Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Σε 5 χρόνια η Ελλάδα θα είναι investment grade – Η ECCL απαραίτητη για να αποφευχθεί συστημικό σοκ στις τράπεζεςΗ Ελλάδα θα χρειαστεί 5 χρόνια ώστε να αποκτήσει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτικό βαθμό αναφέρει στέλεχος της Moody’s 


Ποιός θα επενδύσει σε χώρα κατεστραμμένη και χωρίς Εθνική Κυριαρχία;
ΓΙΑΤΙ ΚΡΥΒΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ;;;


Καλλιόπη ΣουφλήΗ αξία της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ σημαντική και ειδικά στην Ελλάδα – ως παράδειγμα το αναφέρουμε – εάν βαθμολογείτο στην κλίμακα ΒΒΒ- ήταν η Ελλάδα investment grade τότε αυτομάτως θα έμπαινε στο QE στην ποσοτική χαλάρωση. 
Η Ελλάδα θα χρειαστεί 5 χρόνια ώστε να αποκτήσει βαθμολογία investment grade δηλαδή επενδυτικό βαθμό αναφέρει στέλεχος της Moody’s που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.

Η Ελλάδα βαθμολογείται με Caa2 από την Moody’s συνολικά 8 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα Baa3.
Βαθμολογείται με Β- από την Standard and Poor’s ή 6 βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ΒΒΒ-.
Η Ελλάδα βαθμολογείται με CCC από την Fitch ή 8 βαθμίδες από την κλίμακα ΒΒΒ-.


Η αξία της επενδυτικής βαθμίδας είναι πολύ σημαντική και ειδικά στην Ελλάδα – ως παράδειγμα το αναφέρουμε – εάν βαθμολογείτο στην κλίμακα ΒΒΒ- ήταν η Ελλάδα investment grade τότε αυτομάτως θα έμπαινε στο QE στην ποσοτική χαλάρωση. 


Η ΕΚΤ όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν, παρά την σεναριολογία, παρά το πρόγραμμα στήριξης που ισοσκελίζει την αδυναμία της Ελλάδος σε βαθμολογία…δεν θα ήθελε να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης γιατί η βαθμολογία είναι high risk πολύ υψηλού κινδύνου. 


Η Standard and Poor’s δεν θα εκπλήξει...εντυπωσιακά.... στις 21 Ιουλίου
 

Αναμενόταν και σίγουρα θα ήταν θετική εξέλιξη εάν η Ελλάδα στις 21 Ιουλίου αναβαθμιζόταν από την Standard and Poor’s στην κλίμακα Β από Β-. 

Ως γνωστό η ΕΚΤ και οι αγορές λαμβάνουν υπόψη την υψηλότερη βαθμολογία και η Standard and Poor’s δίνει στην Ελλάδα την υψηλότερη βαθμολογία. 

Το πιθανότερο σενάριο είναι η Standard and Poor’s να μην αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β αλλά να αλλάξει το outlook σε θετικό…


Απαραίτητη η ECCL για να αποφευχθεί συστημικός κίνδυνος στις τράπεζες

Αρμόδια πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε ότι η νέα πιστωτική γραμμή ECCL θα είναι πολύ αναγκαία όχι μόνο για την Ελλάδα ως κράτος αλλά και για τις τράπεζες.


Λόγω της χαμηλής βαθμολογίας της Ελλάδος και της πίεσης που θα ασκηθεί στις τράπεζες λόγω των αλλαγών που επίκεινται στο ELA στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας εάν η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα μηχανισμό προστασίας τύπου πιστωτικής γραμμής ECCL τότε ο κίνδυνος να προκληθεί κάποιο συστημικό επεισόδιο στις τράπεζες αυξάνεται. 


Να σημειωθεί ότι χωρίς ECCL πιστωτική γραμμή και χωρίς η Ελλάδα να είναι invesment grade τότε αυτομάτως θα χάσει το waiver εξέλιξη ακραίου συστημικού κινδύνου.
H απώλεια του waiver θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στις ελληνικές τράπεζες.


Προφανώς οι τράπεζες είναι πιο ασφαλείς σε σχέση με το παρελθόν.
Όμως οι κίνδυνοι ακόμη ελλοχεύουν.
Κλίμακα αξιολογήσεων διεθνών οίκων και βαθμολογία της Ελλάδος

Moody's S&P Fitch
Άριστη Aaa AAA AAA
Υψηλής Διαβάθμισης Aa1 AA+ AA+

Aa2 AA AA

Aa3 AA- AA-
Υψηλότερα της Μεσαίας 
αξιολόγηση
Α1 Ελλάδα
2005
Α+ Ελλάδα 2005


Α+Ελλάδα 2005


Α2 Α Α

Α3 Α- Α-
Χαμηλότερα της Μεσαίας αξιολόγησης Baa1 BBB+ BBB+

Baa2 BBB BBB

Baa3 BBB- BBB-
Μη επενδυτικά ομόλογα 
(junk - σκουπίδια)
Ba1 BB+ BB+

Ba2 BB BB

Ba3 BB- BB-
Κερδοσκοπικά B1 B+ B+

B2 B B

B3 B- *Eλλάδα B- 
Υψηλού κινδύνου Caa1  CCC+ CCC+

Caa2* Ελλάδα CCC  CCC* Ελλάδα

Caa3* Ελλάδα CCC- CCC-
Υψηλός Κίνδυνος Χρεοκοπίας Ca CC CC


C C
Χρεοκοπία C Ελλάδα D Ελλάδα D Ελλάδα

Με την κίτρινη επισήμανση η τρέχουσα βαθμολογία της Ελλάδος


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Ανενόχλητοι κάνουν βόλτα στα σύνορα ένοπλοι αλβανοί - Συνελήφθησαν 4 άκρως επικίνδυνοι
    http://antipliroforisi.blogspot.gr/2017/07/4.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ