Παρασκευή, 23 Ιουνίου 2017

Και όμως τελικά ο Τσίπρας θα απολύσει τους πρώτους εργαζόμενους στο Δημόσιο! Το παιχνίδι της κοροϊδίας με τους συμβασιούχους


 • Το παιχνίδι της κοροϊδίας, των ψεύτικων ελπίδων και της πολιτικής εκμετάλλευσης με τους συμβασιούχους
 • Για ψηφοθηρικούς λόγους «χάιδευαν τα αυτιά» στους εργαζόμενους
 • Τους έλεγαν ότι θα τους κάνουν αορίστου χρόνου και τώρα τους ζητάνε να επιστρέψουν στο κράτος ο καθένας από δέκα χιλιάδες ευρώ
Τη Νέα Δημοκρατία κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ για απολύσεις εργαζομένων, τελικά θα είναι ο ίδιος που θα βγάλει στο δρόμο τους συμβασιούχους απολύοντάς τους  από τις δουλειές τους. 
Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής


Ο υπουργός εσωτερικών  Π. Σκουρλέτης όπως οι συμβασιούχοι ομολογούν, έχει τεράστια ευθύνη για το ότι στους ανθρώπους αυτούς που σε μια εβδομάδα καλούνται να φύγουν από την εργασία τους λόγω του ότι δεν ανανεώνεται η σύμβασή τους,  και πως ψευδώς  καλλιεργούσε όπως λένε προσδοκίες για παραμονή τους  στην εργασία  και μετατροπή της σύμβασής τους σε εργασιακό καθεστώς αορίστου χρόνου. 

Ο κ. Σκουρλέτης  μπορεί στην ουσία να ήθελε  να τερματίσει την ομηρεία αυτών των ανθρώπων , φαίνεται όμως ότι λογάριασε χωρίς τον ξενοδόχο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα με τους εργαζόμενους στην Τ.Α που χάνουν απ ότι φαίνεται τη δουλειά τους, αν τελικά το κράτος και η επίσημη πολιτεία δεν παρέμβει με νομοθετικό τρόπο. 

Ωστόσο όμως τα πράγματα έχουν αρχίσει να περιπλέκονται .


Οι 3 ειρωνείες της κυβέρνησης :
 • Η πρώτη ανανέωση των συμβάσεων έγινε με τροπολογία του υπουργού Π. Σκουρλέτη όχι ως υπουργού εσωτερικών , αλλά περιβάλλοντος και ενέργειας  στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
 •  
 • Η δεύτερη ειρωνεία είναι ότι το μπλοκάρισμα στις ανανεώσεις των συμβάσεων έγινε από πολιτικά προσκείμενο στην κυβέρνηση στέλεχος του ελεγκτικού συνεδρίου που τις έκρινε παράνομες και αντισυνταγματικές
 •  
 • Και Τρίτη ειρωνεία για την κυβέρνηση, ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όπως ζητούν οι εργαζόμενοι στους δήμους που χάνουν την δουλειά τους.
Εκτός από το ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους χάνουν την εργασία τους, τους  ζητείται να επιστρέψουν πίσω περίπου 16 μισθούς δηλαδή μέσω όρο περίπου 10 χιλιάδες ευρώ κάθε εργαζόμενος.  

Αν αυτό θεωρείται αριστερή πολιτική, τότε τι να πούνε οι φιλελεύθεροι, λένε στο the caller  άνθρωποι που αισθάνονται ότι η πολιτεία,  τους καλλιέργησε ψεύτικες προσδοκίες.


Στην ουσία, αυτό που γίνεται ορατό, είναι ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν μπορεί να βελτιώσει τις συμβάσεις και ούτε να καταφέρει να μετατρέψει τις συμβάσεις σε αορίστου χρόνου . 


Ούτε λόγος φυσικά γίνεται για μοριοδότηση  στους εργαζόμενους  στην περίπτωση που επιλέξει η κυβέρνηση να κάνει νέα προκήρυξη μέσω του ΑΣΕΠ. 

Τελευταία φορά  είχε γίνει επί Προκόπη Παυλόπουλου όταν ήταν στην κυβέρνηση του κ. Καραμανλή υπουργός των εσωτερικών.

Καλλιεργούσε ψεύτικες ελπίδες για ψηφοθηρικούς λόγους 


Αρχικά  ο υπουργός των εσωτερικών έλεγε ότι θα επαναπροκηρυχθούν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ για να προσληφθούν μόνιμοι στους δήμους εργαζόμενοι με αορίστου χρόνου σχέση εργασίας και ταυτόχρονα όσοι εργάζονται μέχρι σήμερα να μοριοδοτηθούν με επιπλέον μόρια έτσι ώστε να επαναπροσληφθούν στις εργασίες τους. 

Κάτι τέτοιο όμως όπως αναφέρουν ειδικοί δεν μπορεί να γίνει, και άρα δεν πρέπει ο υπουργός των εσωτερικών να καλλιεργεί παρόμοιες ελπίδες στους εργαζόμενους. Το γεγονός να προσληφθούν μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους, θα πρέπει να ρωτηθούν οι δήμαρχοι που γνωρίζουν τις ανάγκες στην πόλη τους ο κάθε ένας ξεχωριστά. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και άρα είναι αίολο όλο το εγχείρημα.


Όλα ξεκίνησαν όταν ο κ. Σκουρλέτης  χωρίς καμία διάκριση ζήτησε από τους δημάρχους να παραμείνουν στις εργασίες τους οι εργαζόμενοι με σύμβαση έργου στην καθαρότητα και ο ίδιος θα «καθάριζε» την υπόθεση λέγοντας τους μην αγχώνονται γιατί θα βρεθεί λύση. 

Ωστόσο όπως λένε άνθρωποι με εμπειρία στην Τ.Α και από θέση αντιδημάρχου, δεν ξεκαθάρισε ο κ. Σκουρλέτης ποιοι θα μπορούν να ενταχθούν στις ανανεώσεις των συμβάσεων και αντί αυτού είπε ότι όλες  οι συμβάσεις θα ανανεωθούν σε όλους τους εργαζόμενους και δεν εξέτασε καμία ξεχωριστεί κατηγορία. Το αποτέλεσμα ήταν το ελεγκτικό συνέδριο να κτυπήσει κόκκινο.


Όταν ο Σκουρλέτης κατηγορούσε το ελεγκτικό συνέδριο για «νυχτερινές διαδρομές»


Στη συνέχεια, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου. Και όταν οι εργαζόμενοι έφτασε η ώρα να πληρωθούν η επίτροπος δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής ζητώντας να λάβει απόφαση το ελεγκτικό συνέδριο όπως και έγινε. 

Πράγματι προχώρησε σε απόφαση η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί, που έλεγε ότι δεν έχουν δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων αυτών και είναι παράνομες και αντισυνταγματικές. 

 Τότε πριν λίγους μήνες είχε υπάρξει αντίδραση από τον Π. Σκουρλέτη και την κυβέρνηση που κατηγόρησαν το θεσμικό όργανο ότι έδρασε χωρίς διαφάνεια. 

Μάλιστα με ανακοίνωσή του στις 11 του περασμένου Μαΐου κατηγόρησε το ελεγκτικό συνέδριο  για επιλεκτικές εκμυστηρεύσεις. Είχε πει πριν σχεδόν ενάμιση μήνα:

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με την ευθύνη που επιβάλλει ο θεσμικός του ρόλος και με δεδομένο ότι δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, όχι απλά η δημοσίευση, αλλά ούτε καν η έκδοση απόφασης της Ολομέλειας επί του θέματος, περιορίζεται, για την ώρα σε τρεις επισημάνσεις:


« 1. Το Σύνταγμα της χώρας επιβάλλει το σεβασμό κάθε απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των λοιπών Ανώτατων Δικαστηρίων, αλλά και κάθε αρμόδιας δικαστικής αρχής. Ο σεβασμός, όμως, του συνταγματικού ρόλου της δικαστικής λειτουργίας θα πρέπει να είναι αυτονόητος για όλους. Νυχτερινές διαρροές, επιλεκτικές «εκμυστηρεύσεις» σε μέσα ενημέρωσης και σχολιασμός φαντασμάτων, ούτε έχουν ούτε και θα μπορούσαν να έχουν σχέση με την συνταγματικά επιβεβλημένη, αμερόληπτη και θεσμικά ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης. Αντιθέτως: Φορτίζουν -εξ αντικειμένου- ένα νομικά δυσχερές και κοινωνικά ευαίσθητο ζήτημα, με μία πολιτικότητα που ούτε μπορεί ούτε και επιτρέπεται να σχετίζεται, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, με τη διαμόρφωση δικαστικής κρίσης.
 1. Το ζήτημα των παρατάσεων των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα συνδέεται με την ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης μίας έκτακτης κατάστασης, σε ένα πεδίο δημόσιων λειτουργιών, όπου η αναμονή οριστικών και μόνιμων λύσεων, σε συνθήκες αναστολής προσλήψεων, δύσκολα θα μπορούσε να είναι συμβατή με την υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι και το ζήτημα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μιας συνολικής, νομικά άρτιας και κοινωνικά δίκαιης επίλυσης του ζητήματος των συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα. Για την ώρα, οι εργαζόμενοι που έχουν ήδη παράσχει την εργασία τους και που, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη, αγωνιούν μπροστά στο επικοινωνιακό «πάρε – δώσε» που εκτυλίσσεται από το πρωί, μπορούν να είναι βέβαιοι ότι τόσο το νομικό σύστημα της χώρας όσο και η κοινωνική ευθύνη της κυβέρνησης, παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις ότι ούτε μία ώρα δουλειάς δεν θα μείνει απλήρωτη.

 1. Η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει κατ’ επανάληψη, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα επιλύει οριστικά το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου ή έργου στο δημόσιο τομέα, με απόλυτο σεβασμό τόσο στο Σύνταγμα (το οποίο δεν επιτρέπει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου) όσο και στην ενωσιακή νομοθεσία (που απαγορεύει την κατάχρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, σε περιπτώσεις όπου στην πραγματικότητα εξυπηρετούνται πάγιες και διαρκείς ανάγκες). Η ομηρεία χιλιάδων εργαζομένων, η διαιώνιση φαινομένων πολιτικής και κοινωνικής παθογένειας και τα παιχνίδια πελατειακών σκοπιμοτήτων στην πλάτη της κοινωνίας δεν μπορούν πλέον να γίνονται ανεκτά. Όσοι τα εξέθρεψαν διαχρονικά και όσοι επένδυσαν πολιτικά σε αυτά, είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κάνουν σήμερα ανέξοδη κριτική με ύφος κήνσορα. Τόσο αυτοί όσο και οι κάθε λογής αυτόκλητοι φρουροί της συνταγματικής νομιμότητας θα κληθούν πολύ σύντομα να αναλάβουν την ευθύνη διατύπωσης θέσης».
Και επειδή τα γραπτά μένουν είναι απορίας άξιο τι θα κάνει τελικά η κυβέρνηση για να τηρήσει τις τελευταίες δεσμεύσεις του περασμένου Μαΐου για να μην ξανά κοροϊδέψει τους συμβασιούχους τους οποίους τους χρησιμοποίησε κάποια στιγμή για να κατηγορήσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

2 σχόλια:

 1. Ααααα.. οι Δημόσιοι Υπάλληλοι, εκτός του ότι κάθονται και κλάνουν
  καρέκλες μιά ζωή (είναι οι λέγόμενοι κλασοκαρέκλες),επιπλέον ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις. Καίρος είναι να πάνε σπιτάκι τους, πολλοί απο
  δαύτους, αρκετά φάγανε και ήπιανε "εις υγείαν των κορόϊδων".

  Βασικά πρει να μπεί οροφή για του ΔΥ αναλογα με τον εκάστοτε πληθυσμό.
  Για Ελλάδα όχι παραπάνω απο 300.000 ΔΥ.
  Μονιμότιτα + ένα γενναίο μισθό ΝΑΙ αλλά ΟΧΙ δικαίωμα ψήφου γι'αυτόν
  και την οικογένειά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. TO ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΟΛΑ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ