Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Σύμη: Η αίγλη της Μεσογείου

Ένας μίνι οδηγός για τις πεζοπορικές διαδρομές αλλά και τις βουτιές σας στο πανέμορφο νησάκι της Σύμης.Σύμη: Η αίγλη της Μεσογείου
Σκέτο μπιζουδάκι, το Χωριό της Σύμης
του Τάσου Τσομπανίδη


 

Ξεκινώντας από το λιμάνι της Ρόδου, και αντικρίζοντας μετά μία περίπου ώρα τον Γιαλό,το γραφικό λιμάνι του νησιού,όλη η εικόνα σε παραπέμπει σε ένα απάντημα διαφόρων μορφών του ελληνικού πολιτισμού όπως ο αρχαίος, ο κλασσικός και ο βυζαντινός. 


Το αποτέλεσμα είναι τα υπέροχα διατηρητέα κτίρια να απλώνονται αμφιθεατρικά και να συνθέτουν ένα μοναδικό θέαμα ένα μάλιστα αναλογισθεί κανείς την πλούσια ιστορία του νησιού και την οικονομική δύναμη των κατοίκων του οι οποίοι από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα διακρινόταν στην ναυπήγηση ,στην ναυτιλία και στο εμπόριο κάτι που δικαιολογεί γιατί από τους αρχαίους χρόνους η πρώτη της ονομασία ήταν Αιγλη.

 Image result for ΣΥΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Γιαλός – Πεδί – Αγία Μαρίνα – Άγιος Νικόλαος

Ξεκινήστε την περιπλάνησή σας παίρνοντας το λεωφορείο από την άκρη του λιμανιού. Σε 10 λεπτά θα βρεθείτε στον οικισμό Πέδι. Από εκεί έχετε δύο επιλογές. Ή παίρνετε καραβάκι ή πεζοπορώντας οπότε σε 30 περίπου λεπτά βρίσκεστε στον γραφικό όρμο του Αγιου Νικολάου. Στην συνέχεια και επιστρέφοντας στο Πέδι ξεκινάτε από την αντίθετη κατεύθυνση και σε 45 λεπτά μετά από μια μικρή ανάβαση βρίσκεστε στον κόλπο της Αγίας Μαρίνας από όπου κολυμπώντας για 10 περίπου λεπτά βρίσκεσαι σε ένα μικρό νησάκι όπου και προβάλλει το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Και οι δύο παραλίες διαθέτουν υποδομές και ιδιαίτερα του Αγίου Νικολάου όπου υπάρχει αναψυκτήριο και μια προσεγμένη ταβέρνα.

Επιστρέφοντας στον Γυαλό μπορείτε να διασχίσετε την κεντρική οδό του λιμανιού όπου και στο άκρο της δεσπόζει το ενετικού ρυθμού ρολόι του νησιού το οποίο μας θυμίζει και την ιταλοκρατία. Εκεί υπάρχει και το ατμοσφαιρικό μπαράκι Τσάτι όπου μπορείτε να απολαύσετε τα μοναδικά ποτά του ιδιοκτήτη του Μιχάλη. Στην συνέχεια γυρίζοντας μπορείτε να διασχίσετε τα μοναδικά καντούνια του Γιαλού όπου και δεσπόζουν μαγαζάκια κάθε γούστου. Εάν συναντήσετε το ζαχαροπλαστείο Στάνη δοκιμάσετε τα μοναδικά γλυκά του τα οποία και παρασκευάζουν δύο μουσουλμάνοι ελληνικής καταγωγής από την Ρόδο. 


Αλλωστε τα κοντινότερα τουρκικά παράλια βρίσκονται μόλις 7 ναυτικά μίλια και ,εφόσον έχετε μέρες μπορείτε να περάσετε απέναντι και νοικιάζοντας αυτοκίνητο να πάτε από την Μαρμαρίδα έως τις γραφικές παραλίες του Φετιγιέ και πιθανόν να φθάσετε έως το λιμάνι της Ατάλειας κάνοντας και μία διανυκτέρευση.

Η επόμενή σας μέρα στην Σύμη είναι ξεχωριστή αφού μπορείτε να επισκεφθείτε ένα από τα λίκνα της ορθοδοξίας την μονή του ταξιάρχη Πανορμίτη που δεσπόζει στην νότια πλευρά του νησιού


 Image result for ΣΥΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΠανορμίτης – Σέσκλια – Μαραθώντας

Μετά από 25 περίπου λεπτά ταξιδιού με λεωφορείο φθάνεις στο μοναστήρι το οποίο τα πρωινά της Κυριακής και στις μεγάλες γιορτές σφύζει από ζωή ιδιαίτερα δε στις 8 Νοεμβρίου όταν και γίνεται μεγάλο πανηγύρι με τον κόσμο να συρρέει και από την πιο απόμακρη πλευρά της Ελλάδας. Η λειτουργία στην εκκλησία είναι κατανυκτική ενώ μέσα από την εικόνα του ο αρχάγγελος Μιχαήλ σε παρακολουθεί με το μεγαλοπρεπές βλέμμα του.

Αξίζει να επισκεφτείτε επίσης το αρτοποιείο που προσφέρει τον μοναδικό συμιακό άρτο αλλά και το εκκλησιαστικό μουσείο με μοναδικά ευρήματα όπου ξεχωρίζουν τα τάματα που στέλνουν στον Αρχάγγελο πιστοί και από την τελευταία εσχατιά της οικουμένης.

Στην συνέχεια και από το λιμάνι του Πανορμίτη σε 15 λεπτά με καραβάκι φθάνετε στο νησάκι Σεσκλιά, ιδιοκτησία της μονής, όπου υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Παύλου και μια γραφική παραλία ενώ υπάρχει και ελαιώνας που τον επιμελείται o μοναδικός κάτοικος του νησιού.

Επιστρέφοντας με το λεωφορείο μπορείτε να σταματήσετε στον γραφικό όρμο του Μαραθώντα όπου θα απολαύσετε τα γαλαζοπράσινα νερά καθώς και φρέσκα ψάρια ,κυρίως σκάρους πλακί, στην μοναδική ταβέρνα του καπετάν Μιχάλη και της οικογένειάς του. Image result for ΣΥΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
 

Δάσος Φανερωμένης 

Μετά από την Μαραθούντα μπορείτε να επιστρέψετε στον Γιαλό με το καράβι του καπετάν Λουκά, είτε να πεζοπορήσετε για 1 ώρα περίπου διασχίζοντας το μοναδικό δάσος της Φανερωμένης που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία.

Ταξιάρχης - Ρουκουνιώτης

 
Ένα ακόμη μεγαλοπρεπές δείγμα της ορθοδοξίας όπου στο υπόγειο της μονής υπάρχουν μοναδικά βυζαντινά ευρήματα αλλά και η θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ. Πρέπει πάντως για να την επισκεφθείτε να έρθετε σε επαφή με την μητρόπολη Σύμης και τον πατέρα Αντώνιο για να σας ανοίξει.Related image

Άη Γιώργης - Νανού 


 
Μ ε βαρκάκι από τον Γυαλό μπορείτε να κάνετε εκδρομή σε δύο μοναδικές παραλίες. Η πρώτη είναι του Αη Γιώργη με επιβλητικούς και απότομους βράχους που καταλήγουν σε μια παραλία με γαλαζοπράσινα νερά όπου κυριαρχεί η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δυσάλωτου που πήρε το όνομά της από το ότι η παραλία δεν είναι προσβάσιμη από ξηράς. Ο όρμος κατακλύζεται από σκάφη, κυρίως μάλιστα τουρκικά, ενώ δεν διαθέτει άλλες υποδομές οπότε πρέπει να έχετε μαζί σας νερό και τροφή.

Στην συνέχεια και με ένα επόμενο δρομολόγιο του σκάφους φθάνετε σε 10 λεπτά στην παραλία Νανού που είναι προσβάσιμη από ένα σχετικά δύσκολο μονοπάτι. Η παραλία διαθέτει μοναδικά νερά και ένα γραφικότατο ταβερνάκι το οποίο μάλιστα υπάρχει από την δεκαετία του 60. 


 Image result for ΣΥΜΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣΓιαλός-Χωριό 


 
Και οι δύο οικισμοί αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας του νησιού που πρίν από 5 δεκαετίες αριθμούσαν πάνω από 20000 κατοίκους και σήμερα έχουν περιορισθεί στις 3000.Επιλέξετε την διαμονή σας μοναδικό συγκρότημα κατοικιών ,το Iapetos Village,που ανήκει στον Γιάννη Αντωνιάδη και ο οποίος προσφέρει μια επαγγελματική φιλοξενία που αιτιολογούν πλήρως και την διαφορά της τιμής του από τα υπόλοιπα καταλύματα(Ενημερωθείτε στο 2246072777).Εναλλακτικές επιλογές διαμονής είναι το Irene’s House και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια Ταξιάρχης.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να ξεκινήσετε αργά το απόγευμα να δρασκελίσετε την Μεγάλη Στράτα που μετά από 200 σκαλιά σας οδηγεί στο Χωριό. Στην ενδιάμεση πορεία κάνετε μια βουτιά στην ιστορία και αντικρίζετε τα μοναδικά συμιακά αρχοντικά αρκετά από τα οποία διατηρούνται αλλά και αρκετά που έχουν εγκαταλειφθεί. 


Στην κορυφή του λόφου, που αποτελεί και το τέλος της διαδρομής, συναντάς την Παναγιά του Κάστρου και την Παναγιά την Κερά. Αμέτρητες είναι οι εκκλησίες του Χωριού αλλά και οι υπόλοιπες που είναι διεσπαρμένες μέχρι και στα πιο απόμακρα σημεία του νησιού. 

Ξεχωρίζουμε τον Ευαγγελισμό με το υπέροχο καμπαναριό της ιδιαίτερα την νύχτα, την Παναγία την Ελεημωνίτισα, την Ζωοοδόχο Πηγή που αναβλύζει φυσικό νερό, την μονή του Μεγάλου Σωτήρος,την μονή του Μικρού Σωτήρος, την μονή του Σταυρού του Πολέμου, της Αναλήψεως και την Παναγιά την Υπήκοη που βρίσκεται στο κοντινό νησί Νίμος στην βορειανατολικά πλευρά της Σύμης. Τέλος επιβιβασθείτε στο γραφικό τρενάκι που καλύπτει την διαδρομή από τον Γυαλό μέχρι τον Νημποριό.

Φαγητό-Ποτό 


 
Αξίζει να επισκεφθείτε τα εστιατόρια Μύθος, Θολός και Forno de la Legna στον Γυαλό καθώς και το εστιατόριο του Κουλουρά στο Χωριό. Επίσης απολαύσετε το ποτό σας στο μπάρ LOS που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το πιο φημισμένο μπάρ του πιο κοσμικού νησιού. Το διώροφο αναπλασμένο συμιακής αρχιτεκτονικής ιστορικό κτήριο ,όπου υπογράφηκε η ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, στεγάζει τώρα μια πολύ αξιόλογη ιδιωτική πινακοθήκη που φιλοξενεί έργα ελλήνων καλλιτεχνών. Τέλος δοκιμάσετε τα μοναδικά σπιτικά γλυκά στο ζαχαροπλαστείο του Νίκου.

Άλλες πεζοπορικές διαδρομές (Με συνοδό)
Παναγιά Στρατιανή-Παραλία Νανού( 2 ½ ώρες)
Μονή Ρουκουνιώτη-Αγιοι Ανάργυροι-Αγιος Αιμιλιανός( 2 ½ ώρες)
Νημπορειός-Μονή Αναλήψεως( 1 ώρα)
Μονή Μικρού Σωτήρα-Μονή Σταυρού του Πολέμου (1 ώρα)


 

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ