Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ -Καταγγελίες πολιτών – επιχειρήσεων για ελέγχους που γίνονται χωρίς διαφάνεια και καταχρηστικάΗ κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναφέρουν φοροτεχνικοί οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους ελεγκτές όχι μόνο για τις αποφάσεις αλλά και για τον αλαζονικό τρόπο που συμπεριφέρονται στους ελεγχόμενους. 

Ίσως η χώρα μας  είναι η μοναδική που με την έναρξη ενός ελέγχου ο ελεγχόμενος αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων ως «ένοχος». 
Όπως ένοχοι είναι οι λογιστές, ακόμα και οι ορκωτοί που υπογράφουν φορολογικά πιστοποιητικά.


Όλα αυτά συμβαίνουν όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι εξαιτίας των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί στη φορολογική διοίκηση. 

Η πίεση που ασκείται στους προϊστάμενους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων τους οδηγούν στο να μοιράζουν «εύκολα» πρόστιμα. 

Αν όμως τους... δώσεις το "κάτι τις τους", κάνουν τα στραβά μάτια...

Βοούν δεκαετίες τώρα  οι περιπτώσεις εφοριακών που "τα έπαιρναν"... φακελλάτοι οι τύποι... 

Η πλειοψηφία, άραγε;;;;
Ίσως...ελάχιστοι οι έντιμοι.

 
Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. 10 ΔΙΣ, ΖΗΜΙΩΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΕΦΟΡΙΩΝ, ΣΒΗΝΟΝΤΑΣ Ή ΜΗ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣΤΙΜΑ...
Προφανώς για την ψυχή της πουτάνας της μανούλας τους...

Α ΡΕ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΑΡΙΣΤΕΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ... Σ' ΕΦΑΓΑΝ Μ' ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.

 eforia


Ξεπερνάει κάθε λογική ο τρόπος αντιμετώπισης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων από τους ελεγκτές της εφορίας οι οποίοι αναγκάζουν τους ελεγχόμενους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.


Η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο αναφέρουν φοροτεχνικοί οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τους ελεγκτές όχι μόνο για τις αποφάσεις αλλά και για τον αλαζονικό τρόπο που συμπεριφέρονται στους ελεγχόμενους. 

Ίσως η χώρα μας  είναι η μοναδική που με την έναρξη ενός ελέγχου ο ελεγχόμενος αντιμετωπίζεται εκ των προτέρων ως «ένοχος». 
Όπως ένοχοι είναι οι λογιστές, ακόμα και οι ορκωτοί που υπογράφουν φορολογικά πιστοποιητικά.


Όλα αυτά συμβαίνουν όπως αναφέρουν οι εμπλεκόμενοι εξαιτίας των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί στη φορολογική διοίκηση. 

Η πίεση που ασκείται στους προϊστάμενους των εφοριών και των ελεγκτικών κέντρων τους οδηγούν στο να μοιράζουν «εύκολα» πρόστιμα. 

Έτσι χιλιάδες επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα «φωτιά» που προκύπτουν από φορολογικούς ελέγχους. 

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως καταγγέλλουν, γίνονται χωρίς κανόνες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και συχνά καταχρηστικά, με αποτέλεσμα να βεβαιώνονται πρόστιμα τα οποία αν δεν πληρωθούν άμεσα, οδηγούν σε καθολική δέσμευση όλων των λογαριασμών.


Είναι ενδεικτική η περίπτωση μεγάλης εισηγμένης εταιρείας το βάρος τα οποίας στο Χρηματιστήριο είναι σημαντικό και η οποία επιβαρύνθηκε με πρόστιμο για φορολογικές παραβάσεις σχεδόν 1 εκατ. ευρώ. 

Παρά το γεγονός ότι προσκομίσθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, οι ελεγκτές ήταν ανένδοτοι και εριστικοί όπως σημειώνουν οι λογιστές της εταιρείας και έμειναν με ανοιχτό το στόμα όταν τους είπαν «πληρώστε το πρόστιμο και πηγαίνετε στα δικαστήρια».


Για να προσφύγει σήμερα κάποιος στη δικαιοσύνη θα πρέπει υποχρεωτικά  να περάσει πρώτα από την Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών. 

Μάλιστα για να μην κατασχεθούν τα περιουσιακά στοιχεία  της επιχείρησης πρέπει να πληρώσει το 50% ώστε να ανακοπεί η διαδικασία αυτή. 

Δηλαδή πρέπει να καταβληθεί το 50% του αμφισβητούμενου ποσού της προσβαλλόμενης με την ενδικοφανή προσφυγή πράξης.


Το περίεργο είναι ότι οι αρχές απαίτησαν να πληρωθεί το 100% του προστίμου στην ανωτέρω περίπτωση, κάνοντας χρήση μιας διάταξης που προβλέπει πρόσθετες ενέργειες όταν ο ελεγκτής έχει βάσιμες υποψίες αποφυγής πληρωμής του προστίμου, διαφυγής του ελεγχόμενου στο εξωτερικού ή των περιουσιακών του στοιχείων, απειλώντας με «πάγωμα» όλων των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας. 

Έτσι η εταιρεία πλήρωσε το πρόστιμο και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη.


Στελέχη μεγάλης ελεγκτικής εταιρείας σημειώνουν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ενορχηστρωμένο κόλπο. 
Επιβάλουν στις επιχειρήσεις υψηλά πρόστιμα ασχέτως εάν αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.  
Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται ο πρώτος στόχος. 
Της βεβαίωσης των ποσών που προβλέπει το σχέδιο για κάθε ελεγκτική μονάδα. 

Ο δεύτερος στόχος επιτυγχάνεται με την προσφυγή στην Επιτροπή Επίλυσης Διαφορών όπου καταβάλλεται το 50% του προστίμου. 

Το ποσό αυτό εισέρχεται στον κρατικό κορβανά  ως έσοδο του κράτους και ταυτόχρονα φαίνεται ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο. Το εάν αυτό το ποσό επιστραφεί στον υπόχρεο δεν ενδιαφέρει τον ελεγκτικό μηχανισμό. Αναζητείται ήδη ο επόμενος «πελάτης». 

Η δικαστική περιπέτεια θα ολοκληρωθεί στην καλύτερη περίπτωση σε 3-5 χρόνια στη χειρότερη μπορεί να προσεγγίσει τα δέκα.


Σε άλλη περίπτωση, τραβηγμένη από τα μαλλιά, ένας ελεύθερος επαγγελματίας βρέθηκε στις περιβόητες λίστες εξαιτίας ενός τραπεζικού λάθους το οποίο διορθώθηκε στη στιγμή. 
Αυτό βέβαια δεν ήταν αρκετό για τις φορολογικές αρχές καθώς εκ προοιμίου ο φορολογούμενους είναι ένοχος. 

Συγκεκριμένα πριν από 6 χρόνια ο επαγγελματίας προέβη σε κατάθεση κάποιου ποσού στον λογαριασμό του. 
Ο υπάλληλος της τράπεζας αφηρημένος πληκτρολόγησε ως κατάθεση, αντί του ποσού που του έδωσε ο επαγγελματίας τον 12ψήφιο αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, δηλαδή τουλάχιστον 100 δις. ευρώ. 

Αμέσως φυσικά έγινε ο αντιλογισμός. 

Πριν ένα χρόνο ο δυστυχής επαγγελματίας κλήθηκε από την εφορία να δικαιολογήσει το σχετικό ποσό . 
Αμέσως δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του, ενώ η εφορία δεν δεχόταν ακόμα και τα δικαιολογητικά της τράπεζας.  
Η υπόθεση είναι ακόμα ανοιχτή!


Τα ίδια συμβαίνουν και με τις προθεσμιακές καταθέσεις που ανανεώνονται κάθε μήνα. 

Οι εφοριακοί μέχρι πρότινος (αυτό σταμάτησε με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα) προσμετρούσαν την μηνιαία ανανέωση της προθεσμιακής κατάθεσης ως νέο ποσό με αποτελέσματα φορολογούμενος να κληθεί να δικαιολογήσει 2,4 εκατ. ευρώ, (αντί 200.000 που ήταν το ποσό που υπήρχε στον λογαριασμό του και ανανεωνόταν κάθε μήνα). 

Άπειροι ελεγκτές χωρίς κίνητρο απλά διεκπεραιώνουν υποθέσεις. 

Σαφώς και υπάρχουν αξιόλογοι στη δημόσια διοίκηση, αλλά όπως φαίνεται αυτοί βρίσκονται στα ψυγεία.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Μόνο!!! με το δίκανο,θα λυθούν όλα!!τα προβλήματα!!!

  Μόνο με το δίκανο!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ..ποτε δεν θα ξεχασω τους εφοριακους που σταλθηκαν απο την κυπ τοτε να με ελεγξουν ενω ειχα ενα μικρο μαγαζακι....γιοι σκαταρχων και σκαταρχες πρωην οθωμανοι τους εστειλαν με πρωτεργατη τον πομακο-σκυθη αγρινιωτη σκαταρχη ΑΥΔΙΝ ΓΕΩΜΟΛΑ ...πουσταρα πομακε αγρινιωτη , πουστοπαιδο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πρέπει να στον έχει " φορμαρει " άγρια ο Αγρινιώτης!!!!!!

   Διαγραφή
 3. Ειναι ανεξελεγκτοι!Δεν εποπτευονται απο πουθενα και θεωρουν οτι μπορουν να καταστρεφουν τις επιχειρησεις κατα το δοκουν.Αυτο ειναι κατι γνωστο βεβαια απο πολυ παλια.Αυτα που δεν ειναι γνωστα στους πολιτες ειναι τα πεπραγμενα της καστας αυτης αφου τιποτα μα τιποτα εκει που να αφορα δημοκρατικο-διοικητικο ελεγχο δεν μπορει να εισχωρησει.Στην πραγματικοτητα ο λαος δεν εχει κανενα δικαιωμα ελεγχου στα πεπραγμενα της υπηρεσιας αυτης.Για παραδειγμα ο στρατος κατοχης απροκαλυπτα φαινεται οτι καταχεριαζει το δημοσιο.Εμας δηλαδη της ελευθερης οικονομιας για να ακριβολογουμε.Ταχουμε πει αυτα.Δεν κρατανε ουτε τα προσχηματα.Πριν απο εναμιση? χρονο περιπου εγινε γνωστη δια του τυπου καταχρηση στο ΥΠ.ΟΙΚ. των ψιλο328000€ με τα χαρτοσημα.Αμεσως μετα εγινε γνωστη παλι δια του τυπου και μια αλλη μια των 6 εκ€.Λιγο παλαιοτερα ειχε αποκαλυφθει οτι συνταξιουχοι εφοριακοι επαιρναν ταυτοχρονα ΚΑΙ τον μισθο τους!!Φαινεται οτι δεν τους αρκει πλεον η νομοτυπη κλοπη υπερογκων μισθων και η προσκτηση θηριωδων προνομιων που τα βαφτιζουν κοινωνικη πολιτικη η οτιδηποτε αλλο.Να μη μιλησουμε για το τι γινεται στους ελεγχους των εταιρειων συμφωνα και με το αρθρο.Προχωρουν και σε κανονικα ριφιφι κατα των φορολογουμενων και οχι μονον.Βεβαια αυτο ηταν μια παμπαλαια τακτικη.Απλα λεγαμε μηπως και λογω κρισης αμβλυνθηκε το φαινομενο.Αμ δε!!!Ποιον εχουν αλλωστε να φοβηθουν??Μαλλον κανενα!!Η συγκαλυψη παει συννεφο.Εχω ξαναπει τι θα μπορουσε να βρει ενας λοχος λογιστων του ΙΤ αν πηγαινε να ελεγξει ας πουμε το ΥΠ.ΟΙΚ(Κατω τα βιβλια και τους δισκους και περαστε ολοι εξω).....ΠΑΠΑΔΕΣ ΘΑ ΕΒΡΙΣΚΕ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ