Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ: Τα τρία σενάρια της CIA για το 2035


 Το πρώτο σενάριο περιγράφει μια κατάσταση άτονης ανάπτυξης και κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα κράτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πορεία απομονωτισμού και προστατευτισμού, ενώ θα αυξηθούν οι ανισότητες και ο λαϊκισμός.

BINLADEN/


Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις της CIA για το μέλλον του πλανήτη, καθώς, σύμφωνα με την αναφορά της, η οποία δημοσιεύεται κάθε 4 χρόνια, έχει φέτος τίτλο «Ο κόσμος το 2035, σύμφωνα με τη CIA: Το παράδοξο της ανάπτυξης». 
Συγκεκριμένα προβλέπει εντάσεις μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό χωρών τα πέντε επόμενα χρόνια και αύξηση της τρομοκρατικής απειλής, ενώ οικονομικά βλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης.


Η απαισιοδοξία είναι ορατή από τις πρώτες κιόλας γραμμές της αναφοράς: «Στα επόμενα πέντε χρόνια θα δούμε αύξηση των εντάσεων μεταξύ κρατών αλλά και στο εσωτερικό τους», τονίζεται, και παράλληλα, γράφει η αναφορά, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί. Η τρομοκρατική απειλή θα αυξηθεί σε διάφορες μορφές και απέναντι στην οποία τα κράτη όλο και πιο διχασμένα θα δυσκολευτούν να απαντήσουν.
 


Πιο συγκεκριμένα, στην 300 σελίδων αναφορά της η CIA παραθέτει και τρία πιθανά σενάρια για την κατάσταση στον κόσμο μεταξύ του 2020 και του 2035.


Το πρώτο σενάριο περιγράφει μια κατάσταση άτονης ανάπτυξης και κατάρρευσης της παγκοσμιοποίησης που θα έχει ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν τα κράτη με τα μεγαλύτερα προβλήματα σε πορεία απομονωτισμού και προστατευτισμού, ενώ θα αυξηθούν οι ανισότητες και ο λαϊκισμός.

 «Τα κράτη ψάχνουν μεταφορικά και κυριολεκτικά να υψώσουν τοίχους για να προστατευθούν από τα εξωτερικά προβλήματα, δημιουργώντας έτσι ?νησίδες? μέσα σε έναν ωκεανό αστάθειας», περιγράφει το συγκεκριμένο σενάριο η CIA.
 


Το δεύτερο σενάριο αποκαλείται «Δορυφόροι» και ξεκινάει στα μέσα της δεκαετίας του 2020, όταν θα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι εντάσεις μεταξύ τοπικών δυνάμεων. 

Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν επωφελούνται από την εσωστρέφεια των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή και επιβάλλουν «οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κυριαρχία» στις αντίστοιχες περιοχές επιρροής τους. 

Οι εντάσεις περιορίζονται κατ’ αρχάς σε οικονομικά και διπλωματικά αντίποινα, σε πόλεμο προπαγάνδας και κυβερνοεπιθέσεις, χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες. 

Οι ψεύτικες ειδήσεις κυριαρχούν και διαχέονται μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
 


Στο τρίτο σενάριο κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι «κοινότητες», που παραμερίζουν τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς αυτές χάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
 


Η εξωτερική πολιτική, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις και η εθνική άμυνα παραμένουν αρμοδιότητες των εθνικών κυβερνήσεων, αλλά η Παιδεία, η Οικονομία και η Υγεία περιέρχεται στα χέρια της τοπικής εξουσίας. Οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν τα θέματα Παιδείας, Υγείας και Κατοικίας των εργαζομένων.


Ωστόσο, σύμφωνα με την αναφορά, αυτό δεν γίνεται σε όλο τον κόσμο. Στη Μέση Ανατολή οι νέοι επαναστατούν εναντίον των φανατικών και ξεκινά μια νέα «αραβική άνοιξη». Αλλά στην Κίνα και στη Ρωσία παρόμοια κινήματα δεν έχουν την ίδια επιτυχία. Αντιθέτως, οι εν λόγω αλλαγές είναι πιο εύκολες για τις δυτικές δημοκρατίες, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, όπου υπάρχει ήδη «μια ισχυρή παράδοση εμπλοκής των τοπικών συλλογικοτήτων και του ιδιωτικού τομέα».
 


Προβλέψεις κάθε τέσσερα χρόνια
 


Η CIA δημοσιεύει κάθε τέσσερα χρόνια προβλέψεις για το μέλλον και αυτή του 2000 για όσα θα γίνονταν έως το 2015 αποδείχθηκε μάλλον επιτυχημένη, καθώς προέβλεπε: «Οι τρομοκρατικές τακτικές θα γίνουν εξαιρετικά πολύπλοκες και θα έχουν σχεδιαστεί για να επιτύχουν μαζικές απώλειες». 

Πρόβλεψη που επιβεβαιώθηκε μόλις έναν χρόνο μετά, με την 11η Σεπτεμβρίου. «Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1 δισεκατομμύριο, στα 7,2 δισ.», και όντως το 2015 η Γη είχε 7,4 δισεκατομμύρια κατοίκους. 

 «Η Ευρώπη δεν θα πετύχει πλήρη ισότητα με τις ΗΠΑ ως διαμορφωτής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος», πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται εν μέρει, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται επιβράδυνση των αναπτυξιακών δεικτών στην Ευρώπη. 

Στην αναφορά του 2013 προβλεπόταν ότι το 2030 θα είναι η εποχή των μεγαλουπόλεων. Περίπου 30 μητροπόλεις θα επεκταθούν σε σημείο που θα περνούν ακόμα και συνοριακές γραμμές. 

Προβλεπόταν, επίσης, μείωση των συγκρούσεων μεταξύ πολιτειών και των εμφυλίων πολέμων, αλλά αυξημένο κίνδυνο για συρράξεις μέσα σε χώρες με νεαρό πληθυσμό και με μειωμένους φυσικούς πόρους, όπως νερό και καλλιεργήσιμη γη.
 


Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χώρες της Μέσης Ανατολής, της Υποσαχάριας Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας.


Πηγή:ethnos.gr


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. ...θα γκρεμισθουν τα παντα για να γραφουν στην ιστορια ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μαλακιες στο πατερο.
  ΠΠροσπαθεια αποπροσανατολισμου απ την διεθνη οβραιλα.
  Μας λεει η CIA που αφησε τους ...."αραβες" να χτυπησουν ΝΥ και Ουασιγκτων για να καταληξουμε εδω πουχουμε φτάσει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τι εχει κανει η CIA για τους διδυμους πυργους ; ας μπορει να τους συλαβει τους τρομοκρατες που ειναι στα χερια τους οι μασονοσιωνιστες η κανουν που δεν βλεπουν ! Μια Αμερικη σκλαβωμενη σους εβραιομασονοσιωνιστες ! Ντροπη σας! Εξω οι οβριοι απο παντου !!!!
  !


  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ