Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

BofA, Citigroup, Credit Suisse προειδοποιούν: Πλησιάζει η επικίνδυνη στιγμή και…. QE 3 το 2018

Όπως επισήμανε η Credit Suisse και όπως επιβεβαιώνει η Citi, σε περίπου 12 μήνες, ο κόσμος πρόκειται να σημειώσει την πρώτη περίοδο μαζικής συρρίκνωσης του ισοζυγίου των κεντρικών τραπεζών, καθώς η ροή ήδη συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Η μεγάλη αλλαγή στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών θα σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018. 


Η πιο επικίνδυνη στιγμή πλησιάζει.
Πρόσφατα η Bank of America Merrill Lynch ανέφερε ότι οι  κεντρικές τράπεζες έχουν προσφέρει ρευστό ρεκόρ ύψους 15,1 τρισεκ. δολαρίων από την έναρξη της κρίσης, αλλά μόνο το 2017 - μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία υποτίθεται ότι βελτιώνεται - πρόσθεσαν 1,5 τρισεκ. δολάρια που αποτελεί επίσης ρεκόρ


Κατά την Bank of America οι κεντρικές τράπεζες χορηγούσαν στο παγκόσμιο σύστημα 3,1 τρισεκ. δολάρια σε ετήσια βάση. 


«Οι κεντρικές τράπεζες στο σύνολό τους: αγόρασαν  350 δισ δολάρια τον Απρίλιο, 300 δισ το Μάιο, 100 δισ τον Ιούνιο.
Οι 5 μεγάλες κεντρικές τράπεζες αγοράζουν λιγότερα περιουσιακά στοιχεία αλλά δεν πωλούν ακόμα.
H ΕΚΤ ήρεμα μείωσε τις αγορές από 80 σε 60 δισεκ. τον περασμένο Δεκέμβριο του 2016 (έστω και αν ο Mario Draghi έκανε μεγάλες προσπάθειες για να περιγράψει τη σταδιακή μείωση ως non event).


Αυτή η ήρεμη επιβράδυνση των αγορών της ΕΚΤ είναι πιο εμφανής από ότι στον ισολογισμό της Bank of Japan, του οποίου οι μέσες αγορές μειώθηκαν απότομα τους τελευταίους μήνες από μέσο όρο των 80 δισεκ. γιεν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο:


Πράγματι, είναι ασφαλές να πούμε ότι το θέμα της μείωσης της ροής ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, είναι το πιο φλέγον θέμα διεθνώς.


Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse σε ανάλυση της τονίζει ότι "σε ετήσια βάση, ο συνολικός ισολογισμός των 4 μεγάλων κεντρικών τραπεζών πρόκειται να συνεχίσει να επεκτείνεται έως το 2018, αν και ο ρυθμός επέκτασης θα επιβραδύνεται.


Οι εκτιμήσεις μας, είναι ότι η ΕΚΤ, η Fed και η BoJ σχεδιάζουν ένα QE 3 για το 2018, όταν θα ξεκινήσει η συρρίκνωση του ισολογισμού της FED.
Η μεγάλη αλλαγή στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών θα σημειωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2018.


Η Citigroup, σε ανάλυση της εξετάζει επίσης την στιγμή που θα σταματήσουν να αυξάνονται οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών.


Η Citigroup αναμένει ότι οι αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων των δυτικών οικονομιών θα μειωθούν σχεδόν στο μηδέν κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, καθώς η Fed μειώνει τον ισολογισμό της όπως και η ΕΚΤ, η BoJ και η Riksbank 


Θα υπάρξει QE 3 ή QE 4 το 2018;
 

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη, η Citi έχει πραγματοποιήσει μια εμπειρική ανάλυση από διάφορα επεισόδια «επιβράδυνσης του QE της ποσοτικής χαλάρωσης» στο παρελθόν για να διαπιστώσει ότι «οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν συνολικά απορροφήσει αυτές τις αλλαγές αρκετά καλά, αλλά με σημαντικές διακυμάνσεις»


Παρόλο που προηγουμένως δεν υπήρξε παγκόσμιος μηχανισμός ποσοτικής χαλάρωσης, υπήρξαν προσωρινές επιβραδύνσεις των συνολικών αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων και μειώσεις του μεγέθους του ισολογισμού για συγκεκριμένες οικονομίες. 


Από αυτά τα επεισόδια ίσως μπορεί να προεξοφληθεί ως προς το τι μπορούμε να περιμένουμε, καθώς η τόνωση της κεντρικής τράπεζας μέσω της επέκτασης του ισολογισμού μειώνεται.


Για το σκοπό αυτό, εξετάζει ορισμένα σχετικά προηγούμενα από τις μειώσεις του ισολογισμού των κεντρικών τραπεζών και τις αποκλίσεις των αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των μειώσεων των συνολικών αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων των συνολικών κεντρικών τραπεζών (το 2009-10, 2011, 2013/14 και από τα μέσα του 2016) , Οι μειώσεις των ισολογισμών της ΕΚΤ το 2006 και το 2013-14, αντίστοιχα, τα απογοητευτικά επεισόδια αγοράς για το BoE (2010, 2012) και τη Fed (2009, 2011, 2014)


Οι προειδοποιήσεις ...


Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές δεν αντιδρούσαν με συνέπεια ή ομοιόμορφα στο τέλος ή την αντιστροφή των αγορών καθαρών περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες ούτε μπορούμε να αποδώσουμε τις εξελίξεις στην αγορά περιουσιακών στοιχείων.


Με βάση την αγορά υποχώρησε μετά το τέλος του QE2 και QE3 στις ΗΠΑ, αλλά αυξήθηκε μετά QE1 το 2009.


Λοιπόν, όπως επισήμανε η Credit Suisse και όπως επιβεβαιώνει η Citi, σε περίπου 12 μήνες, ο κόσμος πρόκειται να σημειώσει την πρώτη περίοδο μαζικής συρρίκνωσης του ισοζυγίου των κεντρικών τραπεζών, καθώς η ροή ήδη συρρικνώνεται με ταχείς ρυθμούς.


Ως εκ τούτου, το μόνο ερώτημα είναι πότε θα αρχίσει τελικά η αγορά να αποτιμά αυτή την συρρίκνωση;
Για τη Citi και την Bank of America  αλλά 3-4 μήνες:
Δεν νομίζουμε ότι αυτό είναι "μεγάλη κορυφή" στις μετοχές.
Η απληστία είναι πιο δύσκολη από το φόβο.


Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η "μεγάλη κορυφή" στις μετοχές θα έχει συνέχεια.

Η αγορά ταύρων που ξεκίνησε με το S&P 500 από τις 666 τελειώνει πριν από το 6666 στο Nasdaq ... το καλοκαίρι 2017 = σημαντικό σημείο καμπής στο εμπόριο ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών ... πιθανότατα θα οδηγήσει σε "Humpty -Dump "μεγάλη πτώση στην αγορά το φθινόπωρο, κατά την άποψή μας.


 Η πιο επικίνδυνη στιγμή για τις αγορές θα είναι όταν οι ρυθμοί αύξησης συνδυάζονται σε τρεις ή τέσσερις μήνες με ένα σημείο καμπής στα εταιρικά κέρδη. 

Προς το παρόν, θα χρησιμοποιήσουμε τους επόμενους δύο μήνες για να αποτιμήσουμε την αστάθεια και  θα μειώσουμε αργά την έκθεση στα ομόλογα.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2018 πρέπει να ξεκινήσει η έξοδος από τις αγορές των επενδυτών 


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ