Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Σχεδόν αδύνατη η σύσταση bad bank στην Ελλάδα απαιτούνται πάνω από 10 δισ. – Απογοητεύουν οι τιμές πώλησης NPLs
Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο δυστυχώς είναι σχεδόν αδύνατη η σύσταση bad bank στην Ελλάδα. 
 
 
Το Eurogroup στις 10 Ιουλίου του 2017 για πρώτη φορά άφησε παράθυρο αλλαγής της οδηγίας BRRD που καθορίζει το πλαίσιο του resolution και του bail in. 

 
Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές προφανώς δημιουργούν προσδοκίες αλλά υπάρχουν κάποιες βασικές παράμετροι που καθιστούν έως ανέφικτη την σύσταση bad bank στην Ελλάδα.

 


Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

 
1)Στην Ιρλανδία και την Ισπανία όπου υπάρχουν μηχανισμοί διαχείρισης προβληματικών δανείων σε κεντρικό επίπεδο οι bad bank ή εταιρίες διαχείρισης τύπου ΝΑΜΑ δημιουργήθηκαν πριν τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.


 
Στην Ιταλία ωστόσο ο Άτλας η εταιρία που έχει αυτό τον στόχο την διαχείριση συστήθηκε επίσης πριν τις ανακεφαλαιοποιήσεις.
 


2)Για να μπορέσει μια bad bank να έχει αποτελεσματικό ρόλο απαιτούνται τουλάχιστον 10 δισεκ. κεφάλαια.

 
Με βάση τις τιμές αγοράς για τα προβληματικά δάνεια εξάγεται το συμπέρασμα ότι η bad bank θα πρέπει να δαπανήσει σημαντικά κεφάλαια για να καλύψει τις ζημίες. Ας υποθέσουμε ότι θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο πέραν του κράτους, ΤΧΣ και οι ξένοι επενδυτές, π.χ. funds. 


Προφανώς όταν τεθούν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τότε αυτομάτως οι τιμές απόκτησης των προβληματικών δανείων θα είναι χαμηλές.  

3)Οι τράπεζες πως θα μεταφέρουν π.χ. 50 δισεκ. προβληματικά δάνεια στην bad bank;
 


Προφανώς θα τα πωλήσουν.

Σε ποια τιμή θα πουλήσουν οι τράπεζες και σε ποια τιμή θα αγοράσει η bad bank;


Με βάση το πείραμα της Eurobank πουλάει 2,8 δισεκ. με απόδοση 25 εκατ όπερ σημαίνει πουλάει 2,8 δισεκ. καταναλωτικά δάνεια 26 εκατ ευρώ αυτό συνεπάγεται 0,9% της ονομαστικής αξίας.
 

Με βάση τις διεθνείς παραδοχές τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια στο εξωτερικό πωλούνται στο 30% έως 45% της ονομαστικής αξίας στην Ελλάδα ίσως στο 25% της ονομαστικής αξίας.
 

Στα επιχειρηματικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι τιμές αγοράς προβληματικών δανείων θα είναι μεταξύ 5% και 10% και στα μεγάλα επιχειρηματικά από 20% έως 30% σε ένα καλό σενάριο.
 

Οι τιμές που προσφέρουν τα funds για να αγοράσουν προβληματικά δάνεια των ελληνικών τραπεζών απογοητεύουν. 


 

4)Ένα σοβαρό θέμα που εγείρεται είναι τι θα συμβεί με τον αναβαλλόμενο φόρο.
 
Οι τράπεζες έχουν 33 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων tangible book 28,8 δισεκ. και ο αναβαλλόμενος φόρος DTA είναι 19,88 δισεκ. και το DTC είναι 15 δισεκ.
 

Εάν πουληθούν 30 ή 40 ή 50 δισεκ. τι θα συμβεί με τον αναβαλλόμενο φόρο στις ελληνικές τράπεζες;
Πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Για τους λόγους αυτούς και όχι μόνο δυστυχώς είναι σχεδόν αδύνατη η σύσταση bad bank στην Ελλάδα.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ