Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Γ.Μαντζουράνης: Από το αντιδικτατορικό κίνημα στο σκάνδαλο Κοσκωτά


  
Ο στενός σύμβουλος του μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στρατηγός Γρυλλάκης γράφοντας για αυτά τα γεγονότα στο βιβλίο του, αναφέρει ότι ο Μαντζουράνης συμφώνησε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία εναντίον του Κουτσόγιωργα μετά από συνεννόηση μαζί του και με στελέχη της ΝΔ που του παρείχαν υποσχέσεις για ευνοϊκή νομική μεταχείριση και αμοιβή 20 εκατομμύρια δραχμές. 

Ο Κουτσόγιωργας κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι ο Ν 1806/88 (Κουτσονόμος) δεν επηρέαζε τις ελεγκτικές δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος».
 Η ιστορία του δικηγόρου Γιάννη Μαντζουράνη που βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης για τις τηλεοπτικές άδειεςΟ Γιάννης Μαντζουράνης νομικός σύμβουλος του δημοσίου για τις τηλεοπτικές άδειες στο σημερινό διαγωνισμό, έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες έντονο ενδιαφέρον καθώς, δέχτηκε τα 'πυρά' του τηλεοπτικού σταθμού Alpha που τον κατηγορεί πως την ώρα που καλείται να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του δημοσίου, είναι και συνήγορος ενός εκ των διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας και συγκεκριμένα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ τον κατηγορούν επίσης πως έδειξε ιδιαίτερη ελαστικότητα στην υποψηφιότητα Καλογρίτσα, ο οποίος σύμφωνα με τους υπόλοιπους διεκδικητές κατατέθε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.


Ο δικηγόρος σήκωσε το γάντι, προέβη σε αποκαλυπτικές δηλώσεις και απείλησε πως θα κινηθεί νομικά εναντίον όποιου ισχυρίζεται όπως λέει "ψεύδη και αθλιότητες".


«Πρόκειται για συνειδητή αθλιότητα του αισχίστου είδους. Σήμερα θα πάρουν τα εξώδικα και αύριο-μεθαύριο θα προχωρήσω σε αγωγές. Δεν μπορούν να παίζουν έτσι. Όσο ισχυροί και να είναι κάποιοι, θα πρέπει να αντιληφθούν πως δεν υπάρχει κανένας Έλληνας πολίτης υπεράνω του νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαντζουράνης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».


Επανέλαβε πως δεν έχει εκπροσωπήσει τον κ. Μαρινάκη «σε καμία δίκη, σε καμία διαδικαστική πράξη, ενώπιον κανενός δικαστηρίου, κανενός εισαγγελέα, καμιάς Αρχής» και πρόσθεσε: «Είμαι δικηγόρος ενός από τους πολλούς συγκατηγορούμενούς του στην υπόθεση των στημένων παιχνιδιών, του Θεόδωρου Κουρίδη, ο οποίος υπήρξε δικηγόρος της ΕΠΟ. Αυτό και τίποτα άλλο».


«Αυτό» πρόσθεσε «αποδεικνύεται από έγγραφα και θα αποδειχθεί ενώπιον των δικαστηρίων, όπου θα προσφύγω. Διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, ως δικηγόρος δεν έχω άλλο όπλο να αμυνθώ στη λάσπη και τη συκοφαντία παρά μόνο στα δικαστήρια».


"Τουναντίον μάλιστα, είμαι δικηγόρος του Δ. Κοντομηνά (σ.σ.: ιδιοκτήτη του ALPHA) στην υπόθεση του Ταμιευτηρίου και στο φορολογικό ποινικό του". υπογράμμισε σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ.

Το προφίλ και η δράση του

Ποιος είναι όμως ο Γιάννης Μαντζουράνης που εμπλέκεται σε όλες τις μεγάλες υποθέσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και έχει στο πελατολόγιο του, άτομα από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κύκλο της χώρας; Μπορεί σε κάποιους το όνομά του να μη λέει τίποτα, όμως ο δικηγόρος έχει μεγάλη διαδρομή και έντονη πολιτική δράση, από τα χρόνια της χούντας.


Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στην Αντίσταση και κυρίως στο  αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Υπήρξε μέλος της Επιτροπής Κατάληψης της Νομικής το 1973. Συνελήφθη και φυλακίσθηκε στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, διεκόπη η αναβολή στράτευσης λόγω σπουδών και στρατεύθηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς φοιτητές.


Μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου πέρασε στη παρανομία και το Μάη του 1974 διέφυγε στην Δ. Γερμανία, όπου και ζήτησε πολιτικό άσυλο και εργάσθηκε, ως ελεύθερος συνεργάτης, στην ελληνική εκπομπή της DEUTSCHE WELLE στην Δ. Γερμανία.


 
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος ΠΑΣΟΚ, αναπληρωματικό μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ εκλεγείς στο 1ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, αναπληρωτής γραμματέας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων από 1982 – 1987, Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου από 16-11-1982 έως 18-1-1984, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Προεδρίας της Κυβέρνησης από 19-1-1984 έως 8-8-1985 και Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, για θέματα της Δημόσιας Διοίκησης από 20-8-1985 έως 19-2-1987.

Η εμπλοκή στο σκάνδαλο Κοσκωτά

Στο πολύκροτο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο Κοσκωτά που οδήγησε στο ειδικό δικαστήριο κορυφαία στελέχη της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και  κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική σκηνή κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990, ο Γιάννης Μαντζουράνης είχε σημαντικό ρόλο.


Μια από τις σημαντικότερες πτυχές του σκανδάλου Κοσκωτά ήταν η εμπλοκή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Μένιου Κουτσόγιωργα, ο οποίος πέθανε κατά τη διάρκεια της δίκης. 

Ο Κουτσόγιωργας συνδεόταν με τον στενό συνεργάτη του Κοσκωτά, Γιάννη Μαντζουράνη ο οποίος προερχόταν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.  Αυτό που έμεινε από εκείνο το σκάνδαλο ήταν η απόδειξη σε βάρος του Μένιου Κουτσόγιωργα ότι έλαβε μίζα 2 εκατομμυρίων δολαρίων για ένα νόμο. Τον περίφημο Κουτσονόμο (Νόμος 1806/1988), τον οποίο ως αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Δικαιοσύνης έφερε για να προστατευθεί ο Γιώργος Κοσκωτάς και η Τράπεζα Κρήτης.


Τα 2 εκατομμύρια δολάρια κατατέθηκαν στο όνομα του Μένιου Κουτσόγιωργα σε ελβετική τράπεζα με ενδιάμεσο τον Γιάννη Ματζουράνη πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και στενό συνεργάτη του Γιώργου Κοσκωτά.  Ο Γιάννης Ματζουράνης υποστήριξε ότι η κατάθεση έγινε εν γνώσει του Κουτσόγιωργα και ήταν αντικείμενο δωροδοκίας ενώ ο Κουτσόγιωργας υποστήριξε ότι παγιδεύτηκε από τους Κοσκωτά - Ματζουράνη και ότι δεν είχε γνώση για το συγκεκριμένο έμβασμα.


Ο Κουτσόγιωργας λίγες εβδομάδες μετά, έδωσε εντολή να επιστραφεί όλο το ποσό πίσω στον λογαριασμό του Μαντζουράνη από τον οποίο εμβάστηκε και έκλεισε τον λογαριασμό. 

Το παρασκήνιο

Η υπόθεση αυτή γνωστοποιήθηκε έξι μήνες μετά από συνέντευξη του Κοσκωτά στο περιοδικό ΤΙΜΕ όταν ήταν πλέον φυλακισμένος στις ΗΠΑ. 

Ο Μαντζουράνης όταν κλήθηκε από την δικαιοσύνη κατέθεσε ότι τα χρήματα ήταν αντικείμενο δωροδοκίας σε σχέση με τον Ν. 1806/88 που είχε ψηφιστεί στις αρχές Αυγούστου 1988 και θα παρείχε κάποια προνόμια στο Κοσκωτά σε σχέση με τον έλεγχο της Τράπεζα Κρήτης.  Η κατάθεση του Μαντζουράνη επέφερε ευνοϊκή νομική μεταχείριση για τον ίδιο και καίριο πολιτικό πλήγμα για τον Κουτσόγιωργα. 

Ο στενός σύμβουλος του μετέπειτα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στρατηγός Γρυλλάκης γράφοντας για αυτά τα γεγονότα στο βιβλίο του, αναφέρει ότι ο Μαντζουράνης συμφώνησε να καταθέσει και να δώσει στοιχεία εναντίον του Κουτσόγιωργα μετά από συνεννόηση μαζί του και με στελέχη της ΝΔ που του παρείχαν υποσχέσεις για ευνοϊκή νομική μεταχείριση και αμοιβή 20 εκατομμύρια δραχμές. 

Ο Κουτσόγιωργας κατά τη διάρκεια της δίκης υποστήριξε ότι ο Ν 1806/88 (Κουτσονόμος) δεν επηρέαζε τις ελεγκτικές δυνατότητες της Τράπεζας της Ελλάδος».


Για την υπόθεση αυτή ο Μαντζουράνης προφυλακίστηκε όμως αθωώθηκε με ομόφωνη απόφαση του Εφετείου Αθηνών και με σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα της έδρας. Επίσης από το ίδιο δικαστήριο η ποινική δίωξη και η προφυλάκιση του κρίθηκαν παράνομες 'ως καθ υπέρβασιν εξουσίας'.


Πηγή
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

  1. ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ... Η ΓΕΝΙΑ ΠΟΥ ΚΑΥΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ......υπαλληλακια ηταν πεντακαθαρα ολοι αυτοι....φερεφωνα των ''εγκεφαλων'' ...τους εδωσαν κρατικες θεσεις για να ξεχωριζουν μεσα στο χωριο τους...αλλα δεν διεφεραν σε τιποτα νοοτροπικως απο ανθρωπους ''υπαιθριους ''της εποχης του χιλια εφτακοσια....ολοι οσοι φευγουν απο τα χωρια τους θελουν να λενε οι χωριανοι των μετα απο λιγο καιρο οτι ''εκτισαν πανοραματα''....δηλαδη εγιναν λεφταδες. Ποτε δεν θα καταλαβουν οτι τα αφεντικα τους ''τους εχουν στο χερι'' και οτι μπορει να τους ''καταργησουν''....τα τελευταια τριακοσια χρονια η ιστορια ειναι ''βαρετη'' απο τετοια σκηνικα του τυπου ''καραγκιοζ μπερντε''...τελος αυτοι οι ηλιθιοι χωριατλαμαδες αλλα πλεον ''κοσμοπολιτες της προβατιλας και της προβιας''συνεχιζουν να καταστρεφουν ανθρωπους , οπως εκαναν και οι παπουδες των στα χωρια των , διχως πραγματικα να αντιλαμβανονται οτι ειναι πολιτες ενος κρατους και αυτο γιατι το DNA τους δεν αλλαζει που εδω και χιλιαδες χρονια σκηνητες ηταν , ακολουθοντας τα αγρια ζωα....[παρακολουθειστε ιστορικα τρεις νομους της ελλαδας της Μεσσηνιας και Αιτωοακαρνανιας συν Ροδοπης οχι ρε πουστη μου πως ηρθαν απο τον ειρηνικο και Απω Ανατολη?]

      Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ