Ιταλούς.

  Κάτι σημαντικό που συνετέλεσε στη νίκη,ήταν και η επιτυχίες του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιαίτερα με τις επιτυχίες του το Υ/Β Παπανικολής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ρε Χατζάρα!!! Μπροστά ήσουνα παλικάρι μου;;;; Ε ρε χατζάρι που σου χρειάζεται!!!!!! Το "παίζεις" και ...ιστορικός τρομάρα σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τωρα υπαρχει δευτερη γραμμη αμυνης και ειναι φυσικο αυτο σε περιπτωση που σπασει το μετωπο. Δεν μπορω να γραψω λεπτομεριες αλλα αλλημονον στον εχθρο που θα μπλεξει με τα ελληνικα βουνα και τον ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΜΥΡΙΣΕΙ ΑΙΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά τα γράφει ο Χατζάρας. Ο πράκτορας των Βρετανων, ο άκαπνος στρατηγός, ο εκλεκτός του βασιλιά, είχε συμφωνήσει να παραχωρηθει η Ηπειρος στους φασίστες Αλβανούς και Ιταλούς. Αλλά πήρε τον Πουλόπουλο .

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 5. https://exposedellhnkaichaos.wordpress.com/author/exposedellhnkaichaos/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΕΧΕΙΣ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΚΑΗΜΕΝΗ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΑΣ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΧΑΤΖΑΡΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΒΑΛΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΥ. ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΤΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και από πότε η όποια υποψηφιότητα του Χατζάρα, ακυρώνει την δημοσιογραφική του ιδιότητα;
   Και ποιός σας είπε, πως για την πολιτική του επιλογή, δεν κατέκρινα τον Χατζάρα;
   Μου φαίνεται πως ανήκετε σ' αυτούς που ισοπεδώνουν τα πάντα.

   Διαγραφή
  2. Εμεις γιατι οτι λεει ο καθε ενας να το αποδεχομαστε ως θεσφατο; Εγω παντως δεν θα υιοθετουσα με τιποτα οσα λεει καποιος , χωρις να τεκμηριωνονται με ατρανταχτα στοιχεια , αλλα ειναι απλες εικασιες.

   Γιώτης

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ