Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Το Γερμανικό Ινστιτούτο Max Planck προτείνει να διοικείται το ελληνικό Δημόσιο από την ΕΕ!Η ιδέα ακούγεται όντως απλή, αλλά εγείρει σοβαρές ενστάσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις προφανείς νομικές και πρακτικές δυσκολίες. 

Αμφισβητούν και το ίδιο το σκεπτικό της. 

Αμφισβητούν το κατά πόσον μπορεί να αποδώσει η εγκατάσταση μιας ελίτ στην κορυφή της διοίκησης, χωρίς να έχει αλλάξει το σώμα της διοίκησης. 

Τι θα καταφέρουν τα πρόσωπα, αν δεν έχουν πρώτα σπάσει οι συστημικές αγκυλώσεις;Το ελληνικό δημόσιο για ν' αλλάξει, πρέπει πρωτίστως ν' αλλάξουν νοοτροπία οι υπάλληλοί του, και... ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ, ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΕΣ.

Το ελληνικό δημόσιο για ν' αλλάξει, χρειάζεται ένα γερό ξεσκαρτάρισμα...

Το ελληνικό δημόσιο για ν' αλλάξει, χρειάζεται πρωτίστως ν' αλλάξει νοοτροπία ο δημόσιος υπάλληλος, ο οποίος οφείλει να γνωρίζει, πως είναι ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, που φορολογείται για να πληρώνει τους... τεμπελχανάδες στην πλειοψηφία τους, δημοσίους υπαλλήλους.


Καλλιόπη Σουφλή
Το διευθυντήριο των Βρυξελλών καλεί το Ινστιτούτο Max Planck Χαϊδελβέργης, να βάλει τάξη στο Ελληνικό δημόσιο που επτά χρόνια τώρα αποδεικνύεται ανεπίδεκτο μεταρρύθμισης.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, ο Armin von Bogdandy και ο Μιχάλης Ιωαννίδης, σύμφωνα με την «Καθημερινή», κατέστρωσαν μια φόρμουλα που προβλέπει τη «στρατολόγηση» στελεχών για την ελληνική διοίκηση και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Οι Βρυξέλλες, με τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού που έχουν αναπτύξει, θα επιλέξουν 500 με 1.000 στελέχη, αποκλειστικώς Ελληνες, για θέσεις-κλειδιά στο ελληνικό κράτος. Ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός στους Ελληνες που εργάζονται στην Ελλάδα.


Πρωτίστως όμως θα στοχεύει στην παλιννόστηση του ταλέντου που έχει μεταναστεύσει. Δηλαδή στην προσέλκυση ανθρώπων που, αν και εξοικειωμένοι με την ελληνική πραγματικότητα, δεν έχουν συνάφεια με την εγχώρια διοικητική και πολιτική κουλτούρα. Οι Βρυξέλλες δεν θα τους προσλάβουν μόνο. Θα αναλάβουν, σύμφωνα με την πρόταση, και τη μισθοδοσία τους.
Δομικά προβλήματα


Η ιδέα ακούγεται όντως απλή, αλλά εγείρει σοβαρές ενστάσεις που δεν περιορίζονται μόνο στις προφανείς νομικές και πρακτικές δυσκολίες. 

Αμφισβητούν και το ίδιο το σκεπτικό της. 

Αμφισβητούν το κατά πόσον μπορεί να αποδώσει η εγκατάσταση μιας ελίτ στην κορυφή της διοίκησης, χωρίς να έχει αλλάξει το σώμα της διοίκησης. 

Τι θα καταφέρουν τα πρόσωπα, αν δεν έχουν πρώτα σπάσει οι συστημικές αγκυλώσεις;


«Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Εχει ανάποδη πυραμίδα – πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός», λέει στέλεχος που συμμετείχε στην Task Force της Κομισιόν, της ομάδας υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ που από το 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. 


«Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη», επισημαίνει η ίδια πηγή.


Με τις διαπιστώσεις για τα δομικά προβλήματα της διοίκησης συμφωνεί και ένας από τους εμπνευστές της, ο Μιχάλης Ιωαννίδης. 


Στα 33 του, ο ερευνητής του Max Planck δεν έχει εργαστεί ποτέ στην Ελλάδα. 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό και εργάζεται έκτοτε στη Γερμανία. 

Περιπτώσεις σαν τη δική του αντιπροσωπεύουν το συνεχώς διερυνόμενο αρνητικό ισοζύγιο ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ ευρωπαϊκού Βορρά και ευρωπαϊκού Νότου. 


Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωφεληθεί από τις επενδύσεις της σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Χρειάζεται επειγόντως καταρτισμένο προσωπικό, αλλά δεν μπορεί να το κρατήσει. 


Σύμφωνα με τον Ιωαννίδη, «η πρότασή μας έχει και τη λογική ότι η Ε.Ε. καλείται να φέρει κάποιους πίσω, ως αντίμετρο στο brain drain». Πεντακόσιοι είναι, βέβαια, λίγοι. 

Αλλά «από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή», λέει.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Επιτελους και κατι το σωστουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η δημόσια διοίκηση δεν υστερεί σε ανθρώπινο δυναμικό.
  Υπολειτουργεί εξαιτίας της κομματοκρατίας και της χειραγώγησης που επιβάλλει η νομοθεσία.
  Η νομιμότητα που κατοχυρώνεται συνταγματικά ήδη από το 1911, αποτέλεσε μια δικαιολογία κατάχρησης και ασυδοσίας.
  Επομένως οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα.

  Εκεί που με την αλλαγή κάθε κυβέρνησης άλλαζαν και οι υπάλληλοι, τώρα κάθε κυβέρνηση "χώνει" δικούς της, η ελέγχει τις επιτροπές και τις στελεχώνει με κομματικά ενεργούμενα.

  Δεν στερρείται επομένως ανθρώπινου δυναμικού η δημόσια διοίκηση.
  Στερείται υπευθυνότητας της πολιτικής τάξης και χειραγώγησης.

  Αυτό που προτείνει το ινστιτούτο αυτό, είναι μια έσχατη πρακτική αποπροσανατολισμού.
  Θέλουν να απωλέσει το κράτος τον ρόλο του στην διαμόρφωση πολιτικών και να υποκατασταθεί από μια νεοφιλελεύθερης αισθητικής "διακυβέρνηση" με το πρόσχημα της αποτελεσματικότητας.
  Το ίδιο συμβαίνει με όλο τον δημόσιο πλούτο.
  Τον απαξιώνει η κομματοκρατία για να τον ξεπουλάει μετά σε διάφορους "σωτήρες".

  Άρα τα όσα πρεσβεύει το ινστιτούτο ακολουθούν την σταθερά του μνημονίου, όπου από το 2010 οι "ξένοι" θα μας έσωζαν και σήμερα στα 2017, προτείνουν νέα σφαγή σε αφορολόγητο και συντάξεις.

  Η λύση είναι ξεκάθαρη.
  Θεσμοθέτηση της ευθύνης των υπαλήλων να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να παραβιάζεται η μόνιμη θέση με ορίζοντα την εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

  Αυτό δεν το θέλουν οι "σωτήρες" μας γιατί απλώς επιθυμούν ένα κράτος αναποτελεσματικό για να το καθυποτάξουν και να επιβάλλουν ένα νέο σύστημα με τρεις αντιβασιλείς (βλ. βαυαροκρατία) που θα μας ...σωσουν.
  Αν δεν μελετήσουμε την πολιτική ιστορία του τόπου μας, θα μας καταπιεί η ίδια η ζωή.
  Ο λόγος των δικαστών Τερτσέτη-Πολυζωίδη, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

  Αρκετά μας "έσωσαν" οι ξένοι πάτρωνες.
  Καιρός να ασχοληθεί το κράτος αυτό με την πατρίδα και να υπερβεί τον εαυτό του.
  Να κάνει την αξιοκρατία πράξη, να μην μονιμοποιεί, να μην χώνει κόσμο από τα παράθυρα, να επεκτείνει υπάρχουσες αξιοκρατικές διαδικασίες και να θεσμοθετήσει την ευθύνη του υπαλλήλου.

  Αυτό μάλλον διέλαθε την προσοχή του εν λόγω ινστιτούτου.
  Και αν θέλουν ινστιτούτα ας θεμελιώσουν ελληνικά αδιάβλητα από κομματικές παρεμβάσεις ινστιτούτα να χαράξουν εθνική στρατηγική.
  Ούτε αυτό φυσικά είναι επιθυμητό...

  Απλός πολίτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και ας μας κάνει την χάρη το (όλως τυχαίως) γερμανικό ινστιτούτο, να έχουμε σε τούτο τον τόπο Καποδίστριες.
  Αρκεί να τους αφήνουν να αναδειχθούν σε τούτο τον τόπο...

  Επαναλαμβάνω λοιπόν:

  1. Ελληνικά αδιάβλητα ινστιτούτα αδέσμευτα από κομματικές παρεμβάσεις να χαράξουν στρατηγικές εθνικές.
  2. Κατ' εξαίρεση υπαλλήλων όχι από κομματικές παρεμβάσεις, αλλά μετά από δεύτερη και τρίτη μη εκπλήρωση καθήκοντος σαφώς περιγεγραμμένης εργασικής ευθύνης
  3. Επέκταση υπαρχόντων αξιοκρατικών θεσμών παντού (καθώς σήμερα αυτοί υπολειτουργούν και αφορούν το 1% της υπαλληλίας).

  Ας τα αφήσουν λοιπόν αυτά που ξέρουν...
  Από το 2010 μας "διασώζουν".
  Ας αναλάβουμε εμείς τις ευθύνες μας χωρίς πάτρωνες και κομματικές διαμεσολαβήσεις, ας αναδείξουμε Καποδίστριες και όχι άλλους χαλασοχώρηδες-πολιτικάντηδες, που μας έφτασαν ως εδώ, όπως και οι επίτροποι κάθε λογής.

  α.π.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. *κατ' εξαίρεση απόλυση

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ