Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει μία ακόμη επιλογή.. να σχηματίσουν την εμπροσθοφυλακή μιας δυτικής επέμβασης σε ρωσικό έδαφος.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Ρωσσία έως το 2020: Ο Παράδεισος του Λαθροθήρα!...

Γκορμπατσόφ: «Δεν διδαχτήκαμε τίποτα από την ιστορία – Έρχεται νέος Ψυχρός Πόλεμος»

 
Η Ρωσία αντιδρά υπερβολικά, η Δύση πρέπει να δείξει ότι αντέχει


του John R. Deni

Στις 30 Ιουλίου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir putin ανακοίνωσε ότι θα βάλει όριο στον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών και τεχνικών συνεργατών που βρίσκονται στη Ρωσία στους 455 και θα υποχρεώσει την περικοπή συνολικά 755 υπαλλήλων. Ο Τύπος το απέδωσε αυτό ως μια αντίδραση στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αυξήσει τις οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, παρόλο που φέρεται να σχετίζεται άμεσα με την απόφαση του Δεκεμβρίου 2016 από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Obama για την εκδίωξη 35 υπαλλήλων της ρωσικής πρεσβείας.

Όπως έχει μάθει η Δύση, οι αντιδράσεις της Ρωσίας -συχνά υπερβολικές- στις διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές αποφάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, η δυτική υπέρ-ευαισθησία στις αντιδράσεις της Μόσχας, δεν είναι.

Η Δύση πρέπει να αυξήσει τις αντοχές της απέναντι στις ρητορικές υπερβολές της Ρωσίας, το διπλωματικό δράμα και τις υπερβολικές αντιδράσεις ως απάντηση ακόμη και στις πιο αποδεδειγμένα αμυντικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Η απόφαση του Κρεμλίνου να υποχρεώσει τις ΗΠΑ σε περικοπή του αμερικανικού προσωπικού και να κλείσει δύο εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν από το αμερικανικό προσωπικό, έχει χαρακτηριστεί ως "η πιο επιθετική κίνηση της Μόσχας εναντίον της Ουάσιγκτον ύστερα από τα τελευταία χρόνια του Ψυχρού Πολέμου” και μια "κορύφωση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας”.

Στην πραγματικότητα, η κίνηση αντιπροσωπεύει μια σχετικά προβλέψιμη απόφαση του Putin, ο οποίος πρέπει να συντηρήσει το προφίλ του ισχυρού στη Ρωσία καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2018. Επιπλέον, οι ΗΠΑ θα θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα φύγει από τους σχεδόν 1200 υπαλλήλους και στα τέσσερα αμερικανικά διπλωματικά πόστα στη Ρωσία, και είναι πιθανό ότι πολλές από τις περικοπές θα αφορούν σε Ρώσους υπηκόους που απασχολούνται από τις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, το υπουργείο Εξωτερικών του Putin χαρακτήρισε τον τελευταίο γύρο των αμερικανικών κυρώσεων ως στοιχείο "της ακραίας επιθετικότητας των ΗΠΑ όταν πρόκειται για διεθνή ζητήματα” και μια αντίδραση "σε σειρά εχθρικών ενεργειών από την Ουάσιγκτον”. Από μια πιο αντικειμενική άποψη, αυτά είναι εντελώς ανόητα και ιδίως ειρωνικά όταν προέρχονται από μία χώρα που έχει συστηματικά επιχειρήσει να εκφοβίσει ή και να εισβάλει σε μερικούς γείτονές της.

Η αντίδραση του Κρεμλίνο υ στις κυρώσεις είναι παρόμοια με την απάντησή του στην πρωτοβουλία ενίσχυσης της παρουσίας του ΝΑΤΟ. Μέσω αυτής της προσπάθειάς του, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την αποτρεπτική του στάση σε όλη την Ανατολική Ευρώπη τοποθετώντας μία πολυεθνική ομάδα μάχης -περίπου 1.000 στρατιώτες- σε εκ περιστροφής βάση σε κάθε μία από τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Ως απάντηση, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργούσε δύο νέα τμήματα -περίπου 10.000 στρατιώτες το κάθε ένα- στη δυτική στρατιωτική περιοχή και μια νέα μονάδα στη νότια στρατιωτική περιοχή. Επιπλέον, οι εκστρατείες των κρατικών ΜΜΕ και των φιλικών προς το Κρεμλίνο, προσπάθησαν να χαρακτηρίσουν τις χώρες της Βαλτικής ως παρανοϊκές, υποστηρίζοντας ότι η αύξηση των αναπτύξεων ήταν ανεπιθύμητη για τους ντόπιους στις χώρες φιλοξενίας, και παρουσίασε τις ενέργειες του ΝΑΤΟ ως αναποτελεσματικές ή υπερβολικά επιθετικές.

Αυτού του είδους οι ρωσικές υπερβολικές αντιδράσεις ακόμη και στις πιο ήπιες κινήσεις πολιτικής της συμμαχίας, έχουν γίνει σχεδόν ρουτίνα. Το 2015, τα κατευθυνόμενα από τους Ρώσους ΜΜΕ χαρακτήρισαν την ίδρυση ομάδων συντονισμού 40 ατόμων σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη-συμμάχους του ΝΑΤΟ, ως ένα σχέδιο να "πλησιάσουν προς τα ρωσικά σύνορα”. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία "παράλογη” και τις μικρές, άοπλες ομάδες ως απόδειξη της επιθετικής στάσης της συμμαχίας.

Η υπερβολική αντίδραση της Ρωσίας φαίνεται να είναι μέρος μιας προσεκτικά κατασκευασμένης επιχείρησης παραπληροφόρησης που στόχο έχει να πετύχει εγχώριες όπως και διεθνείς επιδράσεις. 


Στο εσωτερικό, οι υπερβολικές αντιδράσεις στις δυτικές πολιτικές είναι αναγκαίες για να σιγήσουν τους επικριτές της πολιτικής δεξιάς πτέρυγας του Putin που θα μπορούσαν να τον κατηγορήσουν για ανεπαρκή προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας. 

Η γεωγραφία και η ιστορία έχουν συνδυαστεί για να δημιουργήσουν εγχώρια πολιτικά κίνητρα για τους Ρώσους πολιτικούς ώστε να χαρακτηρίζουν τη Δύση με αμφιλεγόμενους όρους. Μια τέτοια ρητορική έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να αποσπά τους Ρώσους από τα οικονομικά προβλήματα που έχουν πλήξει τη χώρα τους τα τελευταία δύο ή και περισσότερα χρόνια.

Σε διεθνές επίπεδο, η υπερβολική αντίδραση της Κίνας φαίνεται σχεδιασμένη να εντείνει τις δυτικές ανησυχίες προς την κλιμάκωση και τις συγκρούσεις, και εδώ είναι που η δυτική ασφάλεια αντιμετωπίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους. Αυτό που θα πρέπει να φοβάται η Δύση περισσότερο καθώς συνεχίζει να βελτιώνει την προσέγγισή της προς τη Ρωσία, δεν είναι οι ίδιες οι υπερβολικές αντιδράσεις της Ρωσίας αλλά περισσότερο η αναποφασιστικότητα και η ακινησία που έρχονται μαζί με την υπερευαισθησία προς την άποψη της Μόσχας.

Η σειρά διπλωματικών, οικονομικών και στρατιωτικών πολιτικών πρέπει να εξελιχθεί για να πετύχει την πιο κατάλληλη, αποτελεσματική και αποδοτική αποτρπή και εξασφάλιση. 


Οι ΗΠΑ ίσως εξετάσουν το ενδεχόμενο τοποθέτησης θωρακισμένων μονάδων στη Γερμανία ή στην Πολωνία στο προσεχές μέλλον. 

Επιπλέον, δεν είναι σαφές ότι οι πολυεθνικές ομάδες μάχης είναι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσει πιθανές ρωσικές επιχειρήσεις με στόχο τη Δύση -ιδιαίτερα εκείνες που υπολείπονται οριακά για την ενεργοποίηση της ρήτρας για αμοιβαία άμυνα του Άρθρου 5, όπως μια ανεξιχνίαστη κυβερνό-επίθεση σε ζωτικής σημασίας υποδομές, χειραγώγηση των ΜΜΕ και πρόκληση εθνικής ή θρησκευτικής δυσαρέσκειας.


Ωστόσο, δεδομένης της εγχώριας δομής πολιτικών κινήτρων της Ρωσίας, είναι σχεδόν αδύνατο να φανταστούμε την Μόσχα να αντιδρά ακόμη και στην παραμικρή τροποποίηση των δυτικών πολιτικών με οτιδήποτε άλλο εκτός από έντονους τόνους. 

Με αυτή την εικονική εγγύηση μιας ρωσικής υπερβολικής αντίδρασης, μπορεί να φαίνεται σαν η Δύση να συνεχίσει να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια no-win κατάσταση. Από τη μία πλευρά, η Δύση θα μπορούσε να προσπαθήσει να αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια κινδυνεύει να ενοχλήσει τη Μόσχα, ως εκ τούτου υπονομεύοντας θεμελιωδώς τα δυτικά μέτρα αποτροπής και εξασφάλισης. Από την άλλη πλευρά, η Δύση θα μπορούσε να αναλάβει δράση για την προσαρμογή και την ενίσχυση των πολιτικών της μέχρι σήμερα, προκαλώντας έτσι κλιμάκωση και ένα δίλημμα ασφάλειας.

Στην πραγματικότητα, η Δύση έχει μία ακόμη επιλογή: να αυξήσει τις αντοχές της έναντι της Μόσχας προσπαθωντας παράλληλα να αποφύγει εξαιρετικά επιθετικά μέτρα. Η τοποθέτηση από το ΝΑΤΟ εκατοντάδων χιλιάδων στρατιωτών στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής, ίσως θα μπορούσαν να είναι μια θεμιτή αιτία ανησυχίας για τη Μόσχα. 


Άλλα είναι αδύνατο τέσσερες πολυεθνικές ομάδες -ακόμη και όταν συνδυάζονται με την προοπτική μιας τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ΗΠΑ με έδρα την Πολωνία- να σχηματίσουν την εμπροσθοφυλακή μιας δυτικής επέμβασης σε ρωσικό έδαφος.

Η μείωση της δυτικής ευαισθησίας στην ρωσική υπερβολική αντίδραση θα δώσει την ικανότητα στη Δύση να διορθώσει ακόμη πιο αποτελεσματικά τη στάση και τις πολιτικές της. Μια τέτοια βελτίωση είναι αναγκαία όχι μόνο για να σιγουρέψει ότι η δυτική ασφάλεια προστατεύεται εναντίον όχι μόνο των πιο επικίνδυνων προκλήσεων που προκύπτουν από τη Μόσχα, αλλά και των πιο πιθανών επίσης.

Εναλλακτικά, η συντήρηση αυτής της υπερευαισθησίας προς τις αντιδράσεις της Μόσχας, ουσιαστικά δένει τα χέρια της Δύση.


Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/72708?lang=en

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

  1. Νεοταξικο παρανοικο αρθρο.Οι τυποι αυτοι φανταζονται οτι απευθυνονται σε λοβοτομημενους και αραδιαζουν ενα καρο ηλιθιοτητες.Στην πραγματικοτητα ειναι προπαγανδιστικα αρθρα του Καρνεγκι του Μπλουμπεργκ κλπ.Δεν νομιζω οτι υπαρχουν πλεον πολλοι σκεπτομενοι ανεξαρτητα ανθρωποι στην Δυση.Η χρονια διαστροφικη παιδεια και η ετοιμοπαραδοτη κλισαρισμενη σκεψη εχουν κανει την δουλεια τους.Μην προσπαθεις να πεισεις καποιον που δεν θελει να καταλαβει ελεγε ο Δημοκριτος.Επιδιωκουν πολεμο με την Ρωσια και τελικα παγκοσμια συρραξη.Ειναι λεει υπερβολικος ο Πουτιν.Αντιδρα ασυμμετρα!!Το οτι εχουν περικυκλωσει την Ρωσια απο παντου δεν το αναλυουν δεν το βλεπουν.Αλλα και το αφιονισμενο απο την καλοπεραση και την προπαγανδα κοινο της δυσης και εκεινο δεν προσεχει τιποτα.Οι πολιτες καθευδουν.Οτι δημοκρατια και ελευθερογνωμια ξεμεινε στην υφηλιο απο την Αρχαια Ελλαδα φαινεται να
    εχει εξαερωθει.Οι νεοταξιτες διαφαινεται οτι θα κρυφτουν στα καταφυγια και θα πατησουν ολα τα κουμπια!!Γινεται ολοενα και πιο ορατο οτι πλησιαζει η ωρα για την Ρωσια να αναμετρηθει και με την Αγγλοσαξονικη Αυτοκρατορια!Μετα την Ναπολεοντια Ηττα, την Οθωμανικη Ηττα,την Ναζιστικη Ηττα, ενας Θεος ξερει τι θα προκυψει απο την τιτανια μαχη της Ρωσιας και των οποιων ελευθερων λαων κατα της Νεοταξικης Αυτοκρατοριας.Ας ελπισουμε να κανουν ολοι πισω(εννοω η ΝΤΠ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κομματι απο το αρθρο: "το διπλωματικό δράμα και τις υπερβολικές αντιδράσεις ως απάντηση ακόμη και στις πιο αποδεδειγμένα αμυντικές κινήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ".


    δεν υπαρχει αυτο...εδω απλα γελαμε...ηρθαν οι αλλοι απο την αλλη μερια του Ατλαντικου, για να κανουν λεει αμυντικες κινησεις (ακομη και στην Ουκρανια) μεσα στον "κηπο" (Ουκρανια) δλδ των Ρωσων!! Ενταξει...κουτοχορτο δεν τρωμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ