Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Έγγραφο - σοκ του ESM: Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους εάν διατηρεί πλεονάσματα 3% για 20 χρόνια Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τέτοιες υποθέσεις ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι ρεαλιστικές στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι θεσμοί παραμένουν αδύναμοι και η παραγωγικότητα είναι χαμηλή.

Όσον αφορά το Σενάριο Β βασίζεται στις παραδοχές του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1% και επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% από το 2023 μετά από πέντε χρόνια στο 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται από το 2022 και θα φτάσει το 226% του ΑΕΠ το 2060.

 
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα φθάσουν στα τέλη του 2020 πάνω από το ανώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ που υποσχέθηκαν οι υπουργοί της ευρωζώνης, φθάνοντας το 50% το 2060.
 
 Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων δανείων της ζώνης του ευρώ κατά 15 χρόνια με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080, τον περιορισμό του επιτοκίου των δανείων κατά 1% μέχρι το 2050 και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απομείωσης στο 0,4% Του ελληνικού ΑΕΠ.Αυτό σημαίνει, πως οι μισθοί και οι συντάξεις, θα κατέβουν στα 180 ευρώ, ΜΑΛΑΚΑ ΡΑΓΙΑ, ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΕΣ ΤΣΙΠΡΑ - ΚΑΜΜΕΝΟ...

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΕΙΤΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΜΑΣ, Ή ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΘΑΒΟΥΝ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ, ΣΕ ΟΜΑΔΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ...

ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΕΞΕΓΕΡΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΦΑΞΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ... ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.


Καλλιόπη Σουφλή

Υ.Γ.1. Θάθελα να 'ξερα, ρε ξεφτιλισμένε ραγιά, όταν ψήφιζες ΤΣΙΠΡΑ και ΚΑΜΜΕΝΟ, τα  παιδιά και τα εγγόνια σου, τα σκέφθηκες καθόλου;;;
ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ! ΤΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ!

 Υ.Γ.2. Καριόλη Αντωνάκη, όταν σου έλεγα να διαβάσεις τι εστί ESM, μου έλεγες πως δεν έχεις διάθεση να διαβάσεις και πως θα ξαναψηφίσεις Τσίπρα...
ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΣΟΥ, ΧΕΣΤΗΚΑ... ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΟΥ;;;


 


Η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν προσφερθεί η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους 
 
 
Ακόμη και η μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους να δοθεί από τους Ευρωπαίους δεν θα είναι επαρκές για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
 
Αυτό αναφέρει νέο εμπιστευτικό έγγραφο του ESM που είδε σήμερα, 24/5, το φως της δημοσιότητας, και το οποίο αναφέρει ότι υπό τις προβλέψεις του ΔΝΤ αναφορικά με την ανάπτυξη, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και την μέγιστη ανακούφιση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους, η συμμετοχή του δεν θα είναι αρκετή. 

 
Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο όμως, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί καμία ελάφρυνση του χρέους από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης εάν διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για 20 χρόνια.
 
 
Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα περίπου στα επίπεδα του 2% του ΑΕΠ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030, εάν προσφερθεί η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους.
 
 
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους είναι η επέκταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων κατά 17,5 έτη, ενώ η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα καθόριζε επίσης τους τόκους των δανείων κατά 1% έως το 2050, περιορίζοντας τις αποπληρωμές δανείων σε 0,4% του ΑΕΠ.

 
Η μέγιστη ελάφρυνση του χρέους θα συνεπαγόταν επίσης ότι η ευρωζώνη θα αγοράσει τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ.

 
Το συγκεκριμένο έγγραφο παρουσιάστηκε από τον ESM στο Eurogroup της Δευτέρας. 

 
Μια ομάδα υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης με επικεφαλής τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Wolfgang Schaeuble επιμένει ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα πρέπει να συζητηθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγάμματος διάσωσης το 2018.
 
 
Ωστόσο το  ΔΝΤ αναφέρει ότι  είναι αναγκαία τώρα η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. 
 

Σύμφωνα με το σενάριο Α, στην πρόταση του ESM η Ελλάδα δε θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους, στην περίπτωση που η Αθήνα διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως το 2032 και άνω του 3% μέχρι το 2038.
 
 
Η ΕΚΤ αναφέρει ότι τέτοιες μεγάλες περιόδους υψηλού πλεονάσματος δεν είναι άνευ προηγουμένου. 
 
 
Για παράδειγμα, η Φινλανδία είχε πρωτογενές πλεόνασμα 5,7% για 11 χρόνια την περίοδο 1998-2008 και η Δανία 5,3% σε διάστημα 26 ετών από το 1983 έως το 2008.
 

Μια δεύτερη επιλογή στο σενάριο Α υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή ελάφρυνση του χρέους βάσει συμφωνίας του Μαΐου 2016.
 
 
Η Ελλάδα θα πρέπει τότε να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022, αλλά θα μπορούσε να το μειώσει σε περίπου 2% μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και στο 1,5% έως το 2048, δίνοντας κατά μέσο όρο 2,2% την περίοδο 2023-2060.

 
Το έγγραφο αναφέρει ότι η μέγιστη πιθανή ελάφρυνση του χρέους είναι μια επέκταση της μέσης σταθμισμένης διάρκειας των δανείων κατά 17,5 έτη από τα σημερινά 32,5 έτη, με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080.
 
 
Ο ESM θα περιορίσει επίσης την αποπληρωμή του ελληνικού δανείου στο 0,4% του ελληνικού ΑΕΠ μέχρι το 2050 και θα καλύψει το επιτόκιο που επιβάλλεται στα δάνεια κατά 1% μέχρι το 2050.

 
Οποιοσδήποτε τόκος θα καταβληθεί πέραν αυτού του 1% θα αναβληθεί μέχρι το 2050 και το αναβαλλόμενο ποσό θα κεφαλαιοποιηθεί στο κόστος χρηματοδότησης του ταμείου διάσωσης.

 
Ο ESM θα αγόραζε επίσης το 2019 τα 13 δισ. eυρώ που οφείλει η Ελλάδα στο ΔΝΤ, καθώς τα δάνεια αυτά έχουν πιο ακρινό επιτόκιο από αυτά που έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα.

 
Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα περιόριζαν τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας στο 13% ως το 2060, και θα μείωνε τον λόγο χρέους/ΑΕΠ στο 65,4% το 2060 από περίπου 180% στην παρούσα φάση.
 

Το σενάριο Α υποθέτει ότι η Ελλάδα θα εμφανίζει μέση ετήσια ανάπτυξη 1,3% στην περίοδο που επιχειρείται η πρόβλεψη.

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι τέτοιες υποθέσεις ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι ρεαλιστικές στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου οι θεσμοί παραμένουν αδύναμοι και η παραγωγικότητα είναι χαμηλή.

 
Όσον αφορά το Σενάριο Β βασίζεται στις παραδοχές του ΔΝΤ για μέση ανάπτυξη 1% και επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% από το 2023 μετά από πέντε χρόνια στο 3,5%. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό χρέος θα αυξάνεται από το 2022 και θα φτάσει το 226% του ΑΕΠ το 2060.
 
 
Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας θα φθάσουν στα τέλη του 2020 πάνω από το ανώτατο όριο του 15% του ΑΕΠ που υποσχέθηκαν οι υπουργοί της ευρωζώνης, φθάνοντας το 50% το 2060.

 
Για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο σύμφωνα με τις υποθέσεις του ΔΝΤ, η ευρωζώνη θα πρέπει να δώσει στην Ελλάδα βαθύτερη ελάφρυνση του χρέους από ό,τι υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι το 2016 - κάτι που οι υπουργοί απορρίπτουν.
 

Toν Μάιο του 2016, η ευρωζώνη υποσχέθηκε να επεκτείνει τις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος στα ελληνικά δάνεια, ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% απο εκεί και πέρα.

 
Επίσης, δήλωσε ότι τότε θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα πιο ακριβά δάνεια του ΔΝΤ στην Ελλάδα με φθηνότερα από την ευρωζώνη και να μεταφέρει τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αποκομίσει από τις Κεντρικές Τράπεζες στην Ελλάδα.
 
 
Αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο αν η Ελλάδα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις της μέχρι τα μέσα του 2018 και μόνο αν μια ανάλυση δείξει ότι η Αθήνα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους για να κάνει το χρέος της βιώσιμο.

Το Σενάριο Γ είναι ένας συμβιβασμός μεταξύ του σεναρίου Α και του σεναρίου Β, υποθέτοντας ότι η μέση οικονομική ανάπτυξη θα είναι της τάξεως του 1,25% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% μέχρι το 2022 και στη συνέχεια θα μειωθεί σταδιακά σε 1,8% εκατό αντί για 2,2% το 2023-2060.
 
 
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ελληνικό χρέος θα μπορούσε να καταστεί βιώσιμο με την παράταση των μέσων σταθμισμένων λήξεων δανείων της ζώνης του ευρώ κατά 15 χρόνια με τα τελευταία δάνεια να λήγουν το 2080, τον περιορισμό του επιτοκίου των δανείων κατά 1% μέχρι το 2050 και τον καθορισμό του ανώτατου ορίου απομείωσης στο 0,4% Του ελληνικού ΑΕΠ.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

7 σχόλια: 1. ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ τι εστί ESM,
  .
  ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ
  .
  ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΣ..
  .
  ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ...
  .
  ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ......
  .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. τι είναι το ESM δεν κατάλαβαν ή τι σημαίνει να σε κυβερνούν απατεώνες ;;; Ξέρεις, η ΤΡΟΙΚΑ και οι διάδοχοι της δεν ήρθαν μόνοι τους. Κάποιος τους κάλεσε ... Για δες εδώ : http://attikanea.blogspot.gr/2017/05/blog-post_539.html

   Διαγραφή
 2. Όχι μόνο κούρεμα του χρέους δεν χρειάζεται, αλλά ούτε όλα τα χρήματα του τρίτου πακέτου διάσωσης … http://www.reuters.com/article/us-eurozone-greece-esm-regling-idUSKBN15Z0JE

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ελλαδισταν πλέον Ελλάδα τελος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ξερω απο τωρα με σιγουρια οτι θα παραθεριζω το 2081 στην Μυκονο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αν έχουμε πλεόνασμα 20% για 3 χρόνια κάνουμε τίποτα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ανώνυμος
  24 Μαΐου 2017 - 7:53 μ.μ.  ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ τι εστί ESM,
  .
  ΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ
  .
  ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΘΑΡΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΑ ΜΠΛΟΚΣ..
  .
  ΑΝΕΒΑΣΕ ΤΟ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ...
  .
  ΛΕΩ ΜΗΠΩΣ......

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ