Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Θα αφήσουν πίσω τους κοινωνικά αποκαΐδια
 Η ανακοίνωσή του ιδρύματος  ΙΝΕ της ΓΣΕΕ ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5% και όχι στο 21% που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι άκρως ανησυχητική και καταδεικνύει την αποδιάρθρωση που έχει επέλθει στην αγορά εργασίας, επί αριστερής φιλεργατικής κυβέρνησης.

Θα αφήσουν πίσω τους κοινωνικά αποκαΐδια  

Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ είναι σοβαρό ίδρυμα και τα στοιχεία του είναι έχουν εγκυρότητα. 


Η ανακοίνωσή του ότι η πραγματική ανεργία στη χώρα ανέρχεται στο 27,5% και όχι στο 21% που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι άκρως ανησυχητική και καταδεικνύει την αποδιάρθρωση που έχει επέλθει στην αγορά εργασίας, επί αριστερής φιλεργατικής κυβέρνησης.
Ενδεικτικός της αποδιάρθρωσης είναι και ο δείκτης «ευέλικτης», όπως καλλωπισμένα ονομάζεται, και της μερικής εργασίας. Ενώ το 2009 οι προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας αντιστοιχούσαν στο 21% του συνόλου, το 2017 αντιστοιχούν στο 54,9%.

Σαφώς η αύξηση της ανεργίας έγινε επί προηγούμενων κυβερνήσεων και ήταν το αποτέλεσμα της βίαιης προσαρμογής της οικονομίας στις μνημονιακές δεσμεύσεις. 

Από τότε ωστόσο, και ενώ κάτι είχε αρχίσει να αχνοφέγγει πριν αναλάβουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνεχίσαμε να παραμένουμε στον ίδιο βάλτο οικονομικής καθίζησης, παραγωγικής αδράνειας και κοινωνικής καθήλωσης.

Παρομοίως δραματική είναι και η κατάσταση στην Υγεία. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη κάλεσε τον κ. Πολάκη να καταθέσει στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή τα στοιχεία που προφορικώς κατήγγειλε περί «μαύρης τρύπας» 230.000€ στο ΚΕΕΛΠΝΟ, και τα οποία έγιναν παντιέρα σε τρία κυβερνητικά πρωτοσέλιδα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν οι γραμμές, ο καταγγέλλων ποίησε την νήσσαν.

Τη ίδια στιγμή από τον Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ καταγγελλόταν η κυβέρνηση ότι είναι αυτή που έκοψε από το 2015 μέχρι σήμερα ,έκοψε 1,6 δις ευρώ από την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΠΥ και  αφαίμαξε, από τους συνταξιούχους 2,5 δις ευρώ με  αύξηση των εισφορών υγείας.

Η κυβέρνηση μείωσε την  κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ από 774 εκ. ευρώ το 2014, σε μόλις  100 εκ. ευρώ το 2018 και κυνικά παραδέχθηκε, στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού , ότι η περικοπή  θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των συνταξιούχων. Παράλληλα πετσόκοψε την συνολική κρατική επιχορήγηση Νοσοκομείων και ΕΟΠΥΥ κατά 632 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός που δεν θα έκοβε ούτε σεντ από τις συντάξεις, παρέλαβε τις εισφορές υγείας των συνταξιούχων στα 980 εκατ. ευρώ ετησίως το 2014 και τις ανέβασε σε 1,770 δισ. ευρώ ετησίως (+80%) από τον Ιούνιο του 2015.

Όσο για την ιδιωτική δαπάνη στον τομέα των φαρμάκων, αυτή σκαρφάλωσε στο 1,844 δισ. ευρώ το 2016 ενώ το 2017 ξεπέρασε τα 1,9 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη αξία έχει ότι η δαπάνη των νοσοκομειακών φαρμάκων, που χορηγούν οι μεγάλες εταιρείες, «απηνής» διώκτης των οποίων παρουσιάζεται ο πρωθυπουργός, από 1,484 δισ. ευρώ σκαρφάλωσαν στο 1,769 δισ. ευρώ.

Οι ανατιμολογήσεις φαρμάκων που «δεν πρόλαβε» το 2015, αύξησαν τη δαπάνη στα νοσοκομειακά φάρμακα 80 εκατ. ευρώ την στιγμή που υπήρξε μείωση των αγορών κατά 2,1 εκατ. τεμάχια.


Αυτά είναι μόνο για σημερινή σταχυολόγηση της καταστροφικής πολιτικής τους που μεταβάλει τη χώρα από πτωχευμένη με ελπίδες σε χώρα ανέχειας και εξακολουθητικής εξαθλίωσης.


Γ.Σ.


Πηγή

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ