Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Τα λύτρα ύψους 1 δις που “κάρφωσαν” την Ντόχα

Τα λύτρα ύψους 1 δις που “κάρφωσαν” την Ντόχα


 Νέα στοιχεία για το παρασκήνιο της πολύκροτης υπόθεσης με τη διπλωματική απομόνωση του Κατάρ φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Financial Times».


Η Ντόχα κατέβαλε τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο τμήμα του Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, η Ντόχα προχώρησε στην καταβολή λύτρων ύψους 1 δις δολαρίων για την απελευθέρωση μελών της βασιλικής οικογένειας, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Ιράκ. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη ενόχληση της Σαουδικής Αραβίας και των άλλων χωρών του Κόλπου, που προχώρησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ.

Όπως γράφει η ανταποκρίτρια των «FT» στη Βηρυτό, Ερίκα Σόλομον, η Ντόχα κατέβαλε αυτά τα χρήματα για να απελευθερωθούν 26 μέλη μιας κυνηγετικής αποστολής στο νότιο τμήμα του Ιράκ και άλλα 50 άτομα που είχαν συλληφθεί από τζιχαντιστές στη Συρία. Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η κυβέρνηση του Κατάρ πλήρωσε δύο από τις κυριότερες δυνάμεις που περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες» της Μέσης Ανατολής: ένα παρακλάδι της αλ Κάιντα που πολεμά στη Συρία και αξιωματούχους της ιρανικής ασφάλειας.

Η συμφωνία αυτή έγινε τον Απρίλιο και προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους γείτονες του Κατάρ για τον ρόλο της μικρής αυτής χώρας σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Το αποτέλεσμα ήταν η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της να λάβουν την απροσδόκητη απόφαση να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ντόχα.«Αθώα» δηλώνει η Ντόχα
Σύμφωνα με το άρθρο της ανταποκρίτριας, το Κατάρ αρνείται ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις και ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι οι κατηγορίες των γειτόνων του είναι ανυπόστατες. Αν και η κυβέρνηση αρνείται επισήμως να σχολιάσει τις πληροφορίες για τα λύτρα, ένας αξιωματούχος που πρόσκειται σε αυτήν αναγνώρισε ότι καταβλήθηκαν. Δήλωσε, όμως, άγνοια για το ακριβές ποσό.

​Η Ντόχα είχε στο παρελθόν επαφές με διάφορες οργανώσεις, από τους αντάρτες του Νταρφούρ μέχρι τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τη Χαμάς της ΓάζαςΤο Κατάρ, ένας σύμμαχος των ΗΠΑ που φιλοξενεί μια αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει προκαλέσει επανειλημμένα την οργή των γειτόνων του, που το κατηγορούν για απρόβλεπτη συμπεριφορά. Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχει αξιοποιήσει τον τεράστιο πλούτο του για να ενισχύσει τις σχέσεις του με όλες τις μεγάλες δυνάμεις, από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι την Ιαπωνία. Οι επικριτές του, όμως, το κατηγορούν ότι προσπαθεί να παίξει έναν ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στο διπλωματικό του βάρος και ότι χρησιμοποιεί το κανάλι Al Jazeera ως προπαγανδιστικό εργαλείο.
Η Ντόχα είχε στο παρελθόν επαφές με διάφορες οργανώσεις, από τους αντάρτες του Νταρφούρ μέχρι τους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν και τη Χαμάς της Γάζας. Το επίσημο επιχείρημα ήταν ότι προσπαθούσε να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο σε διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις. Οι επικριτές της, όμως, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί αυτές τις επαφές για να τα έχει καλά με όλους και ότι χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Λιβύη και τη Συρία. Απόδειξη, η πρόσφατη συμφωνία για τους ομήρους.Διαμεσολαβητής ή χρηματοδότης;
 
«Αν θέλετε να καταλάβετε πώς το Κατάρ χρηματοδοτεί τους τζιχαντιστές, είναι αρκετό να δείτε αυτήν τη συμφωνία» δηλώνει ένα στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης που έχει λάβει μέρος σε διαπραγματεύσεις για ανταλλαγή ομήρων στη Συρία. «Και δεν είναι η πρώτη φορά. Έχουν γίνει κι άλλες τέτοιες συμφωνίες από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα» προσθέτει.


Οι «Financial Times» μίλησαν με ανθρώπους που αναμείχθηκαν στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων του Κατάρ και έμαθαν ότι καταβλήθηκαν:


  • 700 εκατομμύρια δολάρια σε Ιρανούς και σιίτες συμμάχους τους στο Ιράκ
  • 200 με 300 εκατομμύρια σε ισλαμιστικές οργανώσεις της Συρίας, και κυρίως στην οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ που έχει σχέσεις με την αλ Κάιντα.
Αυτό, όμως, που ενόχλησε περισσότερο τους γείτονες του Κατάρ στον Κόλπο, ήταν το πρώτο μέρος της συμφωνίας που αφορά την πληρωμή λύτρων στο Ιράν.


Ανταλλαγές ομήρων
 
Η ιστορία ξεκίνησε όταν μια ιρακινή σιιτική οργάνωση που στηρίζεται από το Ιράν, γνωστή ως Κατά εμπ Χεζμπολάχ, απήγαγε πολίτες του Κατάρ, τον Δεκέμβριο του 2015. Όπως φαίνεται, οι όμηροι αυτοί κρατήθηκαν στο Ιράν. Σύμφωνα με δύο διπλωμάτες, ο σκοπός της απαγωγής ήταν να αποκτήσει το Ιράν έναν μοχλό πίεσης για την απελευθέρωση σιιτών μαχητών που είχαν απαχθεί από την εξτρεμιστική σουνιτική οργάνωση Ταχρίρ αλ Σαμ στη Συρία.

Το Κατάρ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την εκκένωση των πόλεων προκειμένου να πληρώσει 120 με 140 εκατομμύρια δολάρια στην Ταχρίρ αλ Σαμ​
Η ανταλλαγή των ομήρων σχετιζόταν επίσης με την εκκένωση τεσσάρων πόλεων στη Συρία, από τις οποίες οι δύο είχαν περικυκλωθεί από τζιχαντιστές και οι άλλες δύο από σιίτες. Ένας δυτικός διπλωμάτης είπε ότι το Κατάρ απέκτησε έτσι ένα πρόσχημα για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων του. «Το Ιράν και το Κατάρ αναζητούσαν για καιρό ένα πρόσχημα και τελικά το βρήκαν» προσθέτει στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης

Σύμφωνα με δύο άλλα στελέχη που έχουν επαφή με τις οργανώσεις που πληρώθηκαν, το Κατάρ χρησιμοποίησε τη συμφωνία για την εκκένωση των πόλεων προκειμένου να πληρώσει 120 με 140 εκατομμύρια δολάρια στην Ταχρίρ αλ Σαμ. Άλλα 80 εκατομμύρια καταβλήθηκαν στην ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σα.

«Το Κατάρ πληρώνει τους πάντες. Και τι πετυχαίνουν; Να φέρουν την καταστροφή μας» είπε ο διοικητής μιας συριακής αντάρτικης οργάνωσης.Ο ρόλος του Ιράν και οι βαλίτσες με τα δολάρια
Σιίτες μαχητές του Ιράκ, που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, λένε ότι το Ιράν έλαβε περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια και έδωσε ένα μερίδιο σε αυτούς. Η συμφωνία, όμως, δεν τους ικανοποίησε και γι’ αυτό αποφάσισαν να αποκαλύψουν τις λεπτομέρειές της. «Οι Ιρανοί πήραν τη μερίδα του λέοντος» λέει ένας από αυτούς.

«Ίσως όλη αυτή η συμφωνία για τους ομήρους να ήταν ένας κακός υπολογισμός» υποστηρίζει ο Γκερντ Νόνεμαν, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Georgetown University του Κατάρ. «Ο σκοπός, ενδεχομένως, να ήταν μόνο η απελευθέρωση των ομήρων και όχι η διοχέτευση χρημάτων στο Ιράν» προσθέτει.


Ένα άλλο σκοτεινό κεφάλαιο αυτής της συμφωνίας είναι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού του Ιράκ Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι τον περασμένο Απρίλιο, ότι η κυβέρνησή του προχώρησε στην κατάσχεση εκατοντάδων εκατ. δολαρίων μέσα σε αεροσκάφη του Κατάρ. Δεν είναι σαφές αν το ποσό αυτό είναι μέρος της προαναφερθείσας συμφωνίας ή κάτι άλλο.

«Τα χρήματα βρίσκονταν σε βαλίτσες. Μπορείτε να το διανοηθείτε;» τονίζει ανώτατος Ιρακινός αξιωματούχος.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Αναρρωτιεμαι για ολους αυτους που κατηγορουν τους Καταρανους για τα λυτρα και βεβαια δεν θελω να υποστηριξω κατι.ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΝΤΑΙ ΟΠΛΑ? Εχουν κυκλοφορησει στο διαδικτυο κατα καιρους εικονες και βιντεο που αν ειναι αυθεντικα ειναι αμερικανικης προελευσης . ΦΥΣΙΚΑ το ενα ζητουμενο ειναι ποιοι χρηματοδοτουν τις δολοφονικες μηχανες του isis αλλα ποιο σημαντικο δεν ειναι να απαντηθει ποιος τους προμηθευει με συγχρονο (νατοικο) οπλισμο? (ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?) Αναρρωτιεμαι ΠΟΙΟΣ επινοησε πραγματικα το isis και για ποιους .λογους. Ποιων σχεδια εξυπηρετουνται με την αθροα μετακινηση λαων , με τον διασπειρομενο πανικο και τις συνεπειες αυτων? Χειραγωγηση των λαων και οχι μονον ..Πιστευει κανεις οτι τα τα ανιστορητα τζιχαντια εχουν πραγματι πιστη Στον
    Θεο? Εχω ααρχισει να πιστευω οτι το ισις δημιουργηθηκε για να δημιουργει με την σειρα του προφασεις και δικαιολογιες για επεμβασεις στην περιοχη των παμπλουτων πετρελαιοπαραγωγων χωρων. (ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΤΗς ΠΕΡΙΟΧΗΣ) Δεσποινα ΑΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ