Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017

Οι υπουργοί που "φέσωσαν" την Ελλάδα..(μέχρι το 2011).And the oscar goes to Αλογkοσκούφης….

Της Ελένης Στεργίου
elstergiou@gmail.com
elladakrisi

Από το υπουργείο Οικονομικών πέρασαν πολλοί σοφοί….. 

Όλοι μας χρέωσαν με το συνολικό ποσό των 330,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2011.  


Άλλοι περισσότερο, άλλοι λιγότερο και δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

Τώρα, πληρώνουμε αυτά τα χρέη που, όμως, έχουν ονοματεπώνυμο. 

Ο Γιώργος Αλογοσκούφης ανακηρύσσεται πρωταθλητής, ενώ, με βάση τη θητεία, βραβείο λαμβάνει και ο Γιάννης Παπαθανασίου.


Από το 1981 έως το 2011, δηλαδή σε μια τριακονταετία, οκτώ υπουργοί Οικονομικών ή Εθνικής Οικονομίας δημιούργησαν χρέη ύψους 330,9 δισ. ευρώ ή συμμετείχαν με τα δάνεια τους στη συνολική διαμόρφωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κατά 92,6% περίπου.


greek_debt


Από το σύνολο, οι οκτώ υπουργοί που δανείστηκαν τα μεγαλύτερα ποσά είναι: Γιάννης Παλαιοκρασσάς, Στέφανος Μάνος, Αλέκος Παπαδόπουλος, Γιώργος Αλογοσκούφης, Γιάννης Παπαθανασίου, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιάννος Παπαντωνίου.


Από αυτούς τη χειρότερη επίδοση με βάση το συνολικό δανεισμό κατά τις πέντε θητείες τους (2004, 2005, 2006, 2007 και 2008), έχει ο Γιώργος Αλογοσκούφης με 92,5 δισ. ευρώ ή με συμμετοχή στη συνολική επιβάρυνση κατά 25,9%! 

Με βάση όμως την ανά θητεία επιβάρυνση, ο κ. Αλογοσκούφης κατέχει την τρίτη χειρότερη θέση.


Alogoskoufis1


Δεύτερος, σε «φέσωμα» της χώρας μας, σε συνολικό ποσό, σε δύο θητείες του (2010 και 2011), αναδεικνύεται ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου με συνολικό δανεισμό 55,9 δισ. ευρώ και μάλιστα σε περίοδο δεινής οικονομικής κρίσης και Μνημονίων. 

Με βάση την ανά θητεία του χειρότερη «επίδοση», ο κ. Παπακωνσταντίνου έρχεται δεύτερος (27,5 δισ. ευρώ).


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο κ. Παπακωσταντίνου…..βραβεύτηκε το 2010 ως ο όγδοος καλύτερος υπουργός Οικονομικών μεταξύ δεκαεννιά ομολόγων του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με λίστα που συνέταξαν οι Finanacial Times! 

Μάλιστα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναδείχθηκε πρώτος στην Ευρώπη στο κριτήριο της πολιτικής ικανότητας. Περιγράφηκε ως «αξιοσημείωτα αποτελεσματικός στη διερεύνηση επικίνδυνων ευρωπαϊκών πολιτικών, στη διασφάλιση της εγχώριας αποδοχής των πρωτοφανών μέτρων λιτότητας.
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
fosphotos.com | Panayiotis Tzamaros
Στη συνέχεια, ο Γιάννης Παπαθανασίου με μία μόνο θητεία (το κρίσιμο 2009) ως υπουργός Οικονομίας κατέχει την τρίτη θέση σε «φέσωμα» με 36,6 δισ. ευρώ, αλλά την πρώτη θέση σε ανά θητεία ανα ποσό δανείου (36,6 δις. ευρώ).


papathanasiou


Ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατά τις τρεις επί δραχμής θητείες του (1994,1995,1996) ως υπουργού Οικονομικών επιβάρυνε συνολικά τη χώρα με δάνεια κατά 33 δισ. ευρώ (11,4 περίπου τρις. δραχμές) και κατέχει την τέταρτη θέση. Με βάση το ανά θητεία «φέσωμα» ο κ. Παπαδόπουλος κατέχει την έκτη θέση.


Ένας άλλος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο Γιάννος Παπαντωνίου,  με πέντε θητείας-όσες και ο κ. Αλογοσκούφης-( 1997, 1998, 1999, 2000 και 2001),   έχει την πέμπτη χειρότερη επίδοση, αφού ο συνολικός δανεισμός του ως διαχειριστή της ελληνικής οικονομίας ανήλθε σε 32,8 δισ. ευρώ

Πάντως, με βάση το ανά θητεία «φέσωμα», ο κ. Παπαντωνίου έχει τη μικρότερη επίδοση (6,5% δισ. ευρώ) και κατέχει την (τελευταία) όγδοη θέση.


papantwniou


Με δύο θητείες (1992 και 1993) ο Στέφανος Μάνος κατέχει σε συνολική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους με δάνεια την έκτη θέση, με ποσό 32,6 δις. ευρώ (11,1 τρις. δραχμές) και την τέταρτη θέση με βάση το ανά θητεία «φέσωμα» (16,3 δις. ευρώ).


The chairman of right party “Action” Stefanos Manos and the chairman of “Creation Again” Thanos Tzimeros in his common pre-election speech in Gazi / ο πρόεδρος της «Δράσης» Στέφανος Μάνος και ο πρόεδρος της «Δημιουργίας Ξανά» Θάνος Τζήμερος σε κοινή προεκλογική ομιλία του στο Γκάζι


Την έβδομη θέση σε συνολικό «φέσωμα» (28,8 δις. ευρώ) κατέχει με δύο θητείες (2003 και 2004)ο Νίκος Χριστοδουλάκης , ενώ με βάση την ανά θητεία επιβάρυνση την πέμπτη θέση (14,4 δις. ευρώ).


Την τελευταία (όγδοη) θέση με τη βάση τη συνολική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά τις δύο θητείες του (1990 και 1991) ως υπουργού Οικονομικών κατέχει ο Γιάννης Παλαιοκρασσάς και την έβδομη με βάση το ανά θητεία «φέσωμα» (8,2 δις. ευρώ ή 5,6 τρις. δραχμές).


 ΠΙΝΑΚΑΣ 1


Ονοματεπώνυμο                            Θητείες          Συνολικό Ποσό
(δισ. ευρώ)         
Ανά θητεία
Μέσος όρος
Γιώργος Αλογοσκούφης         5 92,5 18,5
Γιώργος Παπακωνσταντίνου         2 55,9 27,5
Γιάννης Παπαθανασίου     1 36,6 36,6
Αλέκος Παπαδόπουλος     3 33,3 11,1
  Γιάννος Παπαντωνίου   5 32,8 6,5
Στέφανος Μάνος      2 32,6 16,3
Νίκος Χριστοδουλακης     2 28,8 14,4
Γιάννης Παλαιοκρασσάς 2 16,4 8,2
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Δηλαδη ο προβατο τραγιασκας εσπασε τα ρεκορ. Τωρα μονιμα κωλοδακτυλιον...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. OLOI OI YPOURGOI OIKONOMIKWN KAI OI PRWTHYPOURGOI TWN TELEFTAIWN ETWN NA PANE SE EIDIKO DIKASTIRIO:KAPOIOS EINAI YPEFTHINOS GIA TIN YPERXREWSI KAI TIN PTWXEFSI TIS XWRAS.O ARMODIOS YPOURGOS KAI O PRWTHYPOURGOS TOU EINAI YPOLOGOI KAI OXI O LAOS POU PLIRWNEI TO MARMARO:KREMALES STOU GOUDI GIA TOYS XEFTILES:

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όποιος είναι μάγκας ας έρθει να μας πάει σε ειδικά δικαστήρια...

  (Άμεσος τριπλασιασμός όλων των βουλευτικών αποζημιώσεων εδώ και τώρα.Σύλλογος πασσών τε βουλευτών)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Απο το κανιβαλοβουλιο περνουν 300 προδοτοφονιαδες εβραιομασονοσιωνιστες μεγα απατεωνες του κοσμου , βρωμια που παει σε ολο το πλανητη !

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ