Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Οι Έλληνες έκοψαν και το φαγητό - Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμωνΣτα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%

Μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας


Τσίπρα θέλατε, ραγιάδες ...
Μωρέ, βάζουν μυαλό οι λοβοτομημένοι;
Θα ξαναψηφίσουν τα ίδια σκατά... Τσίπρες και Μητσοτάκηδες και όλο το ΚΥΝΟβουλευτικό σκυλολόι... 

Βρε, ένα παξιμάδι, τρεις ελιές και μια τομάτα, να τρώμε, αλλά... ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΕΥΘΕΡΟΙ!


Καλλιόπη ΣουφλήΣτα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%

Η «σκληρή» πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες Έλληνες πολίτες, τα χρόνια της κρίσης, αποτυπώνεται διαρκώς στις έρευνες που διεξάγονται.


Όπως προκύπτει από τις διαθέσιμες μελέτες, οι οποίες περιλαμβάνονται στο 45ο τεύχος του Οικονομικού Δελτίου της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%! Η ετήσια κατανάλωση τροφίμων εντός σπιτιού μειώθηκε κατά μέσον όρο στο 29,4%. Στα φτωχότερα νοικοκυριά η μείωση είναι της τάξης του 30,8%, ενώ στα υψηλότερα κλιμάκια κατά 32,3%.

Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αποτυπώνονται τον τελευταίο χρόνο τέτοια στοιχεία. Σύμφωνα με την  εταιρεία ερευνών IRI, τον Ιανουάριο ο τζίρος από πωλήσεις τροφίμων στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 10%, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου η πτώση ανήλθε στο 15%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περσινές περιόδους.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ΤτΕ, η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης, εν'ω το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημά τους μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

Τα ευρήματα αυτά αντανακλούν, στο μικροοικονομικό επίπεδο, τη μεγάλη μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας στην ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2009-2014 και τη συνακόλουθη μείωση της απασχόλησης.


Αναλυτικά η έρευνα
 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο του Ευρωσυστήματος και παρέχει λεπτομερή πληροφόρηση για τα περιουσιακά στοιχεία, τα δάνεια και τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, καθώς επίσης και για το εισόδημα και την κατανάλωσή τους.

Η πρώτη φάση της έρευνας στην Ελλάδα έγινε το 2009 με δείγμα 2.971 νοικοκυριά, και η δεύτερη το 2014 με δείγμα 3.003 νοικοκυριά.

Η τρίτη φάση της έρευνας για τα ελληνικά νοικοκυριά θα διεξαχθεί εντός του 2017 και θα ενσωματώνει πρόσθετες ερωτήσεις για το παθητικό των νοικοκυριών και συγκεκριμένα για τις οφειλές τους προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, προσφέροντας μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το συνολικό χρέος των ελληνικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με ευρήματα της μελέτης που υπογράφει ο οικονομολόγος της ΤτΕ Ευάγγελος Χαραλαμπάκης η διάμεση αξία του καθαρού πλούτου των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της κρίσης μειώθηκε κατά 40% και η μεταβολή αυτή είναι στατιστικά σημαντική.

Η πτώση της αξίας του καθαρού πλούτου αποδίδεται πρωτίστως στη μείωση της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως της ακίνητης περιουσίας και δευτερευόντως στη συρρίκνωση της αξίας των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.

Επίσης, η μελέτη καταδεικνύει μείωση της αξίας του υπολοίπου των συνολικών δανείων των νοικοκυριών και των ενυπόθηκων δανείων, αλλά η μεταβολή αυτή δεν είναι στατιστικά σημαντική. Από την άλλη πλευρά, παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση του υπολοίπου των μη ενυπόθηκων δανείων.

Εκτός από τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών, το διάμεσο ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 26% την περίοδο 2009-2014.Το περιορισμένο εισόδημα και η επιβολή φόρων έπληξε σημαντικά και την κατανάλωση των νοικοκυριών.

Το διάμεσο ύψος της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης τροφίμων μειώθηκε κατά 27%.

Η μείωση αυτή είναι στατιστικά σημαντική σε όλο το εύρος της κατανομής.

Η αποταμίευση των νοικοκυριών περιορίστηκε κατά την περίοδο της κρίσης.

Το δε ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσαν ότι τα έξοδά τους είναι χαμηλότερα από το εισόδημα μειώθηκε από 21,9% το 2009 σε 13,5 % το 2014.

Δείτε βίντεο: Οι Έλληνες έκοψαν και το φαγητό - Μείωση 27% στην ετήσια κατανάλωση τροφίμων


https://youtu.be/C83BvwWPJ2MΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. "ένα παξιμάδι, τρεις ελιές και μια τομάτα" είναι χλιδή!
  Μάλλον για πέτρες μας βλέπω...

  «Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμεν πέτρες»!..είπε ο Κολοκοτρώνης.


  Κι ένα τρομερό σχόλιο που βρήκα σήμερα στο pronews, με υπογραφή σχολιαστού "nonNWORDER" :

  ΕΝΑΣ ΟΜΟΡΦΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ!!!

  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ "ΑΡΙΣΤΕΡΟΣΤΡΟΦΟΙ" ΔΙΕΘΝΙΣΤΕΣ......ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ "ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ" ;;;;;

  ΑΥΤΟ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.

  ΟΡΔΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕ ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΑ ΒΙΩΜΑΤΑ , ΘΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΕ "ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΕΣ" ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΥΠΕΡΓΗΡΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ.....

  Η ΠΟΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ "ΑΠΟΠΛΗΘΥΣΜΟΥ" (ΜΕΙΩΣΗ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΙΤ.......ΝΑΙ . ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΥΡΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΡΔΕΣ ΥΠΗΡΕΤΩΝ (ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ , ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ , ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΤΛ...)!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥ.....ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ , ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...προβραδυνο φαγητο ενα κομματσελι ψωμακι με δεκα κουταλιες τραχανακο και υπνακο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΛΌ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΔΙΑΙΤΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΟΧΙ ΠΙΤΣΕΣ, ΓΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ. ΝΑΙ ΠΑΞΙΜΑΔΙ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΗΑ ΚΑΙ ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ. ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΥΜΒΑΔΙΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟ ΧΑΣΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΩΝ.

  ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ.
  ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΟΡΤΟ ΡΑΦΤΗ, ΠΕΡΑΣΤΕ ΑΠΟ ΠΑΡΑΛΙΑΚΕΣ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΗΤΕ ΜΙΛΙΟΥΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΧΟΝΤΡΟΚΟΙΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ Ε;; ΔΗΛΑΔΗ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΝΑΝΕ ΕΝΩ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΡΩΝΕ ΜΕ ΕΦΤΑ ΚΟΥΤΑΛΙΑ, ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΒΙΛΑΡΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ. ΚΑΙ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΑΒΕ ΚΑΙ 4 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΙΤΣΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΟΨΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΗΑ. ΜΟΝΟ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΚΡΕΜΥΔΙ ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΦΟΡΟΙ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Το ντερλίκωμα το έκοψαν,την μαλακία να ψηφίζουν προδότες και άχρηστους οι ελλαδέζοι πότε θα την κόψουν,εεε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ