Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Τι σημαίνει για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας η κατολίσθηση στο ΑμύνταιοΤο μόνο σίγουρο είναι ότι η απώλεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο των 600 μεγαβάτ του σταθμού, θα πρέπει προφανώς να καλυφθεί με ακριβές εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.Δεν είναι σαφές πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο Αμυνταίου στην Φλώρινα, όπως και οι δύο λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ που τροφοδοτούνται από αυτό, μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου, που είχε σαν αποτέλεσμα να αποκολληθούν τεράστιες μάζες χώματος, και να μετακινηθούν σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων.


Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς, τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε σε πλήρη εξέλιξη. Σαν αποτέλεσμα, η λειτουργία του ορυχείου καθίσταται για καιρό αδύνατη.

Στην ΔΕΗ βρίσκονται σε φάση αποτίμησης της ζημιάς, η ΓΕΝΟΠ αφήνει εμμέσως πλην σαφώς αιχμές κατά της αρχαιολογικής υπηρεσίας, αποδίδοντας ευθύνες στον τρόπο διενέργειας των ανασκαφών, ωστόσο το μόνο βέβαιο είναι ότι η τροφοδοσία της χώρας το καλοκαίρι θα πρέπει να καλυφθεί δίχως τις δύο συγκεκριμένες μονάδες της ΔΕΗ, ισχύος 600 μεγαβάτ.

Το γεωολογικό φαινόμενο είχε εντοπιστεί εδώ και ημέρες, γι αυτό και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, η λειτουργία του ορυχείου είχε ήδη διακοπεί από τις 3 Ιουνίου. 


Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, είναι ότι οι κατολισθήσεις ήταν «πολύ μεγαλύτερης έκτασης (της τάξεως των 80 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων) χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές βλάβες ένα πολύ μεγάλο μέρος του παγίου εξοπλισμού. 

Συγκεκριμένα επηρεάστηκαν οι τέσσερις από τους έξι εκσκαφείς».

Προς το παρόν, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει το ύψος της ζημιάς, όπως και πότε θα επαναλειτουργήσει το ορυχείο, και άρα πότε θα ξαπάρουν μπροστά οι δύο μονάδες του ΑΗΣ Αμυνταίου. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η απώλεια κατά την καλοκαιρινή περίοδο των 600 μεγαβάτ του σταθμού, θα πρέπει προφανώς να καλυφθεί με ακριβές εισαγωγές ρεύματος από τις γειτονικές χώρες.https://youtu.be/B_fVVxTwHLk


Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων».

Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ