Τρίτη, 20 Ιουνίου 2017

Πότε και πώς βγαίνει η "ΠΗΓΑΣΟΣ" στο σφυρί Σε 40 ημέρες τελειώνει η ιστορία του ομίλου Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα, αφού ο αλόγιστος δανεισμός και οι κακές επιλογές έπνιξαν σχεδόν όλες τις εταιρείες του.
Οι τράπεζες κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι και στην περίπτωση «Πήγασος» θα χαθούν κι άλλα… λεφτά.

Remaining Time -0:00
Fullscreen
Mute

Η Πήγασος είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ήταν τα 103,8 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2016. 

 Είπαμε... γκρεμίζουν τα παλιά τζάκια, για να φτιάξουν καινούργια  δικά τους.

Αλήθεια, πόσο επηρεάζουν όλες αυτές οι εξελίξεις, και τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχει το Μπομπολαίικο, και τα δημόσια έργα που έχει αναλάβει η ΦΑΜΙΛΙΑ;;; (ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ, ΧΥΤΑ κλπ)

Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ. Φανταστείτε, να τους ζητήσουν και τα διάφορα πρόσωπα (βουλευτές, αιρετοί, ανώτατοι δημόσιοι υπάλληλοι) μίζες, για τις εξυπηρετήσεις που έκαναν στην ΦΑΜΙΛΙΑ, για να παίρνει έργα...
 Πότε και πώς βγαίνει η "ΠΗΓΑΣΟΣ" στο σφυρί


 Σε 40 ημέρες τελειώνει η ιστορία του ομίλου Πήγασος της οικογένειας Μπόμπολα, αφού ο αλόγιστος δανεισμός και οι κακές επιλογές έπνιξαν σχεδόν όλες τις εταιρείες του.


Οι τράπεζες κατάλαβαν πολύ νωρίς ότι και στην περίπτωση «Πήγασος» θα χαθούν κι άλλα… λεφτά.

Remaining Time -0:00
Fullscreen
Mute

Η Πήγασος είχε ρεκόρ αρνητικών κεφαλαίων και χρωστούσε στις τράπεζες 161,9 εκατ. ευρώ, από τα οποία σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες ήταν τα 103,8 εκατ., σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου 2016.

Η δραματική οικονομική κατάσταση του εκδοτικού ομίλου επισημάνθηκε και από τους ορκωτούς ελεγκτές της Μοοre Stephens. 


Συγκεκριμένα, το 2016 οι ελεγκτές σημείωσαν στις οικονομικές καταστάσεις της Πήγασος ότι «γίνεται αναφορά για ανεπαρκή κεφάλαια κίνησης. Το γεγονός αυτό είναι ένδειξη ουσιώδους αβεβαιότητας και μπορεί να συνιστά αμφιβολίες για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου».

Έτσι, τελικά, αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στις 26 Ιουλίου δημόσιο πλειστηριασμό για την πώληση των εταιρειών που συνέθεταν τον όμιλο της Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.

Η Πήγασος, όμως, θα πουληθεί τμηματικά. Στην περίπτωση του ΔΟΛ διαχωρίστηκαν τα ακίνητα από τα υπόλοιπα στοιχεία του ενεργητικού και έγιναν δύο πλειστηριασμοί.

Η Πήγασος είναι εταιρεία συμμετοχών και δίδεται η δυνατότητα να βγουν σε πλειστηριασμό μία προς μία οι θυγατρικές εταιρείες, μαζί με τα πάγια και τα άλλα περιουσιακά τους στοιχεία.

Ο χρόνος, όμως, πιέζει.

Οι εταιρείες του ομίλου έχουν διακόψει τη λειτουργία τους και απαξιώνονται. Θα μπορούσαν να ορίσουν τον δημόσιο πλειστηριασμό και νωρίτερα, αλλά έκριναν αποδοτικότερο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση της χώρας, που βελτιώνει το κλίμα.

Πιο πολύπλοκη είναι η περίπτωση του 13,09% του ΜEGA.

Αν οι μέτοχοι Γ. Βαρδινογιάννης και Βαγγέλης Μαρινάκης αποφασίσουν να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου, τότε το 13,09% των μετοχών της «Πήγασος» που είναι δεσμευμένο θα υποστεί μεγάλη απομείωση (dilution) της αξίας του. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει λοιπόν -για τις πιστώτριες τράπεζες- να γίνει τώρα.
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις των εταιρειών στις οποίες συμμετέχει η Πήγασος θα πραγματοποιηθούν με τα δανειακά βάρη να μεταφέρονται στον πλειοδότη.

Δηλαδή, ο αγοραστής του 50% της εκτυπωτικής Ίρις θα πρέπει να εξυπηρετεί τα δάνεια των περίπου 60 εκατ. που βαρύνουν την εταιρεία ή του 26,53% της Ευρώπη Α.Ε., ενώ θα έχει με τους συνεταίρους του υποχρέωση εξυπηρέτησης των 14 εκατ. που οφείλει στις τράπεζες η εταιρεία.

Αυτός φαίνεται να είναι και ο βασικός λόγος για τον οποίο οι τράπεζες επέλεξαν την πώληση του ομίλου κατά τμήματα.

Συγκεκριμένα, στις 26 Ιουλίου θα βγουν σε ξεχωριστές διαδικασίες πλειστηριασμού οι εξής εταιρείες:
■ το 97,3% της «Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Άνωση» που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές
■ το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά
■ το 100% της «Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε.» που εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία»
■ το 100% της «Πήγασος Ιnteractive» που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο διαδίκτυο
■ το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
■ το 50% της εκτυπωτικής Ίρις
■ το 13,09% της Τηλέτυπος. Η αρχική συμμετοχή της «Πήγασος» ήταν 32,73%, αλλά μετά την αιφνιδιαστική πώληση στον Ιβάν Σαββίδη το ποσοστό περιορίστηκε στο 13,09%, το οποίο δεν μεταβιβάστηκε, καθώς ήταν δεσμευμένο από τις τράπεζες
■ το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου
■ το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών
■ το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο»
■ το 20% της «Αποστολή Α.Ε. Διανομών»
■ το 50% της «Μέλλον Group A.E.», της οποίας η επωνυμία φαντάζει ειρωνική με τις σημερινές συνθήκες.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ