Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

ΘΕΛΕΙΣ;
Δεν φτάνει μονάχα όμως να θέλεις, χρειάζεται να θέλεις τόσο όσο απαιτείται για να βγεις από εκεί που είσαι.

Και από τον βαθύ λάκκο κανείς για να βγει, χρειάζεται να σταματήσει καταρχήν να τον σκάβει.


Αλλά εμείς βλέπεις γαλουχηθήκαμε με τα πρότυπα των fast cars, fast food, fast women, fast vaccines, easy mοney, ξύσε κέρδισε, χωρίς κόπο, κάποιοι άλλοι για εμάς και όλα αυτά να θεωρούνται και μαγκιά κιόλας.

Ε δεν θα προκύψει ποτέ έτσι αυτό που θέλεις. Πέθανε αυτό, πάει τελείωσε. Θα γίνει μόνο από εσένα και από εμένα προσωπικά και δεν θα γίνει και γρήγορα.

Το πρόβλημα σήμερα ναι μεν είναι μαζικό η λύση όμως δε, μαζικά προσωπική και του καθένα ξεχωριστά.

Πρέπει να καταλάβεις ότι η σωτηρία δεν είναι υπόθεση ατομική. Μέσα σε ένα σπίτι ή σώζεται ολόκληρο το σπίτι ή χάνεται ολόκληρο το σπίτι.

Και επομένως πρέπει να διαλέξεις επιτέλους πλευρά. Θέλεις να είσαι ο άσωτος υπερήφανος υιός εκτός σπιτιού ή ο υποτιμημένος εντός;

Με άλλα λόγια δεν μπορεί να είσαι και Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Δεν μπορείς να έχεις δύο καντάρια από την μια πλευρά και αλλά δύο από την άλλη καλού κακού.

Ο άνθρωπος είναι καλεσμένος να συμμετάσχει σε μια κοινωνία “πιστευόντων”,  
η οποία αυτή θα του εξασφαλίσει την σωτηρία και όχι οι προσωπικές του δεξιότητες και αρετές.

Οι αρετές και δεξιότητες όταν θεωρούνται αποκλειστικές, “μαγκιά” και δεν κοινωνούνται, καθίστανται ζημιογόνες και επικίνδυνες για το σύνολο.

Και η ζωή έχει δείξει ότι το ποθούμενο δεν προέκυψε ποτέ τελικά έτσι. Και νομίζω αυτό τώρα τελευταία, ως σάκος του μπόξ “αρετών”,  δεξιοτήτων και “μαγκιάς” κάποιων άλλων, έχεις αρχίσει να το καταλαβαίνεις πολύ καλά.

Ο κόσμος όλος όμως αλλάζει, από τις παραμικρές εκείνες ανεπαίσθητες, ανέξοδες και τυχαίες πράξεις στην καθημερινότητα σου. Οι οποίες νομοτελειακά συναντιούνται με κάποιου άλλου και με κάποιου άλλου και τελικά ή συνδράμουν ή αλληλοεξουδετερώνονται.

Και όπως ακριβώς μια νιφάδα δεν έχει συναίσθηση του κακού, που η χιονοστιβάδα στην οποία συμμετέχει, προκαλεί, όπως και μια σπίθα πυρκαγιάς επίσης, έτσι επ’ ακριβώς ισχύει και για το καλό.

Βλέπε φερειπείν το πρόβλημα των σκουπιδιών στις παραλίες, της κακής οδικής συμπεριφοράς στους δρόμους, των πολιτικών επιλογών και κτλ.

Όπως δημιουργήθηκαν και γιγαντώθηκαν τα προβλήματα αυτά, έτσι αναλόγως θα λυθούν.

Θέλεις να λύσεις το πρόβλημα της ρύπανσης του πλανήτη; Σταμάτα να ρίχνεις την γόπα έξω από το παράθυρο. Θέλεις να σταματήσουν οι πόλεμοι στον κόσμο; Πες ένα απλό “παρακαλώ πολύ” όταν ζητάς κάτι και ένα “ευχαριστώ” όταν λαμβάνεις. Είναι τόσο παράδοξο, τόσο απλό και τόσο καθόλου ουτοπικό.

Επομένως, για να το πετύχουμε αυτό, θα χρειαστεί να περάσουμε όλοι (αν δεν περνάμε ήδη) από μια μακριά διαδρομή διαρκών επαναλήψεων, πισωγυρισμάτων, αστοχιών, απωλειών, αποδοχής και συμφιλίωσης με αυτών, με τον πόνο δηλαδή και τον μόχθο που συνοδεύεται, του ξανά-πεσίματος και της ξανά-ανόρθωσης και των πολλών φτου και από την αρχή, κι όλα λόγω της πρότερης παγιωμένης πολύ κακίας μας διαγωγής, δηλαδή παιδείας.

Αν δεν αποδεχθούμε λοιπόν αυτή ως διαδρομή λύτρωσης, δεν θα απαλλαχτούμε ποτέ από το ψέμα που σήμερα μας καταπνίγει και κατακαίει.

Κουρασμένος και εξουθενωμένος όμως ο άνθρωπος που ζει μέσα στο ψέμα και ουδέποτε σεσωσμένος.

Αν όμως παρατηρήσεις καλά, με νέα μάτια, θα δεις ότι υπάρχει μεγάλη ελπίδα τελικά, η οποία κυκλοφορεί καθημερινά ανάμεσα μας.

Θα αρχίσεις να διακρίνεις αρκετές από εκείνες, τις αντιτρομοκρατικές θα έλεγα και anti-commercial, που δεν πουλάνε μιντιακά, τυχαίες εκείνες μικρο-κινήσεις ορθότητας συμπεριφοράς και νοοτροπίας μεταξύ αγνώστων, που αυξάνονται και πληθύνονται όσο περνάει ο καιρός.

Παρόλα αυτά, για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ, λέει σοφά ο Ελύτης, όταν γυρίσει όμως, θα είναι εξίσου και ακόμη πιο δύσκολο να ξαναγυρίσει.

Κατά τα έργα όλων μας αλληλούια η εποχή και νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων.

Αμήν


Βασίλης Παπαδόπουλος.ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ