Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Le Soir: Εμπιστευτικό υπόμνημα του ESM καταρρίπτει την αρνητική «οπτική» του ΔΝΤ για την Ελλάδα
 «Ο ΕSM, σε επίσημο υπόμνημά του με ημερομηνία 23 Μαρτίου, αμφισβητεί με μεγάλη ακρίβεια τις αριθμητικές αναλύσεις του ΔΝΤ, το οποίο συστηματικά υιοθετεί μία απαισιόδοξη οπτική στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας»

 «Αυτό που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο το ΔΝΤ, όταν ο Donald Trump και οι δικοί του σχηματίσουν τελικά μία άποψη επί του θέματος, θα παραμείνει προσηλωμένο στην ιδέα συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα»Η βελγική εφημερίδα αναφέρεται σε εμπιστευτικό υπόμνημα του ESM με το οποίο καταρρίπτεται η απαισιόδοξη ματιά του ΔΝΤ όσον αφορά στην ελληνική οικονομία
 
Ένα εμπιστευτικό υπόμνημα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που ουσιαστικά καταρρίπτει την «απαισιόδοξη οπτική» του ΔΝΤ αποκαλύπτει η βελγική εφημερίδα Le Soir επισημαίνοντας σε σχετικό ρεπορτάζ ότι «το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης».
 


Ο ESM, ωστόσο, με ανάρτησή του στο Twitter, αρνείται πως το εν λόγω έγγραφο αποτελεί υπόμνημα του ESM.


Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της Le Soir αναφέρεται πως από την έναρξη του τρίτου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2015, το ΔΝΤ δεν έχει σταματήσει να δημοσιεύει σημειώματα, με τα οποία εκφράζει την άποψη ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας δεν θα καταστούν ποτέ βιώσιμα, χωρίς μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι, εκνευρισμένοι από αυτές τις δημοσιεύσεις, είναι αποφασισμένοι να αντιταχθούν στα όσα υποστηρίζει το ΔΝΤ.  

«Γι' αυτό και ο ΕSM, σε επίσημο υπόμνημά του με ημερομηνία 23 Μαρτίου, -το οποίο δεν υπήρχε η πρόθεση να δημοσιοποιηθεί, αλλά στο οποίο η Le Soir κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση- αμφισβητεί με μεγάλη ακρίβεια τις αριθμητικές αναλύσεις του ΔΝΤ, το οποίο συστηματικά υιοθετεί μία απαισιόδοξη οπτική στις δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας», τονίζει.
 


Το κύριο επιχείρημα του συγκεκριμένου υπομνήματος, επισημαίνει ο συντάκτης, είναι ότι το ΔΝΤ δεν έχει προσαρμόσει τις προβλέψεις του, παρά το γεγονός ότι η δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας αποδείχθηκε πολύ πιο θετική από ό,τι προέβλεπαν οι στόχοι του σχεδίου διάσωσης το 2015.
 


«Παρά τα αντικειμενικά καλύτερα, σε σχέση με τα αναμενόμενα, στοιχεία που παρατηρούνται, το ΔΝΤ άρχισε να αποκλίνει σημαντικά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε σχέση, τόσο με τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές, όσο και με τις δημοσιονομικές προβλέψεις, δύο κρίσιμες μεταβλητές για την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους», υποστηρίζει το υπόμνημα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα.
 


Συνεχίζοντας, ο συντάκτης, επικαλούμενος πολλές πηγές, υπογραμμίζει πως αυτή η επιμονή του ΔΝΤ, όμως, να παρουσιάζει μία μαύρη οπτική, κόντρα στα αντικειμενικά στοιχεία, δεν είναι το μόνο σημάδι μίας πρόδηλα κακής θέλησης, δεδομένου ότι ο Poul Thomsen
προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις στους Έλληνες, κάθε φορά που ικανοποιούνται οι προηγούμενες.
 


«Μία εντελώς απαράδεκτη απαίτηση, η οποία και απορρίφθηκε, ήταν η μείωση κατά 40% των συντάξεων», αναφέρει ενδεικτικά μία πηγή, ενώ πιο πρόσφατα οι απαιτήσεις του ΔΝΤ έχουν εστιάσει στους διαρθρωτικούς δημοσιονομικούς στόχους για τα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, ζητώντας την αύξησή τους στο 3,5%, αντί για 2,5, για το 2019.
 


Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται το ρεπορτάζ, «αμφιβάλλει κανείς για το κατά πόσο προτίθεται τελικά να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ, δεδομένης της στάσης που τηρεί». 


Όπως προσθέτει, πρόκειται για μία στάση που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να εξηγηθεί από το γεγονός ότι, ενώ ο Barack Obama θεωρούσε πολύ σημαντική την παροχή στήριξης προς την Ελλάδα και ήθελε να αποτρέψει μία έξοδό της από το ευρώ, «φαίνεται πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του Ταμείου δεν έχουν ακόμη λάβει ξεκάθαρες πληροφορίες σχετικά με τη θέση της νέας αμερικανικής διοίκησης στο εν λόγω ζήτημα».
 


Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Soir, πολλές ευρωπαϊκές πηγές διαβεβαιώνουν σχεδόν με λύπη ότι «η απόσυρση του ΔΝΤ δεν τίθεται πραγματικά στις τρέχουσες συζητήσεις». 


Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, βασικά κράτη-μέλη και κυρίως η Γερμανία δεν έχουν δώσει το σήμα ότι είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν το Ταμείο, δεδομένου ότι, εκτός από το πολιτικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, θα πρέπει να δοθεί και απάντηση στο ερώτημα του ποιος θα θελήσει να δανείσει στην Ελλάδα, και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους, όταν αυτή θα βγει στις αγορές, χωρίς τη σφραγίδα του ΔΝΤ ότι είναι βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά της χώρας. «Αυτό που μένει να δούμε είναι το κατά πόσο το ΔΝΤ, όταν ο Donald Trump και οι δικοί του σχηματίσουν τελικά μία άποψη επί του θέματος, θα παραμείνει προσηλωμένο στην ιδέα συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα», καταλήγει ο αρθρογράφος.
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ