Κυριακή, 9 Απριλίου 2017

ΗΠΑ και Γ' Παγκόσμιος ΠόλεμοςΣτα πλαίσια της αναδιαμόρφωσης ολόκληρου του Παγκόσμιου Συστήματος αλλά και σύμφωνα με το στάδιο του Χειμώνα του πτωτικού σταδίου του κύκλου Κοντράντιεφ που διανύουμε, ένας πόλεμος «εκτόνωσης της κατάθλιψης» και αναδιαμόρφωσης είναι σχεδόν σίγουρος, η έκτασή του όμως και το βάθος των καταστροφών είναι ακόμα απρόβλεπτα.
 

Φωτεινή Μαστρογιάννη
Οικονομολόγος, καθ. ΜΒΑ


Σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου μου «Παγκόσμιος Πόλεμος, Οικονομία και Κύκλοι Κοντράντιεφ» (εδώ) και με αφορμή την επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία, θα δούμε τι έχουν γράψει οι διάφοροι οικονομικοί αναλυτές για την περίοδο που διανύουμε. 


Κάθε κύκλος Κοντράντιεφ διαρκεί περίπου 60 χρόνια και έχει τέσσερα εσωτερικά στάδια: η άνοιξη που έχει ως χαρακτηριστικά την καλή κατάσταση της οικονομίας, την εύρεση ενός νέου μέσου παραγωγής και την άνοδο του πληθωρισμού, το καλοκαίρι στο οποίο γίνεται ένας πόλεμος κορύφωσης (π.χ. Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος) ο οποίος στη συνέχεια ακολουθείται από κοινωνική αμφισβήτηση και διψήφιο πληθωρισμό, το φθινόπωρο το οποίο δημιουργεί μία πιστωτική άνθηση και κατά συνέπεια πλασματική ευημερία η οποία καταλήγει σε μία κερδοσκοπική φούσκα και τέλος ο χειμώνας στον οποίο υπάρχει οικονομική ύφεση και συνοδεύεται από ένα πόλεμο που διαλύει την «ψυχολογία της καταδίκης» που έχει δημιουργήσει η οικονομική ύφεση (Quigley, 2015).

Βρισκόμαστε στον Πέμπτο Κύκλο, του οποίου η άνοδος (σύμφωνα με τους ερευνητές) ξεκίνησε το 1984-1991 (η περίοδος 1982-2000 θεωρείται η περίοδος δημιουργίας της Νέας Τάξης Πραγμάτων)  και τελείωσε το 2008-2010. Η έναρξη της καθόδου ήταν το 2008-2010 ενώ για το τέλος της οι απόψεις διίστανται. Ως στάδιο δε βρισκόμαστε στον Χειμώνα ο οποίος θα διαρκέσει περίπου είκοσι χρόνια και οποίος κατά κάποιους ξεκίνησε το 2000 και θα τελειώσει το 2020. Σύμφωνα με τον Dent (2013), η χειρότερη περίοδος της κρίσης θα είναι τα έτη 2014-2019.

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος έγινε σε στάδιο Χειμώνα. Θεωρείται ότι χαρακτηριστικό του σταδίου του Χειμώνα είναι η επικράτηση χθόνιων δυνάμεων θρησκευτικού χαρακτήρα (βλ. κείμενό μου Επαναστάτης με Αιτία). Η περίοδος που διανύουμε (2000- σήμερα) θεωρείται ως περίοδος πολέμου κατά της τρομοκρατίας των ισλαμιστών τρομοκρατών συνεπώς έχει θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος Μπους όπως και ο Ρέηγκαν αντίστοιχα πριν από αυτόν, θεωρείται ότι οφείλει την εκλογή του σε συντηρητικές θρησκευτικές ομάδες. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος Τραμπ οφείλει την εκλογή του σε αναφορές στο θρησκευτικό (και όχι μόνο) συναίσθημα των Αμερικανών και στην υπόσχεση για περιορισμό/αποκλεισμό μουσουλμάνων μεταναστών στις ΗΠΑ. 

Όσον αφορά το πετρέλαιο, η ανάπτυξη της σχιστολιθικής εξόρυξης στις ΗΠΑ και η επακόλουθη ανεξαρτητοποίησή της σε μεγάλο βαθμό από τη Μέση Ανατολή δεν είναι πλέον ante portas αλλά πραγματικότητα. Μεγάλοι χρηματιστηριακοί αναλυτές στους ορυκτούς πόρους προτρέπουν τους επενδυτές για αγορά μετοχών μικρών πετρελαϊκών εταιρειών στις ΗΠΑ και στον Καναδά κάτι που μας επιβεβαιώνει την παραπάνω σχετική ανεξαρτητοποίηση των ΗΠΑ και σχεδόν το αποκλείει ως λόγο της πολεμικής επιθετικότητας των ΗΠΑ στη Συρία.

Συνεπώς ποιος είναι ο λόγος του πολέμου και μάλιστα η πιθανότητα ενός Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου; 

Αν επανέρθουμε στους αναλυτές του Κοντράντιεφ και πιο συγκεκριμένα στους Korotayev και Grinin (2014) θα δούμε ότι στην κάθοδο (σύμφωνα με αυτούς τα έτη 2001/7-2015/20) υπάρχει εξασθένιση του Κέντρου (σημ. ως Κέντρο θεωρείται ο Δυτικός κόσμος ) και ενεργοποίηση νέων κέντρων άρα κάποιος θα συμπέραινε ότι έτσι θα επιτευχθεί μία νέα ισορροπία. 
Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ότι όταν βρισκόμαστε στην  πτώση στον κύκλο Κοντράντιεφ (όπως σήμερα), οι χώρες του Κέντρου θέλουν επέκταση στην Περιφέρεια (σημ. βλ. Συρία και όχι μόνο) και ότι αυτή η επέκταση είναι το αποτέλεσμα των μέτρων κατά της κρίσης που βιώνουν οι χώρες του Κέντρου (οικονομική κρίση). 
Λόγω του φαινομένου του ανταγωνιστικού μιμητισμού η ένταση της επέκτασης που επιθυμεί ένα κράτος (βλ. ΗΠΑ) προκαλεί την ένταση της αντίδρασης από τα ανταγωνιστικά κράτη (βλ. Ρωσία). Ως αποτέλεσμα αυτής της έντασης της ενέργειας οι χώρες του Κέντρου εξαντλούνται από τις ανταγωνιστικές τους προσπάθειες επικράτησης στην Περιφέρεια. Οι προσπάθειες αυτές συνεπάγονται σημαντικό οικονομικό κόστος και αρκετές φορές μεγάλες καταστροφές.
Η πτώση του κύκλου συνοδεύεται και από εξασθένιση του παλαιού Ηγεμόνος (βλ. ΗΠΑ) και ως αποτέλεσμα επιβραδύνεται η ανάπτυξη περαιτέρω. Ωστόσο, οι Korotayev και Grinin (2014) δεν θεωρούν ότι οι ΗΠΑ θα παύσουν να είναι ο Παγκόσμιος Ηγεμόνας γιατί είναι πολυλειτουργικές και δεν υπάρχει άλλη δύναμη που να μπορεί να διαδραματίσει τέτοιο ρόλο. 
 Ωστόσο η επαναδιαμόρφωση ολόκληρου του Παγκόσμιου Συστήματος θεωρείται πιθανή (κάτι αντίστοιχο είχα γράψει στο κείμενό μου Χάος και ΕΕ για την αναδιαμόρφωση της ΕΕ σύμφωνα με τη θεωρία του Χάους). 

Στα πλαίσια λοιπόν αυτά της αναδιαμόρφωσης ολόκληρου του Παγκόσμιου Συστήματος αλλά και σύμφωνα με το στάδιο του Χειμώνα του πτωτικού σταδίου του κύκλου Κοντράντιεφ που διανύουμε, ένας πόλεμος «εκτόνωσης της κατάθλιψης» και αναδιαμόρφωσης είναι σχεδόν σίγουρος, η έκτασή του όμως και το βάθος των καταστροφών είναι ακόμα απρόβλεπτα.


Ενδεικτική βιβλιογραφία

Διαδικτυακές Πηγές


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

7 σχόλια:

 1. Πως ο Μεγάλος Αδελφός γνωρίζει τα πάντα για σένα


  https://www.youtube.com/watch?v=3Z-U3xLu6oc

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 2. https://www.youtube.com/watch?v=C8Z1S_dq55E


  Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΞΕΛΟΣ
  ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΛΠΗΔΕΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι πραγματικοί διανοούμενοι και θυμούνται και θαυμάζουν μέχρι σήμερα τον Κώστα Αξελό.

   Διαγραφή
 3. Ενδιαφέρουσα ανάλυση.
  Υπάρχει και η άλλη μικρο-γεωπολιτική ανάλυση όμως.
  Τ'αμερικανάκια απο το 1990 -περίπου το 2004-5 ήταν οι παγκόσμιοι
  κυρίρχοι του πλανήτη.

  Εν τω μεταξύ βλέπουν τεράστιες οικονομίες να αναδύονται στην
  Ανατολή (Ρωσία-Κίνα-Ινδία-Ιραν), οπότε και βλέπουν και
  στο μελλον την παγκοσμια σφαίρα επηρροής τους να μειωνεται, καθ' όσον
  καθε μία απο αυτές τις αναδυώμενες δυνάμεις θα θέλει και την
  δική της σφαίρα επηρροής, και επειδή δεν έχουνε, ότι είναι να
  φάνε θα φάνε απο την σφαίρα επηρροής των αμερικανακίων.

  Τα αμερικανάκια λοιπόν σκεφτήκανε πως θα μπορούσανε να
  διατηρήσουν την παγκόσμια σφαίρα επηρροής τους..
  Πως θα μπορούσε να γίνει αυτό?

  -αλλοιώνοντας τα έθνη και τις εθνικές συνειδήσεις
  μέσω του διεθνισμου-εθνομηδενισμού (τον οποίο υποστηρίζουν οι
  βλάκες αλλα κατά τα άλλα γραφικοί και συμπαθείς αριστεροί φίλοι μας).
  -κανοντας έναν παγκόσμιο πόλεμο μειόνωντας δραστικά τον πληθυσμό

  -Εχοντας αλλοιωμενες τις εθνικές συνειδήσεις και μειωμένο το
  παγκόσμιο πληθυσμό, και με την προϋπόθεση ότι θα νικήσουν,
  έχουν ετοιμάσει μιά παγκόσμια κυβέρνηση η οποία θα εγκαταστατθεί
  "στο καπάκι" μετά τον Γ'ΠΠ.

  Η παγκόσμια κυβέρνηση θα είναι μιά παγκόσμια Χούντα γιατί μόνο
  έτσι θα μπορεί να παραμείνει ενομένος όλος ο κόσμος, αφού πάντα
  σε κάθε ανθρώπινο σύνολο υπάρχει η τάση διασπασης.
  (Χούντα=ενωση στα Ισπανικά).

  Δεν ξέρω αν θα δουλέψει το σχέδιό τους, γιατί αυτοί τρώνε και πολλά
  μεταλλαγμενα και έχει αλλοιωθει και ο εγγεφαλός τους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Δεν θα γινει τιποτα !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Χώρες που έχουν βομβαρδίσει οι ΗΠΑ (για ειρήνη, δικαιοσύνη, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ) από το 1950
  ΚΑΙ ΜΕ ΤΕΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΝ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΠΡΩΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!
  ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ !!!
  ΤΟ ΝΑΤΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Β.Α.Σ.Τ.Ρ. ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΚΟΠΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ !!!

  ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΟΠΛΙΣΕΙ ΜΕ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ!!
  ΣΤΟ ΚΟΛΠΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η Ε.Ε. ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΝΤΕΣ....
  Κορέα και Κίνα 1950-53
  Γουατεμάλα 1954
  Ινδονησία 1958
  Κούβα 1959-1961
  Γουατεμάλα 1960
  Κονγκό 1964....
  Λάος 1964-73
  Βιετνάμ 1961-73
  Καμπόντια 1969-70
  Γουατεμάλα 1967-69
  Γρενάδα 1983
  Λίβανος 1983, 1984
  Λιβύη 1986
  Ελ Σαλβαδόρ 1980s
  Νικαράγουα 1980s
  Ιράν 1987
  Παναμάς 1989
  Ιράκ 1991
  Κουβέιτ 1991
  Σομαλία 1993
  Βοσνία 1994, 1995
  Σουδάν 1998
  Αφγανιστάν 1998
  Γιουγκοσλαβία 1999
  Υεμένη 2002
  Ιράκ 1991-2003 (ΗΠΑ/Αγγλία)
  Ιράκ 2003-2015
  Αφγανιστάν 2001-2015
  Πακιστάν 2007-2015
  Σομαλία 2007-8, 2011
  Υεμένη 2009, 2011
  Λιβύη 2011, 2015
  Συρία 2014-2016-2017

  kerberos-hellas

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ