Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017

FT: Σε ένα σενάριο, κάποια δάνεια της Ελλάδας δεν θα αποπληρωθούν πριν το 2100 ή σε 83 χρόνια

 «Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν παρά μόνο μετά το έτος 2100.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ανθρωπότητα ελπίζει ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι ευρωβουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένο υψηλής ταχύτητας (hover train).


Οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις της υποτέλειας, παρέδωσαν την Πατρίδα, τον λαό και τις επόμενες γενιές, στην σκλαβιά.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΑΥΤΟΥΡΓΟΙ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΕΩΝ.


Καλλιόπη Σουφλή

 
 
Η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής και τη μετάθεση καταβολής των τόκων σε μεταγενέστερη ημερομηνία
 

Στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος αναφέρονται οι Financial Times ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα (22/5/2017).
 


«Υπάρχει ένα σημείο όπου οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εισέρχονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας - ή τουλάχιστον στο χρονικό πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
 


Οι συνομιλίες μεταξύ των πιστωτών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι παλεύουν με  οικονομικές προβλέψεις που επεκτείνονται πολλές δεκαετίες.
 


Η προσπάθεια να «παντρευτούν» οι υποθετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ σχετικά με τα μελλοντικά πλεονάσματα του ελληνικού προϋπολογισμού με το περιορισμένο εύρος επιλογών ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που μπορεί να αποδεχθεί η ευρωζώνη, οδηγεί σε αποτέλεσμα που προκαλούν έκπληξη.


«Σε ένα σενάριο, ορισμένα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν παρά μόνο μετά το έτος 2100.
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η ανθρωπότητα ελπίζει ότι θα έχει αποικίσει το ηλιακό σύστημα και οι ευρωβουλευτές θα ταξιδεύουν μεταξύ Στρασβούργου και Βρυξελλών με τρένο υψηλής ταχύτητας (hover train).

 


Κανείς δεν αναμένει ότι τόσο μακρινές προθεσμίες θα συμπεριληφθούν στη συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Αλλά μια συμφωνία είναι απαραίτητη και θα μπορούσε να έρθει μόλις τη Δευτέρα (22/5/2017)» επισημαίνουν οι Financial Times.
 


Η Ελλάδα τον Ιούλιο του 2017 θα πρέπει να αποπληρώσει τους δανειστές και χωρίς την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρει.
 


Μάλιστα, Ολλανδία και Γερμανία επιμένουν ότι η εκταμίευση θα γίνει μόνο εάν το ΔΝΤ ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ την ίδια στιγμή το Ταμείο έχει κάνει σαφές ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι από τις βασικές προϋποθέσεις για να συμμετέχει.
 


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αρχίσει μετά το 2018 αλλά μόνο εάν χρειαστεί και η Αθήνα έχει ήδη εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί.
 


Δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις απέκλεισαν την άμεση διαγραφή ελληνικού χρέους αλλά και ότι τα ανώτατα όρια επιτοκίων για τα δάνεια εγείρουν πολιτικά και πρακτικά προβλήματα, οι επιλογές που απομένουν είναι η παράταση των προθεσμιών αποπληρωμής και η μετάθεση των πληρωμών των τόκων σε μεταγενέστερη ημερομηνία.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Τι θα πληρωνω μεχρι τοτε ? το 2100 θα την κανω για αγγλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ