Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

"Τυφώνας" στο κέντρο της Αθήνας


  

Τα υποσενάρια του κεντρικού χτυπήματος μπορεί να είναι και ακραία και μπορεί να αφορούν από επίθεση τζιχαντιστών στο κοινοβούλιο (συνέβη στη Βρετανία αλλά και στην Τεχεράνη) έως και επιθέσεις κατά άλλων μείζονος σημασίας θεσμικών στόχων, όπως το πρωθυπουργικό ή το προεδρικό μέγαρο. 

Αντιμετωπίζεται, επίσης, το ενδεχόμενο όλα αυτά τα χτυπήματα να γίνουν εν παραλλήλω ή ακόμη και σε κινούμενο στόχο. 
Κάτι περιμένουν.... "κάτι"... αλλά με διοικητή τον Ρουμπάτη, μήπως να... φοβόμαστε;;;


Καλλιόπη Σουφλή


"Τυφώνας" στο κέντρο της Αθήνας

 Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έπειτα από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα τζιχαντιστών σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες της Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά τις επιθέσεις σε Μάντσεστερ, Λονδίνο και Βρυξέλλες και τις πρόσφατες στο Παρίσι, τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών αποφάσισαν τελικά να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης απειλής μαχητών του ISIS στην ελληνική πρωτεύουσα.


Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε η διενέργεια του «Τυφώνα», μιας άσκησης δηλαδή επί χάρτου σε επίπεδο επιτελείων των εμπλεκομένων υπηρεσιών από το ΕΣΚΕΔΙΚ (Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων), για την αντιμετώπιση μιας τόσο σημαντικής απειλής. Επιλέχθηκε αυτή η μέθοδος διότι ο συντονισμός διαφόρων υπηρεσιών επί του εδάφους είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση, η επιτυχία της οποίας προϋποθέτει μια απόλυτα αρμονική συνεργασία ξεχωριστών επιτελείων. Επί του προκειμένου, της ΕΜΑΚ, της Αντιτρομοκρατικής, της ΕΥΠ, Διευθύνσεις Αλλοδαπών και Επισήμων, ακόμη και επιλεγμένων μονάδων του Ελληνικού Στρατού (αν χρειαστεί). 


Ειδικότερα, στην άσκηση θα λάβουν μέρος 70 αξιωματικοί από κρίσιμες υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτούς και 10 από την Αντιτρομοκρατική. Όπως εξηγούσαν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, σκοπός της άσκησης είναι ο ορθός συντονισμός των υπηρεσιών που θα συμμετάσχουν σε επιχειρησιακό, τακτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. «Το σενάριο θα είναι ένα, με πολλές πτυχές» σημείωσαν μεταξύ άλλων.

Η άσκηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη με το στήσιμο ενός εικονικού αρχηγείου. Στην αίθουσα επιχειρήσεων θα παρακαθήσουν τα επιμέρους επιτελεία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών. 


Εκείνη τη στιγμή και σε real time θα παρουσιαστεί το σενάριο των απειλών. Επί της ουσίας θα είναι ένα χτύπημα με πολλαπλές πτυχές, όπως συνέβη πρόσφατα σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στη Γαλλία, όπου αντιμετωπίστηκαν παράλληλες επιθέσεις τζιχαντιστών (υπόθεση Μπατακλάν).

Κατά τη διενέργεια της άσκησης τα επιμέρους επιτελεία θα εισηγούνται ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν συλλογικά, έτσι ώστε η εφαρμογή τους να αποτελέσει τον κορμό ενός σχεδίου-πρωτοκόλλου βάσει του οποίου στο μέλλον οι ελληνικές διωκτικές αρχές θα αντιμετωπίζουν έναν τέτοιο κίνδυνο.

Τα υποσενάρια του κεντρικού χτυπήματος μπορεί να είναι και ακραία και μπορεί να αφορούν από επίθεση τζιχαντιστών στο κοινοβούλιο (συνέβη στη Βρετανία αλλά και στην Τεχεράνη) έως και επιθέσεις κατά άλλων μείζονος σημασίας θεσμικών στόχων, όπως το πρωθυπουργικό ή το προεδρικό μέγαρο. Αντιμετωπίζεται, επίσης, το ενδεχόμενο όλα αυτά τα χτυπήματα να γίνουν εν παραλλήλω ή ακόμη και σε κινούμενο στόχο. 

Είναι προφανές ότι η εμπλοκή υπηρεσιών που διαθέτουν πληροφορίες και ειδικές databases με ονόματα, διευθύνσεις και διασυνδέσεις μεταξύ τρομοκρατικών ομάδων ή ατόμων θα είναι σημαντική.

Παράλληλα, θα καταδειχθεί αν και κατά πόσο η απάντηση ειδικών μονάδων αντιμετώπισης τέτοιων κινδύνων μπορεί να είναι άμεση και εντός των διεθνών χρονικών πλαισίων αντίδρασης.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ