Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2017

Της Δικαιοσύνης η αναίρεση (ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕΕΕΕΕΕΕΕ!)


 Την ίδια στιγμή, υποθέσεις όπως αυτές της 

συνομιλίας υπουργού της σημερινής 

κυβέρνησης με ισοβίτη είτε αγνοούνται είτε 

υποβαθμίζονται και όλοι κάνουν ότι δεν ξέρουν, 


δεν ακούν…
   Αγγελος Κωβαίος


Συμπτώσεις…

Την ημέρα που έπειτα από αλλεπάλληλες νομικές ενέργειες του Δημοσίου και αναιρέσεις δικαστικών αποφάσεων με τις οποίες ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου είχε
απαλλαγεί για τις κατηγορίες περί αλλοίωσης των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, καταδικάστηκε εν τέλει σε διετή φυλάκιση με αναστολή, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρενέβη και πάλι: η επικεφαλής Ξένη Δημητρίου άσκησε αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου και επίσης κατά της ομόφωνης απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών με την οποία αθωώθηκε για την εκπρόθεσμη υποβολή πόθεν έσχες ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.


Στην περίπτωση της κυρίας Σαββαΐδου, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε την αναίρεση με το σκεπτικό της διαπίστωσης νομικών σφαλμάτων στο απαλλακτικό βούλευμα. Όπως υποστηρίζεται, δεν υπήρχε η απαιτούμενη από το Σύνταγμα και την ποινική νομοθεσία πλήρης και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. 

Η κυρία Σαββαΐδου είχε απαλλαγεί με βούλευμα (1190/2017) από την κακουργηματική κατηγορία της απόπειρας απιστίας. 

Η κατηγορία αφορούσε απόφαση της πρώην γενικής γραμματέως Εσόδων, με την οποία φέρεται να είχε «παγώσει» πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο επιβλήθηκε σε εταιρεία, διατάσσοντας επανέλεγχο.


Στην περίπτωση του κ. Χαρδούβελη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για παράλειψη υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (την οποία υπέβαλε εκπροθέσμως, για το διάστημα που ήταν σύμβουλος του πρώην Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου), το δικαστήριο ομόφωνα είχε αποφασίσει την απαλλαγή του από την κατηγορία. 

Και σε αυτήν την υπόθεση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έκρινε ότι η απόφαση στερούνταν πλήρους και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας όπως απαιτεί το Σύνταγμα και η ποινική νομοθεσία. 


Κατόπιν αυτών θα πρέπει να κριθεί εκ νέου από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου εάν θα παραπεμφθεί σε νέα δίκη ο κ. Χαρδούβελης.


Οι παρεμβάσεις αυτές, σε συνδυασμό με τις δικαστικές περιπέτειες τις οποίες υπέστη ο κ. Γεωργίου, αναδεικνύουν μία ιδιότυπη νομική πρωτοτυπία.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατ’ επανάληψη παρεμβαίνει σε πολιτικά φορτισμένες υποθέσεις και κατά δικαστικών αποφάσεων, οι οποίες απαλλάσσουν στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων κατηγορούμενα για  παραπτώματα τα οποία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ περιγράφονται περίπου ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Την ίδια στιγμή, υποθέσεις όπως αυτές της συνομιλίας υπουργού της σημερινής κυβέρνησης με ισοβίτη είτε αγνοούνται είτε υποβαθμίζονται και όλοι κάνουν ότι δεν ξέρουν, δεν ακούν…

Με την καταδίκη του κ. Γεωργίου γίνεται πλέον ξεκάθαρο: κάποια στιγμή, κάποια σύνθεση δικαστηρίου θα βγάλει μία απόφαση πολιτικά βολική.

Το κατά πόσον το κύρος της Δικαιοσύνης ενισχύεται με αυτές τις πρακτικές είναι συζητήσιμο. Αλλά όπως το έχουμε εμπεδώσει πλέον, υπέρτατη αξία είναι το κατά λοιπά απροσδιόριστο «κοινό περί δικαίου αίσθημα»…


Και πάντως, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός το έχει δηλώσει ξεκάθαρα: «Άλλο ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και άλλο ανεξέλεγκτη».


Πράγματι, είναι δύο διαφορετικά πράγματα…


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ