Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Ξεφλουδισμένες Λέξεις “Περι Φαλλοκρατίας”


 Η φαλλοκρατία είναι η στάση ζωής των ηλίθιων οι οποίοι τρέχουν να καλύψουν τα κομπλεξικά τους κενά, πατώντας την αξιοπρέπεια (ενίοτε και την εμπιστοσύνη) όποιας γυναίκας βρεθεί στο δρόμο τους.


 Σ’ ένα ιδανικό κόσμο αυτοί οι τύποι θα ήταν καλό να έχριζαν ιατρικής παρακολούθησης από τους κυρίους με τα άσπρα πουκάμισα που έχουν κουμπάκια από πίσω (ναι, ψυχιατρους), αλλά απ’ την άλλη είναι και τόσοι πολλοί που ενδέχεται να επιβαλλόταν ανέγερση καινούριας ψυχιατρικής πτέρυγας στο νησί.Κι επειδή το ..."είδος" ευδοκιμεί σε υπέρμετρο βαθμό, θα επιβάλλοταν όχι μια ψυχιατρική πτέρυγα, αλλά νοσοκομεία σε κάθε πόλη ίσως και σε κάθε χωριό...Καλλιόπη Σουφλή

 Υ.Γ. Και για να είμαι και δίκαιη, το ίδιο ισχύει και για τα... γύναια... υπερπληθώρα έχουμε και απ' αυτά...
Ας τους βάλουν μαζί, στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, να αλληλεξοντωθούν...

 


Της Γιώτας Δημητρίου
yioda@skalatimes.com

Φαλλοκράτης, σύμφωνα με το λεξικο είναι χαρακτηρισμός για άντρα του οποίου οι απόψεις και η συμπεριφορά διακρίνουν το ανδρικό φύλο ως ανώτερο από το γυναικείο.  Αυτό μπορεί να πάρει πολλές μορφές, είτε μέσα από απάτη, ψέματα,σεξιστικά σχόλια, ακόμη και υποκρισία, αφού ο φαλλοκράτης πιστεύει ότι η γυναίκα δεν θα το πάρει χαμπάρι σε καμία περίπτωση. Ή αν το πάρει, ίσως και να τον συγχωρέσει.


Η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή κοινωνία όπου τα πάντα δέχονται ένα έντονο “δηθενισμό” και οι πράξεις αντί να κολυμπούν στα νερά της ουσίας ξεπλένονται στα ρηχά νερά της ανουσιότητας, οι φαλλοκράτες ευδοκιμούν χωρίς μάλιστα να έχουν πλήρη επίγνωση των πράξεων τους. Πολλές φορές θα τους δεις να αντιφάσκουν και να παλεύουν ανάμεσα σε δυο κόσμους: Αυτόν που επιθυμούν να παρουσιάσουν στους άλλους και αυτόν στον οποίο ζει η προσωπικότητα τους.


Δηλαδή, μπορεί να σου τύχει σε μια παρέα να ακούσεις ένα φαλλοκράτη να συζητά περί ειλικρίνειας, ενώ αυτός στις προσωπικές του σχέσεις με τις γυναίκες να είναι ο πιο ανισόρροπος ανειλικρινής. 


Βέβαια σ’ ένα ιδανικό κόσμο αυτοί οι τύποι θα ήταν καλό να έχριζαν ιατρικής παρακολούθησης από τους κυρίους με τα άσπρα πουκάμισα που έχουν κουμπάκια από πίσω (ναι, ψυχιατρους), αλλά απ’ την άλλη είναι και τόσοι πολλοί που ενδέχεται να επιβαλλόταν ανέγερση καινούριας ψυχιατρικής πτέρυγας στο νησί.

Ένας γνωστός καθηγητής κοινωνικός ανθρωπολόγος στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, ο Κώστας Γιαννακόπουλος, ο οποίος διδάσκει κι ερευνά το φύλο, την αντρική ταυτότητα, το σώμα και την σεξουαλικότητα έχει πει ότι:  «Οι έννοιες “ανδρικό, αρσενικό”- “γυναικείο, θηλυκό” ανα-σημασιοδοτούνται, ανα-κατασκευάζονται, οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ τους συνεχώς επανατοποθετούνται. 

Βιολογικά, αποκλειστικά αρσενικά σεξουαλικά χαρακτηριστικά ή λειτουργίες,  (η περίφημη αντρική σεξουαλική “φύση”), δεν υπάρχουν».
 


Άρα, οι μυθοπλασίες που αναμασούν οι άντρες περί πολυγαμικότητας που “είναι στη φύση τους” έχουν καταρρεύσει συθέμελα από την επιστημονική πραγματικότητα.
 Η φαλλοκρατία είναι η στάση ζωής των ηλίθιων οι οποίοι τρέχουν να καλύψουν τα κομπλεξικά τους κενά, πατώντας την αξιοπρέπεια (ενίοτε και την εμπιστοσύνη) όποιας γυναίκας βρεθεί στο δρόμο τους.


 

Δεν χρειάζεται να είσαι ταγμένη φεμινίστρια για να στείλεις στον διάολο ένα φαλλοκράτη. Λίγη αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό να έχεις και θα τον στείλεις στον αγύριστο.


 

Τι κι αν ευδοκιμεί το είδος στις μέρες μας, είπαμε, είναι δύσκολες οι εποχές γενικώς.  


Αλλά, το πως στεκόμαστε απέναντι στους κυκεώνες που προκύπτουν δεν είναι θέμα μοίρας και “ζαβού ριζικού”  είναι θέμα χαρακτήρα. 
Ακόμη κι αν πρόκειται για ένα φαλλοκράτη που προκύπτει στο δρόμο σου με προσωπείο αγγέλου.

 

Στις φουρτούνες φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι και στους κυκεώνες οι χαρακτήρες.
Ε; 

Υ.Γ O Kώστας Γιαννακόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας  και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Tα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν το φύλο, τη σεξουαλικότητα, την υγεία, τη σχέση μεταξύ ανθρωπολογίας και ψυχανάλυσης, τον αστικό χώρο και τις πολιτικές της διαφοράς. Έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο “Σεξουαλικότητα: Θεωρίες και πολιτικές της ανθρωπολογίας” (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2006) και έχει συνεπιμεληθεί τον επίσης συλλογικό τόμο “Αμφισβητούμενοι χώροι στην πόλη” (Αλεξάνδρεια & Παν. Αιγαίου, 2010) καθώς και το αφιέρωμα “Ψυχανάλυση και Κοινωνική Ανθρωπολογία” στο περιοδικό Εκ των Υστέρων, τεύχος 14, 2006.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. Μεγάλο θέμα ανοίγετε, κυρία Σουφλή.
  Η αλήθεια είναι πως ζούμε σε έναν αντροκρατούμενο κόσμο, όπως λέει κι ένα εξαιρετικό τραγούδι,(it's a man world) αλλά οι άντρες, δεν έχουν συνειδητοποιήσει πως χωρίς την γυναίκα δίπλα τους, δεν είναι τίποτα.
  Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες.
  Η αλήθεια είναι πως ο άντρας κουβαλάει τον μύθο του φαλλοκράτη κι ο μύθος αυτός τον βολεύει.
  Και η γυναίκα όμως, κουβαλάει τον μύθο της αβύσσου της ψυχής της, αν και κατά την άποψή μου, ο εγκέφαλός της λειτουργεί σε πίο ευδιάκριτα πλασία απ' αυτόν που έχουμε εμείς οι άντρες.
  Το σχόλιό σας, τα λέει όλα και περιλαμβάνει και τις δυο πλευρές.Αυτό το σχόλιο,και όχι μόνον, (γιατί σας διαβάζω χρόνια), δείχνει πως είστε δίκαιος και ακέραιος άνθρωπος.

  Κυρία μου, έχετε την εκτίμησή μου

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και οι δυο πλευρές, έχουν τις δικαιολογίες και τις αιτιολογίες τους... φαύλος κύκλος...όλοι μας κουβαλάμε στερεότυπα...

   Στερεότυπα, που θέλουν τον άντρα να μην αφήνει ούτε θηλυκή κότα και την γυναίκα σε ρόλο σκύλας... ο πρώτος, για να πουλήσει "αντριλίκι" και φτηνό "εγώ" και η δεύτερη, γιατί "τα καλά κορίτσια, δεν πάνε στον παράδεισο"... κι έτσι κάνουν την ζωή του άντρα, κόλαση...(έχω την αίσθηση όμως, πως οι "άντρες", προτιμούν τις ... σκύλες...

   Αυτές τις ιδιόμορφες σχέσεις, έχω συμπεριλάβει και στα τρία βιβλία μου, που δυστυχώς έχω αφήσει στη μέση και δεν προλαβαίνω να ολοκληρώσω, για να τα κυκλοφορήσω...
   Αυτές τις σχέσεις, που τελικά καταλήγουν σε μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη που η πιθανότητα να στηρίζεται μια σχέση σε γερά θεμέλια, είναι 1%0...

   Πριν από χρόνια, ήμουν προσκεκλημμένη σε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές, που στην ουσία, αναφέρονταν στις σχέσεις των ανθρώπων... στις σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και στις αποτυχίες να συμβιώσουν σε ικανοποιητικό επίπεδο ένας άντρας και μια γυναίκα ...

   Αν είχα χρόνο, θα είχα αποδεχθεί κάποιες προτάσεις που μου έχουν γίνει από ιντερνετικά κανάλια, να αναλάβω την παρουσίαση τέτοιων κοινωνικών θεμάτων.

   Όλοι κάνουμε λάθη... σημασία έχει να τα αναγνωρίζουμε, να τα διορθώνουμε και να προχωράμε μαζί, με άλλους βηματισμούς.. πίο συνειδητούς...

   Σας ευχαριστώ για την εκτίμησή σας.

   Διαγραφή
  2. Κυρία Σουφλή, η απάντησή σας, με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο μαζί σας.
   Την ευθύνη, φέρουν και οι δυο πλευρές.Θεωρώ όμως απίθανη μια ανατροπή στερεότυπων χιλιάδων ετών.

   Όντως είναι ένα στα χίλια, τα ζευγάρια που ζουν αρμονικά με γερά θεμέλια στις σχέσεις τους και σεβασμό στον διακριτό ρόλο του καθενός.

   Είμαι βέβαιος, ότι όταν καταφέρετε να ολοκληρώσετε τα βιβλία σας, θα έχουν επιτυχία.
   Ακόμα και όταν ξεφεύγετε στα πολιτικά σας σχόλια (και παρακαλώ, μην θεωρήσετε πως θα θίγω μ' αυτό), τα προσωπικά σας κείμενα δείχνουν γυναίκα με μεγάλες ευαισθησίες και δυνατότητα έκφρασης και φαντασίας, στοιχεία απαραίτητα σε μια συγγραφέα.
   Ευελπιστώ κυρία μου, πως θα σας δοθεί η δυνατότητα να τα ολοκληρώσετε και σ' εμάς τους αναγνώστες σας, να τα τιμήσουμε, διαβάζοντάς τα.
   Έχω δει κάποιες από τις εκπομπές που έχετε συμμετάσχει και ομολογώ πως εκτίμησα και θαύμασα το ύφος και το ήθος σας, σπάνιο για γυναίκα της εποχής μας.

   Να βρείτε χρόνο για ιντερνετική παρουσία σας, κυρία μου.
   Είμαι απολύτως βέβαιος πως θα είναι επιτυχημένη.

   Καλή συνέχεια στον αγώνα που δίνετε. Είναι πολλοί αυτοί που σας και τον εκτιμούν.

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ