Τετάρτη, 8 Αυγούστου 2018

Τραγωδία στο Μάτι: Το μοιραίο λάθος της Πυροσβεστικής
"Στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι"

 Στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών 

Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018, 

όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της 

εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρεται ότι στην 

Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή 

αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, 

και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ 

αυτούς.

 

 Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής υπάρχουν 38 

περιοχές στην Αττική και στα πέριξ που μπορεί 

να διατρέξουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, 

όπως η Κιάφα, το Πουρνάρι, το Καραούλι και η 

Τζαβερδέλλα, αλλά πουθενά το Μάτι και η 

ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Νέας 

Μάκρης, που κατέκαψε η φωτιά.

 

 

 

 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ.

ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΥΤΙΚΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ;;;

 ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΟ HAARPQQQ

ΚΙ ΑΝ ΔΟΥΛΕΨΕ, ΠΟΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟ ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ;;;

 

ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ, ΝΥΝ ΚΑΙ 

ΠΡΩΗΝ ΗΓΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ 

ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.


Καλλιόπη Σουφλή

 

 

Ένα πρωτοφανές λάθος της Πυροσβεστικής στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της για το Μάτι, έρχεται στο φως της δημοσιότητας.


Στο πολυσέλιδο Σχέδιο Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών της Πυροσβεστικής για το 2018, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», αναφέρεται ότι στην Αττική δεν φυσούν ποτέ δυτικοί άνεμοι, δηλαδή αυτοί που ώθησαν το πύρινο μέτωπο στο Μάτι, και συνεπώς δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος απ’ αυτούς.

Το εντελώς λανθασμένο αυτό συμπέρασμα/διαπίστωση, ωστόσο, οδήγησε στην τραγωδία της 23ης Ιουλίου και στον θάνατο 91 ατόμων.

Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι η Πυροσβεστική βασίστηκε στο εσφαλμένο αυτό ανεμολόγιο και θεώρησαν οι αρμόδιοι ότι δεν υπήρχε κανένα ενδεχόμενο μια πυρκαγιά που ξεκινά από την Καλλιτεχνούπολη ότι θα μπορούσε να κινηθεί προς την παραλία του Ματιού και της Ραφήνας. 

Αλλά τελικά αυτό ήταν που συνέβη λόγω των ισχυρών δυτικών ανέμων που φύσηξαν στο σημείο εκεί την ημέρα και έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος στην ενημέρωση των πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν ήδη αναφέρει ότι αιφνιδιάστηκαν από την πυρκαγιά στο Μάτι γιατί δεν υπάρχουν συχνά δυτικοί άνεμοι στην περιοχή και οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται στην Πεντέλη συνήθως κινούνται παράλληλα με τη θάλασσα. Αυτή η θολή αντίληψη των πολιτών για την πορεία των ανέμων φαίνεται ότι καθόρισε και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα.


Δεύτερη σοβαρή παράλειψη

Στον ίδιο επιχειρησιακό σχεδιασμό προκύπτει και δεύτερη παράλειψη της Πυροσβεστικής εκτός από τους δυτικούς ανέμους.


Το Μάτι δεν αναφέρεται πουθενά ως σημείο της Αττικής με άναρχη δόμηση και «μείξη» δάσους με οικιστικό ιστό, από το οποίο μπορεί να προκύψουν κίνδυνοι για τους πολίτες σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς.

Στο έγγραφο της Πυροσβεστικής υπάρχουν 38 περιοχές στην Αττική και στα πέριξ που μπορεί να διατρέξουν τους συγκεκριμένους κινδύνους, όπως η Κιάφα, το Πουρνάρι, το Καραούλι και η Τζαβερδέλλα, αλλά πουθενά το Μάτι και η ευρύτερη περιοχή της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, που κατέκαψε η φωτιά.

Βάσει όλων των παραπάνω, ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής Αδριανός Γκουρμπάτσης, τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών των θυμάτων, θα αναζητήσει όλες τις επίσημες καταγραφές του συστήματος δασοπυρόσβεσης, το γεωγραφικό στίγμα κίνησης των οχημάτων αλλά και των εναερίων μέσων και όλα τα δεδομένα από τις επιλογές των ανώτατων αξιωματούχων, προκειμένου να προσδιοριστούν τα λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες.Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Με όλο τον σεβασμό προς τον "Άγνωστο Πυροσβέστη",δύο μήνες τον χρόνο υπάρχει ουσιαστικά σοβαρός κίνδυνος πυρκαγιάς σε αυτή την χώρα αλλά όπως φαίνεται ούτε σχεδιασμός υπάρχει ούτε τίποτα.Ένα κ@λοχανείο μια ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ