Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ. ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΜΑΛΛΙ ΚΑΙ ΒΓΗΚΕ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ


  Ένας από τους ουσιαστικότερους υπεύθυνους και υπαίτιους στο πως φτάσαμε στην χούντα δεν είναι άλλος από τον επιδιώκοντα απεγνωσμένα σήμερα την υστεροφημία του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
 

Η προσπάθεια του για δικαιωθεί η αποστασία με την διοργάνωση συμποσίου πέτυχε δυστυχώς γι΄ αυτόν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Πολλοί θεωρούν ότι η Απριλιανή δικτατορία μας έκατσε στο σβέρκο εξαιτίας αποκλειστικά και μόνο των Αμερικανών και της χούντας των αξιωματικών.

 


Σαφώς και αυτοί έχουν το μεγαλύτερο και αποφασιστικό μέρος γι΄ αυτήν, αλλά ένας από τους ουσιαστικότερους υπεύθυνους και υπαίτιους στο πως φτάσαμε στην χούντα δεν είναι άλλος από τον επιδιώκοντα απεγνωσμένα σήμερα την υστεροφημία του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.
 

Η προσπάθεια του για δικαιωθεί η αποστασία με την διοργάνωση συμποσίου πέτυχε δυστυχώς γι΄ αυτόν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
 


Πίστευε προφανώς ότι επειδή μόνο αυτός και ο Κωνσταντίνος είναι πλέον οι μόνοι επιζώντες από τους πρωταγωνιστές, που έχουν εξ ίσου χεσμένη την φωλιά τους , θεωρούσε ότι θα μπορούσε πλέον να περάσει την δική του άποψη και να κατακτήσει την επιθυμητή σε αυτόν δικαίωση του για τις τότε πράξεις του.
 


Όμως οι μνήμες εκείνης της εποχής,* αλλά και τα στοιχεία που υπάρχουν πια από διάφορα αρχεία, αποδεικνύουν ότι πίσω από αυτή την ιστορία ο ρόλος του Μητσοτάκη στην αποστασία ήταν καθοριστικός.
 


Οι δύο αυτοί πρωταγωνιστές κατάφεραν να προκαλέσουν με τις πράξεις τους αφ΄ ενός μεν την οπισθοδρόμηση για αρκετά χρόνια μιας Ελλάδας που βρισκόταν σε συνεχή άνοδο, αλλά αφετέρου να προετοιμάσουν και το έδαφος για την δικτατορία.
 


Η χούντα δε, δεν στέρησε μόνο τις πολιτικές ελευθερίες για 7 χρόνια από τον Ελληνικό λαό, αλλά προκάλεσε και την μεγαλύτερη καταστροφή ,μετά την μικρασιατική στον Ελληνισμό ,με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο αποτέλεσμα του ανεγκέφαλου πραξικοπήματος εναντίον του Μακαρίου.

Αλλά ας γυρίσουμε στην 10ετία του 60.
 


Όπως γράφει και ο Κώστας Παπαϊωάννου** :Μια ανέλπιστα μεγάλη πνευματική άνθηση(σωστότερα:πνευματική άνοιξη!)που ξεκινούσε από τις αρχές της 10ετίας του 1960 και στηριζόταν σε αριστερά θεμέλια, αγκάλιαζε όλη την Ελλάδα σε όλους τους τομείς :θέατρο, μουσική, βιβλίο, κινηματογράφος, τραγούδι (αχ, αυτό το τραγούδι:σάρωνε τα πάντα!)ή χώρα ζούσε μια « μικρή Αναγέννηση».

Ο Έλληνας , τελικά, ανέπνεε ελεύθερα , σκεφτόταν, συζητούσε και ονειρευόταν –άρα ήταν επικίνδυνος….
 

Ήδη τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 60 η Ελλάδα είχε αρχίσει να ξεπερνά τις πληγές του εμφύλιου και μετά τις εκλογές της βίας και της νοθείας του 61 που έκανε ο Καραμανλής, αντί να καταφέρει να αναστείλει την άνοδο της κεντροαριστεράς προκάλεσε αντίθετα και μετά την δολοφονία του Λαμπράκη ένα ευρύτατο δημοκρατικό κίνημα με κορύφωση τον ανένδοτο αγώνα. 

Ο αγώνας αυτός κύριο στόχο του είχε τον πανίσχυρο μηχανισμό που είχε διαβρώσει το κράτος και το στρατό και τον είχε εγκαθιδρύσει μια οπισθοδρομική δεξιά που έβλεπε παντού κομμουνιστικό κίνδυνο. 

Ο ανένδοτος αγώνας οδήγησε τελικά στην άνοδο στην εξουσία του Γεωργίου Παπανδρέου. 


Ο Μητσοτάκης λόγω της ενεργού του συμμετοχής σε αυτόν και της προβαλλόμενης από τον ίδιο και τότε μη αμφισβητούμενης αντιστασιακής του δράσης***, είχε αποκτήσει μια ευρύτατη λαϊκή αποδοχή σαν ο σοβαρότερος και αδιαμφισβήτητος διάδοχος του ηλικιωμένου Γεωργίου Παπανδρέου. 

Είχε επίσης την υποστήριξη του εκδότη της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Κόκκα, εφημερίδας από τις πιο αξιόλογες της εποχής ,με αντιστασιακές και αριστερές περγαμηνές που είχε προσελκύσει στο δυναμικό της τα μεγαλύτερα ονόματα της τότε πνευματικής πρωτοπορίας και δημοσιογραφίας.
 
 
Ο ισχυρός πόλος εξουσίας που αποτελούσε τότε το παλάτι, είχε ένα νέο βασιλιά που για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση της βασιλείας στην χώρα συγκέντρωνε μια ευρύτερη αποδοχή αλλά και ανοχή ακόμα και από αυτούς που ήσαν κατά της βασιλείας, λόγω του ότι ήταν νέος, ολυμπιονίκης και είχε παντρευτεί και μια όμορφη και συμπαθή κοπέλα, πράγματα που αρέσουν και εντυπωσιάζουν πολύ κόσμο.
 
 
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά την ήττα του στις εκλογές είχε φύγει σαν Τριανταφυλλίδης για το Παρίσι μην αντέχοντας να παραμείνει σαν αρχηγός της αντιπολίτευσης. Όλα λοιπόν ήσαν ευνοϊκά για την ανάδειξη του Μητσοτάκη σαν του επόμενου ηγέτη μετά τον Καραμανλή και τον γέρο Παπανδρέου.
 
 
Η εμφάνιση όμως του Ανδρέα Παπανδρέου στο πολιτικό προσκήνιο του χάλασε τα σχέδια. Ό Ανδρέας σε λίγο χρονικό διάστημα με ένα πολύ πιο ριζοσπαστικό λόγο, πρωτόγνωρο τότε για την Ελλάδα απέκτησε ευρύτατο λαϊκό έρεισμα ιδίως στις νεώτερες ηλικίες.
 
 
Είναι χαρακτηριστικές πχ οι συζητήσεις που έγιναν τότε, όταν για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το όρο κατεστημένο σε αντιστοιχία με τον αγγλικό όρο establishment σε πολιτική του ομιλία.
 
 
Ήδη από την πρώτη του προεκλογική εκστρατεία στην Αχαΐα κέρδισε τα πλήθη λέγοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει από τρομοκρατούμενο αστυνομικό κράτος μια σύγχρονη ουσιαστική δημοκρατία.Οι αστυφύλακες, οι χωροφύλακες, οι γραφιοκράτες να γίνουν υπηρέτες του λαού και όχι να είναι οι τύραννοι του.****
 
 
Ο Μητσοτάκης, εκεί που δεν το περίμενε, βρέθηκε να έχει έναν επίφοβο διεκδικητή της εξουσίας .
Μέχρι τότε στην πολιτική ζωή της Ελλάδας οι διασπάσεις και συνενώσεις πολιτικών κομμάτων και κομματιδίων ήταν κάτι το σύνηθες.
 
 
Ήδη η ίδια η Ένωση Κέντρου ήταν ένα συνονθύλευμα ανόμοιων κομμάτων από την κεντροαριστερά μέχρι και την δεξιά.
 
 
Ο πρωτεργάτης της αποστασίας Μητσοτάκης είναι προφανές ότι πίστευε πως εξαναγκάζοντας ο βασιλιάς τον Παπανδρέου σε παραίτηση θα μπορούσε να πάρει το κόμμα με το μέρος του και να εξουδετερώσει έτσι και τον άμεσο αντίπαλο του Ανδρέα.
 
 
Ένα πράγμα όμως δεν υπολόγισε, πως οι καιροί είχαν πλέον αλλάξει.
Η ορκωμοσία της πρώτης κυβέρνησης των αποστατών με τον Νόβα***** ξεσήκωσε ένα τεράστιο κύμα οργής από τον λαό.
 
 
Χάρις στον τότε διευθυντή της ραδιοφωνίας Πεπονή, ο οποίος κλείδωσε στον ραδιοθάλαμο τον εκφωνητή που τις διάβαζε μέχρι να τις διαβάσει όλες , όλη η Ελλάδα άκουσε το ίδιο βράδυ κατάπληκτη τις κατάπτυστες επιστολές που είχε στείλει ο βασιλιάς στον πρωθυπουργό και τις αντίστοιχες απαντήσεις του Γέρου σε αυτές .
 
 
Η λαϊκή αγανάκτηση οδηγούσε κάθε μέρα τον κόσμο στους δρόμους με όλα αυτά που γίνονταν, μέχρι να γίνει δυνατή η απόκτηση κυβερνητικής πλειοψηφίας τελικά στην τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση των αποστατών.
 
 
Το μάντρωμα των αποστατών που τους πήγαιναν κοπάδι στην βουλή για να μην αποστατήσουν την τελευταία στιγμή από τους αποστάτες(!), ο πακτωλός των χρημάτων που λέγεται ότι σε πολλούς δίνονταν κομμένα στα δύο μέχρι να ψηφίσουν στα σίγουρα, και η υπουργοποίηση απίθανων βουλευτών δημιούργησαν μια άνευ προηγουμένου έκπτωση της πολιτικής ζωής του τόπου.
 
 
Χωρίς την συμβολή του Μητσοτάκη όλη αυτή η αθλιότητα δεν θα ήταν εφικτό να γίνει.
Και εκεί είναι η μεγάλη του ευθύνη που προσπαθεί τώρα απεγνωσμένα να την διασκεδάσει.
 
 
Ένα ισχυρότατο παρακράτος της δεξιάς που είχε διαβρώσει τον στρατό με τον ΙΔΕΑ ,με τα σώματα ασφαλείας να συνεργάζονται με δοσίλογους και στοιχεία του υπόκοσμου, όπως αποδείχτηκε στην υπόθεση Λαμπράκη, με την αποστασία επανέκτησε ξανά την δυνατότητα να ελέγχει από το παρασκήνιο την πολιτική ζωή της χώρας μετά το μούδιασμα που είχε υποστεί από την επικράτηση της ΕΚ.
 
 
Τα δύο περίπου χρόνια από την αποστασία μέχρι την χούντα, η απαξίωση του πολιτικού κόσμου σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού οδήγησε τα δεξιότερα στρώματα στην αποδοχή της στρατιωτικής δικτατορίας σαν αναγκαίο κακό.
 
 
Αντίθετα οι ελπίδες που είχαν στηρίξει πολλοί κεντροαριστεροί στον Μητσοτάκη μεταβλήθηκαν σε οργή εναντίον του με αποτέλεσμα να μην μπορεί τότε να κατέβει ούτε στην γενέτειρα του την Κρήτη. Όλο το διάστημα που οι αποστάτες προσπαθούσαν να αποκτήσουν κυβερνητική πλειοψηφία το σύνθημα Μητσοτάκη κάθαρμα δονούσε την Αθήνα.
 
 
Έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια από την αποστασία για να καταφέρει ο Μητσοτάκης να ξαναεκλεγεί βουλευτής το 1977 μετά το μαύρισμα που έφαγε το 1974.
 
 
Ο έτερος Κωνσταντίνος από την άλλη μεριά κατάφερε να μετατρέψει την αίγλη του ολυμπιονίκη σε χλεύη και στην αρχή αντιμετωπίστηκε με αρκετό χιούμορ ως Κοκός με κυρίαρχο το ειρωνικό σύνθημα Αλεξία πάρε θέση δηλαδή η νεογέννητη κόρη του να δώσει λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας αφού αυτός ήταν ανίκανος!
 
 
Βέβαια όσο ο εκφυλισμός της πολιτικής ζωής επιτείνονταν τα συνθήματα έγιναν σαφώς αντιβασιλικά με κυρίαρχο το Δεν σε θέλει ο λαός ,πάρε την μάνα σου και μπρός.
 
 
Ήταν γνωστό στον κόσμο ότι η Φρειδερίκη, που ο λαός την αποκαλούσε Φρίκη, είχε πάντα ενεργό παρασκηνιακό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
 
 
Ήταν δε τόση η μεγαλομανία της ώστε με τον θάνατο του άνδρα της που βασίλισσα θα γινόταν η σύζυγος του γιού της, απαίτησε να μην την προσφωνούν ως η Βασιλομήτωρ αλλά ως η Βασίλισσα-Μητέρα!
 
 
Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, η εφημερίδα που υποστήριζε με φανατισμό τον Μητσοτάκη λόγω της προσωπικής φιλίας του εκδότη της με αυτόν, απογυμνώθηκε από όλο το αξιόλογο δυναμικό της και βούλιαξε από την επομένη της αποστασίας κυκλοφοριακά.
 
 
Θα ήταν λοιπόν λογικότερο ο Μητσοτάκης να μην προσπαθεί να δικαιώσει τις τότε πράξεις του γιατί είναι πλέον γνωστός ο ρόλος του στην αποστασία και όσο ξαναφέρνει στο προσκήνιο ξεχασμένα γεγονότα τόσο προστίθενται νέα στοιχεία εναντίον του όπως το πρόσφατο έγγραφο που μιλάει για την προετοιμασία της αποστασίας από τον Ιανουάριο του 65.
 
Προφανώς δεν θα γνωρίζει αυτό που έλεγε ένας παλιός ναύαρχος:
 
 
Στην τρικυμία όλα τα φύκια και τα σκατά έρχονται στην επιφάνεια.

*Εκ παραδρομής λέει ότι οι εκλογές έγιναν τον Φεβρουάριο του 1963.Οι εκλογές που η ΕΚ πήρε το 53% έγιναν στις 16/2/1964

** Κώστας Παπαϊωάννου Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…Μια πολιτική Ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας.(1944-2007) Καστανιώτης 2008.

*** Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που την αμφισβητούν στο βιβλίο του Νίκου Κακαουνάκη :Βίος και Πολιτεία του Μητσοτάκη Κάκτος 1985

**** Κατερίνα Βαρελά Ανδρέας Παπανδρέου Σαββάλας 2004

*****Σχετικά με τον Νόβα, τις ποιητικές του επιδόσεις και το πώς έμεινε στην ιστορία ως ο Γαργάλατας εδώ
και εδώ.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

10 σχόλια:

 1. Αυτός είναι ικανός να επιτεθεί και στα σκουλήκια που θα πάνε να τον φάνε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μεσα στην ''αδεια''ζηση μας ευτυχως που υπαρχει η οικογενεια μητσοτακη που κουβαλαει τα ''παντα'' και βρισκουμε λιγο ενδιαφερον και ξεφευγουμε απο αυτην την ''ανια'' που πασχουμε .Ο αισχυλος ολοκληρη σειρα θεατρικων παραστασεων θα εγραφε σαν απλη κωμωδια-τραγωδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ξεβρωμησε η Ελλαδα απο σενα εβραιτουρκαλβανε βρομιαρη Μητσοτακη , την κατεστρεψες απο τα θεμελια ελεηνε ,κριμα στους Ελληνες που ενας δεν ειχε την αντρια τοσα χρονια τουλαχιστον να σου φτυση μια ρουχαλα στην μουρη . Τωρα............ερχονται τα δυσκολα για σενα , τωρα θα γινει ο λογαριασμος , το γλεντι στην κολαση σε περιμενει , εδω ξεφυγες εκει θα δουμε τις μανγκες πως θα τις περασεις , φωναζε τωρα τους φιλους σου τους εβραιους να σε σωσουνε βλακα .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Eίναι σίγουροι οι γιατροί ότι ψόφησε εντελώς???? Τον πυροβόλησαν με ασημένια σφαίρα? Του έριξαν αγιασμό επάνω του? Παλούκι στην καρδιά του κάρφωσαν ? Πώς είναι σίγουροι ότι τα τίναξε τα πέταλα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης συντηρητης ενα αιωνα του βρωμικου εβραιομασονοσιωνιστικου καθεστοτος !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. DImosia dapåani leei to mizerokratos tha ginei i kideia tou.Lefta exei to Mitsotakeiko,syntaxares epairne giati prepei na plironouyme emeis tis kideies tous?
  O kosmakis giati plirwnei 2 kai 3 xiliades sta papadaria kai tous dimous gia na thapsei ton diko tou anthrwpo ? Ftou sou re ligouri Kyriako pou thes na kyverniseis ki olas.
  Sou leipoun ta lefta tis kideias re fragofonia ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ne, ala Dimosia Dapaani to mizerokratos den su edose ke sena to doniti na opis8ogemis ke panhdonizoavnanizomenos na grafis greeklish;

   Διαγραφή
  2. Re KOLOGYFTE EXWTERIKO MENW VRWMIARI KAI TO PC STI DOULEIA MOU DEN EXEI OUTE ELLINIKA OUTE TOURKIKA OUTE KINEWZIKA:GIA AFTO ME TA KOLOMYALA PÅOU KOUVALAME
   YPANAPTYXTOI ZITIANOI XRONIA PISW APO TIN DYSI THA EIMASTEDONITI STIN MANA SOU VRWMOKWLOGYFTE TRITOKOSMOKE.PETAXES SKOUPIDIA STO DROMO SIMERA,EKLEPSES TON FPA SIMERA TOURKOSPORE GIA NA DEIXEIS TIN AGAPI SOU STIN ELLADA.KANA ADESPOTO ZWAKI KLWTSISES I SKOTWSES GIA NA DEIXEIS TON POLITISMO SOU GYFTE:TIN EFORIA TIN EKLEPSES SIMERA ?KANA FAKELAKI EDWSES TOURKOSPORE ?

   Διαγραφή
  3. REPLY 2
   Loipw apo Ellada apo tenager.Spoudes exw ekana kai diatirw ti glwssa akomi vrwmiari kai se antithesi me sena skouliki paroti vioporizmai sto exwteriko plirwnw foro kathe xrono gia ta lefta pou sas esteilöa KOPRITES KAI MOU TAXETE KLEISEI ME TA CAPITAL CONTROLS.vRWMOTOURKOOTHWMANE POU KAPILEVESAI TIN ISTORIA AFTOU TOU TOPOU EPIDOTISI APO TO MIZEROKRATOS DEN EXW PAREI POTE OUTE DIKAIOPUME GIATI SAN TOURISTAS ERXOMAI VRWMIARI KAI AFINW TO SYNALLAGMA MOU GIA NA KOPROSKYLAS KAI NA FOROKLEVEIS ANIDEE KAI NA TO PAIZEIS ELLINARAS XRISIMOPOIONTAS aMERIKANIKA LOSMIGIKA ME LATINIKOUS XARAKTIRES(windows,linux,safari) KLPvrwmoskylo afou eisddai ellinaras giati den xrisimopoieis istoriki orthografi me pneymata daseies ypogegrammenes perispomenes klp ?

   Διαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ