Τρίτη, 7 Αυγούστου 2018

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ Τοξικός ο αέρας στο Μάτι: Γιατί θα πρέπει οι κάτοικοι να κυκλοφορούν με μάσκες [εικόνες]
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
  Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ατμόσφαιρα στο Μάτι μετά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου για όποιον βρίσκεται εκεί, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επίπεδα πολλών αρμοσφαιρικών ρυπαντών, τόσο σε αέρια, όσο και σε σωματιδιακή μορφή, που την κάνει τοξική.

Την πυρκαγιά τη ζήσαμε... τώρα θα ζήσουμε και τα επακόλουθά της...
ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ, ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ...

Εξακολουθείτε να πιστεύετε πως ήταν απλά μια πυρκαγιά και θύματα;
ΛΑΘΟΣ...
ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΜΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΟΠΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΠΕΙΡΕΙ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΛΕΘΡΟ... ΓΙΑ ΓΕΝΙΕΣ...

Η Μείωση του πληθυσμού, σας λέει κάτι;;;
Ο επηρεασμός τους κλίματος, από το ΗΑΑΡΠ και όχι μόνον σας λέει κάτι;;; 
Ο ΑΡΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ, σας λέει κάτι;;;

Όλα αυτά, είναι η παράνοια των επικυρίαρχων εβραιοσιωνιστών και των πιονιών τους... των εγχώριων πιονιών τους... 

ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ, ΗΛΙΘΙΕ...

Αφιερωμένο, σε όσους ανεγκέφαλους λένε να μην τρομοκρατούμε τον κόσμο...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΕ... ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ.


Καλλιόπη Σουφλή
Φωτογραφία: INTIME NEWS- ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Φωτογραφία: INTIME NEWS- ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η ατμόσφαιρα στο Μάτι μετά από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου για όποιον βρίσκεται εκεί, καθώς αυξήθηκαν κατακόρυφα τα επίπεδα πολλών αρμοσφαιρικών ρυπαντών, τόσο σε αέρια, όσο και σε σωματιδιακή μορφή, που την κάνει τοξική.


Αυτό υποστηρίζει ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, , μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, προειδοποιώντας ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που απελευθερώθηκαν στο Μάτι θα έχουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

«Οι πυρκαγιές σε ζώνη μίξης δασών - οικισμών συντελούν στην απελευθέρωση πολλών ατμοσφαιρικών ρύπων, άμεσα σχετιζόμενους με τη φύση των υλικών (φυσικών και τεχνητών) που καίγονται», είπε ο κ. Σαρηγιάννης και συνέχισε:


«Στις περιπτώσεις αυτές, η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται πολύ με ατμοσφαιρικά σωματίδια, που είναι και ο κυρίαρχος ρύπος, γεγονός που γίνεται και πολύ εύκολα ορατό σε μεγάλη απόσταση. Παράλληλα, σημαντικοί ρύποι που σχετίζονται με τη διαδικασία της καύσης είναι το μονοξείδιο του άνθρακα και τα οξείδια του αζώτου. Τα αυξημένα επίπεδα οξειδίων του αζώτου την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της παρουσίας ηλιακής ακτινοβολίας, συντελούν και στη δημιουργία όζοντος, τα οποία είναι πάντα ιδιαίτερα αυξημένα στις περιοχές των πυρκαγιών».

Τόνισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς υπήρξαν τοξικές ενώσεις, όπως βαρέα μέταλλα, διοξίνες από πλαστικά υλικά, αλλά εκλύθηκαν και ρύποι όπως βενζόλιο και αλδεύδες, που είναι καρκινογόνα.

«Για ρύπους όπως οι διοξίνες και σε μικρότερο βαθμό οι πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, οι οποίες είναι επίμονες οργανικές ενώσεις, η παραμονή τους στο περιβάλλον είναι πιο μακρόχρονη και μεταφέρονται μακροχρόνια μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο. 

Επίσης, οι ποσότητες των διοξινών που θα εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της εισπνοής από τον καπνοθύσανο της πυρκαγιάς, παρόλο που αφορούν μια βραχεία έκθεση (ωρών ή ημερών) αποβάλλονται πλήρως μετά από 30 χρόνια», προειδοποιεί ο κ. Σαρηγιάννης.

Καλεί μάλιστα όσου βρίσκονται στο σημείο, κατοίκους, εθελοντές, εργαζόμενους στους δήμους να φορούν πάντα μάσκες και να έχουν καλυμμένο το σώμα τους, καθώς κινδυνεύουν από  αναπνευστικά προβλήματα και επιβάρυνση του κυκλοφορικού συστήματος.


Προσοχή θα πρέπει να δείχνουν και όσοι χρησιμοποιούν τεχνικές υδροψεκασμού για τον καθαρισμό των σπιτιών τους. 

Τα απόνερα δε θα πρέπει να πέφτουν σε διπλανά σπίτια και κάτοικοι ή περίοικοι δε θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το νέφος σταγονιδίων που δημιουργείται, ενώ η χρονική διάρκεια των διεργασιών καθαρισμού καλό είναι να είναι περιορισμένες στον χρόνο για να περιοριστεί στην απολύτως απαραίτητη έκθεση των εθελοντών και των κατοίκων/περιοίκων στα επιμολυσμένα σταγονίδια ή στην επαναιωρούμενη στάχτη.

Αξίζει να επίσης να σημειωθεί ότι παιδιά και ηλικιωμένοι, αποτελούν ιδιαίτερα ευπαθείς ηλικιακές ομάδες στην έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πολύ σημαντικά παραμένουν, σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ, για τη δημόσια υγεία και τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα που ακολουθούν μια τέτοιου μεγέθους καταστροφική πυρκαγιά. 

Από προηγούμενες μελέτες έχει βρεθεί ότι τα ψυχολογικά και ψυχιατρικά αποτελέσματα μπορεί να είναι σημαντικά. 

Οι πληθυσμοί που εκτίθενται σε πυρκαγιές διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο από το μη εκτεθειμένο πληθυσμό να ταξινομηθούν μακροχρόνια ως δυνητικά ψυχιατρικά περιστατικά περισσότερο από διπλάσιο από αυτό που παρατηρείται στον μη εκτεθειμένο πληθυσμό.


Φωτογραφίες:INTIME NEWSΠηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ