Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

Βόμβα Ρέγκλινγκ: Πιθανό debt swap-παγίδα ESM-ΔΝΤ
 Βόμβα Ρέγκλινγκ: Πιθανό debt swap-παγίδα ESM-ΔΝΤ


Προεργασία στην κατεύθυνση της αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα έχει κάνει ήδη ο ESM, όπως αποκάλυψε σε δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκονγκ μερικές μόνο ώρες πριν την έναρξη των εργασιών της εαρινής Συνόδου ΔΝΤ-Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. 


Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποκάλυψε ότι υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κεφαλαίων από 86 δισ. που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ και μείωση του κόστους.

Στην πραγματικότητα όμως με τον τρόπο αυτό ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανοίγει την πόρτα σε ένα παλαιότερο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για debt swap μεταξύ ESM και ΔΝΤ, επ αφορμής της ανάγκης αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε:
«Υπάρχει πιθανότητα, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια τελική απόφαση ο ESM να χρησιμοποιήσει μέρος αυτών των κεφαλαίων για να αγοράσει το χρέος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και έτσι να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, καθώς θα υπάρξει μεγάλη μείωση του επιτοκιακού κόστους για τη χώρα. Δεν πρόκειται, πάντως, να υπάρξουν αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος».
Ωστόσο όπως έχει επισημάνει ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε άλλες περιστάσεις και όπως περιγράφεται σε έκθεση του Peterson Institute η διεύρυνση της δέσμευσης του ESM και η συμφωνία επί της προοπτικής μείωσης του χρέους θα είχε ως συνεπακόλουθο ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα συμβάλλουν στην κατεύθυνση μείωσης του χρέους, με ορίζοντα έως το 2023 και το οποίο θα επιβλέπει ο ESM. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποκτήσει τα κλειδιά της οικονομικής πολιτικής, ενώ θα οδηγηθεί σε νέες αποκρατικοποιήσεις τα χρήματα από τις οποίες θα κατευθύνονται για αποπληρωμή του χρέους.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας ήταν πολύ ισχυρή και θετική, σε εκδήλωση του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον. Το δημοσιονομικό έλλειμμα, είπε, ανερχόταν το 2009 στο 15% του ΑΕΠ, ενώ πέρυσι ο προϋπολογισμός της ήταν ισοσκελισμένος.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα «μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να σταθεί ξανά στα πόδια της πριν από τη λήξη του προγράμματος το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «μπορεί να είναι η επόμενη ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας», εφόσον εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις.

Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι θεσμοί εργάζονται για την προετοιμασία του Eurogroup του Μαΐου και αυτό θα κάνουν και στην Ουάσιγκτον, στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα ή Τρίτη θα επανέλθει η τρόικα στην Αθήνα.
«Ελπίζουμε πολύ», είπε, «ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες».
Απαντώντας σε ερώτηση, αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ο επικεφαλής του ESM είπε ότι η απάντηση δεν είναι εύκολη και ότι εξαρτάται από τις υποθέσεις που γίνονται. Η τελευταία αποπληρωμή του ελληνικού χρέους στον ESM είναι το 2060, είπε, και έως τότε μπορούν να συμβούν πολλά. Σημείωσε, όμως, ότι συζητούνται με το ΔΝΤ τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία, αν χρειασθούν, όπως είπε, θα εφαρμοσθούν μετά το τέλος του προγράμματος. Υπάρχουν, ακόμη, προσέθεσε, τα μακροπρόθεσμα μέτρα, με τα οποία η Ευρώπη αναλαμβάνει μία δέσμευση για πρόσθετη βοήθεια, αν χρειασθεί. 


Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία υλοποιούνται, ο Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι θα επιφέρουν μία ελάφρυνση κατά 20%. Τόνισε, επίσης, ότι ο ESM δανείζει την Ελλάδα με πολύ χαμηλό επιτόκιο, με αποτέλεσμα να υπάρχει όφελος περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως για την Ελλάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο επικεφαλής του ESM παραδέχθηκε ότι η λιτότητα που εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλη και επώδυνη, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό οφειλόταν στο πολύ μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και την απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας.


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. Secret IMF Documents on Greece commented by Eric Toussaint

    https://justiceforgreece.wordpress.com/2017/04/21/secret-imf-documents-on-greece-commented-by-eric-toussaint/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ