Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Κόβουν χωρίς πλαφόν όλες τις συντάξεις
Ακόμα και τις κατώτατες - Αντιδράσεις για το νέο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες - Καταργείται το ΕΚΑΣ το 2019 - Τι προβλέπει το χρονοδιάγραμμα για επανυπολογισμό, έκδοση συντάξεων και επιδόματα

 

 

Κι αντίδραση ουσιαστική από τον λαό, ΚΑΜΙΑ!

Κι όμως, υπάρχει λύση: ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ!

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΟΝΟΝ Η ΠΛΗΡΩΣ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΡΦΕΤΟΣ!

Αλλά οι ... νεοέλληνες, είναι φοβιτσιάρηδες, ως ... ΡΑΓΙΑΔΕΣ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ.

 

Καλλιόπη ΣουφλήΚόβουν χωρίς πλαφόν όλες τις συντάξεις

 Μαίρη Λαμπαδίτη


 Βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς το 2019 στις συντάξεις ενός εκατ. σημερινών συνταξιούχων χωρίς να αναφέρεται στο συμπληρωματικό μνημόνιο το πλαφόν της τάξης του 18%.


Αντίθετα το τελικό κείμενο απαιτεί να «δέσει» η κυβέρνηση τις μειώσεις στις συντάξεις με νομική γνωμοδότηση ώστε να μην τεθεί ζήτημα αντισυνταγματικότητας και παραβίασης του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. 


Οι δανειστές επεμβαίνουν ακόμα και στη δημοσίευση της έκθεσης ΗΛΙΟΣ, ζητώντας την τακτική δημοσίευσή της αλλά και αλλαγές στο περιεχόμενό κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς .

Την ίδια ώρα, θέση μάχης παίρνουν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες ( γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, έμποροι) διαμαρτυρόμενοι για το νέο «καπέλο» στις εισφορές που φθάνει έως 36% και θα δώσει τη χαριστική βολή στην επιβίωσή τους αλλά και στην οικονομία.


Κανείς δε μένει αυτή τη φορά στο απυρόβλητο. 


Το κείμενο της συμφωνίας δεν θέτει «πάτωμα προστασίας» για τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας.  


Ακόμα και η πολυπληθής κατηγορία των μεσαίων συνταξιούχων του ΙΚΑ (740 ευρώ) που δεν εμφανίζουν προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις θα υποστούν μεγάλες απώλειες από τις περικοπές στις επικουρικές.

Ακόμη, άξιο απορίας είναι ότι ενώ οι δανειστές έχουν εγκρίνει τη ρύθμιση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία σε έως και 120 δόσεις, στο μνημόνιο αναφέρεται ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί ότι δε θα προχωρήσει σε καμία αναβίωση, επέκταση ή δημιουργία νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε πολλές δόσεις.

Εκτός από τις μειώσεις στις συντάξεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως ο επανυπολογισμός των κύριων και επικουρικών συντάξεων έως το Δεκέμβριο του 2017 και το νέο υπολογισμό στα εφάπαξ προκειμένου να υπάρχει αναλογιστική δικαιοσύνη.

Παράλληλα τίθεται χρονοδιάγραμμα για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων. 

Το 10% όλων των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μεταξύ 13 Μαΐου 2016 και Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ενώ ένα επιπλέον 20% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2017.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 πρέπει να έχει καταργηθεί το ΕΚΑΣ για όλους τους δικαιούχους.

Συγκεκριμένα το 2017 η εξοικονόμηση θα ανέρχεται σε 570 εκατομμύρια ευρώ, η μείωση θα φτάσει τα 808 εκατ. το 2018 και τα 853 το 2019.

Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017 ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να έχει θέσει σε λειτουργία τα  ηλεκτρονικά αρχεία με το ασφαλιστικό ιστορικό των συνταξιούχων.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να ενωποιηθούν οι κανόνες σχετικά με τις παροχές αναπηρίας και να μεταρρυθμιστούν τα επιδόματα αναπηρίας, με τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο. 

Εντός του 2017 θα υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα με νέες διαδικασίες και κριτήρια για την πιστοποίηση της αναπηρίας.

Μέχρι  τον Νοέμβριο του 2017 θα πρέπει να έχει νομοθετηθεί η μεταρρύθμιση των   οικογενειακών επιδομάτων με βελτιωμένη στόχευση. 

Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.

Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018.

Την ίδια ώρα εντείνονται οι αντιδράσεις για το «καπέλο» στις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. 


Για χαριστική βολή στην οικονομία κάνει λόγο η ΓΕΣΕΒΕΕ τονίζοντας ότι «οι θεσμοί, που διαρρήγνυαν όλους τους προηγούμενους μήνες τα ιμάτια τους για την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και τη μειωμένη προσέλκυση επενδύσεων, πρωταγωνιστούν σε ένα ιδιότυπο πόλεμο απέναντι στις εγχώριες μικρές επιχειρήσεις. 

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή να ζητήσουν νέες παρεμβάσεις στο ύψος των εισφορών, ενώ παράλληλα συνομολογούν περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο. 

Ουσιαστικά, μέσα από την εξόντωσή των μικρών επιχειρήσεων επιδιώκουν τον τελικό στόχο, τη αναδιανομή του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένες ομάδες συμφερόντων».


Η ΕΣΕΕ διαμαρτύρεται για τις αυξήσεις τονίζοντας ότι συγκριτικά με τις εισφορές του 2017 δημιουργούνται νέες επιβαρύνσεις της τάξεως του 18% και 37% για το 2018 και 2019 αντίστοιχα.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «η επιβάρυνση αυτή, παρά την έκπτωση του 15% για το 2018, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο όσων μικρομεσαίων ιατρείων απέμειναν, αυξάνει τη μετανάστευση, οδηγεί στη μαύρη εργασία και φοροδιαφυγή, προβλήματα για τα οποία καταβάλλουμε προσπάθειες να εξαλείψουμε».


Η ολομέλεια προέδρων δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η περαιτέρω αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών επιτείνει το δημευτικό αποτέλεσμα, οδηγεί σε ελάττωση της εισπραξιμότητάς τους ενώ καταδεικνύει, τέλος, την προκλητική αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά αυτοαναιρείται.
 

ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

 1. Για το ασφαλιστικό.

  Η αύξηση των εισφορών είναι εξόχως αντικοινωνικό μέτρο, δεν έχει καμία σχέση με "Αριστερά" και οδηγεί στην μείωση του πραγματικού μισθού.
  Τα ασφαλιστικά ταμεία μια -θεωρητικώς- κοινωνιοκεντρική κυβέρνηση, θα φιλοδοξούσε να τα καλύψει με τη συνδρομή της έντιμης κοινωνικής πολιτικής και τεκμηριωμένης προς όφελος των ανθρώπων που έχουν πραγματικές ανάγκες και με την αύξηση της εργασίας, ως πυλώνα ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.

  Μια νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, θα "αύξανε" τα δημόσια έσοδα, μέσα από την φτωχοποίηση, ήτοι την αύξηση φόρων, εισφορών και την αντίστοιχη αντιπαραγωγική "μείωση των δαπανών" μέσα από την μείωση των συντάξεων.
  Πονάει δόντι, κόψε κεφάλι με λίγα λόγια.

  Το ενδεχόμενο ενός κράτους που θα ενσαρκώνει το δημόσιο συμφέρον και θα παράγει δημόσιες πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας, της ανάπτυξης, της αξιοποίησης της θέσης και των δυνατοτήτων της χώρας, δεν ανήκει στην ατζέντα των απανταχού κομματαρχών-διαχειριστών της μιζέριας, των οποίων οι προτεραιότητες έχουν να κάνουν με την διαιώνιση της εξουσίας.

  ΥΓ
  Η αμορφωσιά (δεν είναι θέμα περγαμηνών, μπορεί κανείς και με τίτλους να είναι αμόρφωτος και το αντίθετο, κάποιος χωρίς περγαμηνές και τίτλους να είναι βαθύτατα καλλιεργημένος) των πολιτικάντηδων δε, μας βοηθάει να κατανοήσουμε το σκεπτικό τους, αφού ακριβώς αυτή (η αορφωσιά) προδίδει τις μύχιες σκέψεις τους.
  Η "παλιά διαπλοκή" για παράδειγμα...
  Όταν κάποιος ακούει την φράση "η παλιά διαπλοκή" κατανοεί αμέσως αυτό που δεν κατανοούν οι πολιτικάντηδες.
  Ότι δεν τους ενοχλεί η διαπλοκή, αλλά η συγκυρία και το μέρος το οποίο παίρνει.
  Σε αυτό το πολιτικό σύστημα, αντίστοιχης υφής πολιτικό προσωπικό παράγεται.


  Σμαντικότερη πράξη η συνειδητοποίηση ότι δεν τίθεται εδώ πέρα θέμα "διάσωσης" και όχι η άκριτη κομματική προσκόλληση.
  Την ατζέντα οφείλει να την θέτει η κοινωνία και όχι οι κομματικοί μηχανισμοί, τα κόμματα οφείλουν να αναζητούν το κοινωνικά επωφελές για να έχουν προοπτική και όχι να αναζητά η κοινωνία την κομματική μεθερμήνευση των αναγκών της και των λύσεων που υπαγορεύουν τι είναι εθνικό και δημόσιο συμφέρον και τι όχι.

  α.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ