Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το ΚΥΣΕΑ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις –Τα όπλα στραμμένα ανατολικά

Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε το ΚΥΣΕΑ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις –Τα όπλα στραμμένα ανατολικάΠολύ λεπτές είναι οι ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας -Κύπρου -Ελλάδας. Οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο αλλά και ο τρόπος με τον οποίο χειραγωγούν τον Μουσταφά Ακιντζί στο τραπέζι των Διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, έχουν καταστήσει σαφές πως η Τουρκία ετοιμάζεται για σοβαρά επεισόδια. 


Εκτός από τα νησιά του Αιγαίου, ο Ερντογάν στοχεύει και την κυπριακή ΑΟΖ.


Στην Κύπρο περιμένουν τις επόμενες κινήσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν. Θεωρούν πως περιμένει να δει αν θα υποχωρήσει η Κύπρος και αν όχι τότε να χτυπήσει. Στην Ελλάδα παρακολουθούν με ιδιαίτερη ανησυχία τις συνεχείς παραβιάσεις και προκλήσεις των Τούρκων στον θαλάσσιο κυρίως χώρο. 

Αναμενόμενα λοιπόν και το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε εχθές, θέλοντας να είναι έτοιμο και προετοιμασμένο για παν ενδεχόμενο, κήρυξε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».


Η Τουρκία ασκεί μία πολύ επικίνδυνη στρατηγική απειλών και εκβιασμού εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επικεφαλής αυτής της στρατηγικής είναι ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, ένας εκ των πλέον διεφθαρμένων πολιτών της χώρας. Πρόκειται για τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος έχει αναλάβει εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν τα πολεμικά παιγνίδια εναντίον της Κύπρου, σύμφωνα και με τις πληροφορίες του mignatiou.com..


Είναι η κλασική περίπτωση του διεφθαρμένου και λαίμαργου αξιωματούχου, ο οποίος δεν θα σταματήσει ποτέ σε οτιδήποτε για να επιτύχει τα «θέλω» του. Υπό κανονικές συνθήκες, έπρεπε να έχει καταδικαστεί σε πολυετή φυλάκιση. Είναι δίδυμο με τον γιο του Ερντογάν, τον Μπιλάλ, επίσης χωμένο στη διαφθορά. Οι συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους πιο σημαντικούς κολοσσούς της παγκόσμιας ενέργειας έχουν εξοργίσει τον Ταγίπ Ερντογάν και το ισλαμο-εθνικιστικό καθεστώς της Τουρκίας.


Διότι, εάν προλάβει η Κύπρος και οι εταιρείες που την εμπιστεύθηκαν, θα βρεθεί ενώπιον δυσάρεστων εξελίξεων, καθώς θα αποκοπεί εντελώς από το ενεργειακό σκηνικό της Μεσογείου. 


Τίθενται, λοιπόν, δύο βασικά ερωτήματα:


Πρώτον, θα συνεχίσουν οι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως η EXXΟN-MOBIL, η TOTAL, η ENI και άλλοι τη συνεργασία με την Κύπρο, ακόμα και υπό τις απειλές της Τουρκίας; Και Δεύτερον, θα προχωρήσει η Άγκυρα στην απονενοημένη ενέργεια και θα επιτεθεί στις πλατφόρμες των κολοσσών όταν ξεκινήσουν τις γεωτρήσεις;


«Στο πρώτο ερώτημα, και με βάση τα μέχρις στιγμής δεδομένα που έχουμε, η απάντηση είναι ότι ο προγραμματισμός δεν έχει αλλάξει. Μερικοί φοβούνται ότι την τελευταία στιγμή θα αλλάξουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Λευκωσία και Ουάσιγκτον ισχυρίζονται ότι «προχωρούν τα πάντα κανονικά». Μακάρι… Στο δεύτερο ερώτημα είναι πολύ δύσκολη η απάντηση. Η όποια απόφαση δεν θα είναι προϊόν συσκέψεων. Θα είναι απόφαση της ύστατης στιγμής και υπό το βάρος της πίεσης που θα νοιώθει ο απρόβλεπτος Ερντογάν, θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι θα κτυπήσει», ισχυρίζεται ο κ. Ιγνατίου.


Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας προς το παρόν είναι ένας συνδυασμός και ένα μείγμα παρενόχλησης, πρόκλησης φόβου και απειλών. Οι Αττίλες προσβλέπουν ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου θα υποχωρήσει και θα ζητήσει από τους ενεργειακούς κολοσσούς να αναβάλουν τους δικούς τους σχεδιασμούς. Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε σε κάτι τέτοιο. 


Τον ισχυρισμό απέρριψε με θυμό το Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, και απομένει να δούμε τον Ιούνιο ποιος έχει δίκιο. Διότι αυτό που δικαιολογημένα μας προβληματίζει είναι ότι ο Ακιντζί συνήθως «πέφτει μέσα» στις προβλέψεις του. Όσα κατά καιρούς ανέφερε για τις διαπραγματεύσεις επαληθεύτηκαν. Οι πολιτικές διαφορές μας με την παρούσα κυβέρνηση της Λευκωσίας είναι αγεφύρωτες.


¨Όμως στο θέμα της ενέργειας πολιτεύθηκε με σοβαρότητα που εκπλήσσει ευχάριστα. Βασικός παίκτης αυτού του υψηλού επιπέδου παιγνιδιού είναι ο υπουργός Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος στηρίχθηκε και από τον κ. Αναστασιάδη και απ’ όλο το κρατικό σύστημα. Πρέπει να συνεχίσει η υλοποίηση των σχεδίων της Κύπρου και δεν πρέπει να υποκύψουν οι αρμόδιοι στους εκβιασμούς της Τουρκίας. Οι ενεργειακοί κολοσσοί γνώριζαν από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν κίνδυνοι και ρίσκα. Ερεύνησαν και σε χειρότερες καταστάσεις. Και έμειναν… Ο κ. Αναστασιάδης δεν πρέπει να υποκύψει στις απειλές της κατοχικής δύναμης και πρέπει επιτέλους να πει και αυτός το δικό του ΟΧΙ.


Εάν υπάρξει η παραμικρή υποχώρηση, οι εξελίξεις για την τύχη της Κύπρου θα είναι καταιγιστικές. Αντί να χάνει τον χρόνο του σε ατέρμονες συνομιλίες, με ένα Μουσταφά Ακιντζί ο οποίος παίζει απόλυτα το παιγνίδι της Άγκυρας, ας ξεκινήσει επαφές με ξένους ηγέτες, να τους ενημερώσει για τους κινδύνους και να ζητήσει τη βοήθειά τους. Και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο αν προσπαθούσε να επιτύχει μία νέα τριμερή συνάντηση με τους πρωθυπουργούς του Ισραήλ και της Ελλάδας, στη Λευκωσία, τις ημέρες του Ιουνίου που υποτίθεται ότι θα “κτυπήσει” ο Ερντογάν….


Σε κόκκινο συναγερμό οι Ένοπλες Δυνάμεις μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ


Σε «κόκκινο συναγερμό» έθεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις το ΚΥΣΕΑ, που συνεδρίασε την Τετάρτη για μία ώρα και 40 λεπτά υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στη σκιά των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Δημοκρατία».


Στη συνεδρίαση εκφράστηκαν η έντονη ανησυχία και ο προβληματισμός της Αθήνας για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, αλλά κυρίως στην Κύπρο, στο «παρά πέντε» των εξορύξεων των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.


Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν μήνα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δημόσια είχε περιγράψει τις ανησυχίες της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας ότι φοβάται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο.


Οι σχεδιασμοί της Άγκυρας για την ώρα περιορίζονται σε μείγμα παρενόχλησης μέσω Navtex και απειλών από δηλώσεις υψηλόβαθμων Τούρκων και Τουρκοκύπριων παραγόντων.


Η Αθήνα, ωστόσο, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον, κάτι που επίσης επισημάνθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.


Οι ΗΠΑ είναι πλήρως ενήμερες για τα παιχνίδια πολέμου του Ερντογάν και τη στρατηγική της σύγκρουσης που καλλιεργεί ο «σουλτάνος», ο οποίος μετά το δημοψήφισμα έχει πολλούς λόγους να μην ησυχάζει.


Όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, ο αμερικανικός παράγοντας είχε ενεργήσει «αστυνομικά» προς την τουρκική πλευρά, καλώντας τη να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που είχε προσωρινά επιτευχθεί, πριν από την κλιμάκωση των τελευταίων εβδομάδων.


Την Τετάρτη αποφασίστηκε, ακόμη, το ΚΥΣΕΑ να συνεδριάζει στο εξής σε μηνιαία βάση, ενώ για τις προκλήσεις των Τούρκων θα ενημερωθούν αρμοδίως το NATO και οι διεθνείς οργανισμοί με αυστηρά διαβήματα με τα οποία θα καταγγέλλεται η επιθετικότητα της Άγκυρας.


Συζητήθηκε επίσης και το πώς η ρητορική ταύτισης των συνόρων Ελλάδας και Ε.Ε. στο Αιγαίο θα γίνει πράξη, με ταχύτερη αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας και τα ελληνικά σύνορα να φυλάσσονται και από ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη, γράφει η «Δημοκρατία».


ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

4 σχόλια:

 1. Τα όπλα στραμμένα πρωτα εκει που ειναι οι 300 εφιαλτες-προδοτες που αυτοι ευθυνονται για ολα το κακα 100% που φθασαμε γενικως ως εδω να μην τους εχουμε πισω στην πλατημας , και υστερα ανατολικά !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Αρχίστε και μιλάτε με τους δικούς σας ,μετά με τους γείτονες και τους φίλους, συγγενείς και γνωστούς . Αφήστε τα όσα σας χωρίζουν αφήστε τις ντροπές καιοργανωθήτε.Όσο και αν δεν πιστεύουμε οτι θα οδηγηθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, ας είμαστε έτοιμοι για όλα και ας είμαι -είμαστε γραφικοί.Μη χασομεράτε μη ντρέπεστε μακάρι να μη γίνει τίποτε.Δεν χάνουμε τίποτε ώστε να είμαστε μια γροθιά.Απεναναντίας όλοι θα βγούμε κερδισμένοι.ΠΟΠΗ ΚΑΝΕ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΠΕΡΝΕΙΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΝΙΟ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ.Κ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επτά χρόνια προσπαθώ να αφυπνίσω τους γειτόνους μου και δεν έχω καταφέρει τίποτα... δεν θέλουν ν' ακούσουν

   Διαγραφή
 3. Μη νομίζεισ σε πολλά μερη το έχουν κιόλας κανει.Δε σου γραφω περισσότερα καταλαβαίνεις.Πολλά φιλιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ