Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018

Μαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία Πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία και την Ευρώπη που παρακολουθούν το προεκλογικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη ραγδαία διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος ως απόδειξη για τη γενικότερη επίθεση του «εξωτερικού εχθρού» κατά της Άγκυρας, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το πραγματικό πρόβλημα και να αναγάγει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία σε σύνθημα εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να «γονατίσουν την Τουρκία». 


Απλή επισήμανση: Ο Ερντογάν, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΩΝΙΣΤΗΣ!

Κρατήστε το στην άκρη του μυαλού σας, καθώς παίζουν δυο σενάρια: ΝΑ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΕΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, και ... ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!


Καλλιόπη ΣουφλήΜαζική φυγή κεφαλαίων από την Τουρκία
 
 
Κατά τη διάρκεια της Τρίτης 22 Μαΐου συνέβησαν τρία ανεξάρτητα γεγονότα, τα οποία καταδεικνύουν πως κάτι το πολύ σοβαρό συμβαίνει στον πυρήνα της τουρκικής οικονομίας.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές από την Κωνσταντινούπολη, μόνον κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας διέφυγαν στο εξωτερικό 5 δις δολάρια μέσω της λεγόμενης τουρκοκυπριακής οδού. Το μεσημέρι της Τρίτης έγινε γνωστό στα Κατεχόμενα πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές «πάγωσαν» λογαριασμούς σε τράπεζες με καταθέσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.

Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controlsΛίγο αργότερα, αργά το απόγευμα της Τρίτης, έγινε γνωστό πως οι τουρκοκυπριακές Αρχές διερευνούν τη δυνατότητα να απαγκιστρωθούν πλήρως από την τουρκική λίρα και να υιοθετήσουν άλλο νόμισμα.

Αυτά τα τρία θεωρητικά ανεξάρτητα μεταξύ τους γεγονότα συνδέθηκαν αμέσως με τις προειδοποιήσεις των διεθνών οίκων Fitch και S&P προς τους επενδυτές σχετικά με τους άμεσους κινδύνους που απειλούν την τουρκική οικονομία.

Το βράδυ της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα κυκλοφόρησε έντονα η φήμη πως η τουρκική κυβέρνηση προχωρεί σε capital controls.

Η αντίδραση της κεντρικής τράπεζας ήταν άμεση. Με ανακοίνωσή της κατέστησε σαφές πως κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο. Πάρα ταύτα, από τη στιγμή που άνοιξαν οι ασιατικές αγορές, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, άρχισε μια απίστευτη πίεση προς το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σημείωσε μέσα σε ελάχιστη ώρα πτώση της τάξεως του 2% φθάνοντας το ιστορικό ρεκόρ διολίσθησης της λίρας στην ισοτιμία 4,77 τουρκικές λίρες για ένα δολάριο.

Αμέσως άρχισαν οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να εξισορροπήσουν την κατάσταση. Από τη στιγμή που άνοιξε το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης φιλοκυβερνητικά επενδυτικά σχήματα με επίσημη ανακοίνωσή τους ανέφεραν πως κατά τη διάρκεια της ημέρας (Τετάρτη 23 Μαΐου) θα μετατρέψουν συναλλαγματικά αποθέματά τους σε τουρκικές λίρες.
Πρόκειται, προφανώς, για μια προσπάθεια ψυχολογικής στήριξης, δεδομένου ότι τα ιδιωτικά αυτά αποθέματα δεν είναι ούτε κατά διάνοια αρκετά για να αναχαιτίσουν την πίεση προς το τουρκικό νόμισμα. Χρηματιστηριακοί κύκλοι στην Κωνσταντινούπολη νωρίς το πρωί της Τετάρτης εξέφραζαν τη βεβαιότητά τους πως μπορεί εντός της ημέρας η τουρκική λίρα να κατρακυλήσει σε νέο ιστορικό χαμηλό και να αγγίξει την ισοτιμία 5 λίρες ανά δολάριο.

Πολιτικοί κύκλοι στην Τουρκία και την Ευρώπη που παρακολουθούν το προεκλογικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη ραγδαία διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος ως απόδειξη για τη γενικότερη επίθεση του «εξωτερικού εχθρού» κατά της Άγκυρας, επιχειρώντας έτσι να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από το πραγματικό πρόβλημα και να αναγάγει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία σε σύνθημα εναντίον όλων εκείνων που επιχειρούν να «γονατίσουν την Τουρκία».

Ορισμένοι Τούρκοι αναλυτές που βρίσκονται στο εξωτερικό εκφράζουν την άποψη πως, εάν συνεχιστεί αυτή η ξέφρενη καθοδική πορεία του τουρκικού νομίσματος, ο Ταγίπ Ερντογάν, ως σύγχρονος εκφραστής του Μακιαβελισμού ανατολικού τύπου, είναι ικανός ακόμη και να αναβάλει τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με πρόσχημα την επιθετικότητα του «εξωτερικού εχθρού» κατά της οικονομίας.

Όλα αυτά σε συνάρτηση, βεβαίως, με την πραγματική εικόνα του πολιτικού χάρτη, όπως αυτός έχει διαμορφωθεί 32 ημέρες πριν από την προσφυγή στις κάλπες.

Η φήμη περί επερχόμενων capital controls στην Τουρκία συνεχίζεται μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές.


Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταμετρηθούν τα κεφάλαια που ενδεχομένως και σήμερα κατευθύνονται από την Τουρκία στο εξωτερικό, ώστε να καταλήξει κάποιος σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

Πάντως, στις 11.00 το πρωί της Τετάρτης, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθούσε να παρεμβαίνει μαζικά με αθρόα προσφορά σκληρού συναλλάγματος στην αγορά, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να μειώσει τον ρυθμό της καθοδικής πορείας της λίρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το άνοιγμα της αγοράς της Κωνσταντινούπολης και παρά τη γενναία παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας ο ρυθμός διολίσθησης της λίρας από το 2,5% έφθασε το 2% για να επανέλθει λίγες στιγμές αργότερα και πάλι στο 2,5%. Στις 11.10, ο ρυθμός διολίσθησης της τουρκικής λίρας έφθασε το 3,5%, με αποτέλεσμα η ισοτιμία να αγγίξει τις 5 τουρκικές λίρες ανά δολάριο. Παράλληλη ήταν και η διαμόρφωση της ισοτιμίας με το ευρώ, έναντι του οποίου η τουρκική λίρα υποχωρούσε με ρυθμό 3,55% επίσης.

Επίσης, στις 11.16 η διολίσθηση της τουρκικής λίρας είχε ξεπεράσει τον ρυθμό του 4,5% έναντι του δολαρίου.

Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Και θα κερδίσει και δυνατή θα κάνει την Τουρκία.
  Γιατί η Τουρκία διαθέτει νέους ενώ η Ευρώπη γερασμένο πληθυσμό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Της Τουρκίας η οικονομία βασιζόταν χρόνια σε παράνομο εμπόριο. Όπιο (ναρκωτικά γενικά), όπλα, καύσιμα κ.α.π. Ξαφνικά έριξαν ένα Ρώσικο αεροπλάνο οι Τούρκοι. Τότε ήταν που άρχισε η αντίστροφη μέτρηση της Τουρκίας και που όπως βλέπουμε έχει και συνέχεια. Ξαφνικά ο Ρώσος άρχισε να του χτυπάει κομβόι βυτία γεμάτα πετρέλαιο και να του κλείνει όλες τις εισόδους. Και για να γλιτώσει απο τον Ρώσο ο Ρώσος τον χρησιμοποιεί εναντίον του Αμερικάνου. Και ξέρετε γιατί; Για να γλιτώσει ο Ερντογάν και όχι η Τουρκία. Οι Τούρκοι πολίτες όμως την πληρώνουν και θα πληρώσουν την "λυπητερή". Γιατί να γλιτώσει ο Ερντογάν; Στην Ελλάδα έχουμε τον Κοπελούζο, τον Μαρινάκη κ.τ.λ. που κάνουν τις δουλειές. Στην Τουρκία όλα τα κάνει ο Ερντογάν. Όλα από εκεί αρχίζουν. Τώρα σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Ρώσοι, Αμερικάνοι, Εβραίοι τον έχουν στην "μπούκα". Τώρα το μόνο που λείπει για να δέσει το πάζλ είναι εσωτερικές αναταραχές μέσα στην Τουρκία (μυρίζει εμφύλιος). Οψόμεθα!!!

  ΓΕΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ''Οι Τούρκοι πολίτες όμως την πληρώνουν και θα πληρώσουν την "λυπητερή".''

   ΓΕΝ, Μονόδρομος πλέον οι καθημερινές Ολονυκτίες στους Ιερούς Ναούς της Χώρας, να μας βοηθήσει Ο Θεός να μη γίνουμε Τουρκία. Όχι Αύριο, Χθες.

   Υ.Γ. Βάλε τώρα, που γυρίζει. Πολλά βάζεις, Πολλά παίρνεις.
   Απλή η Μαντεψιά : Η φίλη, γείτων και σύμμαχος χώρα πρώτα θα πτωχεύσει και μετά θα διαλυθεί; ή τούμπαλιν : πρώτα θα διαλυθεί και μετά θα πτωχεύσει;
   Μεταξύ των νικητών θα κληρωθούν 1000 Υπερτυχεροί που θα κερδίσουν χρυσούν ωρολόγιον ''μαϊμού'' ROLFX.

   Διαγραφή
 3. Το στράγγιξε το κράτος ο Ερντογάν!!! Το "ρούφηξε"!!! Όλοι αυτοί που τον ακολουθούν δεν τον ακολουθούν για τα ωραία του μάτια. Η συνέχεια επί της οθόνης...

  ΓΕΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ