Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017

Φεμινιστική παράνοια: Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να κάθονται με τα πόδια ανοιχτά στα λεωφορεία


 Η αλλαγή έρχεται αφότου μια φεμινιστική ομάδα που ονομάζεται Mujeres en Lucha (Γυναίκες σε πόλεμο) ξεκίνησε μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα ενάντια στο «manspreading» και υπέβαλε μια αίτηση που υπογράφηκε από 10.000 ανθρώπους στο δημαρχείο της Μαδρίτης.

ΑΥΤΕΣ, θέλουν τρεις φορές την μέρα ξύλο... το φελέκι μου μέσα...

Γιατί μαρί; Το βρακί τους φαίνεται, ή το... πουλί τους;;;

Χριστέ μου, τι άλλη παράνοια θα υποστούν οι γυναίκες;

Γι αυτό και τα τελευταία πενήντα χρόνια, βγαίνουν τόσοι... λαπάδες "άντρες"...

Αυτός, δεν είναι φεμινισμός, κυράτσες μου... ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ λέγεται.
Και δεν ευνουχίζεστε μόνον εσείς... ευνουχίζετε και τα παιδιά σας και τους άντρες σας...


Καλλιόπη Σουφλή 
 
Η Μαδρίτη απαγόρευσε στους άνδρες να ανοίγουν πολύ τα πόδια τους όταν κάθονται στο σύστημα δημόσιων μεταφορών της αφότου φεμινίστριες έπεισαν το αριστερό συμβούλιο της πόλης ότι οι άνδρες που εισβάλλουν στο χώρο των άλλων με τα απλωμένα πόδια τους ήταν ένα πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπιστεί.
  Στην φεμινιστική ορολογία ονομάζεται ”manspreading”.
Η εταιρία μεταφορών EMT της Μαδρίτης παρουσίασε ένα νέο σύνολο αυτοκόλλητων ετικεττών που θα τοποθετηθούν σε όλα τα λεωφορεία της πόλης, συμπεριλαμβανομένης μιας ανδρικής φιγούρας με τα γόνατα να απλώνονται ευρύτατα, συνοδευόμενο από το σύνθημα «Σεβάσου το χώρο των άλλων».
 
 
“Η αποστολή αυτής της νέας εικόνας είναι να θυμόμαστε την ανάγκη διατήρησης της πολιτικής συμπεριφοράς και το σεβασμό του χώρου του καθενός στο λεωφορείο”, δήλωσε η εταιρεία, η οποία λειτουργεί πάνω από 200 γραμμές λεωφορείων, μεταφέροντας περισσότερους από 400 εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο.
 
  “Αυτό το νέο πληροφοριακό σήμα είναι παρόμοιο με εκείνο που υπάρχει ήδη σε άλλα συστήματα μεταφορών σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει ο κόσμος να υιοθετεί μια στάση που κάνει τους άλλους να αισθάνονται άβολα”.
 
  Η αλλαγή έρχεται αφότου μια φεμινιστική ομάδα που ονομάζεται Mujeres en Lucha (Γυναίκες σε πόλεμο) ξεκίνησε μια εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα ενάντια στο «manspreading» και υπέβαλε μια αίτηση που υπογράφηκε από 10.000 ανθρώπους στο δημαρχείο της Μαδρίτης.
 
 
 
 
“Όπως ακριβώς οι γυναίκες διδασκόμαστε να καθόμαστε με τα πόδια μας κλειστά (σαν να κρατάμε κάτι ανάμεσα στα γόνατά μας), οι ”manspreaders” μεταδίδουν μια ιδέα εξουσίας και εδαφικότητας, σαν να τους ανήκει ο χώρος”, λέει η αίτηση.
 
  Το συμβούλιο της Μαδρίτης, υπό την ηγεσία ενός συνασπισμού που υποστηρίχθηκε από το αριστερό κόμμα Podemos, δήλωσε ότι ο νέος κανόνας είχε συγκεκριμένα ως στόχο “τους άνδρες χρήστες των μεταφορών [που ανοίγουν τα πόδια τους και καταλαμβάνουν δύο θέσεις”.
 
  Μπορεί να φαίνεται απίστευτο έως και παρανοϊκό, όμως το παρακάτω Tweet είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα από μια γυναίκα που ”ενοχλείται” από τον άνδρα που κάθεται απέναντί της.
 
  Η επικεφαλής των περιφερειακών μεταφορών της Μαδρίτης Ángel Garrido του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος να απαγορευθεί κάτι τέτοιο καθώς «οι ισχύοντες κανόνες δηλώνουν ότι είναι ένα κάθισμα ανά επιβάτη».
 
  Η Μαδρίτη δεν είναι η πρώτη πόλη που παρεμβαίνει στις δημόσιες συγκοινωνίες.
 
  Η Νέα Υόρκη ήταν η πρώτη εξέχουσα πόλη στην εκστρατεία εναντίον του ”manspreading” στις δημόσιες συγκοινωνίες το 2014, αν και το θέμα αναζωπυρώθηκε στην Ισπανία φέτος όταν το αριστερό κόμμα CUP ζήτησε να τερματιστεί αυτό που αποκαλούσε «επίδειξη machismo (αρρενωπότητας) και μικρο-επιθετικότητας.”
 
  Παρά την ασημαντόντητά του – ή ίσως ακριβώς εξαιτίας της – το ”manspreading” έχει γίνει ένα συμβολικό πολιτιστικό ντιμπέιτ, ενδεικτικό πολύ ευρύτερων θεμάτων.
 
 
Ο όρος “manspreading” εμφανίστηκε σε ένα εικονογραφημένο blog του Tumblr το 2013 και εκείνοι που αγωνίζονται εναντίον του λένε ότι η εκστρατεία ενάντια σε αυτό επιδιώκει να αντιμετωπίσει παλαιά ζητήματα στερεοτύπων φύλου, δομών εξουσίας και του ρόλου των γυναικών σε δημόσιους χώρους.
 
 
Οι αντίπαλοί του έχουν επισημάνει τον ίδιο τον όρο ως μίσανδρο και την καμπάνια ασήμαντη, και έχουν δώσει βιολογικές εξηγήσεις για το γιατί οι άνδρες προτιμούν να κάθονται σε συγκεκριμένες στάσεις.
 
 
Έχουν επίσης προωθήσει την εξάπλωση του όρου ”bag spreading” που στοχεύει τις γυναίκες και σχετίζεται με μια κοινή συμπεριφορά όταν οι επιβάτες βάζουν την τσάντα τους ή τα ψώνια τους στο παρακείμενο κάθισμα πιάνοντας επιπλέον χώρο.
 
 
Πηγές:
http://www.telegraph.co.uk/news/2017/06/07/madrid-bans-manspreading-buses/
https://www.rt.com/news/391442-madrid-manspreading-public-transport/


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. Έτυχε ποτέ να ταξιδέψετε με τα υπεραστικά λεωφορεία και έναν τέτοιον κύριο δίπλα σας; Πραγματικά η παρενόχληση είναι τρομακτική. Νώθεις να πνίγεσαι. Εγώ έχω φτάσει σε σημείο να σπρώξω το πόδι του προς το δικό του χώρο καθίσματος.
  Το ότι το φεμινιστικό κίνημα έχει φτάσει σε ακρότητες που κάθε άλλο παρά
  τιμούν τη γυναίκα, δε σημαίνει ότι και στην προκειμκένη περίπτωση έχει άδικο. Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι σου ειναι οι ασιατες και ο ασιατισμος ....μια ζωη σπρωχνουν τα παντα προς την πουστια....το πεος και οι ορχεις τα στηθη των γυναικων και η δελφη [αυτο που λεν οι ασιατες μουνι - μουνα -ναουμ που στα σανσκριτικα θα πει ο γυναικωτος ] πρεπει να φαινονται '' καθαρα''ωστε τα παιδια αγορια- κοριτσια να ειναι ''ομαλα εφορου ζωης''. Οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ετσι με τα γλυπτα τους εκπαιδευονταν για να διαφερουν απο τους ανωμαλους βαρβαρους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, Ε ΡΕ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΒΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ YOU TUBE

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ