Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΣΑΛΟΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΥΠΕΡΓΙΓΑΝΤΙΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΑΞΙΑΣ 2 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ!


  

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν παγκόσμιο σάλο, καθώς ανατρέπουν όλα τα δεδομένα και εάν επαληθευθούν στην πράξη, θα καταστήσουν την Κύπρο τον μεγαλύτερο φορέα φυσικού αερίου ολόκληρης της Ευρώπης και έναν από τους τρεις μεγαλύτερους του κόσμου! Μια θαλάσσια «Σαουδική Αραβία»! 

 

Από 572 δισ. έως 2,15 τρισεκατομμύρια δολάρια υπολογίζουν την αξία των νεοεκτιμηθέντων τεράστιων πιθανών κοιτασμάτων στα θαλάσσια οικόπεδα 6,7,10 και 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, η Γεωλόγος Τερέζα Φωκιανού, νυν Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της FLOW S.A., τέως Δ.Σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου, υπεύθυνη της Ελλάδας για τον αρχικό διεθνή γύρο αδειοδότησης το 1996 ερευνών υδρογονανθράκων και ο Χημικός Μηχανικός Δρ. Ηλίας Κονοφάγος, νυν Αντιπρόεδρος της FLOW S.A & Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην Γενικός Διευθυντής των Ελληνικών Πετρελαίων – Upstream Oil & Gas Division! 

Βάσει νέων στοιχείων και δεδομένων, τα οποία περιγράφουν αναλυτικά στο παρακάτω άρθρο τους, που δημοσιεύθηκε στο Energypress στις 17-7-2017, στα οικόπεδα 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ προκύπτουν πλέον δύο υπεργιγάντιοι στόχοι κοιτασμάτων, ο επάνω, διπλάσιος του ισραηλινού Λεβιάθαν και ο κάτω, πενταπλάσιος του αιγυπτιακού Ζορ! 

Αυτό σημαίνει ότι οι δύο στόχοι πιθανά να κρύβουν, ο επάνω 40 τουλάχιστον τρισ. κυβικά πόδια και ο κάτω 150 τρισ. κυβικά πόδια, συνολικά δηλαδή 190 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, αξίας 1,09 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, στα οικόπεδα 6 και 7! 

Στα δε οικόπεδα 10 και 11 (όπου βρίσκεται ήδη το West Capela για ερευνητική γεώτρηση) οι δύο Έλληνες Επιστήμονες υπολογίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν από 68 έως 180 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου, αντίστοιχης αξίας 272 δισ. έως 1,06 τρισεκατομμυρίων δολαρίων! 

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν παγκόσμιο σάλο, καθώς ανατρέπουν όλα τα δεδομένα και εάν επαληθευθούν στην πράξη, θα καταστήσουν την Κύπρο τον μεγαλύτερο φορέα φυσικού αερίου ολόκληρης της Ευρώπης και έναν από τους τρεις μεγαλύτερους του κόσμου! Μια θαλάσσια «Σαουδική Αραβία»! 

Όποιος τα κατέχει, όποιος τα εκμεταλλευθεί, θα είναι μια ενεργειακή υπερδύναμη και θα εξουσιάζει ενεργειακά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο, κάτι που φυσικά με κανέναν τρόπο δεν θέλει πρώτη η Ρωσία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και μπορεί να εξηγήσει κάλλιστα την φιλοτουρκική στροφή του Πούτιν (δείτε εδώ)… 

Δείτε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο, με δικές μας υπογραμμίσεις και υπότιτλους: 
 
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΩΝ ΠΙΘΑΝΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 

 
 
των: Τερέζας Φωκιανού και Ηλία Κονοφάγου* 

 
 
Αυτές τις ημέρες, η Κύπρος ζει ιστορικές στιγμές. Το γεωτρύπανο “West Capella” των εταιρειών Εni-Total άρχισε ήδη την πρώτη Κυπριακή γεώτρηση “Ονησιφόρος” μέσα στο block 11, έξη σχεδόν χρόνια μετά την γεώτρηση “Αφροδίτη” στο block 12 της Κυπριακής ΑΟΖ που οδήγησε στην ανακάλυψη του πρώτου κοιτάσματος φυσικού αερίου της μεγαλονήσου. 

Ο στόχος κοιτάσματος “τύπου Ζορ” “Ονησιφόρος” βρίσκεται 40 χιλιόμετρα απόσταση από το κοίτασμα “Ζορ” και μόλις 6 χιλιόμετρα από τα όρια με το block 10 των εταιρειών ExxonMobil-Qatar Petroleum. Με κίτρινο χρώμα οι στόχοι ασβεστολίθων “τύπου Ζορ” & με πορτοκαλί χρώμα οι στόχοι ψαμμιτών “τύπου Λεβιάθαν” 

Αναλύοντας τις χαρτογραφήσεις στόχων κοιτασμάτων (Εικ.1, με κίτρινο χρώμα οι στόχοι ασβεστολίθων “τύπου Ζορ” & με πορτοκαλί χρώμα οι στόχοι ψαμμιτών “τύπου Λεβιάθαν”) που παρουσίασαν πριν μόλις μερικούς μήνες οι γεωφυσικές Εταιρείες PGS και Spectrum στο Λονδίνο, διαπιστώσαμε ότι από επιστημονική άποψη η Total επέλεξε να διατρήσει την δομή “Ονισηφόρος” διότι βαθύτερα και περιμετρικά περιβάλλεται εξ’ ολοκλήρου από μητρικά πετρώματα (πετρώματα που δημιούργησαν φυσικό αέριο) της καινοζωϊκής εποχής. 

Είναι φανερό ότι εάν ανακαλυφθεί φυσικό αέριο στον “Ονησιφόρο” θα αναβαθμίσει πολλαπλά τις προοπτικές ολόκληρης της ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και την αξία των παραπλήσιων 3 στόχων του block 10. 

Επί πλέον η γεωγραφική γειτνίαση τυχόν ομαδικών ανακαλύψεων στα blocks 10 & 11 θα διευκολύνει συνεκμεταλλεύσεις εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου οδηγώντας ταυτόχρονα στην ελαχιστοποίηση του κόστους αξιοποίησης των κοιτασμάτων. 

 
ΟΙ ΕΞΙ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ 10 ΚΑΙ 11 = 272 δισ. έως 1,06 τρισ. δολάρια 

Υπολογίσαμε τις αναμενόμενες ελάχιστες, μέσες και μέγιστες ποσότητες πόρων αερίων υδρογονανθράκων που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα κοιτάσματα των blocks 10 &11. Στην περίπτωση που η Κύπρος σταθεί τυχερή και υπάρξουν τελικά επαναλαμβανόμενες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στους παραπάνω 6 στόχους (σ.σ. με κίτρινο χρώμα) πιθανών κοιτασμάτων της Κύπρου, οι οποίες συνοδεύονται με αντίστοιχη πληρότητα των δομών σε υδρογονάνθρακες, παρόμοιες με αυτήν του κοιτάσματος “Zor”, η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει σε μία ελάχιστη 68 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf), μία μέση 116 Tcf και μία μέγιστη 180 Tcf., (με δεδομένες τις πρόσφατες συμφωνηθήσες συμβατικές τιμές πώλησης φυσικού αερίου από την ΕΝΙ στην Αίγυπτο, μεταξύ $ 4-6/ mbtu), η τοπική ακαθάριστη αξία της συνολικής αναμενόμενης ποσότητας φυσικού αερίου που θα μπορούσε να προκύψει στα blocks 10 & 11, κυμαίνεται μεταξύ μιας ελάχιστης 272 Δισεκατομμυρίων και $1,06 Τρισεκατομμύριων δολλαρίων. 

 
ΟΙ ΔΥΟ ΣΤΟΧΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ 6 ΚΑΙ 7 = 300 δισ. έως 1,09 τρισ. δολάρια 

Όσον αφορά τον πιθανό πλούτο που θα μπορούσε να περιέχουν το block 6, το οποίο παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία Total-Eni, η χαρτογράφηση των PGS & Spectrum δείχνει παρουσία δύο υπεργιγάντιων στόχων κοιτασμάτων, έναν “τύπου Λεβιάθαν” (σ.σ. με κίτρινο) διπλάσιο σε μέγεθος από το Λεβιάθαν και έναν δεύτερο στόχο “τύπου Ζορ” (σ.σ. με πορτοκαλί) πενταπλάσιο σε μέγεθος από το “Zoρ”. Δεκαπλάσιοι από το αιγυπτιακό κοίτασμα «Ζορ» οι κυπριακοί στόχοι στα οικόπεδα 6 και 7 

Σε περίπτωση ανακάλυψης φυσικού αερίου στους στόχους αυτούς, η αναμενόμενη ελάχιστη, μέση και μέγιστη συνολική ποσότητα πόρων αερίων υδρογονανθράκων των στόχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στο block 6 αλλά και μέρους αυτών που βρίσκονται μέσα στο block 7 (Εικ.2) υπολογιζόμενες με ελάχιστες 75 Tcf, μέσες 130 Tcf, και μέγιστες 185 Tcf. Θα μπορούσαν να δώσουν τοπική ακαθάριστη αξία των αναμενομένων ποσοτήτων μεταξύ 300 και $1,09 Τρισεκατομμυρίων δολλαρίων. 
 

ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ 6 ΚΑΙ 7 Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 

Με βάση τα παραπάνω είναι φανερό ότι η Τουρκία δεν διεκδικεί τυχαία -με παράνομο μάλιστα τρόπο- τον πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευτυχώς όμως ο αναμενόμενος πιθανός Κυπριακός πλούτος υδρογονανθράκων φαίνεται να είναι πολύ μεγάλος (μη λαμβανομένων υπ’ όψη των βαθύτερων ποσοτήτων στόχων αργού πετρελαίου στην περιοχή) πράγμα που έχει δελεάσει σε υψηλό βαθμό τις Διεθνείς Εταιρείες Πετρελαίων ( IOC’s).

Πιστεύουμε ότι αν στο τέλος του 2018 η Κοινοπραξία Τotal-Eni τοποθετήσει γεώτρηση στο block 6, –πιθανότατα στο κέντρο της δομής τύπου ψαμμίτη (σ.σ. με πορτοκαλί) – όπως αυτό φαίνεται στην Εικ.2. , η Τουρκία μάλλον θα επιδιώξει μέσα στο 2018 να τοποθετήσει και εκείνη ταυτόχρονα γεωτρύπανο (εάν βεβαίως καταφέρει να αποκτήσει κάποιο πλωτό γεωτρύπανο) σε γεωγραφική θέση που βρίσκεται μέσα στην ίδια δομή “τύπου Λεβιάθαν” (σ.σ. του block 6), επί της οποίας το 1/5 της έκτασης της θεωρεί ότι δικαιωματικά της ανήκει. Θεωρούμε ότι όταν έρθει αυτή η ώρα της διάτρησης της δομής αυτής από την κοινοπραξία Eni-Total το γεγονός θα αποτελέσει την πιο κρίσιμη στιγμή για την Κυπριακή δημοκρατία.

Καταλήγοντας να προσθέσουμε ότι εάν η γεώτρηση “Ονησιφόρος” οδηγήσει τελικά σε θετικά αποτελέσματα υπάρχει πιθανότητα η Κύπρος να αποτελέσει μεσοπρόθεσμα ένα μεγάλο κέντρο υγροποίησης φυσικού αερίου προς εξαγωγή καθώς και κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω αγωγών.

* Η κα. Τερέζα Φωκιανού είναι Πρόεδρος & Δ.Σ. FLOW S.A. 

* Ο Δρ. Ηλίας Κονοφάγος είναι αντιπρόεδρος FLOW S.A & Μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών 
Πηγή : ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Γιατί δεν λέτε ότι ο Ηλίας Κονοφάγος είναι ο γιός του Κωνσταντίνου Κονοφάγου, που ήταν πρύτανις στο ΕΜΠ επί ΗρωΪκού Πολυτεχνείου και είχε δηλώσει πως ΟΥΔΕΙΣ νεκρός υπήρξε εντός του χώρου του Πολυτεχνείου και ουδείς φοιτητής του ΕΜΠ δεν περιλαμβάνεται στους εκτός του Ιδρύματος νεκρούς;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί σημασία έχει ΤΙ ΛΕΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ κι όχι ποιός το λέει.
   Επί του θέματος, έχετε να πείτε κάτι;
   Αν ναι, πέστε το.
   Αν όχι, το σχόλιό σας ήταν περιττό.

   Διαγραφή
 2. Πολλά τά σκάνδαλα!


  http://www.stoxos.gr/2017/07/blog-post_330.html  ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ: ΠΟΥΛΗΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΑΝΕΚΤΙΜΗΤΟΥ ΑΞΙΑΣ!..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο Κονοφάγος είναι άνθρωπος του Λάτση. Μαζι με το φωσκολο γυρνανε τα κανάλια και πουλανε φούμαρα Τα ΕΛΠΕ τσάμπα πήραν τα κοιτάσματα στο Ιόνιο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ