Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

Τι συμβαίνει στην εκπαίδευση των ΗΠΑ; Κολλέγιο εισήγαγε μάθημα με τίτλο «Κατάργηση της Λευκότητας»


 Δεν έχουμε φτάσει φυσικά ακόμη σε επίπεδο ώστε να εισάγονται τέτοιου είδους μαθήματα όπως η ”Κατάργηση της Λευκότητας”, υποθέτουμε όμως ότι εφόσον βρίσκονται σε κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο με τις κατευθυντήριες γραμμές να έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, εφόσον συνεχιστεί η αμέριστη χρηματοδότηση αυτών των τμημάτων, στο μέλλον μπορεί και να το κάνουν.


Απ’ ότι φαίνεται τα πανεπιστήμια και τα σχολεία στις ΗΠΑ μετατρέπονται από εκπαιδευτικά ιδρύματα σε πολιτιστικά κέντρα επανάστασης, καθώς ένα κολλέγιο πρότεινε να εισάγει στις Πολιτικές Επιστήμες ένα μάθημα με τίτλο «Κατάργηση της Λευκότητας» (Abolition of Whiteness).Όπως αναφέρει το Campus Reform, το Κολλέγιο Hunter στην πόλη της Νέας Υόρκης, αρχίζοντας από το εξάμηνο του 2017, θα απαιτήσει το μάθημα το οποίο θα διδάξει η καθηγήτρια Jennifer Gaboury που ειδικεύεται στις ”Γυναικείες και Σπουδές Φύλου” (Women and Gender Studies). Το μάθημα διατίθεται για το τμήμα της και το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και θα εκπληρώσει μία από τις τέσσερις τάξεις στα “4 υποπεδία της πολιτικής επιστήμης” στο πλαίσιο του γενικού “POLSC 204: Σύγχρονα Θέματα στην Πολιτική Θεωρία”.

Όπως σημειώνει το Campus Reform, ο επίσημος κατάλογος μαθημάτων του σχολείου δεν λέει πολλά για το τι πραγματικά συζητά το μάθημα. 

Ωστόσο, ένα φυλλάδιο που διαφημίζει μια προηγούμενη έκδοση του μαθήματος από το εξάμηνο του φθινοπώρου του 2016 λέει ότι είναι «μια επισκόπηση των μελετών λευκότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες», εστιάζοντας συγκεκριμένα «στις έννοιες της συνείδησης, α /ορατότητας, απογοήτευσης και δυσαρέσκειας».
Το διαφημιστικό φυλλάδιο του μαθήματος.


«Θα εξετάσουμε πώς η λευκότητα – ή / και η λευκή υπεροχή και βία – είναι αλληλένδετες με τις αντιλήψεις για το φύλο, τη φυλή, τη σεξουαλικότητα, την τάξη, την ικανότητα του σώματος, την εθνικότητα και την ηλικία», λέει η περιγραφή του μαθήματος. Προσθέτει ότι “μια αίτηση για αυτό το μάθημα είναι αρχειοθετημένη στη Σύγκλητο του Συλλόγου ώστε να εκπληρώσει τον 


Πλουραλισμό και την Πολυμορφία Μέρη Β, Γ ή Δ.”, που αναφέρεται σε υποχρεωτικές εργασίες μαθημάτων που επικεντρώνονται αντίστοιχα “στις ιστορικές συνθήκες, τις προοπτικές και / ή τις πνευματικές παραδόσεις” εθνοτικών μειονοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις γυναίκες, τα άτομα με μη παραδοσιακούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς, καθώς και στους Ευρωπαίους.


Ενώ το μάθημα δεν έχει ακόμη προστεθεί επισήμως στον κατάλογο των τάξεων που ικανοποιούν την απαίτηση “Πλουραλισμός και Πολυμορφία”, το γεγονός και μόνο ότι έχει προταθεί και είναι υπό σοβαρή σκέψη αποτελεί για πολλούς κάτι το εξωφρενικό.


Οι ”Γυναικείες Σπουδές και Σπουδές Φύλου” είναι καθαρά φεμινιστικής κατεύθυνσης και έχουν εισαχθεί εδώ και αρκετό καιρό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στην Ελλάδα. 

Πρωτοστατεί η ”Παιδαγωγική Σχολή” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η κα Δήμητρα Κογκίδου η οποία διδάσκει ότι το φύλο είναι κοινωνικά κατασκευασμένο, και ακολουθούν ιδρύματα όπως το Πάντειο ή και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.


Δεν έχουμε φτάσει φυσικά ακόμη σε επίπεδο ώστε να εισάγονται τέτοιου είδους μαθήματα όπως η ”Κατάργηση της Λευκότητας”, υποθέτουμε όμως ότι εφόσον βρίσκονται σε κοινό ιδεολογικό υπόβαθρο με τις κατευθυντήριες γραμμές να έρχονται κυρίως από τις ΗΠΑ και, πάνω απ’ όλα, εφόσον συνεχιστεί η αμέριστη χρηματοδότηση αυτών των τμημάτων, στο μέλλον μπορεί και να το κάνουν.
 

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. εκπαιδευτικο προγραμμα παρακολουθησης των ''στραβαδιων''' γινεται , οπως και σαυτα που ''γραφουμε''εμεις...μια ζωη τα ιδια και απαραλλακτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ