Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

H Ελλάδα θα δανειστεί 5 φορές ακριβότερα έναντι του ESM - Tο ΔΝΤ (20/7) με την DSA θα υπενθυμίζει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμοΗ Ελλάδα θα πληρώσει 5 φορές ακριβότερα τα κεφάλαια από τις αγορές και ναι μεν μπορεί να ειπωθεί ότι κερδίζει επικοινωνιακούς πόντους αλλά πρακτικά τα επιτόκια 4,50% επιδεινώνουν το προφίλ βιωσιμότητας.
Έτσι μπράβο... ν' αποκοιμίζετε τον κόσμο και να μην μιλάτε καθόλου για την πραγματική λύση, που είναι η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ.

Πόσο πάει το ... μαλλί της προπαγάνδας;;;


Καλλιόπη ΣουφλήΤο βασικό ερώτημα που μονοπωλεί την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα είναι εάν η Ελλάδα πράττει σωστά να θέλει να βγει τώρα στις αγορές 


Όπως όλα δείχνουν την Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Ιουλίου η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με επιτόκιο 4,5% με 4,4% αντλώντας 2 έως 3 δισεκ. ενώ μέσω swaps θα αντικατασταθεί το ομόλογο λήξης 2019.


Οι τράπεζες θα ανταλλάξουν τα ομόλογα 2019 με την νέα 5ετία επενδύοντας 800 εκατ ευρώ.
Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και η κυβέρνηση, που αναζητάει μια επιτυχία, θα πουλήσει επικοινωνιακά ότι κατάφερε να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό από τις αγορές, με επιτόκια χαμηλότερα από την περίοδο Σαμαρά. 


Επί Σαμαρά το 2014 η Ελλάδα στην 5ετία είχε δανειστεί στο 4,95% και επί Τσίπρα θα δανειστεί στην 5ετία 4,40% με 4,50%.


Εκ πρώτης όψεως το επικοινωνιακό αφήγημα του Τσίπρα και της αριστερής κυβέρνησης βγάζει νόημα.


Όμως επιτόκια 4,40% ή 4,50% επιδεινώνουν το προφίλ βιωσιμότητας του χρέους. 


Υπάρχει ένα βασικό επιχείρημα το οποίο πρακτικά η Ελλάδα δεν μπορεί να αντικρούσει. 

Το επιχείρημα είναι το εξής.
Η Ελλάδα με την απόπειρα της να βγει στις αγορές θα δανειστεί με επιτόκια 5 φορές υψηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία δανείζει ο ESM. 

Ο ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89% και οι αγορές θα δανείσουν την Ελλάδα με 4,40% ή 4,50%. 

Η Ελλάδα θα πληρώσει 5 φορές ακριβότερα τα κεφάλαια από τις αγορές και ναι μεν μπορεί να ειπωθεί ότι κερδίζει επικοινωνιακούς πόντους αλλά πρακτικά τα επιτόκια 4,50% επιδεινώνουν το προφίλ βιωσιμότητας.


Βέβαια ακόμη και για το θέμα της βιωσιμότητας εγείρονται ζητήματα.
Π.χ. όταν από τα 320 δισεκ. τα 185 δισεκ. είναι δάνεια του επίσημου τομέα, θεσμικά κεφάλαια της Ευρώπης που δόθηκαν στην Ελλάδα τα κεφάλαια αυτά είναι ή όχι βιώσιμα;


Εάν δεν είναι βιώσιμα τότε τα κράτη που δάνεισαν την Ελλάδα εν γνώσει τους χρηματοδότησαν την Ελλάδα γνωρίζονταν ότι θα χάσουν τα κεφάλαια αυτά. 


Όμως η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι οπότε δεν θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος που η ίδια δημιούργησε στην Ελλάδα με τα 185 δισεκ. δάνεια των επίσημων πιστωτών.


Το βασικό και τεκμηριωμένο επιχείρημα της κριτικής που ασκείται για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές είναι το εξής. 


Εάν η Ελλάδα καθυστερήσει την έξοδο π.χ. για μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης τότε αντί να δανειστεί στην 5ετία στο 4,40% ή 4,50% θα δανειστεί στο 3% δηλαδή με πολύ καλύτερους όρους, με χαμηλότερο κόστος δανεισμού το οποίο προφανώς και θα είναι πιο διατηρήσιμο.


Η Ελλάδα από πλευράς ρευστότητας δεν έχει ανάγκη από κεφάλαια, επαρκούν τα κεφάλαια του ESM.
H κίνηση εξόδου θα έχει προφανώς επικοινωνιακούς στόχους…


Η πεποίθηση είναι ότι οι αγορές έχουν προεξοφλήσει την έξοδο και μάλλον δεν θα υπάρξει ντελίριο και ράλι καθώς η αγορά έχει αποτιμήσει την πιθανότητα έκδοσης 5ετούς ομολόγου.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ