Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017

Γιατί ακόμη και με συμφωνία στο χρέος θα ξεθωριάσει γρήγορα ο θετικός αντίκτυπος σε χρηματιστήριο, ομόλογα, οικονομία;
Νομοτελειακά το ελληνικό πείραμα των μνημονίων θα προσκρούσει σε εμπόδια ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος το οποίο δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Εάν και όταν μπουν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι το απόλυτο μηδέν.

Προσέξτε όχι απλά μηδέν, το απόλυτο μηδέν και κανείς δεν θα καταλάβει τίποτε. 
Δεν θα έχει καμία επίδραση.
Όμως ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος γιατί δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα;

Τι μας έχει διδάξει η εμπειρία 7 ετών;
Ότι μετά από ένα θετικό γεγονός…ακολουθούν τέτοιας φύσεως εξελίξεις που ανατρέπουν ή απομειώνουν τον όποιο θετικό αντίκτυπο.


Επειδή αυτό έχει αποκτήσει επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανό που αγγίζει τα όρια της βεβαιότητας ότι θα επαναληφθεί και στο μέλλον ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος με όρους βιωσιμότητας.

Γιατί ακόμη και με συμφωνία στο χρέος θα ξεθωριάσει γρήγορα ο θετικός αντίκτυπος σε χρηματιστήριο, ομόλογα, οικονομία;

Η γενική πεποίθηση της αγοράς είναι ότι η οικονομία  και οι στόχοι που έχουν τεθεί δεν βγαίνουν, το οικονομικό πρόγραμμα παρά τα λογιστικά τρικ με τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν βγαίνει και ότι αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν οι σοβαρές αδυναμίες της οικονομίας.

Η λανθασμένη 100% άποψη ότι εάν υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους και η Ελλάδα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επανέλθει η οικονομία στην κανονικότητα.

Μετά από μια σωρευτική ζημία πραγματική και λογιστική που προσεγγίζει τα 350 δισεκ. ευρώ στα 7 χρόνια καταστροφής των μνημονίων καμία παρέμβαση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος αλλά να επιφέρει μια προσωρινή ανάταση της οικονομίας…

Με ένα μηχανισμό ακραίας υπερφορολόγησης η οικονομία επιβιώνει επειδή απομυζά από τις ελάχιστες παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Νομοτελειακά το ελληνικό πείραμα των μνημονίων θα προσκρούσει σε εμπόδια ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος το οποίο δεν επιλύει τα βασικά προβλήματα της έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Όμως ακόμη και εάν διευθετηθεί το ελληνικό χρέος γιατί δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα;


Χρηματιστήριο

Μια άνοδος της αγοράς ως αντίδραση εκτόνωσης μετά από πολύχρονη πίεση είναι εύλογη.
Αλλά η αντίδραση θα οριοθετηθεί στις 750 μονάδες ή +10% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Τα περιθώρια συγκλονιστικής ανόδου, εκρηκτικού ράλι ή θεαματικών κερδών είναι από ελαχιστότατα έως μηδενικά.
Οι επιπτώσεις σε τράπεζες και εταιρίες από την μακροχρόνια ύφεση είναι μεγάλες.


Μετοχές τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν με όρους tangible book σχέση τιμής προς λογιστική αξία P/BV περίπου 0,27.
Αυτό το 0,27 θα μπορούσε να γίνει 0,35 ή 0,40 αλλά δεν μπορεί να γίνει 0,80.
Για χρόνια οι τράπεζες όσο βαρύνονται με τα προβληματικά δάνεια και με περιορισμένα περιθώρια κέρδους οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να επαναλάβουν το ένδοξο παρελθόν του 2006 ή 2007.
Οι μετοχές των τραπεζών στην Ελλάδα θα ταλαιπωρούν τους επενδυτές για χρόνια.
Βραχυπρόθεσμα θα δώσουν κέρδη αλλά όταν ολοκληρωθεί το πρώτο μεγάλο ανοδικό κύμα απλά δεν θα ακολουθήσει δεύτερο.


Μετοχές μη τραπεζικές στον FTSE 25


Ήδη πολλές μετοχές μη τραπεζικές βρίσκονται σε υψηλά ετών και αυτή είναι η αιτία που συντηρείται το ελληνικό χρηματιστήριο σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κρατούν οι τράπεζες τεχνικά σημεία στήριξης.
Οι μη τραπεζικές μετοχές ήδη έχουν σημειώσει κέρδη και τα ανοδικά περιθώρια είναι μικρότερα από αυτά που φαντάζονται πολλοί.


Ομόλογα και αποδόσεις


Το χαμηλό ετών στο 10ετές ελληνικό ομόλογο είναι στο 5,47% τον Ιούνιο και τέλη Αυγούστου του 2014.
Εκείνη την περίοδο πριν ξεκινήσει η κατηφόρα της διακυβέρνησης Σαμαρά η οικονομία πήγαινε ή φαινόταν ότι πήγαινε καλά.
Εάν το 10ετές εμφάνισε σε μια καλή περίοδο απόδοση 5,47% αυτό σημαίνει ότι το καλύτερο το ιδανικό σενάριο είναι 5% με ποσοτική χαλάρωση και με όλα το θετικό σενάριο ενεργοποιημένο.

Δηλαδή το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 7% θα υποχωρήσει στο 5,5%.
Αυτό είναι το ελληνικό story στα ομόλογα.
Στα βραχυπρόθεσμα ομόλογα θα δούμε χαμηλότερες αποδόσεις αλλά η αγορά είναι μια απίστευτα ρηχή ελλείψει τίτλων σε διαπραγμάτευση.

Τα ομόλογα που διαπραγματεύονται δεν ξεπερνούν τα 35 δισεκ.
Συν τοις άλλοις όταν η Πορτογαλία η οποία εμφανίζει έως και 5 βαθμίδες υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από την Ελλάδα έχει απόδοση στην 10ετία 3,77% με 3,8% - είχε φθάσει πρόσφατα και στο 4,20% - είναι προφανές ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.


Ο μύθος του QE ή ποσοτική χαλάρωση

Έχει καλλιεργηθεί τόσο λανθασμένα η εντύπωση ότι με το QE θα συμβούν τα εξής, το χρήμα θα ρέει άφθονο στις τράπεζες και στην οικονομία και οι καταθέσεις θα αρχίσουν να αυξάνονται.
Αυτός δεν είναι ουτοπία αλλά ένας μύθος κακοκατασκευασμένος.

Εάν και όταν μπουν τα ελληνικά ομόλογα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι το απόλυτο μηδέν.
Προσέξτε όχι απλά μηδέν το απόλυτο μηδέν κανείς δεν θα καταλάβει τίποτε δεν θα έχει καμία επίδραση.ΠηγήΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.
Ο διαχειριστής του ιστολόγιου δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, έχετε υπόψιν σας τα ακόλουθα:
● Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές, ή χυδαιολογίες.
● Μην δημοσιεύετε άσχετα, με το θέμα, σχόλια.
● Ο κάθε σχολιαστής οφείλει να διατηρεί ένα μόνο όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
● Με βάση τα παραπάνω η διαχείριση διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
● Επιπλέον σας τονίζουμε ότι το ιστολόγιο λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου τα σχόλια δημοσιεύονται το συντομότερο δυνατόν, μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

1 σχόλιο:

  1. ΘΑ ΔΟΥΜΕ ''ΦΩΣ'' ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ , ΕΙΔΑΛΛΩΣ ΤΟ ΨΩΜΙ ΨΩΜΑΚΙ ΘΑ ΠΟΥΜΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΕΤΕ ΣΙΩΠΗΛΌΙ