Παρασκευή, 21 Απριλίου 2017

ΕΝΤΡΟΜΟΣ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ: Το φοβερό σενάριο που τρομάζει τον Ερντογάν

Erdogan


Υπάρχει μια ελληνική παροιμία που έχει νομοτελειακά χαρακτηριστικά. Είναι αυτή που λέει «Όταν σκάβεις το λάκκο του άλλου, έρχεται ο καιρός που πέφτεις εσύ ο ίδιος μέσα».


Ακριβώς αυτό είναι που φοβάται κι ο Ερντογάν. 


Ότι, δηλαδή, θα αυτοπαγιδευτεί στο σύστημα που ο ίδιος οικοδόμησε, προκειμένου μέσω του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου να εγκριθεί από τον τουρκικό λαό η συνταγματική αναθεώρηση η οποία θα τον κάνει αδιαμφισβήτητο κυρίαρχο του παιχνιδιού. 

Όμως τα πράγματα μπορεί να μην εξελιχθούν όπως θέλει. 

Το «γιατί» μας το εξηγεί ο Τζαν Ατακλί, με άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Sözcü.


Του Τζαν Ατακλί (Can Ataklı), εφ. Sözcü.


«Το φοβερό σενάριο που τρομάζει τον Ερντογάν»


Το δημοψήφισμα τελείωσε, όμως είναι δύσκολο να κλείσει ο λογαριασμός. Τα μάτια όλων είναι στην Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. 

Τα δε μάτια της Επιτροπής, είναι στο «σαράι». Σε προηγούμενο άρθρο μας αναφερθήκαμε στις ανησυχίες που υπάρχουν στο περιβάλλον του Ερντογάν, και σας μετέφερα τις πληροφορίες που μου έδωσε μια πηγή που βρίσκεται στην κορυφή του AKP. 

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, υπάρχουν φόβοι πως «με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, υπάρχει κίνδυνος ο Ερντογάν να μην εκλεγεί το 2019».


Protest against the referendum results in Istanbul
 

«Η ανεξαρτησία διαμορφώνει το χαρακτήρα μου» γράφει το πλακάτ με τον Μουσταφά Κεμάλ που κρατάει ο Τούρκος διαδηλωτής στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Deniz Toprak)


Η ίδια πηγή, μετά την τελευταία εκπομπή μου στο Halk Tv, μου τηλεφώνησε και μου είπε: «Το σημερινό σου άρθρο, είναι ανάμεσα στα πιο διαβασμένα της ημέρας. Όμως η πραγματική βόμβα είναι άλλη».


Και άρχισε να μου εξηγεί:


«Ο Ταγίπ μπέης έχει καταρρακωμένο ηθικό. Μην βλέπεις που συνεχίζει να ουρλιάζει από τα μπαλκόνια στο πλήθος να εκτοξεύει κορώνες εναντίον των νέων σταυροφόρων. 

Ο Ταγίπ μπέης προβληματίζεται πολύ και φοβάται για τις εκλογές του 2019. 
Έχει στο τραπέζι του ένα σενάριο, που τον κάνει να τρέμει.


Ποιο είναι αυτό το φοβερό σενάριο, ρώτησα τον συνομιλητή μου.
«Κοίτα, αν το «Ναι» είχε πάρει πάνω από 55% στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν θα κοιμόταν ήσυχος, όμως τώρα έχει χάσει τον ύπνο του γιατί υπάρχει κίνδυνος να χάσει τις εκλογές του 2019.

 Και το θέμα δεν είναι ότι θα τις χάσει, αλλά αυτά που θα επακολουθήσουν για τον ίδιο. 
Όμως ας δούμε το σενάριο. 

Το 2019 το AKP θα υποδείξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Ερντογάν. 

Τα άλλα κόμματα, θα επιδείξουν τους δικούς τους υποψηφίους, εξασφαλίζοντας τον κατακερματισμό των ψήφων. 

Έτσι, κανείς υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει πάνω από 50%, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στον δεύτερο γύρο.»


Turkish President Erdogan speaks at Presidential Palace in Ankara
(Φωτ.: EPA / Tumay Berkin)Μα καλά, στο πρώτο γύρω δεν θα εκλεγεί ο Ερντογάν, ρώτησα τον συνομιλητή μου. 

«Κατά την άποψή μου, δεν θα εκλεγεί. Κι αυτό γιατί τώρα είναι μπροστά με 1%. Αυτά τα δυο χρόνια δεν θα είναι εύκολα και είναι φυσικό να προκαλέσουν διαρροή ψήφων. 
Αν η διαρροή είναι έστω και 1%, τότε ο Ερντογάν δεν εκλέγεται στον πρώτο γύρο. Σε αυτήν την περίπτωση, το AKP θα βγει πρώτο κόμμα και θα εξασφαλίσει σχετική ίσως και απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή. 

Όμως στο δεύτερο γύρο, ο Ερντογάν θα έχει να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο. Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν. 

Ο ανθυποψήφιός του, θα καθίσει και θα κάνει συμμαχία και παζάρια με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θα υποσχεθεί και θα μοιράσει τις θέσεις των αντιπροέδρων της Δημοκρατίας και τις θέσεις των υπουργών, που με το νέο σύστημα θα διορίζονται εξωκοινοβουλευτικοί από τον πρόεδρο. Έτσι, τα κόμματα και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην εξουσία, αφού στην αντίθετη περίπτωση που εκλεγεί ο Ερντογάν, θα οδηγηθούν στην πλήρη περιθωριοποίηση.»


Σε αυτή τη φάση δεν κρατήθηκα και είπα στον συνομιλητή μου, ότι αυτό το σενάριο όντως πρέπει να προκαλεί τρόμο στον Ερντογάν.


Protest against the referendum results in Istanbul
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)Ο συνομιλητής μου όμως δεν είχε τελειώσει: 
«Για στάσου, δεν τελείωσα, γιατί τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τον Ερντογάν. 


Ας υποθέσουμε ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης κερδίζει και γίνεται αυτός πρόεδρος της Δημοκρατίας. 


Το AKP, έστω και αν έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, με το νέο σύστημα που σχεδίασε και υλοποίησε ο Ερντογάν, δεν έχει πλέον απολύτως καμία δυνατότητα να αναμειχθεί και να ελέγξει την εκτελεστική εξουσία, ούτε να εξασφαλίσει τη δίωξή της. 

Και το πιο σημαντικό, ο Ερντογάν μένει ξαφνικά εκτός πολιτικής. 
Χωρίς καμία ασυλία. 

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος ελέγχει πλήρως τη Δικαιοσύνη, κάνει τα δέοντα και οδηγεί τον Ερντογάν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Ο Ερντογάν βρίσκει τον εαυτό του από τη μια στιγμή στην άλλη κατηγορούμενο και τιμωρείται με φυλάκιση που δεν θα του επιτραπεί να δει ξανά το φως του ήλιου. 

Υπάρχει κάποια δυνατότητα να εμποδίσει κάτι τέτοιο; 
Όχι. 

Έτσι, ο Ερντογάν, εκεί που ήθελε να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, πέφτει στο λάκκο που έσκαψε ο ίδιος. Αν δεν φοβηθεί ο Ερντογάν από ένα τέτοιο σενάριο, ποιος θα φοβηθεί;»

Πάνω σε αυτό ρώτησα τον συνομιλητή μου «όλα αυτά μήπως είναι σπέκουλα ή όντως συζητιούνται στο σαράι;»


Θυμώνοντας μου είπε: «Ποτέ δεν σου μεταφέρω ανακρίβειες. Αυτά ακριβώς συζητιούνται τώρα στο σαράι».

Πρόλογος-μετάφραση: Σάββας Καλεντερίδης


Πηγή: pontos-news.gr

 
ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

3 σχόλια:

 1. Δύο σενάρια υπάρχουν. ΄Η η νέα κυβέρνηση του 2019 θα βγάλει από τις φυλακές αυτούς που φυλάκισε ο ερτογάν και θα βάλει τον σουλτάνο και την παρέα του, ή θα τον βάλουν σκόπιμα σε φυλακή μαζί με αυτούς που φυλάκισε και θα τον λιτσάρουν. ΄Ότι και να κάνει δεν γλυτώνει. Μακάρι να φαγωθούν μεταξύ τους.
  Ελληνοκύπρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έχει περάσει από το μυαλό σου ότι προκειμένου να χάσει τις εκλογές θα προκαλέσει θερμό επεισόδιο σε Ελλάδα/Κύπρο; Αυτό είναι το πιο πιθανό απ' όλα.

   Διαγραφή
 2. Αυτό το φοβάμαι πολύ και σκέφτομαι τους νέους μας και τα παιδιά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα τι θα γίνουν. Σκέφτομαι τι θα ακολουθήσει, γιατί ο σουλτάνος μπορεί να κάνει πόλεμο να στρέψει την προσοχή τους τούρκους αλλού για να τον αφήσουν ήσυχο. Δεν θέλω να ξαναζήσω την τραγωδία του 1974, που έχαννε (στην κυριολεξία) η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα. Δεν θέλω να ξαναδώ ούτε να ξαναζήσω μέσα σε αντίσκηνο και πιστεύω ακράδαντα κανένας λογικός άνθρωπος δεν θέλει. Υπάρχει όμως και ένα αλλά. Στην Κύπρο έγινε η μεγαλύτερη αδικία. Οι πρόσφυγες υπέφεραν όλα τα βάσανα και οι μη πρόσφυγες, (εκτός από τις οικογένειες που έχασαν δικούς τους ανθρώπους), οι πρόσφυγες έχασαν πολύ περισσότερους γιατί εκεί που πέφτει η φωτιά εκεί καίει, γιατί χάθηκαν και πολλοί άμαχοι. Στις ελεύθερες περιοχές το χωράφι των 500 λιρών έγινε των 500 χιλιάδων και σε πολλές περιπτώσεις πολύ περισσότερα. Αυτοί είναι κερδισμένοι ενώ οι πρόσφυγες τα πληρώσαμε όλα . Ζήσαμε την αδικία σε όλο της το μεγαλείο. Ξέρω τι σημαίνει πόλεμος και δεν τον θέλω. Δεν εξαρτάται όμως από τους πολίτες εάν θα γίνει ή όχι. Εάν όμως γίνει πόλεμος και ελευθερωθούν τα κατεχόμενα εδάφη μας τότε ας γίνει και ας πεθάνω.
  Ελληνοκύπρια

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ