Τρίτη, 13 Ιουνίου 2017

Αποκάλυψη: Εμπλοκή στο «παρά ένα» του Eurogroup με το προαπαιτούμενο της έκτακτης εισφοράς των Εφοπλιστών Το όλο θέμα είχε ανέβει ψηλά τις προηγούμενες μέρες καθώς ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άδραξε της ευκαιρίας για να επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει κάνει τίποτα για να καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών».


Το 2013  11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συνεισφοράς των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα στηλιτεύοντας την τότε κυβέρνηση.

"Γιατί επελέγη η διαδικασία της οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών αντί της υποχρεωτικής φορολόγησης, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες.
Καταλύουν το Σύνταγμα... εμπαίζουν τον λαό.
Οι μάσκες τους έπεσαν από την δεύτερη μέρα της εξουσίας τους.


Καλλιόπη Σουφλή

Image result for ΕΦΟΠΛΙΣΤΕς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕς

Αντιδρά η εφοπλιστική κοινότητα με την παράταση του μέτρου που ζητούν οι δανειστές

 Προσωρινή «εμπλοκή» με το προαπαιτούμενο της εθελοντικής συνεισφοράς των εφοπλιστών στα φορολογικά έσοδα του κράτους - που λήγει κανονικά το 2018 και οι δανειστές έχουν ζητήσει παράταση του μέτρου - έχει σημειωθεί στο «παρά ένα» του κρίσιμου Eurogroup της Πέμπτης 15 Ιουνίου που αποφασίζει για την εκταμίευση της αυξημένης δόσης των 8 δισ.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές έντονη είναι η αντίδραση της εφοπλιστικής κοινότητας με την επέκταση της έκτακτης εισφοράς που έχουν ζητήσει θεσμοί παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εθελοντικό φόρο και όχι για ένα υποχρεωτικό «χαράτσι» όπως συμβαίνει για τα εκατομμύρια των φορολογουμένων, μισθωτών, συνταξιούχων και ανέργων.


Το θέμα συζητήθηκε σε χθεσινή 12/6 σύσκεψη που έλαβε χώρα στο υπουργείο Οικονομικών με την Ένωση των Εφοπλιστών για την οποία σκοπίμως δεν έγινε κάτι γνωστό από τη στιγμή που όλα τα φώτα της δημοσιότητας είχαν στραφεί πάνω στην συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γάλλο ομόλογο του Μπρινό Λε Μερ, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα για να «ξεκλειδώσει» την συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.


Όπως ήταν φυσικό με το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η είσοδος του προεδρείου της Ένωσης των Εφοπλιστών στο κτίριο επί της οδού Νίκης πέρασε σχεδόν απαρατήρητη.


Επειδή, όμως δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό θέμα θα υπάρξει συνέχεια σήμερα 13/6 και σε κάθε περίπτωση μετά την συνεδρίαση του προεδρείου της Ένωσης.


Πάντως το όλο θέμα είχε ανέβει ψηλά τις προηγούμενες μέρες καθώς ο γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε άδραξε της ευκαιρίας για να επιτεθεί προσωπικά στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «δεν έχει κάνει τίποτα για να καταργήσει τα προνόμια των εφοπλιστών».
 


Υπενθυμίζεται ότι από τον Οκτώβριο του 2012 στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013 - 2016 είχε δημοσιοποιηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα του κράτους από την ποντοπόρο ναυτιλία από τα 14 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως στα 140 εκατ. για την περίοδο 2013 - 2016 μέσω μιας διαδικασίας εθελοντικής συνεισφοράς με υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών.


Σε αυτό το πλαίσιο συστάθηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας γραφείο υποδοχής εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών στο οποίο γίνονται «δηλώσεις οικειοθελούς προσφοράς» εκ μέρους των εφοπλιστών.

Για την ιστορία και μόνο να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχαν καταθέσει ερώτηση στην Βουλή για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συνεισφοράς των εφοπλιστών στα δημόσια έσοδα στηλιτεύοντας την τότε κυβέρνηση.

Οι 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν ερώτηση ήταν οι: Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Δημήτρης Γάκης, Αγνή Καλογερή, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Παπαδημούλης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Συρμαλένιος και Ευκλείδης Τσακαλώτος.Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ρωτούσαν τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας για τα εξής:


* Γιατί επελέγη η διαδικασία της οικειοθελούς «φορολόγησης» των εφοπλιστών αντί της υποχρεωτικής φορολόγησης, όπως συμβαίνει με όλους τους πολίτες.


* Με ποια διοικητική πράξη (Προεδρικό Διάταγμα, Υπουργική Απόφαση) συστάθηκε το Γραφείο Υποδοχής Εκπροσώπων Ναυτιλιακών Ποντοπόρων Εταιρειών, ποιες είναι οι αρμοδιότητές του και αν λειτουργεί αυτοτελώς.


 * Πόσες εφοπλιστικές εταιρείες δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλουν οικειοθελώς στα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου, πόσα πλοία αντιστοιχούν σε αυτές τις εταιρείες και ποιο είναι το ποσό που έχει δηλωθεί πως θα καταβληθεί από τη διαδικασία εθελοντικής συνεισφοράς που έχει επιλεγεί.

Κουρουμπλής: Θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup – Προς επιβολή έκτακτης εισφοράς στους εφοπλιστές
 Την εκτίμηση πως θα υπάρξει συμφωνία στο αυριανό Eurogroup διατύπωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους εφοπλιστές.


«Ο χώρος του εφοπλισμού θα δείξει κατανόηση προκειμένου να διευκολύνει την χώρα.
Είναι δεδομένο ότι θα πάνε τα πράγματα προς τα εκεί.


Έχει γίνει η κουβέντα με τους εφοπλιστές και επεδείχθη και κατανόηση» είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθήνα 9,84 ο κ.Κουρουμπλής.


Όσον αφορά το αυριανό Eurogroup ο κ.Κουρουμπλής ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα μέτρα ανεξάρτητα από το εάν θα πάρει κάτι για το χρέος, διερωτήθηκε αν υπάρχει εναλλακτική.


«Τι να κάνει; Υπάρχει άλλος δρόμος;
Να φύγουμε από το ευρώ;

Υπάρχει άλλος δρόμος, αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα και η χώρα;» διερωτήθηκε ο κ.Κουρουμπλής.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ