Κυριακή, 6 Αυγούστου 2017

ΕΡΧΕΤΑΙ ΕΝΦΙΑ ΦΩΤΙΑ – Τα τεχνάσματα του Υπουργείου Οικονομικών για φουσκωμένους λογαριασμούς

 Θα πρέπει να »ξεχαστεί» για τον κανονικό ΕΝΦΙΑ η μείωση στις τιμές λόγω παλαιότητας κτίσματος, καθώς οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. 
ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ, ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

Αν δεν το έχεις αντιληφθεί, νεοέλληνα, πληρώνεις και ξαναπληρώνεις για κάτι που ΔΕΝ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ.

ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ, ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ.


Καλλιόπη Σουφλή


enfia


«Καπέλο» στον ΕΝΦΙΑ καλούνται να πληρώσουν για άλλη μια χρονιά ιδιοκτήτες ακινήτων.
Ο τρόπος υπολογισμού του που έχει θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών, υποχρέωσε πολλούς να πληρώσουν επιπλέον φόρο την τριετία 2014-2016, κάτι που θα συμβεί και φέτος.


Και αυτό γιατί τόσο στον κανονικό όσο και στον συμπληρωματικό, υπάρχουν αστερίσκοι και ρυθμίσεις που μπορούν να »βαρύνουν» αρκετά τον τελικό λογαριασμό.


Οι ζώνες τιμών κάνουν «τσουχτερό» τον ΕΝΦΙΑ


Συγκεκριμένα, ο κύριος ΕΝΦΙΑ καθορίζεται και ανάλογα με την παλαιότητα του κτίσματος, αλλά και σε σχέση με την τιμή ζώνης ανά τ.μ που βρίσκεται το κάθε κτίσμα. 

Έτσι η… χρέωση ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τ.μ σε περιοχές που η τιμή κυμαίνεται στα 500 ευρώ και μπορεί να φτάσει και τα 13 ευρώ σε περιοχές όπου το τ.μ κοστίζει 5.000 ευρώ. 


Οι «τιμές ζώνης ανά τ.μ.» που λαμβάνονται υπόψη για την κλιμάκωση των συντελεστών του Βασικού Φόρου είναι οι αντικειμενικές τιμές ανά τ.μ., οι οποίες ισχύουν ανά περιοχή για νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου με πρόσοψη σε ένα δρόμο. 


Δηλαδή, η βάση υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ είναι οι αντικειμενικές αξίες νεόκτιστων διαμερισμάτων 1ου ορόφου με μία μόνο πρόσοψη σε δρόμο!


Ο υπολογισμός λοιπόν του κύριου ΕΝΦΙΑ για όλες τις κατοικίες παλαιότητας άνω του 1 έτους γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, οι οποίες -παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2016 μειώθηκαν κατά 4%-38% σε πολλές περιοχές της χώρας – εξακολουθούν να βρίσκονται σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των πραγματικών αξιών των παλαιών κτισμάτων.


Η παλαιότητα που… φουσκώνει τον λογαριασμό


Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να »ξεχαστεί» για τον κανονικό ΕΝΦΙΑ η μείωση στις τιμές λόγω παλαιότητας κτίσματος, καθώς οι μειωτικοί αυτοί συντελεστές εφαρμόζονται μόνο στον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. 


Οι μειωτικοί συντελεστές παλαιότητας εφαρμόζονται επίσης και κατά τον υπολογισμό των φόρων στις μεταβιβάσεις, στις κληρονομιές, στις δωρεές και τις γονικές παροχές ακινήτων.


Στον αντίποδα, οι συντελεστές παλαιότητες που χρησιμοποιούνται στον κανονικό ΕΝΦΙΑ αυξάνουν τον φόρο Ξεκινούν από το 1 για κτίσματα που έχουν ανεγερθεί από το 1930 μέχρι και πριν από 26 χρόνια και φθάνουν μέχρι το 1,25 για κτίσματα που έχουν κατασκευαστεί την τελευταία τετραετία! 


Έτσι, ενώ ο Βασικός Φόρος υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες ολοκαίνουριων κτισμάτων, δεν μειώνεται καθόλου για όσα από τα κτίσματα αυτά έχουν παλαιότητα άνω των 25 ετών, ενώ για όσα έχουν παλαιότητα από 25 έτη έως και 1 έτος ο Βασικός Φόρος προσαυξάνεται περαιτέρω κατά 5% έως και 25%, καθώς οι… «συντελεστές παλαιότητας» που χρησιμοποιούνται κλιμακώνονται από 1,05 έως 1,25!


Οι οφειλές για τα ακίνητα δεν »μαλακώνουν» τον ΕΝΦΙΑ


Παράλληλα, για την καταβολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δεν συνυπολογίζονται τα στεγαστικά δάνεια που μπορεί ακόμα να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες, ώστε να του μειώσουν το φόρο.


Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάρυνε το 2014 και το 2015 όσους κατείχαν κτίσματα και οικόπεδα εντός σχεδίου πόλεως, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. Από το 2016 λοιπόν αυτό το όριο »έπεσε» στα 200.000 ευρώ.


Η έκπτωση του ανεξόφλητου υπολοίπου των στεγαστικών δανείων είχε ισχύσει στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θεσπίστηκε το 1997 (με το νόμο 2459/1997) και ίσχυσε μέχρι και το 2007. 

Είναι δηλαδή μια νομοθετική ρύθμιση που καθιστά δικαιότερο τον τρόπο υπολογισμού κάθε φόρου που υπολογίζεται επί της αξίας της κατεχόμενης ακίνητης περιουσίας.Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ