Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Περίεργες απόψεις του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου


  

Επίθεση στη Ρωσική Εκκλησία, σε όσους θέλουν ελληνορθοδοξία και στους αμφισβητίες της Συνόδου του Κολυμπαρίου


 

 

Το χρειάζεται ή δεν το χρειάζεται το... ξύρισμα, ο ... "άγιος";;;

 

Ρε τα ροσοφόρα... κόπτονται να κάνουν την Ορθοδοξία, ουρά της ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥΣ... και τους ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ, πρόσφυγες!

 

ΑΗ ΣΙΧΤΙΡ, ΑΝΘΙΜΕ...ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ, που γράφει πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΑΛΛΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

 

ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ, ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΣΑΣ.


Καλλιόπη Σουφλή

o-MITROPOLITIS-ALEKSANDROUPOLIS.jpg

 
Επίθεση στη Ρωσική Εκκλησία, σε αυτούς που καλλιεργούν την “ελληνορθοδοξία”, όπως είπε, καθώς και στους αμφισβητίες της Συνόδου του Κολυμπαρίου, αλλά και περίεργες αναφορές περιελάμβανε ομιλία του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου στο 4ο Συνέδριο Εκπαίδευσης & Έρευνας της Ιατρικής Σχολής του Δ.Π.Θ., στην Αλεξανδρούπολη την Παρασκευή 5 Μαΐου, με θέμα: «Έχουμε περισσότερη θρησκεία από όση χρειαζόμαστε».
 
Ο Μητροπολίτης βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει την στάση των Ρώσων κατηγορώντας του για εθνικοποίηση της θρησκείας.
 
“Φτάνει η θρησκεία και η θρησκειοποίηση των λαών, χρειαζόμαστε επειγόντως διεύρυνση του πολιτισμού μας σε «εκκλησιασμό»!
 
 
Εδώ θα περιοριστώ μόνο στην ευθύνη της Ορθοδόξου Εκκλησίας - την οποία γνωρίζω και βιώνω - και βλέπω να ξαναζεί, μετά από τόσους αιώνες, την ίδια σύγκρουση να μαίνεται πάλι. Να βρίσκεται στο ίδιο απορημένο σταυροδρόμι που προανέφερα.
 
Τι θα κάνουμε;
 
Να συνεχίσουμε να υπηρετούμε θρησκευτικά τον κάθε Ισραήλ με τον οποίο εθνικά συνυπάρχουμε ή να ανοιχτούμε σε εκκλησιασμό λαών, φυλών και γλωσσών, προτείνοντας το δικό μας όραμα της βασιλείας του Θεού επί της γης;
 
Να μείνουμε γαντζωμένοι στις κατά τόπους εθνικές παραδόσεις μας ή να γίνουμε ζύμη που θα ζυμώσει τον σημερινό άζυμο κόσμο;
 
Να εξηγηθώ με παραδείγματα:
Αν η ρωσική Εκκλησία επιμείνει στο· «είμαστε πρώτα Ρώσοι κι έπειτα Ορθόδοξοι»…
 
Αν οι Ιεραποστολές μας συνεχίσουν να κλωνοποιούν την ελληνορθοδοξία…
 
Αν φοβόμαστε να συμμετάσχουμε με αυτοπεποίθηση σε μια Αγία και Μεγάλη Σύνοδο…
 
Αν ο λόγος μας δεν είναι κύρια και μόνο ευαγγελικός και εκκλησιολογικός…
 
Αν, τέλος, περιορίσουμε την Εκκλησία μόνο σε κοινωνικό ρόλο…
 
Τότε, θα την καταστήσουμε αλάτι που έχει μωρανθεί και «εις ουδέν ισχύει έτι, ει μη βληθήναι έξω και καταπατείσθαι υπό των ανθρώπων»
 
 
Πολλοί από εμάς τους εκκλησιαστικούς, φοβόμαστε ένα τέτοιο μετέωρο βήμα, επειδή μας χρειάζεται περισσότερη πίστη” είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης δημιουργώντας απορίες για το τι είδους “διεύρυνση” ζητάει με όλα αυτά που αφορίζει….
 
Εντύπωση προκάλεσε πως συνέκρινε την Εκκλησία με το ανδρικό όργανο του προστάτη!
 
“Οι σημερινοί Έλληνες, την ιστορικά θρησκειοποιημένη Ορθοδοξία τους, την προτιμούν να φοράει άσπρες μπλούζες και όχι μαύρα ράσα. Αν η Εκκλησία αναλάβει τον κύριο ρόλο της, τότε γίνεται σαν… τον αδένα του προστάτη· «όταν είναι ήρεμος μοιάζει να ‘ναι άχρηστος, όταν δημιουργεί προβλήματα, επιβάλλεται η αφαίρεσή του»! 
 
Όταν η Εκκλησία δεν ανακατεύεται, όλοι την αγαπούν. Όταν ζητήσει λόγο η διεκδικήσει, τότε όλοι ενίστανται και κραδαίνουν «χωρισμούς» και «διακριτούς ρόλους»”.
 
 
Πολύ μεγάλης συζήτηση όμως χρήζει η αναφορά του πως “Η έκπτωση της Εκκλησίας σε θρησκευτική οργάνωση, η θρησκειοποίηση του Ευαγγελίου σε μορφή εξουσίας συνιστά αίρεση στη χείριστη μορφή της εκκοσμίκευσης και οδηγεί την Εκκλησία σε πνευματικό θάνατο”.
 
Τέλος επέλεξε λόγο του Μαχάτμα Γκάντι για τον Κύριό μας για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του: «ο Ιησούς Χριστός ανήκει σε όλον τον κόσμο και είναι κρίμα που οι χριστιανοί ιδιοποιήθηκαν την ιστορία του για τη χριστιανική θρησκεία μόνο».
 
 
Καταλήγοντας δήλωσε πως “χρειάζεται να επιδεικνύουμε λιγότερη τυπική θρησκευτικότητα και περισσότερο φρόνημα εκκλησιαστικής προσληπτικότητος (κάτι που στην πράξη εφαρμόζουμε οι Έλληνες Ορθόδοξοι: στην αποδοχή των λαθρομεταναστών και προσφύγων).
 
Όμως αυτό το Ορθόδοξο φρόνημα, ως ανθρωπιστική τακτική, να γίνει κάλεσμα για πνευματική σύγκληση (εξαιρετικά συμβατό με την οικουμενικότητα του Ευαγγελίου), ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους του καιρού μας να ζήσουν!
 
 

 
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

9 σχόλια:

 1. Ας έρθει η ώρα που περιμένουμε Πόπη και τοτε θα δείς κάτι τέτοιους αρουραίους της εκκλησίας που θα τρέχουν να κρυφτούν....Ηταν και υπέρμαχος στο να γίνει στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το τμήμα ισλαμικών σπουδών,μαζί με το άλλο παιδοβούβαλο που αποκάλεσε τη Κομοτηνή Γκιουλμουτζίνα....Αει σιχτίρ μαυροφορεμένο όρνεο

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Όπου να κρυφτούν, θα τους βρούμε, καπετάνιε.. αρκεί την ώρα εκείνη, να είμαστε ζωντανοί... θα τους βρούμε και θα αποδώσουμε τα δέοντα.

   Διαγραφή
 2. Γιατί δεν λέτε ότι ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος Κουκουρίδης είναι πνευματικό ανάστημα του Θεσσαλονίκης Άνθιμου Ρούσσα, που επί χρόνια μάς μοστράρετε σαν μεγάλο πατριώτη; Γιατί δεν λέτε ότι ο Δημητριάδος Ιγνάτιος Γεωργακόπουλος ήταν πνευματικοπαίδι του μακαριστού Χριστόδουλου, ο οποίος και τον χειροτόνησε Δεσπότη της πάμπλουτης Επισκοπής του Βόλου; Γιατί δεν λέτε ότι ο Σύρου - Τήνου και Μυκόνου Δωρόθεος Πολυκανδριώτης που αύριο Πέμπτη θα πάει στην Μακρόνησο να κάνει μνημόσυνο στους εξόριστους κομμουνιστοσυμμορίτες ήταν κι αυτός χειροτονία του Χριστόδουλου που εσείς επαινούσατε επί χρόνια; Δεν είμαστε όλοι άσχετοι με τα εκκλησιαστικά, για να μάς δουλεύετε τόσο, αγαπητοί κύριοι του ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Άκου... λουλού, τα ΑΤΤΙΚΑ ΝΕΑ,σε ότι έχει σχέση με τις λούγκρες της εκκλησίας, έχουν παρει θέση, από την πρώτη στιγμή.
   Άντε στην ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΥΛΗΣ, και βρες Μητροπολίτης Άνθιμος (μου έχει κάνει και μήνυση ο θείος), βρες ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ, βρες Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάνιος, και τέλος πάντων βρες ότι έχει να κάνει με την εκκλησία και μετά να... γαυγίζεις... κατάλαβες, κανισάκι μου;

   Διαγραφή
 3. ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΡΑΣΑ ΤΟΝ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΜΑΡΜΑΓΚΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝΘΡΟΠΗ ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΝΘΙΜΟ Κ.Λ.Π.ΠΡΕΠΗ ΝΑ ΣΗΜΟΡΦΟΘΟΥΝΕ,,, ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΟΥΝΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΗΠΟΔΗΧΘΙΚΕ,,,ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΡΟΜΙΝΗΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΕ,,, ΠΛΕΟΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕΒΕΤΕ ΤΟΥΣ,,ΠΑΠΑΔΕΣ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ-ΔΕΣΠΟΤΑΔΕΣ-ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΠΡΟΦΥΤΑ,,ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΠΟΛΗ ΑΠΟΘΡΑΣΗΝΘΙΚΑΝ,,, ΚΑΙ Η ΚΑΡΙΕΡΙΣΤΙΚΗ ΤΑΣΗ ΟΛΟΝ ΑΥΤΟΝ,,ΒΛΕΠΕ ΤΟΝ ΝΑΣΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,, ΣΕ ΜΙΑ ΚΟΙΝΟΝΙΑ ΕΡΙΠΙΟ,,,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗΣ Η ΛΟΓΙΚΗ,,, ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ ΝΑ ,,,ΣΑΛΕΒΟΥΜΕ,,,ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ...


  ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Αφου ο ΜΑΣΟΝ-ΑΝΘΗΜΟΣ εχει διπλα του ενα καρο ζωα ψοφιους χριστιανους ,αντι να πανε να του σπασουνε τα μουτρα ,πανε και του φιλανε το .....αααααααααγιο χερακι του , θα κανει και θα πει ακομη και χειροτερα . Δυστηχως οι ελληνες το 90 τις εκατο ειναι για τα μπαζα και αυτο το λεω με πολυ επιεικεια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Άλλοι εκβιάζονται με τον μισθό, άλλοι το παίζουν "λαγοί" της "πανθρησκείας" (και βγαίνουν και μιλάνε)... Δεν είναι ν' απορεί κανείς.

  Όμως, με τέτοιους δεν πρέπει να έχουμε ΚΑΜΜΙΑ επαφή. Άσ' τους μόνους τους, να μιλάνε και να τους ακούν οι τοίχοι του γραφείου τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΝΑΞΙΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ! ΑΠΛΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΟΣ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ