Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

ΤΙ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ (περίφημη) ΝΕΚΡΙΚΗ ΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ;
Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great

Στο εξώφυλλο απεικονίζεται αναπαράσταση της νεκρικής πομπής του Μεγ. Αλεξάνδρου, σε ελαιογραφία του Andre Bauchant -1940.
 
 
Το 321 π.Χ. σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, ο Αρριδαίος ολοκλήρωσε την κατασκευή της αρμάμαξας, που θα μετέφερε την σορό του στρατηλάτου από την Βαβυλώνα στο μαντείο του Άμμωνος, σύμφωνα με την επιθυμία του. 
 
 
Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great

Η σαρκοφάγος η οποία ήταν κατασκευασμένη από σφυρήλατο χρυσό, περιείχε αρώματα, για να συντηρείται το μουμιοποιημένο σώμα και ήταν σφραγισμένη με εφαρμοστό χρυσό κάλυμμα. 

Επάνω είχαν τοποθετήσει μία υπέροχη χρυσοποίκιλτη φοινικίδα (κόκκινη πολεμική σημαία) και δίπλα της τα όπλα του νεκρού.

Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great
Η αρμάμαξα είχε θολωτή οροφή πλάτους 8 πήχεων (3,7μ) και μήκους 12 πήχεων (5,55μ) με λιθοκόλλητες ψηφίδες. 
Την βάση της καμάρας περιέτρεχε παραλληλόγραμμος θριγκός με ανάγλυφες προτομές τραγελάφων (φανταστικών ζώων), απ’ τις οποίους κρέμονταν χρυσοί κρίκοι διαμέτρου 2 παλαμών (περίπου 14,8 εκατοστών), όπου ήταν περασμένο πομπικό στέμμα στολισμένο μεγαλόπρεπα με όλων των ειδών τα χρώματα. 

Στις άκρες υπήρχαν δικτυωτά κρόσσια με μεγάλα κουδούνια, για να φτάνει ο ήχος τους πολύ μακρυά. Στις 4 γωνίες της καμάρας, στεκόταν από μία χρυσή τροπαιοφόρος Νίκη και η κιονοστοιχία η οποία στήριζε την καμάρα, ήταν χρυσή με κιονόκρανα ιωνικού ρυθμού.

Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great


Αναπαράσταση 19ου αιώνος της ταφής του Μεγ. Αλεξάνδρου, βάσει της περιγραφής του Διοδώρου_'historytoday'.
 
Στο εσωτερικό του περιστυλίου ήταν προσαρμοσμένοι τέσσερεις ζῳοφόροι πίνακες ισομήκεις με τα πλευρά της καμάρας και κρεμόταν χρυσό δίχτυαπό νήμα πάχους 1 δακτύλου (1,8 εκατοστών). 
Η πρώτη ζωφόρος παρίστανε τον Αλέξανδρο επάνω σε άρμα με ένα εξαιρετικό σκήπτρο στο χέρι. 
Γύρω του ήταν μία ακολουθία πάνοπλων Μακεδόνων και μία άλλη μηλοφόρων Περσών και μπροστά τους υπήρχαν ένοπλοι στρατιώτες. 

Σχετική εικόνα
Η δεύτερη ζωφόρος απεικόνιζε τους ελέφαντες της βασιλικής ακολουθίας, με πολεμική εξάρτηση και αναβάτες μπροστά Ινδούς, πίσω δε Μακεδόνες με τον συνήθη οπλισμό. 
Η τρίτη ζωφόρος απεικόνιζε ίλες ιππέων σε σχηματισμό μάχης και η τέταρτη πλοία εξοπλισμένα για ναυμαχία. 

Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great
Δεξιά κι αριστερά από την είσοδο της καμάρας υπήρχαν χρυσοί λέοντες, που κοιτούσαν προς τους εισερχόμενους. 
Πάνω από την καμάρα και στο μέσο της υπήρχε μία μεγάλη φοινικίς με χρυσό στεφάνι ελιάς, το οποίο έλαμπε έντονα σε μεγάλη απόσταση, όταν κυμάτιζε η φοινικίς. 

Σχετική εικόνα
Η όλη υπερκατασκευή στηριζόταν σε δύο άξονες με δύο πολυτελείς τροχούς ο καθένας. 
Κάθε τροχός είχε επίχρυσες ακτίνες, ενώ η στεφάνη που κυλούσε στο έδαφος ήταν μεταλλική. 
Τα άκρα των αξόνων που εξείχαν από τους τροχούς, ήταν επίχρυσα και κατέληγαν σε προτομές λεόντων, οι οποίοι κρατούσαν στα δόντια από μία κυνηγετική λόγχη. 

Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great
Στο μέσο του κάθε άξονος υπήρχε ελατήριο που τον συνέδεε με την υπερκατασκευή μέσω ενός μηχανικού συστήματος αποσβέσεως των κραδασμών από τις ανωμαλίες του δρομολογίου...


Σελίδα από χειρόγραφο του Walters με την νεκρική πομπή του Μεγάλου Αλεξάνδρου_συγγραφέας Nizami Ganjavi 11ος αι. μ.Χ 
Η αρμάμαξα είχε 4 ρυμούς με 4 τετραπλούς ζυγούς, στους οποίους ήταν ζευμένοι συνολικά 64 ημίονοι, επιλεγμένοι για το ανάστημα και τη δύναμή τους.

Καθένας τους ήταν στεφανωμένος με επίχρυσο στεφάνι, εκατέρωθεν των σιαγόνων του κρεμόταν χρυσό κουδούνι και τον τράχηλό τους περιέβαλλε λιθοκόλλητο περιδέραιο. 
 
 
Εκτός από την στρατιωτική συνοδεία, υπήρχε πλήθος οδοποιών για την εξομάλυνση του δρομολογίου και τεχνιτών για την συντήρηση και επισκευή της αρμάμαξας. 

Αποτέλεσμα εικόνας για the death of alexander the great
Η φήμη της προπορευόταν και πολλοί κάτοικοι από τις πόλεις, που πλησίαζε, έτρεχαν να θαυμάσουν τη λαμπρή και πανάκριβη κατασκευή. 
Κατά τον Διόδωρο, όταν η πομπή έφτασε στα σύνορα της Συρίας με την Αίγυπτο, την συνάντησε ο Πτολεμαίος του Λάγου, επικεφαλής στρατιωτικής δύναμης, ο οποίος μετέφερε με τιμές την αρμάμαξα, όχι στο μαντείο του Άμμωνος, αλλά στην Αλεξάνδρεια. 

Εκεί έχτισε τέμενος αντάξιο του Αλεξάνδρου, τον ενταφίασε και διοργάνωσε θυσίες και αγώνες αρμόζοντες σε ήρωα. 
Κατά τον Κούρτιο, ο Πτολεμαίος μετέφερε τη μούμια του Αλεξάνδρου πρώτα στην Μέμφιδα και μετά στην Αλεξάνδρεια, γεγονός το οποίο αν όντως συνέβη, πιθανόν οφειλόταν στην μη έγκαιρη κατασκευή του τεμένους. 

Η απόθεση της σορού του Αλεξάνδρου στην πρωτεύουσα του Πτολεμαϊκού βασιλείου βάρυνε στην κοινή γνώμη, περισσότερο από την κατοχή του βασιλικού δαχτυλιδιού από τον Περδίκκα, γι’ αυτό αγνοήθηκε η τελευταία επιθυμία του Αλεξάνδρου και του αποδόθηκαν όλες εκείνες οι λαμπρές τιμές, που εξυπηρετούσαν τις πολιτικές φιλοδοξίες του Πτολεμαίου. 

[Πηγή : 
Διόδωρος ΙΗ.26.3-28.4 
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξεχνω πως γυφτικο βελος σταματησε την ζηση του ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Ινδικο , γιαυτο παντοτε χαιρομουν οταν ιστορικα η ινδια πηγαινε κατα του πολιτισμου και εμενε στον πολιτισμο του αθιγγανισμου και επιπλεον απο μικρος οτι μαθαινα αρνητικο για την ινδια ΧΑΙΡΟΜΟΥΝ και το γιορταζα αναλογα .Το ιδιο και σημερα .[ο τραυματισμος του απο βελος στην τελευταια πολιορκια του δημιουργησε φλεγμονη η οποια ''εσπασε'' οταν εφτασε στην Βαβυλωνα ]. Οι ηλιθιοτητες περι δηλητηριασεως αφορουν τους χθεσινους αλλα και τους σημερινους ασιατες τους λεγομενους και γυφτοπαμπονηρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ