Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Τα 8 νέα προαπαιτούμενα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Στο στόχαστρο εκ νέου οι συντάξεις Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% την τριετία 2019-2021 όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%...

Το Ταμείο ζητεί επίσης να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ στο πεδίο των φορολογικών μέτρων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση στο αφορολόγητο ποσό που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. 


Κάθε τρίμηνο και νέες απαιτήσεις... κι έτσι θα συνεχίζεται η τραγωδία μας...
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΤΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ 301, ΦΑΛΑΓΓΙ;;;


Καλλιόπη Σουφλή

Τα περισσότερα από αυτά θα εξεταστούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και με «αλλαγή φρουράς» στα πρόσωπα των ελεγκτών
 
 
Στην ίδια σκληρή «συνταγή» των μέτρων με αυτή της προηγούμενης κινείται και η νέα έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καλώντας την κυβέρνηση να συνεχίσεις τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και των καταστημάτων τις Κυριακές.

 
Ωστόσο, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο προβληματισμό είναι ότι για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% την τριετία 2019-2021 όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%...Το Ταμείο ζητεί επίσης να μην ανατραπούν μετά το τέλος του προγράμματος οι περιορισμοί στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ενώ στο πεδίο των φορολογικών μέτρων αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η μείωση στο αφορολόγητο ποσό που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020, προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022. Μετά το 2022 θεωρεί πως ο στόχος του πλεονάσματος θα πρέπει να μειωθεί στο 1,5%, ώστε το δημοσιονομικό περιθώριο που θα δημιουργηθεί να χρησιμοποιηθεί για να υποστηριχθούν οι επενδύσεις, να μειωθούν οι φόροι και να ενισχυθεί το δίχτυ κοινωνικής προστασίας.Τα περισσότερα από αυτά τα προαπαιτούμενα θα εξεταστούν στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει το Φθινόπωρο και με «αλλαγή φρουράς» στα πρόσωπα των ελεγκτών.
 


Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο της έκθεσης, το Ταμείο:

1. Για τις συντάξεις το ΔΝΤ κάνει λόγο για περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 12% (όταν η κυβέρνηση μιλά για 9%) την τριετία 2019-2021, γεγονός που θα φέρει, σύμφωνα πάντα με τους συντάκτες της έκθεσης, εξοικονόμηση ίση με το 1% του ΑΕΠ.

2. Καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της που προβλέπει επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Παρότι εκφράζει την άποψη ότι το τρίτο μνημόνιο υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων (πλέον όλα έχουν εναποτεθεί στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη), εντούτοις διαπιστώνει ότι δεν υφίσταται ευρεία πολιτική βούληση.

3. Εκφράζει την ανησυχία του για τον θεσμό της επεκτασιμότητας, αφού θεωρεί ότι θα οδηγήσει σε αυξήσεις μισθών μέσω των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάτι που κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης θα οδηγήσει σε νέα μείωση θέσεων εργασίας.

4. Επιμένει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

5. Αναμένει την αυστηροποίηση του πλαισίου προκήρυξης των απεργιακών κινητοποιήσεων (θα πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση με πλειοψηφία όλων των μελών ενός σωματείου και όχι μόνο των παρισταμένων).

6. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η περικοπή στο αφορολόγητο να ισχύσει ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019 και όχι από το 2020.
Άλλωστε όπως αναφέρεται στο κείμενο της έκθεσης οι νέες περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών στις συντάξεις που θεσμοθετήθηκαν και θα ισχύσουν το 2019 και το 2020, θα συμβάλουν προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.
Οι καθαρές εισπράξεις θα ανέλθουν στο 2% του ΑΕΠ ή στα 3,6 δισ. ευρώ.

7. Έως τον Δεκέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχουν ευθυγραμμιστεί οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων με τις εμπορικές αξίες Ωστόσο, για να μην μειωθούν τα φορολογικά έσοδα του ΕΝΦΙΑ κάτω από το τον στόχο του 2,65 δισ. ευρώ θα υπάρξουν προσαρμογές στους συντελεστές και τις κλίμακες του φόρου.

8. Προωθείται η βελτίωση της λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματική η φορολογική διοίκηση.

 


Μ. Χριστοδούλου
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ