Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Σχέδιο για στοχευμένες κατασχέσεις από Αρχή Δημοσίων Εσόδων και Ένωση Τραπεζών...1,5 κατασχέσεις χωρίς νόημα
Σε καθημερινή βάση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τρέχουν ήδη 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, πλήθος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.600 καθημερινά (από τέσσερις τράπεζες: σύνολο πάνω από 6.000 κατασχετήρια ημερησίως) ύστερα από σχετικό αίτημα της ΑΑΔΕ.
 


Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο (1.093 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα). 

 

Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφτασαν ήδη τους 930.160, ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 
Η ΑΑΔΕ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ!

ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ, ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΛΥΣΣΙΔΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΔΙΑ.Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. Όσο γι αυτούς τους ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ που κυβερνούν, ας προσέχατε όσοι τους ψηφίσατε.


 
Στόχος είναι να μπει φρένο στις εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις που γίνονται σήμερα, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι τυφλές και χωρίς κανένα αντίκρισμα για τα δημόσια ταμεία
 

Σφίγγει ο κλοιός για εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου με το νέο πληροφοριακό πρόγραμμα που θα κινεί αυτόματα τις διαδικασίες κατάσχεσης από την πρώτη στιγμή που το χρέος του φορολογούμενου θα καθίσταται ληξιπρόθεσμο.
 


Επίσης, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών επεξεργάζονται σχέδιο το οποίο προβλέπει στοχευμένες κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών.


 

Στόχος είναι να μπει φρένο στις εκατοντάδες χιλιάδες κατασχέσεις που γίνονται σήμερα, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι τυφλές και χωρίς κανένα αντίκρισμα για τα δημόσια ταμεία. 


Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, που φεύγουν σε καθημερινή βάση από τις τράπεζες, ξεπερνούν τις 5.000 (1.300 κατασχετήρια ανά τράπεζα). 

 
Λογαριασμοί ανοίγουν σωρηδόν, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων τα υπόλοιπα των καταθέσεων είτε προστατεύονται από τα όρια του ακατάσχετου (1.000-1.250 ευρώ) είτε είναι μηδενικά. 

 
Το μέσο υπόλοιπο που κατάσχει το Δημόσιο από τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών-οφειλετών μειώνεται σταθερά από το 2015, όταν ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις.
 

Το Δημόσιο βρίσκει όλο και λιγότερα χρήματα προς κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία.
 


Από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλονται κάθε μήνα προς τις τράπεζες το μέσο ποσό κατάσχεσης κυμαίνεται πλέον στα 500 ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 750 ευρώ.
 


Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατ. κατασχετήρια αλλά αυτά που εκτελέστηκαν ήταν περίπου 480.000.
 


Στα άμεσα σχέδια του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, είναι ο εξορθολογισμός των κατασχέσεων και η αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας, αδικίας ή υπερβολής.
 

 Σχέδιο για στοχευμένες κατασχέσεις από Αρχή Δημοσίων Εσόδων και Ένωση Τραπεζών...1,5 κατασχέσεις χωρίς νόημα

Τότε θα επιτραπεί -όπως υπολογίζεται- η είσπραξη 2,7 δισ. από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη.
 


Ήδη έχουν εντοπιστεί τα σημεία που δημιουργούν προβλήματα στη διαδικασία των κατασχέσεων.
 


Για παράδειγμα, για κάθε φορολογούμενο-οφειλέτη αποστέλλονται κατασχετήρια προς όλες τις τράπεζες, ακόμη και αν ο οφειλέτης δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό στη συγκεκριμένη τράπεζα.
 


Από τον τεράστιο αυτόν όγκο κατασχετηρίων, ένα μικρό μόλις μέρος εκτελείται καθώς οι τράπεζες δεν βρίσκουν τελικά χρήματα στους λογαριασμούς των οφειλετών, παρά το γεγονός ότι για έναν οφειλέτη και μία οφειλή έχουν αποσταλεί πολλαπλά κατασχετήρια.
 


Πρόκειται όμως για μια διαδικασία που επιβαρύνει τις τράπεζες χωρίς να φέρνει, σε πολλές περιπτώσεις, τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και να καταγράφονται αστοχίες.
 


Η συζήτηση που γίνεται τώρα με τις τράπεζες επικεντρώνεται στο πώς θα γίνουν στοχευμένες αποστολές κατασχετηρίων, έτσι ώστε να περιοριστεί και ο όγκος περιττών εργασιών από την πλευρά των τραπεζών, που είναι αποδέκτες των σχετικών μαζικών αιτημάτων.
 


Σε καθημερινή βάση από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες τρέχουν ήδη 1.300 ηλεκτρονικά κατασχετήρια, πλήθος το οποίο αναμένεται να αυξηθεί στα 1.600 καθημερινά (από τέσσερις τράπεζες: σύνολο πάνω από 6.000 κατασχετήρια ημερησίως) ύστερα από σχετικό αίτημα της ΑΑΔΕ.
 


Από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις εκ των οποίων οι 24.059 μόνο τον Μάιο (1.093 κατασχέσεις κάθε εργάσιμη ημέρα). 


 

Οι οφειλέτες που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις έφτασαν ήδη τους 930.160, ενώ με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης απειλούνται 1.619.875 νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 


Την ίδια ώρα, τα ληξιπρόθεσμα χρέη «φουσκώνουν» επικίνδυνα μήνα με τον μήνα με τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου να αγγίζουν τα 4,75 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει αρχίσει ακόμα να καταγράφεται το νέο αναμενόμενο κύμα απλήρωτων φόρων με τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος έρχεται τον επόμενο μήνα.
 


Πάντως ο κλοιός γύρω από τους οφειλέτες του Δημοσίου αναμένεται, όπως προαναφέραμε, να σφίξει περισσότερο με τη λειτουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενεργοποιεί αυτόματα τις διαδικασίες κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο από την πρώτη στιγμή που αυτά θα καθίστανται ληξιπρόθεσμα.
 


Ολες οι διαδικασίες από την αποστολή των κατασχετηρίων μέχρι την επιβολή κατασχέσεων σε καταθέσεις, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία φορολογουμένων που χρωστούν θα γίνονται μαζικά και αυτοματοποιημένα.

 


Μ. Χριστοδούλου 


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ