Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2017

«Χαστούκι» στον Τσίπρα από τις ΗΠΑ: Η συμφωνία που έκλεισες στο Eurogroup είναι καθαρή τρέλα! «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα»: «Ένα τέτοιο πλάνο δεν έχει επιτευχθεί ποτέ και σε καμία χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Επί της ουσίας, ο οικονομολόγος του Peterson Institute δείχνει το αυτονόητο: 

Ότι η άγρια λιτότητα που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έως το 2060, δημιουργούν επιπρόσθετα βάρη χωρίς, όμως, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητά της!
 Πώς λέει η λαϊκή ρήση: Τα λέμε στην πεθερά, για να τ' ακούει η νύφη... ή και το αντίστροφο...
Το χαστούκι, δεν είναι για τον Τσίπρα... είναι μήνυμα στους  νεοέλληνες αποίκους.
Ότι δεν έρχονται απλά μαύρες μέρες, αλλά μέρες γεμάτες ΕΦΙΑΛΤΕΣ.

Καλλιόπη Σουφλή «Χαστούκι» στον Τσίπρα από τις ΗΠΑ: Η συμφωνία που έκλεισες στο Eurogroup είναι καθαρή τρέλα!

«Δημοσιονομικός ζουρλομανδύας» τα πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% μέχρι το 2060 σύμφωνα με το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο Peterson – Καταδικασμένο σε αποτυχία το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους


«Καταπέλτης» για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η μελέτη του διακεκριμένου αμερικανικού Ινστιτούτου Peterson για την Ελλάδα. 


Ούτε λίγο ούτε πολύ, ένας από τους πλέον σοβαρούς οικονομικούς θεσμούς των ΗΠΑ, στέλνει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει κατά μέρους τους πανηγυρισμούς και τους διθυράμβους περί επιτυχίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εκτιμώντας πως η συμφωνία Αθήνας – δανειστών είναι καταδικασμένη να αποτύχει.


Μάλιστα, ο υπογράφων τη μελέτη, ο οικονομολόγος Ζερονίμ Ζελτεμάγιερ, χαρακτηρίζει το deal για πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 2% για διάστημα 40 ετών ως «δημοσιονομικό ζουρλομανδύα», επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να πράξει το ακατόρθωτο.


Σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Ζελτεμάγιερ στη μελέτη υπό τον τίτλο «Το Eurogroup για την Ελλάδα: Ελάφρυνση του χρέους με ένα δημοσιονομικό ζουρλομανδύα»: «Ένα τέτοιο πλάνο δεν έχει επιτευχθεί ποτέ και σε καμία χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».


Επί της ουσίας, ο οικονομολόγος του Peterson Institute δείχνει το αυτονόητο: 

Ότι η άγρια λιτότητα που φόρτωσαν στις πλάτες των Ελλήνων ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του έως το 2060, δημιουργούν επιπρόσθετα βάρη χωρίς, όμως, κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα για την ελληνική οικονομία και τη βιωσιμότητά της!

Οι ευκαιρίες και οι παγίδες της συμφωνίας στο Eurogroup

Σύμφωνα με πληροφορίες από το newnoney.gr, ο συντάκτης της συγκεκριμένης έκθεσης, παραθέτει τα αρνητικά αλλά και τα θετικά σημεία της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου.Στα αρνητικά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Ζελτεμάγιερ συγκαταλέγονται τα εξής:


1. Η Ελλάδα συμφώνησε σε ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2% για μια περίοδο 40 ετών, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ποτέ από καμία χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

2. «Κλωτσάνε το τενεκεδάκι παρακάτω (kick the can down the road)». Χωρίς την έγκριση από το ΔΝΤ, το πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους από το 2018, θα κλωτσάει ξανά το τενεκεδάκι παρακάτω χωρίς να προσφέρει μια βιώσιμη λύση.

3. Η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 πιθανώς να μπορεί να επιτευχθεί εάν ληφθούν υπόψη ιστορικά προηγούμενα, αλλά θα διατηρήσει στον πάτο του βαρελιού τις δημόσιες επενδύσεις, αρά και τις προοπτικές για μια βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

4. Η διατήρηση πλεονάσματος άνω του 2% του ΑΕΠ για επιπλέον 37 χρόνια προϋποθέτει ότι η οικονομία θα τρέχει με μια άνευ προηγουμένου δυναμική. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο να πέσει έξω ως προς τις οικονομικές επιδόσεις έστω και μια χρονιά.

5. Το σχεδιαζόμενο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να στηρίζεται σε μια ρεαλιστική εκτίμηση του τι μπορεί να πετύχει μια χώρα. Το δημοσιονομικό όμως μονοπάτι που προτείνει το Eurogroup απέχει πολύ από αυτή την οικονομική αρχή.


Στα θετικά σημεία της συμφωνίας καταγράφονται τα ακόλουθα:


- Οι υπουργοί της ευρωζώνης δεσμεύονται κατηγορηματικά για την ελάφρυνση του χρέους.

- Το Eurogroup εμφανίζεται έτοιμο να δεχθεί την αναβολή της καταβολής τόκων ως μέρος της δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους

- Συγκεκριμενοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο για τα επόμενα δύο ή πέντε χρόνια, αλλά και πέραν αυτών.
 

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Οι προδότες του αγώνα 1955-1959 αφού τους πλήρωναν οι ΄Αγγλοι κατακτητές, πήγαιναν στην Αγγλία για να ζήσουν. Δεν υπήρχε σπιθαμή γης μέσα στην Κύπρο για να ζήσουν οι ίδιοι ακόμη και τα παιδιά τους. Το ίδιο θα πάθουν και οι προδότες της Ελλάδας όποιο αξίωμα και αν έχουν τώρα. Φτάνει να έχουν βάλει το λιθαράκι τους ή ΄΄΄μομμόροτσο΄΄ όπως λέμε στα Κυπριακά. Η Ελλάδα θα σωθεί γιατί το θέλει ο Θεός.
    Ελληνοκύπρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ