Κυριακή, 14 Μαΐου 2017

ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ! Γιατί η φυγή των Ελλήνων στο εξωτερικό είναι κίνδυνος – θάνατος
«Μία χώρα χωρίς επιστήμη είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς μηχανή». 

 «Ας βοηθήσουμε αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν. Μην τους αναθεματίζουμε. Να κρατήσουμε επαφή μαζί τους μήπως επιστρέψουν και ας βοηθήσουμε τους νέους, ώστε να μην φύγουν άλλοι και γίνει η Ελλάδα γηροκομείο», κατέληξε.


Η Ελληνική μετανάστευση, είναι η επιδίωξη της συμμορίας του ΚΥΝΟβουλίου και των εχθρών της Ελλάδας.

ΣΠΙΤΙΑ, ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΔΕΗ, ΦΑΓΗΤΟ, ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ... ας μην εκφραστώ.

Αντί για να φεύγουν τα καλλίτερα μυαλά και το ελληνικό δυναμικό, ΕΙΧΑΜΕ ΧΡΕΟΣ, ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΗ.

Η ΦΥΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ. 


Καλλιόπη Σουφλή

ergasia mauri


Η Ελλάδα χάνει τα παιδιά της στο βωμό της οικονομικής κρίσης με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια με τις συνέπειες να είναι ήδη τραγικές, με το μέλλον να προμηνύεται ακόμη πιο ζοφερό. Αποκαλυπτική είναι η εμπειρία Ελλήνων που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στο εξωτερικό.


«Μία χώρα χωρίς επιστήμη είναι σαν ένα αυτοκίνητο χωρίς μηχανή». 

Με τα λόγια αυτά ξεκίνησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Ελευθέριος Διαμαντής, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος (WHBA), με θέμα τη διαφυγή πνευματικού δυναμικού από την Ελλάδα και πώς το πρόβλημα αυτό μπορεί να γίνει αξιοποιήσιμο.


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, επαγγελματίες και φοιτητές, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο της διαφυγής πνευματικού κεφαλαίου (brain drain) της Ελλάδας στο εξωτερικό, εκφράζοντας την ανησυχία τους για το μέλλον της χώρας και βάζοντας στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου προτάσεις για συζήτηση, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για το ζήτημα.


Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης έως σήμερα, καταγράφεται ραγδαία αύξηση της διαφυγής επιστημόνων και άλλων επαγγελματιών, κυρίως των νέων (κάτω από 35 ετών) και σύμφωνα με στοιχεία, το μέγεθος του φαινομένου εκτιμάται σε περίπου 500.000 Έλληνες που αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας και στο 10% του εργατικού δυναμικού.
«Μισό εκατομμύριο δολάρια, κόστισα στην Ελλάδα για να σπουδάσω. Ο Καναδάς με βρήκε τζάμπα, η Ελλάδα έχασε το κεφάλαιο της και εγώ είμαι μετανάστης», ανέφερε ο κ. Διαμαντής.


Περιέγραψε την ζωή του μετανάστη με μελανά χρώματα, λέγοντας ότι είναι πάντα πολίτης χαμηλότερου επιπέδου, υποτιμάται, περιθωριοποιείται, δέχεται επιθέσεις, υποβιβάζεται, προσβάλλεται, έχει κατάθλιψη, άγχος, αισθάνεται χαμένος και ανάξιος. Πρότεινε «να μελετήσουμε τι έκαναν άλλες χώρες που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα όπως η Πολωνία και να κάνουμε το θέμα εθνικό»:


«Ας βοηθήσουμε αυτούς που αποφάσισαν να φύγουν. Μην τους αναθεματίζουμε. Να κρατήσουμε επαφή μαζί τους μήπως επιστρέψουν και ας βοηθήσουμε τους νέους, ώστε να μην φύγουν άλλοι και γίνει η Ελλάδα γηροκομείο», κατέληξε.


Τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο κατέθεσαν κατά τη διάρκεια των ομιλιών τους οι καθηγητές Γεώργιος Χρούσος (πρόεδρος του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία»), Νεκτάριος Ταβερναράκης (διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης), Μενέλαος Μανουσάκης (γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ) και Νίκος Κατσάνης (διευθυντής του Center for Human Disease Modeling του Duke University).


Παρέμβαση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, ο οποίος μίλησε για το χαρτοφυλάκιο έρευνας και καινοτομίας της κυβέρνησης, και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επιστημονική έρευνα. 


Όπως είπαν οι ομιλητές, η σχετική συζήτηση πρέπει να εστιάσει, εκτός από τις δυσμενείς επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία, στις θετικές παραμέτρους που αφορούν την αύξηση της επιρροής των Ελλήνων του εξωτερικού στις οικονομίες και κοινωνίες όπου ζουν και τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα. 


Μίλησαν για συντονισμένη κινητοποίηση όλων και έθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία της Ελλάδας για ανάπτυξη δράσεων οικουμενικής συνεργασίας των Ελλήνων του κόσμου, ώστε να επιτευχθεί η αναστροφή της διαφυγής πνευματικού και εργατικού δυναμικού και η επιστροφή της Ελλάδας σε άξονα προόδου και ευημερίας.


Στόχος του οργανισμού WHBA, είναι η έκδοση Διακήρυξης, η οποία θα μπορεί να υπογραφεί από κάθε ενδιαφερόμενο στην Ελλάδα και τη διασπορά, στην οποία θα εκφράζεται η υποστήριξη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση ανάδρασης της πνευματικής αποψίλωσης της χώρας. 


Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος O WHBA έχει έδρα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στα 25 χρόνια ιστορίας του έχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περίπου 3.000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 40 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη. 


Έχει οργανώσει 13 διεθνή συνέδρια και πέντε θερινά σχολεία ιατρικής και βιοεπιστημονικής έρευνας και διαχείρισης, που πραγματοποιούνται στη Μάνη της Λακωνίας.


Σε αυτά έχουν συμμετάσχει συνολικά 200 Έλληνες και ξένοι φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών, ειδικευόμενοι ιατροί και μεταδιδακτορικοί ερευνητές από την Ελλάδα και περισσότερες από 15 χώρες του εξωτερικού.


Το θερινό σχολείο του WHBA έχει δημιουργήσει ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο δίκτυο αριστείας ανάμεσα σε νέους επιστήμονες ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων και αναδεικνύει την Ελλάδα ως χώρο συνάντησης φορέων και αντιπροσώπων εκπαιδευτικής και επιστημονικής αριστείας. 


Στις 14-21 Μαΐου του 2017, o WHBA οργανώνει το έκτο κατά σειρά θερινό σχολείο στο οποίο περισσότεροι από 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και φαρμακευτικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και την Ελλάδα, διδάσκουν αφιλοκερδώς.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

5 σχόλια:

 1. Το φαινομενο της νεανικης-επιστημονικης μεταναστευσης εντεινεται με ρυθμους πλεον καταιγιστικους.Φευγουν κυριως παιδια μορφωμενα με πτυχια Masters και Doctorates για εργασια καρριερα και ανελιξη κυριως στην Ευρωπη αλλα και οπουδηποτε.Ειναι νεοι βασικα οικογενειων με καλη οικονομικη δυνατοτητα (γοννοι της μεταπολιτευτικης κρατικοδιαιτης ελιτ κυριως) που μπορεσαν να σπουδασουν ανετα στην Ελλαδα και στο εξωτερικο να μαθουν γλωσσες και να διεκδικησουν ρολο στην διεθνη κονιστρα στελεχων και επιστημονων.Δεν ειναι οι απαιδευτοι αγροτες του '50 και του '60 που με μια βαλιτσουλα στο χερι χρωματισαν Ελληνικα την Δ.Γερμανια τον Καναδα την Αυστραλια κλπ.Εκεινη η γενια (ενδομυχα τουλαχιστον) εφυγε για να γυρισει καποτε.Δεν διαβλεπω τετοιες σκεψεις στους νεους της νεας φυγης.Η φυγη αυτη εχει στοιχεια μονιμης μεταναστευσης και ενσωματωσης σε ενα διεθνοποιημενο περιβαλλον δυτικης κουλτουρας και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΧΥΟΣ.Τα παιδια αυτα θα χαθουν για το εθνος οπως χαθηκε ο ανθος των Ελληνοπαιδων μεσω του ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟΥ
  δυστυχως γεννιτσαρισμου και Φαναριωτισμου που θεριεψε την Οθωμανικη Αυτοκρατορια και εξασθενησε-καθυστερησε την Παλλιγγενεσια.Θα ευχομουν το αντιθετο αλλα κατι αντιστοιχο μου φαινεται οτι υποκρυπτει η τωρινη μεταναστευση.Τωρα ομως αντι για Καρατζαδες της Μολδοβλαχιας και Μαυροκορδατους Βοεβοδες στην Τρανσυλβανια και στο Βελιγραδι βλεπω Ελληνοπαιδες executives παντου στην MORGAN STANLEY στην GOLDMAN SACHS στα διεθνη ΑΕΙ κλπ.Ταμενοι στα μοναστηρια του εχθρου ουσιαστικα.Υπαλληλοι ολκης,εξειδικευμενοι, χαρισματικοι ισως υπηρετες, αλλα ποτε ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΙ ΠΟΤΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΘΝΙΚΑ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΝΕΟΙ ΜΕ ΚΑΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΓΙΑΤΙ
   "ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ" ΣΤΟ ΣΑΠΙΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΟ
   ΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΥ
   ΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΦΟ
   ΡΕΙΣ,ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ
   ΥΠΟΨΗ ΠΟΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ/ΕΣ.

   Διαγραφή
 2. Δεν ειναι οτι φευγουν παντοδαπους ειδους πτυχιουχοι επικινδυνο για την ελλαδα αλλα ποιο χειροτερο και ποιο επικινδυνο ειναι που φευγουν ειδικοτητες οπως ηλεκτροσυγκολλητες , γενικως σιδεραδες , κτιστες παντως τυπου , πλακατσηδες , επιπλοποιοι , γκαραζερηδες , και οδηγοι ολων των τυπων , και τοσες αλλες '''' μικροτερες'''εργασιακες ειδικοτητες και ως εκ τουτου [!!] θα γεμισουμε λαθρο απο ολες τις χωρες της ασιας με τις παραπανω εργασιες και λογω του φθηνου μεροκαματου ΑΙΝΤΕ ΓΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΘΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ
  ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΘΑ
  ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΕΡΓΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ
  ΤΙΕΣ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΚΑΙ ΜΟΙΡΑΙΩΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ
  ΕΞΟΥΣΙΑ.ΓΙ'ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ(ΤΟΞΟ)
  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ-ΑΝΘΕΛΛΗ
  ΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΑ ΕΛΕΙΔΙΚΕΥ
  ΜΕΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ.ΔΕΝ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑΤΕ ΠΟΤΕ
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΡΟΦΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε,ΤΩΝ ΗΠΑ,
  ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ